8 Νοεμβρίου 2011

Ψυχολογικός πόλεμος και τρομοκρατία, το αγαπημένο σπορ των αστικών φυλλάδων

Ευκαιρία βρήκαν όλες οι αστικές βρωμοφυλλάδες, εγχώριες και ξένες, να διαδώσουν τα σενάριά τους, στο τι θα γινόταν εαν η Ελλάδα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη. Στόχος τους δεν ήταν κάποια επιστημονική ή τεχνική ανάλυση των νομισματικών φαινομένων και η ενημέρωση των πολιτών καταναλωτών, αλλά η αντεπιστημονική τρομοκρατία των λαών τους και η προστασία των βιομηχανικών, εφοπλιστικών και τραπεζικών συμφερόντων τα οποία αυτές εκπροσωπούν !

Ένα απο τα σενάρια που γράφτηκαν και μας διασκέδασαν αρκετά, ήταν αυτό των Financial Times, το οποίο βρήκαμε μεταφρασμένο στο διαδικτυακό portal παραπληροφόρησης, Newsit, του Νίκου Ευαγγελάτου, με τίτλο : "Πως θα είναι η Ελλάδα της δραχμής". Το συγκεκριμένο άρθρο το οποίο είναι βγαλμένο απο εργαστήριο ψυχολογικού πολέμου, είναι γραμμένο σε άπταιστη λαϊκίστικην, κατανοητό ακόμα και στον λιγότερο καταρτισμένο αναγνώστη. Πριν σας παραδώσουμε όμως στα νύχια των αντεπιστημονικών και τρομοκρατικών σεναρίων των Financial Times, τα οποία εμάς προσωπικά μας έκαναν να γελάσουμε και να το διασκεδάσουμε, παρά να τρομοκρατηθούμε ... να σας ενημερώσουμε πως ιδιοκτήτης της Financial Times, όπως εξάλλου και ολόκληρου του συγκροτήματος Financial Times Group (με διάφορες εφημερίδες σαν το Economist, περιοδικά, εκδοτικούς οίκους, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς ... όλο το προπαγανδιστικό πακέτο δηλαδή), βρίσκεται ο βρετανικός κολοσσός των Media, Pearson PLC, o οποίος εκτός των άλλων κατέχει και πλούσιο μετοχολόγιο σε τράπεζες όπως η Lazard Brothers, μια εκ των ιδρυτών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve.

'' Ιδανική λύση: Χρεοκοπία εντός του ευρώ''

Ήταν η πιθανότητα που όλοι φοβούνταν αλλά κανείς δεν τολμούσε να ξεστομίσει –μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Ξαφνικά, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Θα μείνετε ή θα φύγετε;» Πολλοί Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται πια. Θα έπρεπε όμως. Οι ηγέτες τους ενδιαφέρονται.

Και να γιατί: Η Ελλάδα θα κάνει αναδιάρθρωση χρέους. Μπορεί να την κάνει «εντός του ευρώ» και μπορεί να την κάνει «εκτός του ευρώ». Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι κρίσιμη. Αν αντιλαμβάνεστε ήδη την διαφορά, σταματήστε να διαβάζετε. Αν όχι, σύντομα θα εύχεστε να την είχατε αντιληφθεί.

Γιατί; Διαβάστε τώρα τη συνέχεια, για να αντιληφθείτε τι θα σημαίνει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη:

1. Το υπουργικό συμβούλιο της Ελλάδας αποφασίζει έξοδο. Αρχίζουν να κυκλοφορουν φήμες. Οι Έλληνες πολίτες σηκώνουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ, όσο έχουν ακόμη το ευρώ και όχι την δραχμή. Η προσφορά τραπεζογραμματίων στερεύει. Οι επιχειρήσεις μεταφέρουν τα ρευστοποιήσιμα πλεονάσματά τους στο εξωτερικό. Οι ξένοι πιστωτές σταματούν τον δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι τράπεζες κλείνουν τις πόρτες.

2. Κατόπιν έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την εισαγωγή της νέας δραχμής. Επιβάλλονται έλεγχοι κεφαλαίου καθώς και έλεγχοι στα σύνορα ώστε να εφαρμοστούν. Ο δημόσιος τομέας «γυρνάει» σε εγχώριο νόμισμα. Η αξία της δραχμής βουλιάζει. Ο ελληνικός πληθωρισμός εκτινάσσεται.

