5 Ιουνίου 2013

Για ποια ενότητα;

Με αφορμή τα αποτελέσματα στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ορισμένοι ξαναζεσταίνουν τη σούπα περί «ενότητας» των «αριστερών» παρατάξεων, που θα δώσουν, δήθεν, ένα άλλο «αριστερό παράδειγμα» στη διοίκηση των συνδικάτων και γενικά στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πριν λίγο καιρό, μερικοί από τους ίδιους ιδεολογικούς και συνδικαλιστικούς χώρους είχαν φτάσει να προωθούν τη δημιουργία μέχρι και «αριστερών συνδικάτων». Εχουν κάνει την «ενότητα» σημαία ευκαιρίας και την σηκώνουν κάθε φορά, όταν πρόκειται να προωθήσουν τους πολιτικούς τους στόχους. Στρατηγική τους επιδίωξη ήταν και παραμένει ο εγκλωβισμός των εργαζομένων μέσα σε πλαστές διαχωριστικές γραμμές, σε σχήματα που συσκοτίζουν τις πραγματικές ταξικές αντιθέσεις, που θολώνουν τα αληθινά συμφέροντα και τους πραγματικούς αντιπάλους των εργαζομένων.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που λασπολογούν ανοιχτά κατά του ΠΑΜΕ ότι διασπά το κίνημα, ότι κάνει χωριστές συγκεντρώσεις και δεν ακολουθεί όπως αυτοί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δεν «σέβεται» τους συνδικαλιστικούς θεσμούς και προτιμά τη «μοναξιά» και τον «σεχταρισμό». Είναι ταυτόχρονα οι ίδιοι, που ακόμα και τώρα, σε εκατοντάδες σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα τα κάνουν πλακάκια με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, προχωράνε χέρι-χέρι με αυτούς που στα λόγια καταγγέλλουν, βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις σε «ανοιχτή γραμμή» με την εργοδοσία. Η «ενότητα» που ευαγγελίζονται είναι στις κορυφές, στα πόστα και στις καρέκλες. Προωθούν την «αριστερή ενότητα» για να κρύψουν τη στρατηγική τους, που υποτάσσει το κίνημα στους καπιταλιστές και στους στρατηγικούς στόχους της άρχουσας τάξης. Γι' αυτό παρά τα «αριστερά προξενιά» στα οποία επιδίδονται, για χρόνια -και τώρα- ήταν ουρά της πλειοψηφίας στο συνδικαλιστικό κίνημα και τάχθηκαν υπέρ όλων των μεγάλων στρατηγικών επιλογών της: Από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ΟΝΕ και τη σύγκλιση, μέχρι την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα. Δηλαδή με όλους τους στόχους που προωθεί και ο ΣΕΒ.

Γι' αυτό, μια τέτοια ενότητα δεν την έχουν ανάγκη οι εργάτες. Το ΠΑΜΕ, δεν ξεχωρίζει τους εργάτες ανάλογα με το ποια παράταξη ψηφίζουν, δεν βάζει ταμπέλες ανάλογα με το ποιο κόμμα ακολουθούν. Το ΠΑΜΕ ενώνει τους εργάτες στη βάση των δικών τους ταξικών συμφερόντων. Η ενότητα μπορεί και πρέπει να γίνει μέσα στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς απέναντι στους καπιταλιστές και συνολικά στην αστική τάξη. Μια τέτοια ενότητα, κόντρα στην αντεργατική επίθεση, ενάντια στη λαίλαπα που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο, με πραγματική αλληλεγγύη και σταθερή πυξίδα την κοινωνική θέση των εργατών, αυτή μπορεί να δώσει ώθηση στο κίνημα.

Οι εργάτες δεν πρέπει να ενωθούν για να κυνηγάνε την «ανάπτυξη» που τους καλούν οι δυνάμεις της καπιταλιστικής διαχείρισης. Δεν μπορεί να είναι με καμία επιχειρηματικότητα, ούτε με την «κρατικοδίαιτη», ούτε με την «υγιή». Δεν μπορεί να κόπτονται για κανέναν καπιταλιστή, ούτε με τα ξένα μονοπώλια, ούτε με τα ντόπια. Οι εργάτες και οι εργάτριες, συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα, είναι υποχρεωμένοι να υπερασπίζονται τα δικά τους ταξικά συμφέροντα. Γι' αυτό πασχίζει με όλες του τις δυνάμεις το ΠΑΜΕ, αυτό είναι το βασικό κριτήριο για τον ρόλο κάθε συνδικάτου και κάθε συνδικαλιστή. Ολα τ' άλλα είναι «αριστερά» φούμαρα, που θέλουν να μετατρέψουν γι' άλλη μια φορά τα συνδικάτα σε νεροκουβαλητές του κάθε επίδοξου κυβερνητικού διαχειριστή, αφήνοντας πάντα ανέγγιχτο το καθεστώς της μισθωτής σκλαβιάς, που γεννά όλα τα βάσανα της εργατικής τάξης.



Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ» του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» της Τετάρτης 5 Ιούνη 2013

9 σχόλια:

  1. Γι' αυτό το λόγο προτείνει το ΠΑΜε αναλογικό προεδρείο; Για να βάλει τον Παναγόπουλο και τη ΔΑΚΕ στη διοίκηση; υπάρχει πάτος;

    Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην στεναχωριλεσαι Θ., τον Παναγόπουλο και τη ΔΑΚΕ στη διοίκηση πρόλαβαν και τους έβαλαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τα ενιαία αντιΠΑΜΕ ψηφοδέλτια που κατεβάζουν σε μια σειρά ομοσπονδίες και σωματεία...Λές και είναι θέμα προσώπων το πρόβλημα...ενώ το να κατεβαίνεις σε συνεργασία με τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ που τώρα το παίζουν μετανοούσες Μαγδαληνές είναι κάτι διαφορετικό! Αλλά χαλίφιδες στη θέση των χαλίφιδων δεν θα σας βάλει το ΠΑΜΕ! Εκτός αν ξέχασες τους συσχετισμούς από τις αρχαιρεσίες στα σωματεία. Πάντως μέχρι πριν λίγο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ όλο κολεγιές με τος "Παναγόπουλους" έκανε για να συγκροτήσει προεδρεία. Μήπως τα ξεχάσατε; Για να μην πούμε για τους "κοινωνικούς διαλόγους".
      Υ.Γ.Φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η λαϊκή ρήση του τίτλου ορίζει το περιεχόμενο της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) που υπέγραψε σύσσωμο - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» (ΣΥΡΙΖΑ) - το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) πριν λίγες μέρες με την εργοδοσία, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης στο οποίο έχει ενταχθεί το ΤΤ προκειμένου να παραδοθεί αργότερα στους τραπεζίτες. Τα άρθρα 2, 3 και 4 της ΕΣΣΕ, το κείμενο της οποίας έχει διαμορφώσει εξολοκλήρου το ΔΣ του Σωματείου, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.
      Στο άρθρο 2 ορίζεται ότι οι αποδοχές των εργαζομένων «που απασχολούνται σήμερα στην Τράπεζα (και μόνον αυτών), δεν μειώνονται κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας, εκτός αν μειώσεις προβλεφθούν από ουσιαστικό νόμο». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να μειώσει με νόμο τις αποδοχές. Από την άλλη, η ισχύς του σημερινού καθεστώτος δεν αφορά όσους στο εξής προσληφθούν, οι οποίοι θα αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς και άρα θα συμβάλουν στη δημιουργία των όρων για το χτύπημα των μισθών όλων των εργαζομένων.
      Ο τίτλος «Ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης» στο άρθρο 3 μόνο εμπαιγμός στην κοινή λογική μπορεί να θεωρηθεί, από τη στιγμή που στο ίδιο το άρθρο γίνεται καθαρό ότι η παρούσα ΣΣΕ υπογράφεται «στο πλαίσιο της βούλησης των δύο πλευρών για διατήρηση των θέσεων εργασίας». Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια ρητή συμφωνία αλλά για μια απλή έκφραση θέλησης που δε διασφαλίζει κανέναν και τίποτα.
      Το άρθρο 4 αναφέρει ότι «μετά το πέρας του χρόνου υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου, τα μέρη θα συναντηθούν εκ νέου, προκειμένου εντός διμήνου να έχουν οριστικοποιήσει την τυχόν βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων». Εδώ το ΔΣ του Σωματείου αποδέχεται και στηρίζει το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου (δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη πρόταση), δηλαδή της μείωσης του προσωπικού, που επιφέρει εντατικοποίηση της εργασίας. Από την άλλη φέρει τεράστια ευθύνη καθώς συνδέει τη βελτίωση των όρων εργασίας (έστω και σαν ευχή) με την επιτυχία του προγράμματος της μείωσης προσωπικού. Με άλλα λόγια, «ο θάνατός σου, η ζωή μου».
      kk

      Διαγραφή
    2. Αναλογικό προεδρείο σημαίνει ότι η θέση του προέδρου, αντιπροέδρου, γραμματέα κτλ να δίνονται στις παρατάξεις με βάση την δύναμη που τους δίνουν οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στις εκλογές των σωματείων τους...

      Το να πάρεις την προεδρία απο την πίσω πόρτα χωρίς αυτό να έχει το αντίστοιχο έρεισμα στην βάση δεν λέει τίποτα. Προεδριλίκια και θώκους χωρίς αγώνα για να κάνουν απλωτές αντί του καναπέος, είναι γνώρισμα των παρατάξεων, του ΣΥΡΙΖΑ, της Ανταρσίας και φυσικά των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.

      ΜΕ ΜΙΑ ΕΝΙΑΊΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΈΒΗΚΑΝ στους καθηγητές ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Συνεργασίες-Παρεμβάσεις αφού πρώτα οι "Ριζοσπαστικές" δυνάμεις είχαν καταψηφίσει την πρόταση του ΠΑΜΕ με τα γνωστά τραγικά για τον κλάδο και τον λαο αποτελέσματα...

