18 Ιουνίου 2013

Σύσκεψη του ΠΑΜΕ για το Δημόσιο. Απαιτείται ενιαίος αγώνας - σύγκρουση με το αστικό κράτος


Οι εξελίξεις στο Δημόσιο, η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων και της ενιαίας δράσης τους ενάντια στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα ήταν το βασικό ζητούμενο της σύσκεψης που οργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης το ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζόμενων από το Δημόσιο και το ευρύτερο δημόσιο Τομέα.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στις 26 Ιούνη, στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αίτημα αιχμής την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί την ΕΡΤ, οδηγεί σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις εκατοντάδες οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου.

Η Λαμπρινή Χριστόγιαννη, στέλεχος του ΠΑΜΕ Δημοσίου, στην ομιλία της μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Οι εξελίξεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο αποτελούν μέρος των γενικότερων αναδιαρθρώσεων. Η στρατηγική στόχευση της άρχουσας τάξης για "μικρό και ευέλικτο" κράτος, το "επιτελικό" κράτος ήρθε στο προσκήνιο πιο επιτακτικά από την ίδια την καπιταλιστική κρίση. Πρόκειται για προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.


Διαμορφώνουν μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο επιτελική, πιο στενά δεμένη με μηχανισμούς της ΕΕ, πιο επιθετική απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα, πιο αντιδραστική και αυταρχική που θα λειτουργεί αποκλειστικά για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου με φθηνούς, αναλώσιμους, κακοπληρωμένους, ανασφαλείς και φοβισμένους υπαλλήλους που θα δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο ιδιωτικοποιούν τομείς και υπηρεσίες, καταργούν διαδικασίες που "βαραίνουν" τους επιχειρηματίες, περιορίζουν την κρατική ευθύνη σε ένα "βασικό" - μίνιμουμ πακέτο για την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπουργού της "κυβερνώσας αριστεράς" Μανιτάκη ότι το Δημόσιο θα κρατήσει μόνο εκείνες τις υπηρεσίες "που δε νμπορούν ή δε θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς".

(...) Οι αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση, ταυτόχρονα με το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, συρρικνώνουν τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, υποβαθμίζουν το επίπεδο παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στα λαϊκά στρώματα, δημιουργούν νέους τομείς κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

(...) Η πάλη ενάντια στις απολύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις συνολικά στις αναδιαρθρώσεις που υλοποιούνται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση, αλλά το σύνολο του εργατικού λαϊκού κινήματος. Απαιτείται ενιαίος-συντονισμένος αγώνας, σύγκρουση με το αστικό κράτος και την κυβερνητική πολιτική, ενάντια στις απολύσεις και τις αντιδραστικές αλλαγές.

Η οργάνωση της ενιαίας λαϊκής πάλης στους τόπους δουλειάς και τις γειτονιές είναι μονόδρομος και πρέπει να μπει χωρίς αναμονή σε συζήτηση σε κάθε συνδικαλιστικό όργανο, σε κάθε χώρο δουλειάς και υπηρεσίας στο δημόσιο τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο παίρνουμε πρωτοβουλία στους χώρους δουλειάς. Βάζουμε το ζήτημα στα σωματεία, συγκαλούμε Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις με θέμα την οργάνωση του αγώνα.

Βγαίνουμε μπροστά, δεν περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση νέων μέτρων, νέων λουκέτων, νέων απολύσεων. Δημιουργούμε από τώρα τις προϋποθέσεις οργάνωσης των εργαζομένων. Προωθούμε την κοινή δράση με άλλα σωματεία εργαζομένων του χώρου, με σωματεία εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, με επιτροπές ανέργων, με συλλόγους γονέων, με τις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις των φτωχών αγροτών, με συνταξιουχικές οργανώσεις, με Λαϊκές Επιτροπές. Διευρύνουμε τους δεσμούς μας, την κοινωνική συμμαχία με όσους πλήττονται από αυτή την πολιτική. Αξιοποιούμε κάθε μορφή συσπείρωσης.