3. Ξεσπούν διαμάχες όσον αφορά τα χρέη του ιδιωτικού τομέα (για παράδειγμα όσον αφορά ένα δάνειο γερμανικής τράπεζας σε ελληνική θυγατρικής μιας πολυεθνικής όπως η BMW). Η υποχρέωση παραμένει δάνειο σε ευρώ ή μετατρέπεται σε δάνειο σε δραχμή; Αν είναι δάνειο σε δραχμές, τότε η γερμανική τράπεζα έχει πρόβλημα, καθώς ένα ενεργητικό σε δραχμές αξίζει ελάχιστα σε σχέση με την λογιστική αξία σε ευρώ. Αν, από την άλλη πλευρά, η υποχρέωση παραμένει σε ευρώ, τότε έχει πρόβλημα και η τράπεζα και η επιχείρηση, καθώς ο οφειλέτης έχει ένα δάνειο σε ευρώ που πρέπει να εξυπηρετήσει με, υποτιμημένα σε δραχμές, έσοδα.

4. Αρχίζει η μετάσταση. Οι Πορτογάλοι φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί και σε αυτούς. Οι Πορτογάλοι πολίτες αρχίζουν να αποσύρουν τα ευρώ τους από τις τράπεζες, με τον φόβο ότι θα τους τα μετατρέψουν σε εσκούδα. Οι πορτογαλικές εταιρείες μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό για να προφυλαχθούν. Κλείνουν τράπεζες. Σύντομα εμφανίζονται ανάλογα σκηνικά στην Ιρλανδία, καθώς και στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Οι υπόλοιπες τράπεζες σταματούν τις δοσοληψίες με τις τράπεζες των περιφερειακών κρατών.

5. Διογκώνεται η σύγχυση όσον αφορά την εμβέλεια του ανοίγματος των ευρωπαϊκών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα της περιφέρειας. Οι συναλλαγές με τις ευρωπαϊκές τράπεζες και μεταξύ τους, σταματούν. Οι τραπεζικές μετοχές μηδενίζονται και τα επενδυτικά καταφύγια εκτινάσσονται. Αντιδρώντας στις εισροές κεφαλαίων, η Ελβετία επιβάλλει τιμωρητικά αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις μη Ελβετών πολιτών.

6. Ο τραπεζικός δανεισμός σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σταματά. Η οικονομική δραστηριότητα μένει στάσιμη.

Θα συνέχιζα, αλλά πιστεύω ότι πιάσατε το νόημα. Δεν θα είναι ωραία εικόνα. Να προσθέσω μόνο το γεγονός ότι το άνοιγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα (εταιρείες και νοικοκυριά) της περιφέρειας, είναι πολλαπλάσιο του ανοίγματος προς τον δημόσιο τομέα (κρατικό χρέος.)

12 σχόλια:

  1. Και μετά θα βγει ο μπαμπούλας και θα μας φάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω την διασκέδασα πάντως την αλυσίδα γεγονότων που μας περιγράφουν οι FT. Μετά την έξοδο απο την Ευρωζώνη της Ελλάδας, στην Ευρώπη ξεσπά το χάος ...

    Φυσικά ο αρθρογράφος εκτός απο την αντιεπιστημονική του θεώρηση, παραλείπει συνειδητά τον πιο σημαντικό παράγοντα, τον λαϊκό ! Υποθέτει δηλαδή, πως οι λαοί θα κάθονται απλά να κοιτούν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....και μετά ήρθαν οι Μέλισσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κακό άρθρο...πάντως έαν προσπαθήσουν οι πιστωτές να εξαργυρώσουν τις ασφάλειες τους, το σύστημα θα καταρρεύσει παγκόσμια.


    axilmar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. red 1917. μετα απο επαναστατικες διαδικασειες και αφου στην εξουσια ερθει το κκε αποφασιζετε αμεσα .1) ηεξοδος απο την εε και το ευρω 2) αμεσα κρατικοποιουνται μεγαλες βιομηχανειες λιμανια ορυκτος πλουτος αεροδρομια κλπ 3) αμεσα κρατικοποιουνται τραπεζες και οποια μεγαλη περιουσια δεν μπορει να δικαιολογηση την υπαρξη της δηλαδη το πωςαποκτηθηκε . αυτο θα συμαινη οτι το κρατοςδινει εγγυηση για της καταθεσησ στης τραπεζες στο νεο νομισμα. συνχρονος αρνειτε να πληρωση ουτε μια δραχμη για τα προηγουμενα δανεια που δε4ν τα αναγνωριζει στο συνολο τους . αυτο συμαινει οτι αμεσος ο προυπολογισμος ειναι θετικος χωρις κανενα αλλο μετρο ακομα και με τα σημερινα στοιχεια . το κρατος προστατευει τα ντοπια προοιοντα και προσπαθει να αυξηση την ντοπια παραγωγη να κανει εξαγωγες και να μειωση την εξαρτηση απο το εξωτερικο . το κρατος καταργει τα καρτελ ετσι που με τον ελενχο των τιμων να αποφυγει στο μετρο του δυνατου τον πληθωρισμο . με ενα πιο φτηνο νομισμα οι εξαγωγες θα ανεβουν οπως και ο τουρισμος που ειναι μια πηγη εσοδων αλλα θα εχει και την δυνατοτητα μεσω παροχων μια ελληνικη οικογενεια να παει διακοπες . συνχρονως το κρατος με μια σειρα κοινωνικων παροχων στην υγεια την δωρεαν παιδεια το φτηνο ρευμα την μετακινηση την διασκεδαση θα κατεβασει συμαντικα το κοστος ζωησ στην ελλαδα . απο την αλλη η αναπτυξη της ντοπιας βιομηχανειας πολιτικης και στρατιωτικης θα μειωση την εξαρτηση και θα αυξηση την οικονομικη αλλα και αμυντικη ικανοτητα της χωρας . αυτα και αλλα πολλα θα γινουν μονο αν ο λαος αποφασισει να ειναι αφεντικο στον τοπο του ! αν περιμενουμε απο προστατες να μας σωσουν ... red 1917

