Αναδημοσιεύεται αυτούσιο για να καταλαβαίνουμε (που έχουμε καταλάβει δηλαδή) πως νοείται η ανάπτυξη στον καπιταλισμό. (Κάτι σαν την τακτοποίηση αυθαιρέτων που τα λεφτά θα πάν στο πράσινο ταμείο για αναπλάσεις--εδώ γελάει ο κάθε πικραμένος. Κάτι σαν το φαστ τρακ, που παρακάμπτει τη γραφειοκρατία για τους καρχαρίες για να ξεπουλάν πιο εύκολα. Κάτι σαν την πράσινη ανάπτυξη που γίνεται χωρίς σχεδιασμό για να ευνοηθούν συγκεκριμένες εταιρίες. Η λίστα είναι μεγάλη).
Αντιδρά έντονα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χάλκης, το οποίο αποφάσισε να θέσει προς ενοικίαση την νήσο Αλιμνιά μεταξύ Χάλκης και Ρόδου, με στόχο την άμεση τουριστική της αξιοποίηση.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην χθεσινή του συνεδρίαση κατήγγειλε τις κινήσεις αυτές καθώς εάν προχωρήσει αυτή η «αξιοποίηση», υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι για την καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων του νησιού.
«Μια τέτοια απόφαση χωρίς τη σχετική γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών και μάλιστα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου (ΚΒ ΕΠΚΑ, 4η ΕΒΑ, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Δωδεκανήσου), η οποία από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ασκεί τον αρχαιολογικό έλεγχο για την προστασία των μνημείων του δωδεκανησιακού νησιωτικού συμπλέγματος, εγείρει ερωτήματα για τον χαρακτήρα της οικονομικής επένδυσης στην οποία διατίθεται να προβεί ο Δήμος Χάλκης» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.
Η νήσος Αλιμινιά μάλιστα είναι κυρηγμένο ολόκληρο από το 1999 ως αρχαιολογικός χώρος, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων που υπάρχουν εκεί, πράγμα που σημαίνει πως το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.
Ως ένα από τα μοναδικά διαχρονικά μνημεία του Αιγαίου χαρακτηρίζει ο ΣΕΑ, το νησάκι που βρίσκεται μεταξύ Ρόδου και Χάλκης λόγω της πλειάδας των παλαιοχριστιανικών ταφών αλλά και ρωμαϊκών μνημείων που υπάρχουν εκεί.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, «Θεωρούμε ότι η Αλιμνιά, ένα από τα μοναδικά διαχρονικά μνημεία του Αιγαίου με πλούσιες αρχαιότητες -ρωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς τάφους, μέρη παλαιοχριστιανικής βασιλικής, αλλά και αγγεία της νεολιθικής εποχής-, κινδυνεύει άμεσα με οριστική εξαφάνιση, αν προχωρήσουν σχέδια ενοικίασής της».
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σύμφωνα με τη Δέσποινα Κουτσούμπα, την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, «ο δήμος, χωρίς να έχει ενημερώσει ούτε το υπουργείο Πολιτισμού αλλά ούτε και το υπουργείο Εξωτερικών, αποφάσισε να αναθέσει σε διεθνή εταιρεία την δημιουργία μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας».
Φιλε κακο μπελα εχουμε βρει με σενα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε πα να βαζεις λινκ απο οπου θες! Οταν βαζεις ασχετα με τις αναρτησεις σχολια και ειδικα οταν τα σχολια σου ειναι επαναλαμβανομενα και λενε το ιδιο πραγμα, θα σβηνονται. Αν δεν εχεις πως να γεμισεις το χρονο σου βρες ενα χομπι. Τελευταια προειδοποιηση.
Εαν είσαι ΠΟΝΤΙΟΣ, τα ξεράσματα σου περί FYROM, και γεωγραφική περιοχή, ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΝ και ΘΙΓΟΥΝ τους Πόντιους και το φιλότιμο ΤΟΥΣ ! Αλλά δεν φταις Εσύ, αλλά το "ΧΟΡΤΟ" που μασουλούσες και μασουλάς ακόμη από το χωριό σου ! ΑΕΙ ΣΙΧΤΗΡ !!