Αξιοποιούμε κάθε μορφή πάλης, με συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες, παραστάσεις, απεργίες. Αποφασίζουμε μέσα από μαζικές διαδικασίες κάθε μορφή πάλης που βοηθάει στη συμμετοχή των εργαζομένων, κόντρα στον εκφυλισμό, κάθε μορφή που βοηθάει στην κοινή δράση με βάση τα κοινά μας συμφέροντα, που δυναμώνει τη συμμαχία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότητα των αγώνων. Πολλές δυνάμεις στο κίνημα πλειοδοτούν σε μορφές πάλης, καλούν σε Γενικές Απεργίες και Απεργίες Διαρκείας. Όμως οι απεργίες δεν γίνονται με e-mail, ούτε χωρίς απεργούς. Η απεργία είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων, χρειάζεται προετοιμασία, συμμετοχή, οργάνωση, αντοχή απέναντι στις πιέσεις. Χρειάζεται εναλλαγή και εμπλουτισμός μορφών. Κυρίως όμως απαιτούνται αγώνες με προσανατολισμό και περιεχόμενο που θα ατσαλώνουν δυνάμεις, θα συνενώνουν δυνάμεις, θα δυναμώνουν τη λαϊκή συμμαχία. Αγώνες με προσανατολισμό σύγκρουσης με την αστική εξουσία και το κράτος της. Μόνο αυτή η γραμμή πάλης εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα των αγώνων.

Σήμερα έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα μαζικό, οργανωμένο, ταξικό, καλά προετοιμασμένο στη σύγκρουση με πλουτοκρατία, αστικό κράτος, κυβέρνηση, τρόικα, ΕΕ. Κίνημα που θα παλεύει για όλα τα προβλήματα, για άμεσα μέτρα ανακούφισης των οικογενειών μας. Κίνημα που θα αγωνίζεται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, κόντρα στους φόρους, τα χαράτσια, τα βάρβαρα μέτρα, τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις που εξαθλιώνουν όλο και περισσότερο όλους μας. Κίνημα που δε θα παλεύει απλώς για να αποκαθηλωθεί ο σημερινός κυβερνητικός συνδικαλισμός, για να έρθει, σε συνθήκες "κυβερνώσας αριστεράς", ο αυριανός κυβερνητικός συνδικαλισμός. Κίνημα που δε θα είναι γρανάζι - ούτε θα βάζει πλάτες - για να φύγει από τη μία πόρτα η σημερινή κυβέρνηση και να έρθει μια παραλλαγή της από την άλλη μέσα πάλι στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου για να διαχειρίζεται το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, να ασκεί εξίσου αντιλαϊκή πολιτική, βεβαίως με άλλο μείγμα διαχείρισης. Κίνημα που θα είναι απαλλαγμένο από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν συμβιβαστεί με την υπάρχουσα κατάσταση και αποτελούν το μακρύ χέρι της κάθε κυβέρνησης και του συστήματος στο λαϊκό κίνημα. Κίνημα που θα συνδέει την καθημερινή πάλη για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα με την προοπτική της ανατροπής κάθε αντιλαϊκής πολιτικής, για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει. Κίνημα που θα κάνει σαφές πως αν δεν απαλλαγούμε, αν δεν χειραφετηθούμε από τη δικτατορία των μονοπωλίων και της ΕΕ, άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δούμε.

Σήμερα είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης στο κίνημα, να ενισχυθούν οι ταξικές δυνάμεις, η συσπείρωση γύρω από το ΠΑΜΕ.

Οργανώνουμε τον αγώνα – ένας για όλους και όλοι για έναν.

Στη σημερινή μας σύσκεψη επιδιώκουμε να πάρουμε απόφαση οργάνωσης του αγώνα με αιχμή της την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Καλούμε όσες Ομοσπονδίες, όσα σωματεία, Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστές βρίσκονται σήμερα εδώ να προσυπογράψουν κάλεσμα για άμεση κινητοποίηση - συλλαλητήριο με αίτημα την κατάργηση την Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Προτείνουμε ως ημερομηνία της κινητοποίησης την Τετάρτη 26-6-2013.

Αγώνας τώρα για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ενιαία πάλη ενάντια στις απολύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Άμεση κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια. Κάλυψη όλων των κενών στις υπηρεσίες με νέες προσλήψεις. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους».

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.