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχει καποιος συντροφος αναλυτικες οδηγιες για την αρνηση πληρωμης του χαρατσιου της ΔΕΗ;Αν μας κοψουν το ρευμα(που δεν νομιζω να τολμησουν)και το ξανασυνδεσουμε μονοι μας υπαρχει προστιμο;Υπαρχουν δικηγοροι αν μας μυνησει η πολιτεια;Το θεμα ειναι σημαντικο τα χαρατσια ηρθαν αν μπορεις REDFLY θα παρακαλουσα μια αναρτηση για το θεμα να τοποθετηθουν και αλλοι συντροφοι.Υπαρχουν πολλοι μεμονωμενοι που δεν εχουν προσβαση σε σωματεια ουτε επιτροπες γειτονιας σε περιοχες που το κομμα δεν εχει την αναλογη δυναμη.Πρεπει να υπαρχει καποιος συγκεκριμενος τροπος για ολους να μην αντιδρασουμε σπασμωδικα και με διαφορετικους τροπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το κομμα ας πουμε στου παπαγου δεν εχει δυναμη, αλλα ειναι ενα τηλεφωνο μακρια ;)
    Modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως το άρθρο αυτό δε μου φαίνεται και τόσο λάθος. Απλά προυποθέτει ότι η έξοδος από το ευρώ θα γίνει με διατήρηση του παρόντος οικονομικού συστήματος. Τότε πολλά από αυτά που λέει θα γίνουν. Αμφισβητεί κανείς ότι το βιοτικό επίπεδο στη χώρα θα καταρρεύσει και ότι θα ξαναδούμε δελτία στα τρόφιμα; Ή ότι ξένοι επενδυτές (ή έλληνες που έχουν βγάλει κεφάλαιο από τη χώρα) θα αγοράσουν τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί; ή ότι ηκατάρρευση των τραπεζών θα επεκταθεί στις χώρες της ευρωπαικής περιφέρειας και ίσως και κεντρικότερα;

    Μερικές σημειώσεις για να μην παρεξηγηθώ.
    α) είναι προφανές ότι η εφημερίδα κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι υπηρετώντας την τάξη της
    β) οι παραπάνω παρενέργειες της εξόδου από το ευρώ μπορεί μια χαρά να εμφανιστουν και εντός ευρω (βασικά είναι εδώ ήδη)

    Είμαστε στο σταυροδρόμι: ή βουλιάζουμε είτε με ευρώ είτε με δραχμή, είτε αλλάζουμε το σύστημα. Αλλά η μικροαστική μαυρίλα είναι ακόμα μέσα μας και θέλει πολλά χρόνια για να ξεπλυθεί. Όποιος βρέθηκε στους αγανακτισμένους ξέρει ότι δεν ήθελαν αλλαγή συστήματος. ήθελαν να γυρίσουν το ρολόι 10 χρόνια πίσω. Ποιος από όλους αυτούς θα στηρίξουν ένα κίνημα συστημικής αλλαγής εκλογικά, ποιος θα υποστηρίξει ένοπλα μια τετοια κυβερνηση απέναντι στο αναπόφευκτο μαύρο πραξικόπημα και ποιος θα πολεμήσει τις δυνάμεις του νατο όταν μπουκάρουν; Ο ελας είχε στη μνημη του προλεταριακές θυσίες δεκαετιών. Σήμερα οι προλετάριοι δεν ξέρουν καν ότι είναι προλετάριοι.