ΑπάντησηΔιαγραφήOk then !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο το αφηνω γιατι μ αρεσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟοοοκaaayyy whatever!
Οκ, δεν καταλαβαίνω καμία από τις παραπάνω αναρτήσεις (κάτι έχασα...), αλλά όσον αφορά στο άρθρο, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα επιτελούν δυο στόχους: εθνικούς (εθνικιστικούς) και τουριστικούς (ως αξιοθέτα). Αν δεν εντάσσονται άμεσα σε αυτές τις κατηγορίες πάνε χαμένοι. Αν ακόμη συγκρούονται με οικονομικά συμφέροντα (βλ. αεροδρόμιο Σπάτων, λατομεία και χωματερές Άνδρου, εθνικές οδοί και τόσα άλλα) τότε αποτελούν ανασχετικό παράγοντα στην οικονομική εξέλιξη και μετά η ιστορία είναι γνωστή. Ο ρόλος τους ως ιστορικές πηγές ή πεδίο γνώσης, πολιτισμού και ομορφιάς για τους απλούς ανθρώπους απλά δεν υπάρχει. Και (άσχετο) για να ταράξω λίγο τα νερά νομίζω πως η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι ΑΝΤΑΡΣΥΑ... Φαίδρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη δινεις σημασια -- τρολοεπιθεση (ουτε εμεις καταλαβαινουμε που κολλαει αλλα το αφησαμε)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξερω τι ειναι η προεδρος (δεν το εψαξα) παντως ειναι ενδεικτικο το πως αντιμετωπιζεται ενας κυρηγμενος αρχαιλογικος χωρος. Κατα τα αλλα συμφωνω με το σχολιο σου. Καπιταλισμος γαρ.
Manny, ισχύει για την πρόεδρο.Στο e-dromos.gr έχει και άρθρα της.Όχι ότι έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία. Εξάλλου ο σύνδεσμος ελλήνων αρχαιολόγων μέχρι πριν λίγα χρόνια αντιστεκόταν στις προσλήψεις νέων αρχαιολόγων για να μη μοιραστεί την πίτα της "εξουσίας" (οποία αλλοτρίωσις...) και αποτελούσε ένα από τα πιο συντηρητικά συνδικαλιστικά όργανα. Οπότε πρόκειται για μια κάποια εξέλιξη (ίσως οφείλεται στο "νέο αίμα" ή στα διαρκώς αυξανόμενα εργασιακά προβλήματα). Το βασικό λόγο για την κήρυξη και προστασία αρχαιολογικών χώρων έχει δυστυχώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (γνωστό παρακλάδι του συστήματος)που φιλοξενεί τους πιο αρτηριοσκληρωτικούς αρχαιολόγους και κάτι απίθανους πριμοδοτούμενους καλλιτέχνες. Έτσι, αν βρεις κανα πιθάρι στο χωράφι σου, την πάτησες, αν όμως μια καλή εταιρεία σκοντάψει σε κανένα ναό, έ, τότε θυμόμαστε πως δεν είμαστε δα και δωδεκαθεϊστές... Φαίδρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνοιγεις μεγααααλο θεμα με την αρχαιολογια. Ετσι ειναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉ ας πουμε φαντασου οτι εχουν βρει σημαντικοτατο αρχαιολογικο χωρο, μοναδικο για τη χωρα, σε πολυ καλη κατασταση σε μεγαλη πολη της Ελλαδας. Δεν εχουν λεφτα να απαλλοτριωσουν τα κτιρια που βρισκονται απο πανω οποτε τα εργα ανασκαφης προχωρουν σιγα σιγα. Παρ αυτα συγκεκριμενα καταστηματα δεν εχουν προβλημα να εκδώσουν αδειες λειτουργιας, οποτε εχουμε το εξης φαινομενο ενα κεντρο διασκεδασης και τριγυρω αρχαια. γκουχ γκουχ