11 Μαρτίου 2013

Ο Γιούνκερ προειδοποιεί για πόλεμο στην Ευρώπη !

... ή αλλιώς, οι "ρηγμένες" αστικές τάξεις της Ευρώπης επεξεργάζονται σχέδια επιστροφής στο εθνικό κράτος, τον προστατευτισμό και τον αντιευρωπαϊσμό, ώστε να γλιτώσουν απο τους Γερμανούς μπαλαδόρους του Καπιταλισμού.


Στην συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της ευρωζώνης, ο Jean Claude Juncker προειδοποίησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, πως οι συγκρούσεις στην Ευρώπη ενδέχεται να κλιμακωθούν επικίνδυνα. "Όποιος πιστεύει, ότι το αιώνιο ζήτημα περι πολέμου και ειρήνης στην Ευρώπη δεν τίθεται πλέον,  μάλλον σφάλει οικτρά. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλά κοιμούνται (...) Με ταράζει η ομοιότητα που έχουν οι διακρατικές σχέσεις στην Ευρώπη το 2013, με πριν από 100 χρόνια."  

(Μετάφραση από Sueddeutshe Zeitung)


Ολοένα και μεγαλώνει η δυσαρέσκεια των λαών στα κράτη - μέλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας νέους τριγμούς στα θεμέλια της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, την οποία τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να παρουσιάσουν σαν μονόδρομο για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Γιούροστατ για την Ελλάδα, όπου σε ποσοστό 81% ο λαός δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την ΕΕ, όταν μόλις το 2007 το 63% δήλωνε ότι την εμπιστεύεται. 

Παρόμοια είναι η εικόνα σε όλες τις χώρες της ΕΕ - πλην Μάλτας και Εσθονίας - όπου η πλειονότητα των ερωτώμενων «εκφράζει δυσπιστία για τις πολιτικές που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες», σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία είναι οι χώρες όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη μεταστροφή του λαού σε ό,τι αφορά τη στάση του απέναντι στην ΕΕ. Ακολουθούν η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Με αφορμή και το Ευρωβαρόμετρο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο «Spiegel», διαπιστώνει «αναζωπύρωση εχθρικών συναισθημάτων εντός της Ευρώπης και απομάκρυνση από το όραμα ευρωπαϊκής ενοποίησης εξαιτίας της κρίσης», προβλέποντας μάλιστα ότι «μπορεί πλέον και να σφάλλει όποιος θεωρεί πως έχει απομακρυνθεί το ερώτημα ειρήνης και πολέμου στη γηραιά ήπειρο».

Επί της ουσίας, ο πρώην πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ομολογεί ότι η ανισομετρία και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ είναι τόσο μεγάλες, που στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε πόλεμο, όπως έγκαιρα έχει προειδοποιήσει το ΚΚΕ, αναλύοντας την κρίση και τους ανταγωνισμούς που οξύνονται μέσα κι έξω από την ΕΕ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και προσπαθώντας να συγκαλύψει τα πραγματικά αίτια των ανταγωνισμών, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ισχυρίζεται ότι η επίθεση ορισμένων Γερμανών πολιτικών στην Ελλάδα, οι σβάστικες στην Αθήνα κατά την επίσκεψη Μέρκελ, και η αντιγερμανική ρητορική στην ιταλική προεκλογική περίοδο, «έβγαλαν στην επιφάνεια συναισθήματα που θα πίστευε κανείς ότι είχαν εκλείψει». Σ' αυτή την κατεύθυνση, εκφράζει την ανησυχία του ότι «στην Ευρώπη πολλοί χάνουν το δρόμο σε "μικρές" σκέψεις εθνικού συμφέροντος» και ισχυρίζεται ότι «όποιος πιστεύει πως το αιώνιο ερώτημα ειρήνης ή πολέμου στην Ευρώπη δεν τίθεται πλέον, ενδεχομένως να κάνει τραγικό λάθος» αφού «οι δαίμονες δεν εξαφανίστηκαν, κοιμούνται μόνο».

Πηγή : 902.gr

9 σχόλια:

  1. αρε ρε μονολιθικο , παλαιοντολογικο , δεινοσαυρικο , κολλημενο , σεχταρικο (και οτι αλλη αηδια θελετε βαλτε) ΚΚΕ εκανες ακομα και τον Γιουνκερ να σε ακολουθει.

    Παλι τα ιδια "ναι δικιο εχετε , αλλα ρε παιδι μου...)

    Μαλλιασε η γλωσσα να λεω οτι δεν βγαινει το παιχνιδι του κεφαλαιου και θα παμε σε πολεμο και να με κοιτανε ολοι σαν ουφο.

    johngr1973

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. άντε ρε χαμένοι,
    αυτά τα λένε οι κομμουνιστές,
    όχι ο πρωθυπουργός του λουξεμβούργου.