    Sorry για την απαισιοδοξία αλλά νομιζω η γενια αυτη (η δική μου γενια μιας και είμαι 30 χρονων) είναι χαμενη. Ας γινουμε τουλαχιστον ο σπορος για τους επομενους και ας τους χτυπησουμε όσο μπορουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντως έχει ένα δίκιο ο ανώνυμος 4:09 (εγώ είμαι ο ανώνυμος 5:15 περίπου modesto :) )

    Όντως αν θέλουμε αυτό το πράγμα να "χτυπηθεί" θα πρέπει να υπάρχει μια ενημέρωση και μια οργάνωση. Τόσο σε επίπεδο περιοχής, όσο και μια συνεργασία κατ' ελάχιστο με το σωματείο της ΔΕΗ για πρακτικά θέματα: Τι σκοπεύουν να κάνουν πρακτικά οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, ποιοί κόβουν το ρεύμα, με ποιά διαδικασία κλπ.
    Π.χ. έμαθα ότι κόβουν το ρεύμα ιδιωτικά συνεργεία κι όχι τεχνικοί της ΔΕΗ. Ισχύει; Επίσης διαδίδεται ότι το σωματείο ενδιαφέρεται μόνο για όσους δεν έχουν αντικειμενικά να το πληρώσουν.

    Διάφορες φήμες θα βγαίνουν συνεχώς για να φυλλοροεί ο κόσμος κι αυτό θα πρέπει κάπως ν' αντιμετωπιστεί. Δεν αρκεί η απεύθυνση στην τοπική οργάνωση του ΚΚΕ.
    Σόρρυ modesto, αλλά δεν αρκεί.

    Υγ: Καλά το άρθρο των FT είναι για γέλια. Παλιά ήταν πιο επιστήμονες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ε καλα σιγουρα δεν αρκει και συγνωμη που δεν το διεκρινησα, το θεωρουσα δεδομενο, αλλα εννοουσα το τηλεφωνο του ΠΑΜΕ για να γινει συντονισμος με σωματεια κτλ.
    απλα επειδη το λεμε απο την πρωτη μερα και γινεται ηδη ετσι με περιπτωσεις ανθρωπων που ηδη τους εχει κοπει το ρευμα πριν το χαρατσι το θεωρουσα αυτονοητο και τουλαχιστον οι περισσοτεροι απο εδω θα το ηξεραν πως λειτουργει. με σωματειο δεν ξερω τι ακρη μπορεις να βρεις γενικα και τις ηξεις αφιξεις τους

    παντως γενικα μιλωντας και επι του πρακτεου και οχι σαν θεση του κομματος, για να σου κοψει το ρευμα η δεη πρεπει καποιος να τους ανοιξει την εξωπορτα (για τα περισσοτερα σπιτια που το ρολοι ειναι εντος ιδιοκτησιας), δευτερον εκει που στηριζονται και πολλοι δημοι ειναι οτι αν καποιος σου γυρισει τον διακοπτη απο το ρολοι θα φερει ηλεκτρολογο να στο "ξαναφερει".
    το ρολοι για να στο ξηλωσει μπορει μονο συνεργειο της δεη και οχι εργολαβος. περισυ σε νορμαλ συνθηκες η δεη ηθελε 5 μηνες για να το κανει αυτο.
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε 4.09

    Απο αύριο θα βγάλουμε σχετικό θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επειδή μου έχει συμβεί και πρωσοπικά όσο ήμουν φοιτητής και πριν μπω στις εστίες, τότε η διαδικασία πρέπει να είναι η εξής:
    μετά από κάποιο διάστημα που δεν πλήρωσες το ρεύμα έρχονται και κλείνουν το διακόπτη από τη χελώνα. Σε περίπτωση αίτησης διακοπής παροχής το διάστημα αυτό είναι λίγες μέρες, για το χαράτσι εκτειμώ να είναι γύρω στο μήνα αν εφαρμοστεί άμεσα αυτό που λένε. Εφόσων σου κλείσουν(ηλεκτρολογικά ανοίξουν) το διακόπτη μπορείς να πας και απλά να ξαναγυρίσεις το διακόπτη-όπως και έκανα-, οπότε θα έχεις ρεύμα μέχρι την επόμενη φορά που θα ρθούν για μέτρηση και διαπιστώσουν κατόπιν ότι καταναλώνεις ρεύμα ενώ θα έπρεπε να είναι κομένο, οπότε σ' αυτή τη περίπτωση στέλνουν ηλεκτρολόγο να αποσυνδέσει τα καλώδια(η χελώνα νομίζω μένει εκεί). Σε αυτό το σημείο αναγκάστηκα να πάω στη τοπική ΔΕΗ για επανασύνδεση όπου χρεώσανε και κάποια επιπλέον χρήματα για την επανασύνδεση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.