8 Ιουνίου 2013

Συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις στην Τουρκία


Συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα. Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ, ενώ αντίστοιχο κάλεσμα υπάρχει και για την Κυριακή το απόγευμα, στις 4 μ.μ. Το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) καλεί και στην αυριανή συγκέντρωση, με προσυγκέντρωση στις 2 μ.μ., στην οδό Ιστικλάλ που βρίσκονται τα γραφεία του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη. Ο τίτλος στο κάλεσμα του TKP είναι "Εκατομμύρια αύριο στην Ταξίμ".

Το μεσημέρι του Σαββάτου συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος Ερντογάν, με θέμα τη διαχείριση των λαϊκών αντιδράσεων. Από την Παρασκευή υπήρχαν διαρροές ότι το κυβερνών κόμμα ενδέχεται να αποφασίσει την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για το 2015.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χουσεΐν Τσελίκ, δήλωσε μετά το τέλος  της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής του AKP ότι δεν τίθεται ζήτημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Οι τοπικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2014, οι προεδρικές τον Αύγουστο τoυ 2014 και οι γενικές εκλογές τον Ιούνιο του 2015, και αλλαγή σε αυτό το πρόγραμμα αποκλείεται», είπε.


Το χαρτί των εκλογών παίζουν και τα άλλα αστικά κόμματα στην Τουρκία, θέλοντας να αναβαθμίσουν τη θέση τους στην διαχείριση και να ενσωματώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Το Σάββατο, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, λέγοντας ότι απαιτείται ανανέωση της εξουσίας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι «δεδομένου πως η Τουρκία έχει οδηγηθεί σε πολύ σοβαρή πόλωση εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων, η στάση του πρωθυπουργού κλιμακώνει την κρίση. Για το λόγο αυτό έχει τελειώσει ο χρόνος του πρωθυπουργού. Απαιτείται ανανέωση της εξουσίας».

Το 2014 είναι ούτως ή άλλως εκλογικό έτος για την Τουρκία, καθώς το Μάρτη πρόκειται να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές και τον Αύγουστο οι προεδρικές, ενώ εκκρεμεί και το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, η αστυνομία επιτέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε περίπου 5.000 διαδηλωτές στην συνοικία Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλίας νερού.

Τις διαδηλώσεις χαιρέτισε την Παρασκευή ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν. «Νομίζω ότι το κίνημα αντίστασης είναι γεμάτο νόημα και το χαιρετίζω» ανέφερε σε μήνυμά του. Πρόσθεσε ότι «αυτή η στάση δημιούργησε ένα πολιτικό ρήγμα» και προειδοποίησε ότι ορισμένες ομάδες μπορεί να προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις διαδηλώσεις.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.