    "- Τί είναι αυτά που λές γιέ μου;
    ... Μα αυτά τα λένε οι κομμουνιστές.
    - Όλος ο κόσμος τα λέει"

    http://www.youtube.com/watch?v=0UAas5r5Pl4

    subutai red

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν είναι μόνο το θέμα του κεφαλαίου..εκτός αυτού βέβαια η ευρώπη αποτελείται απο έθνη κράτη με πολλές διαφορετικές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμφέροντα..πόλεμο βλέπω πολύ τραβηγμένο πάντως μια διάλυση με αφορμή την οικονομική κρίση είναι αρκετα πιθανό, όχι μια ολοκληρωτική διάλυση αλλά ίσως κάποιες αποχωρήσεις κρατών..η κατάσταση στην ιταλία κοντά ήτανε να φέρει ένα τέτοιο αποτέλεσμα..ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται ραγδαία και η βιασύνη των ευρωπαίων και ο κακός σχεδιασμός για μια ευρώπη πολιτικά δεν υφίσταται αφού πολύ λογικό ειναι η κάθε χώρα να κοιτάει πρώτα τα δικά της συμφέροντα και μετά όλης της ευρωζώνης..(δεν μιλάω για την ελλάδα φυσικά π αποτελεί έρμαιο συμφερόντων)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε μεγάλε πλάκα μας κάνεις;

      Λες: "δεν είναι μόνο το θέμα του κεφαλαίου"
      Να το δεχτώ καλοπροαίρετα και περιμένω το κάτι άλλο.

      Μετά μας πετάς: "αποτελείται απο έθνη κράτη με πολλές διαφορετικές αντιλήψεις, νοοτροπίες"
      Οι οποίες αντιλήψεις και νοοτροπίες ξεφύτρωσαν από μοναχές τους; Δεν εδράζονται πάνω σε κάποια υλική βάση, τουλάχιστον απ' τους φορείς που τις εκφράζουν και προπαγανδίζουν-επιβάλουν; Ο ευρωσκεπτικισμός που λες για Ιταλία, φύτρωσε με μιας στην γκλάβα του Μπερλουσκόνι και του Γκρίλο και τον μεταλαμπαδέψαν σε εκατομύρια ιταλούς;

      Στο τέλος μας πετάς κι ένα: "και συμφέροντα"
      Και ψάχνω να βρω τι σόι πράμα είναι αυτά. Αν όχι οικονομικά, δηλ. του κεφαλαίου, τότε τί; Υγειονομικής άραγε φύσης; Δε μας κάνει το λουκάνικο βερολίνου και προτιμάμε γίδα σικελίας.

      Ρε μας δουλεύεις πρωινιάτικα;

      subutai red

      Διαγραφή
    2. Ποιές χώρες, ποιά κράτη και ποιές νοοτροπίες ?

      Εδώ μιλάμε για σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων στον βωμό της οποίας θα καταστραφούν κεφάλαια, άνθρωποι, υποδομές.

      Οι χώρες (πόσο μάλλον η Ευρωζώνη)δεν αποτελούνται από ανθρώπους με ενιαία συμφέροντα, αλλά χωρίζονται σε κοινωνικές τάξεις που έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Σε αυτούς που δουλεύουν και παράγουν, και σε αυτούς που κλέβουν τον πλούτο που παράγουν οι πρώτοι. Άρα ποιά συμφέροντα θα "κοιτάει η κάθε χώρα" όταν την εξουσία την κατέχουν οι δεύτεροι? Το συμφέρον των εγχώριων καπιταλιστών ή το συμφέρον των εργαζομένων ?

      Δεν υπάρχει βιασύνη εκ μέρους των Ευρωπαίων ή κακός σχεδιασμός στην Ευρώπη, αλλά οργανωμένοι ελιγμοί των πιο ισχυρών τμημάτων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ώστε να ανταπεξέλθουν στην κρίση των κερδών τους και να αποκτήσουν προβάδισμα στο πεδίο των ανταγωνισμών. Ο "ευρωσκεπτικισμός" είναι απλά η πρώτη πολιτική έκφραση των επιχειρήσεων, των οποίων τα συμφέροντα περιθωριοποιούνται μέσα στην Ευρωζώνη. Μετά τον ευρωσκεπτικισμό, και ανάλογα με την δύναμη των θιγομένων καπιταλιστών, ακολουθούν οι ευρω-αποσχιστές, οι εθνικιστές και τέλος οι ναζι. Εαν φυσικά οι λαοί κάτσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις.

      Δεν υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις στην Ευρώπη αλλά μια μονάχα. Αυτή που υπαγορεύεται απο την κυρίαρχη αστική ιδεολογία και υπακούει στον νόμο του κέρδους. Και όπως λένε και οι 285 "Rules of Acquisition" των καπιταλιστών, το κέρδος είναι πάνω απο όλα. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει, πόλεμο στην Ευρώπη.

