19 Ιουνίου 2013

Έρχονται μαζικές απολύσεις και στην ελληνική αμυντική βιομηχανία


Μαζικές απολύσεις τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία ετοιμάζουν οι εταίροι της συγκυβέρνησης, μετά το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, προκειμένου να καλύψουν το στόχο για 4.000 απολύσεις σε κρατικές επιχειρήσεις μέσα στο 2013. Σήμερα στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες απασχολούνται συνολικά περίπου 2.700 εργαζόμενοι (1.350 στην «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία», περίπου 970 στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» και περίπου 375 στην «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων» - ΕΛΒΟ).

Τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ» προέκυψαν από τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ με την «Ελληνική Βιομηχανία Όπλων» το 2004. Διαθέτουν επτά παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα (Αίγιο, Ήπειρος, Λαύριο, Μάνδρα Αττικής, Ελευσίνα, Κύμη, Υμηττός) και ένα εργοστάσιο στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της «LT-PYRKAL». Οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ ασχολούνται με την κατασκευή και συναρμολόγηση όπλων, συστήματα αντιαρματικών, οπλικά και πυραυλικά συστήματα, πυρομαχικά μικρού και μεσαίου διαμετρήματος, πυρομαχικά πυροβολικού.

  • Η «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία» δημιουργήθηκε το 1975 και ασχολείται με την επισκευή και αναβάθμιση των πολεμικών αεροπλάνων, αλλά και των πυροσβεστικών αεροσκαφών της χώρας.
  • Η «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων» είναι η μοναδική βιομηχανία κατασκευής τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων στην Ελλάδα, τα οποία χρησιμοποιούν κυρίως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και έχει τις εγκαταστάσεις της στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, «για την ενίσχυση της παραγωγής της ΕΛΒΟ, πέρα από τους 375 περίπου εργαζομένους της, δραστηριοποιούνται εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σχεδιάζεται είτε το κλείσιμο μιας εκ των τριών εταιρειών, με πρώτη επιλογή τα ΕΑΣ, είτε μαζικές απολύσεις εργαζομένων και στις τρεις εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν, «το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αφορά το σύνολο της αμυντικής βιομηχανίας», με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους εργαζόμενους, την αμυντική ικανότητα της χώρας και την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, με δεδομένο ότι μεγαλώνει η εξάρτηση των Ενόπλων Δυνάμεων από ξένα μονοπώλια για τον εξοπλισμό τους.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Δευτέρα, με αφορμή την ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ως «εναλλακτική πρόταση» να υπάρξει εκκαθάριση της ΕΡΤ σε λειτουργία και το πλάνο των 2.000 απολύσεων να καλυφθεί με την «απομάκρυνση εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία». Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης συμφωνούν στις απολύσεις και το ξεπάστρεμα οργανισμών του Δημοσίου, όπως προβλέπει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και τσακώνονται μόνο για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η εφαρμογή της.

Τα ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ έχουν παραχωρηθεί από την κυβέρνηση στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν, με ισραηλινούς και ρωσικούς μονοπωλιακούς ομίλους να έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά τους.

Για τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ζητώντας άμεση χρηματοδότηση για τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων και να συναφθούν συμβάσεις, ώστε να μην καλύπτονται οι ανάγκες σε όπλα, πυρομαχικά και άλλα απαραίτητα υλικά από εισαγωγές που κοστίζουν και αυξάνουν την εξάρτηση της χώρας. 

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.