18 Ιουνίου 2013

Βραζιλία: Διαδηλώσεις δυσαρέσκειας σε δεκάδες πόλεις


Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν το τελευταίο 48ωρο στους δρόμους σχεδόν όλων των μεγάλων πόλεων της Βραζιλίας. Οι τελευταίες αυξήσεις της τάξης του 10% στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς ξεχείλισαν το ποτήρι της δυσαρέσκειας από την υψηλή φορολογία ιδιαίτερα στους τομείς των υπηρεσιών εκπαίδευσης, υγείας και ασφάλειας.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση σημειώθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100.000 ατόμων, δίχως να λείψουν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς διαδηλωτές και αστυνομικούς που διέλυσαν τη συγκέντρωση κάνοντας χρήση χημικών και δακρυγόνων. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 διαδηλωτές.


Μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Σάο Πάολο με συνθήματα όχι μόνον κατά της πρόσφατης αύξησης των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και ενάντια στο υψηλό κόστος κατασκευής έργων για τη διοργάνωση κορυφαίων αθλητικών γεγονότων (όπως Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2014, Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο το 2016 κλπ.), ενώ σε όλη τη χώρα εξακολουθούν να υφίστανται τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες, να υπολειτουργούν σχολεία, νοσοκομεία και να μαστίζει η έξαρση της εγκληματικότητας, ιδιαίτερα τις φτωχογειτονιές μεγάλων αστικών κέντρων.

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Μπέλο Οριζόντε, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου για λίγη ώρα κατελήφθη το κτίριο του κοινοβουλίου, στις πόλεις Σαλβαδόρ, Φορταλέζα, Βιτόρια, Πόρτο Αλέγκρε κ.α.

Είναι το πιο έντονο κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών που πραγματοποιείται εδώ και δεκαετίες στη Βραζιλία, ενώ η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις λαϊκές αντιδράσεις, έδειχνε να κατανοεί τα αιτήματα και τις αντιδράσεις των διαδηλωτών (!!!).

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.