      Γιατί σου φαίνεται τραβηγμένο ? Ήδη το έχουν κάνει 2 φορές σε παγκόσμια κλίμακα.

      Διαγραφή
    3. Και βάλε και κανένα ψευδώνυμο.

      Δεν έχει μόνο η αγορά κανόνες, αλλά και το παρον μπλογκ.

      Διαγραφή
    4. σε καθε "εθνος" φιλε μου υπαρχουν δυο εθνη μεσα του, αυτο των εκμεταλευτων, των καπιταλιστων σημερα, αυτο των εκμεταλευομενων, των εργατων, των καταπιεζομεων καθε λογης, ειτε ειναι προλεταριοι που πουλαν την εργασια τους μισοτιμης στο αφεντικο, ειτε αυτοαπασχολουμενοι που πουλαν την εργασια τους μισοτιμης στο αστικο κρατος, ειτε ειναι φτωχοδιαβολοι αγροτες που πεθαινουν απο τα φυτοφαρμακα για ενα πιατο φαι με την αιωνια ψευδαισθηση οτι θα γινουν μια μερα τσιφλικαδες.
      Αυτα τα δυο υπερεθνη υπαρχουν σημερα στην καπιταλιστικη Ευρωπη, αυτα εχουν ταξικο πολεμο μεταξυ τους, οι αντιθεσεις των λαων εκλειπουν οταν εκλειψει απο τη μεση η αιτια που τις γεννα, η υπαρξη δηλαδη αστικης ταξης, εκμεταλευτων που ξερουν μονο απο ενα συμφερον, αυτο του κερδους.Η εξυπηρετηση αυτου του σκοπου οδηγει σε ανταγωνισμους, αντιθεσεις, πολεμους με θυματα παντα τους εκμεταλευομενους, εκτος και αν μας φερεις παραδειγματα οτι στους παγκοσμιους πολεμους χαθηκαν και μερικα εκατομμυρια γονοι πλουτοκρατων που δεν νομιζω, φουκαραδες παντα χανονται και γινονται βορα στα κανονια των αφεντικων.
      Οσον αφορα στην ΕΕ, ειναι η εξελιξη μια ενωσης καπιταλιστων απο το 1956 και τιποτα περισσοτερο, επομενως περικλειει το σπερμα των αντιθεσεων που η οξυνση τους μπορει να φερει την διαλυση της ανα πασα στιγμη, το ζητημα ειναι οτι αυτες οι αντιθεσεις μεταξυ των πλουτοκρατων στης ΕΕ ακολοθουνται και απο βαθεια κριση σημερα στο επιπεδο της οικονομιας που εχει σαν αποτελεσμα τον περιορισμο του κερδους για τα μονοπωλια, αυτο ενεργοποιει με ατσαλο τροπο τα ανατανακλαστικα τους, οδηγει σε πολιτικες απο τη μερια των κυβερνησεων που τα υπηρετουν-τα μονοπωλια-σκληρης λιτοτητας, καταστεφουν παραγωγικες δυναμεις στο μεταξυ τους ανταγωνισμο για να ισχυροποιησουν την θεση τους και να βγουν με λιγοτερες ζημιες απο την κριση.Αν αυτο δεν γινει θα υπαρξει πολεμος, μονο ετσι θα απελευθερωθουν(?) ξανα γιγαντιες παραγωγικες δυναμεις που θα επιτρεψουν νεα μεγαλη κερδοφορια του κεφαλαιου.Μονο που αυτο θα γινει για αλλη μια φορα πανω στα ερειπια χωρων, πανω στα πτωματα εκατομμυριων προλεταριων.

      Διαγραφή
  4. καλά ρε παιδιά τί φωνάζετε?? εννοεείται είναι το κεφάλαιο και όσον αφορά στις νοοτροπίες απλά αναφέρομαι στη μή δυνατότητα ομογενοποίησης στην οποία αρχικά στόχευε το ευρωπαϊκό όνειρο.και όταν εννοώ συμφέροντα εννοώ γενικά όχι μόνο του κεφαλαίου..εθνικά συμφέροντα ή συμφέροντα του λαού (δηλ της κρατικής οικονομίας πο χει περάσει στο λαό υπεύθυνη για την οποία μπορεί να είναι μια λαϊκή εξουσία)..δηλ άν υποθέσουμε ότι όλα τα κράτη της γης είχανε κομμουνιστικά καθεστώτα αυτό αυτομάτως θα έσβηνε μια για πάντα τους πολέμους επδ δεν θα υπήρχε το αντίπαλο στρατόπεδο του ιμπεριαλισμού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν όλα τα κράτη της γης είχανε κομμουνιστικά καθεστώτα αυτό αυτομάτως θα έσβηνε... όλα τα κράτη. Λες και οι πόλεμοι γίνονται για την Eurovision και το αν ο μπακλαβάς είναι τούρκικος ή ελληνικός.

      Βάνδαλος

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.