17 Δεκεμβρίου 2011

Σοσιαλισμός

Παρά τους τόνους λάσπης και συκοφαντίας στο σοσιαλισμό, παρά την άτιμη ιμπεριαλιστική προπαγάνδα εξίσωσής του με το φασισμό, οι λαοί στις χώρες που άρχισε να οικοδομείται και ανατράπηκε, τον υπερασπίζονται.

Σε πρόσφατο άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», αναφέρεται ότι σε δημοσκόπηση που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την «πτώση του τείχους», το 57% των πρώην Ανατολικογερμανών υπερασπίζονται τη ΛΔΓ.

«Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας η ζωή ήταν πιο ευτυχισμένη και καλύτερη από ό,τι στην ενοποιημένη Γερμανία σήμερα», λένε.

«Από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι η νοσταλγία για την πρώην Ανατολική Γερμανία έχει ριζώσει βαθιά στις καρδιές πολλών πρώην Ανατολικογερμανών, αφού δεν περιορίζεται πλέον στους πιο ηλικιωμένους, που θρηνούν την απώλεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αλλά ακόμα και οι νέοι, που δεν είχαν σχεδόν καθόλου εμπειρία από τη ΛΔΓ, έχουν σήμερα θετική άποψη γι' αυτή», γράφει το περιοδικό.


Να τι λένε οι ερωτώμενοι στην έρευνα: «Μετά την επανένωση της Γερμανίας, είδα για πρώτη φορά στη ζωή μου άστεγους, ζητιάνους και φτωχούς ανθρώπους, που φοβούνταν για την επιβίωσή τους». `Η «οι μισθοί πείνας και η εγκληματικότητα στους δρόμους μάς ήταν εντελώς άγνωστα».

Ταυτόχρονα, έρευνα του «Ρουμάνικου Ινστιτούτου Αξιολόγησης και Στρατηγικής», αποκαλύπτει ότι το 61% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι σήμερα ζουν κάτω από πολύ χειρότερες συνθήκες από ό,τι επί σοσιαλισμού. Από τους Ρουμάνους που βλέπουν θετικά τον κομμουνισμό, η πλειοψηφία τους δηλώνει ότι νοσταλγούν τις μέρες που είχαν μια σταθερή δουλειά, κρατική φροντίδα για τη στέγαση, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και επιδότηση για διακοπές στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρει η έρευνα.

11 σχόλια:

  1. Ο Σοσιαλισμος για να γινει και κομουνισμος.... θελει ΚΙΝΗΜΑ ΑΓΩΝΑ και ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και οχι κυνοβουλευτισμο... σε οικονομοχουντοκυνοβουλια ....ΑΛΛΑ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΥΠΑΙΘΡΟ καφενεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραια τα λες ρε μεγαλε. Αλλα πως να καταγραφεις τον συσχετισμο δυναμης; Και γιατι εχεσες τις απεργιες; Εργατικες κινητοποιησεις και διαδηλωσεις; Μηπως εισαι αριστεριστης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. προς μελετη:
    http://globbers.4umer.com/t324-topic

    metalminer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. o lenin ke i megali dianooumeni, milousan oti ke sto kinovoulioa na dothi agonas, na mina afethi kanena meros dixos ergatiko agona, ke stous dromous ke stin vouli ke pantou, giati na afisoume to kinovoulio mono sta komata ta astika?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,634122,00.html
    εδώ θα βρείτε το άρθρο και δείτε αυτό για τους "δύσπιστους":Today, 20 years after the fall of the Berlin Wall, 57 percent, or an absolute majority, of eastern Germans defend the former East Germany. "The GDR had more good sides than bad sides. There were some problems, but life was good there,"
    PETROPOULOS VASILEIOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχοντας μιλήσει με Γερμανούς της πρώην ΛΔΓ, σε γενικές γραμμές μου είπαν ότι το βιοτικό τους επίπεδο ήταν υψηλό. Από την άλλη στη Ρουμανία η κατάσταση φαίνεται να ήταν αντίστροφη, ,μόνο ως κομμουνιστής δε κυβερνούσε ο Τσαουσέσκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια δικιά μου προσωπική εμπειρία πάνω σε αυτό.Όταν μιλούσε η Αλέκα Παπαρήγα σε μια συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης(πριν χρόνια) πέρασε μια παρέα από Γερμανούς Τουρίστες!!Μας είδανε με τις κόκκινες σημαίες και μόλις καταλαβάνε πιοί είμαστε ,βγάλανε εικονικά σημαιάκια και κονκάρτες(τις κολήσανε στο πουκαμισό τους) του συμβόλου που είχε η πρώην Ανατολική Γερμανία.Έτσι με δάκρυα στα μάτια μπήκαν στην συγκεντρωσή μας παρόλο που δεν καταλάβαιναν τίποτα από τα ελληνικά της Αλέκας ή των συνθημάτων που ακουγόντουσαν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Aiwarikiaar Κριτική στον σοσιαλισμό στην Ρουμανία μπορώ να κάνω με τις ώρες... Αλλά το βιοτικό επίπεδο των Ρουμάνων ήταν ψηλό. Πολύ ψηλότερο από αυτό που έχουν τώρα. Δεν έχω στοιχεία να σου δείξω αλλά πίστεψέ με. Εζησα εκεί 10 χρόνια 96-06, είμαι παντρεμένος με Ρουμάνα και έχω μιλήσει για αυτό το θέμα με πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι έζησαν τον σοσιαλισμό. Ακόμη και αυτοί που "χάρηκαν" το 89 δεν προσάπτουν στον σοσιαλισμό ζητήματα βιοτικού επιπέδου.
    Ξέρω ότι το σχόλιό μου λίγη αξία έχει γιατί δεν έχω στοιχεία για αυτά που λέω... αλλά μεταφέρω προσώπική εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ki αφού ρε παιδιά το βιοτικό επίπεδο ήταν καλύτερο (σε γενικές γραμμές έτσι ήταν) αλλά κυρίως, και αυτό είναι το σημαντικότερο, δεν είχαν άγχος για το σήμρα και το αύριο, γιατί κάθονται ακόμη στ' αβγά τους; Γιατί δεν αρχίζουν καταλήψεις εργοστασίων και απεργίες; Θα μου πείτε δεν υπάρχει εργατικό κόμμα. Πολλά ισχυρίζονται ότι είναι εργατικά αλλά αναποτελεσματικά, κι απ' ό,τι φαίνεται η πίεση από τα κάτω είναι ουσιώδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και αφου ρε αντρικο το βιοτικο το επιπεδο μας παει απο το κακο στο χειροτερογιατι καθομαστε στα αυγα μας?θελω να πω οτι για να κανει ενας λαος επανασταση χρειαζωντε και αλλα πραγματα εκτος απο το βιοτικο επιπεδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και αφου ρε αντρικο το βιοτικο το επιπεδο μας παει απο το κακο στο χειροτερογιατι καθομαστε στα αυγα μας?θελω να πω οτι για να κανει ενας λαος επανασταση χρειαζωντε και αλλα πραγματα εκτος απο το βιοτικο επιπεδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.