      Σε τι εμπόδισε τους "αγωνιστές" το αναλογικό προεδρείο από το να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΜΕ?

      ΤΊΠΟΤΑ!!!

      ΤΟ ΕΜΠΌΔΙΟ ΕΊΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΆ ΤΩΝ ΘΈΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ απο τις άλλες "ριζοσπαστικές" παρατάξεις... που μια χαρά τα βρήκαν με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οι ξεπουλημένοι εργατοπατέρες...

      Δες και το μάθημα ξεπουλήματος του αγώνα απο την κ. Φατούρου της Ανταρσία.....

      http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=erM80-LjNBQ

      (και ο Παναγόπουλος θα την ζήλεψε για τις υπέροχες τουλούμπες)

      Το ΠΑΜΕ παλεύει να πετάξει τους ξεπουλημένους απο τα σωματεία ανεβάζοντας την ΤΑΞΙΚΗ συνείδηση των εργαζομένων, για να πάψουν να τους στηρίζουν και να στραφούν ενάντια στα αφεντικά... Έτσι ξεμπερδεύεις με τους Παναγόπουλους... Οχί με το να καβαλάς μια καρέκλα, που τα πόδια της θα τα πριονίζουν οι Συριζοανταρσίες κάνοντας τον πετεινό χωρίς ακροατήριο....


      Α.Τ


      Διαγραφή
    3. εμ θα προτεινε "Αριστερο προεδρειο", πως θα σε βολευε μικρουλη, ε?

      Τασος

      Διαγραφή
  2. Πως ποναει!... Η πρωτια του ΠΑΜΕ, τσουζει τα τρολ. Αγορια βαζελινη! ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο ΕΚ Αγρινίου την πλειοψηφία της διοίκησης την ελέγχουν οι ταξικές δυνάμεις του ΚΚΕ, σέβονται τόσο πολύ την διαφορετικότητα και την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος που η διοίκηση του Κέντρου στις σημαντικές κινητοποιήσεις καλεί τους εργαζόμενους στην "διασπαστική" συγκέντρωση του ΠΑΜΕ! Αβυσσος η ψυχή των ανθρώπων...! (Βουντενιώτης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ΟΧΙ... Αυτό παραπάρει...
      Μα να μην σέβονται την "διαφορετικότητα" και την "ενότητα" του συνδικαλιστικού κινήματος? Ντροπή...
      Που ακούστηκε το Εργατικό Κεντρό να καλεί σε Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ...?
      Δεν βλέπουν εκεί στο Αγρίνιο τι κατάφεραν οι "ενωτικές","διαφορετικές" δυνάμεις σε συνδικάτα και Ε.Κ. σε όλη την Ελλάδα που έχουν την πλειοψηφία αντί του ΠΑΜΕ?
      Τι ωραία έχουν υπογράψει με τα αφεντικά μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων στις ΣΣΕ...
      Πρωτοστατούν με αγώνες να γίνει καθολική απεργοσπασία τις ημέρες που έχουν κηρύξει απεργία....
      Πόσο μπροστά έχουν πάει την ταξική συνείδηση των εργαζομένων με τους κοινωνικούς διαλόγους, και την ταξική ειρήνη που ευαγγελίζονται...

      Αν κατάλαβα καλά, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Αγρίνιο έχουν πάρει φαλάγγι τους εργατοπατέρες του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και έχουν αφήσει εκτεθειμένους τους κολαούζους τους, Σύριζα-Ανταρσία που έστηναν με την συμμετοχή τους ουσιαστικά τις κινητοποιήσεις παρωδία δίνοντάς τους και γεύση "αριστεράς" για να καλύψουν την μπόχα τους!!!

      Έτσι, τώρα θα τα λουστείτε... Διασπαστικό το ΠΑΜΕ αλλά και πρώτη δύναμη δεν ταιριάζουν.... Ενωτικό είναι στην βάση του ΕΚ εκεί που πρέπει άλλωστε, για αυτό οι εργαζόμενοι το ψήφισαν πρώτη δύναμη...
      Την παραταξιακή ενότητα την είδαμε στους καθηγητές όταν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ απορρίπτοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ και με μία δικιά τους ενωτική πρόταση κατάφεραν να ξεπουλήσουν τον αγώνα των καθηγητών και να υποταχθούν στην κυβέρνηση....
      Άβυσσος η μαλακία των ανθρώπων......

      Α.Τ.

      Διαγραφή
  4. Μα το ΠΑΜΕ στο Αγρίνιο είναι το Εργατικό Κέντρο. Για την ακρίβεια ο "ποιητής" εννοούσε ότι οι δύναμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνουν διασπαστικές συγκεντρώσεις με τις πλάτες της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, και κατηγορεί τη διοικηση του Εργατικού Κέντρου ότι δεν πάει μαζί τους! Τα ίδια κάνουν και στη Λάρισα και στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά και παντού...Εκεί τα περί διάσπασης τα ξεχνούν!
    kk

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.