3 Ιουλίου 2012

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ - Συνέχεια λαϊκών διαδηλώσεων με συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος



Οι διαδηλώσεις εναντίον του «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» αυξάνονται από το κίνημα αντίστασης (όπου συμμετέχει και το Παραγουανικό ΚΚ) που ξέσπασε από την πρώτη στιγμή του σχεδίου που στήθηκε για την αποπομπή του προέδρου Φερνάντο Λούγκο. Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Παραγουάης γίνονται και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής άλλες προγραμματίζονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Στην Παραγουάη έχει φτάσει επιτροπή του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) με επικεφαλής τον ΓΓ του OAS Μιγκέλ Ινσούλσα, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον «πρόεδρο» Φεντερίκο Φράνκο αλλά και τον πρόεδρο Λούγκο. Στόχος της αποστολής «η αξιολόγηση της κατάστασης», ενώ βάσει της εκτίμησης της επιτροπής OAS οι ΗΠΑ... θα καθορίσουν τη στάση τους. Επίσης στη χώρα βρίσκεται και διερευνητική αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο μεταξύ ο Φράνκο, κατά την κοινή συνεδρία των δύο σωμάτων του Κογκρέσου παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της «κυβέρνησής του» τόνισε ότι οι αποφάσεις της Παρασκευής, των περιφερειακών ενώσεων, Mercosur και Unasur, για την αποβολή της Παραγουάης μέχρι και τις εκλογές της 21ης Απρίλη 2013 είναι «ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Ας σημειωθεί ότι κατά τη Σύνοδο του Mercosur εγκρίθηκε η πλήρης ένταξη της Βενεζουέλας, μια ένταξη που είχε «κολλήσει» εξαιτίας της μη έγκρισής της από τη Γερουσία της Παραγουάης.
Τέλος, πολιτικοί και επιχειρηματίες μετά τις αποφάσεις των περιφερειακών ενώσεων τόνιζαν ότι ήδη η Παραγουάη ψάχνει νέους εταίρους, ενώ ο βουλευτής Χοσέ Λόπες Τσάβες και ο επικεφαλής της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων σε δηλώσεις τους στο Κοινοβούλιο τόνισαν ότι παρά το γεγονός πως υπάρχουν διαφορές, υπάρχει «η ελπίδα οι ΗΠΑ να προχωρήσουν με την εγκατάσταση της βάσης στο Τσάκο». Τη βάση αυτή σταμάτησε με διάταγμα ο πρόεδρος Λούγκο το 2009, που είχε αναδειχτεί στην εξουσία με κάποιες φιλολαϊκές διακηρύξεις, αλλά ταυτόχρονα σε συμμαχία με μερίδα της αστικής τάξης - το φιλελεύθερο κόμμα του Φράνκο, που τον ανέτρεψε.

1 σχόλιο:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.