Στις διάφορες περιηγήσεις μου στο διαδίκτυο (γνωστές και ως κάψιμο) έχω πέσει εδώ και πολύ καιρό πάνω σε ένα θέμα, το οποίο το έχουν αναδείξει κυρίως αμερικάνικα και γενικά αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης (καθόλου τυχαίο αυτό).
Δείτε μερικά από τα σχετικά links (υπάρχουν πολλά εκεί έξω).
http://www.bbc.co.uk/news/10163801
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1339536/Ghost-towns-China-Satellite-images-cities-lying-completely-deserted.html
http://www.time.com/time/photogallery/0,29307,1975397_2094492,00.html
Σε κάνει να σκέφτεσαι: "που είναι τα ζόμπι"?? |
Ωστόσο στο διαδίκτυο (αυτό το μαγικό εργαλείο) η συνομωσιολογία δίνει και παίρνει για τους λόγους για τους οποίους έχουν κατασκευαστεί αυτές οι πόλεις. Μερικές από τις θεωρίες έχουν όντως πλάκα
Οι κατοικίες αυτές παραμένουν στην πλειοψηφία τους απούλητες (εξ ου και "κινέζικες πόλεις - φαντάσματα) διότι είναι πολύ ακριβές σε σχέση με τις απολαβές του μέσου Κινέζου. Αποτελούν ωστόσο ελκυστική επένδυση για τους έχοντες της χώρας.
Το αποτέλεσμα είναι: πόλεις σχεδόν άδειες και κτίρια σε πολλές περιπτώσεις, με εμφανή τα σημάδια φθοράς.
Πολλές απούλητες κατοικίες. Εδώ θα μου πείτε στη μικρή Ελλάδα είναι κοντά 200.000 ενώ υπάρχουν τόσοι και τόσοι άνθρωποι που μένουν στο ενοίκιο, για να μη μιλήσουμε για τους άστεγους. |
Αν άκουσα καλά μιλά για 64.000.000 άδεια διαμερίσματα. Αν είναι αλήθεια τότε, με 4 άτομα έκαστο εγώ σου βάζω, μιλάμε για στέγαση 256.000.000 εκατομμυρίων ανθρώπων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν όντως αυτά υπάρχουν και μένουν άδεια, τότε ο παραλογισμός έχει φτάσει σε όρια που δεν μπορώ να τα συλλάβω. Εναλλακτικά βέβαια...απλά μας δουλεύουν.
Το κακό είναι ότι στην εποχή μας είναι πολύ πιθανά και τα δύο...
Δεν το βρίσκω καθόλου απίθανο Αναγνώστη. Καθώς και στην Ελλάδα υπάρχουν 200.000 περίπου, απούλητες κατοικίες, οι οποίες σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας-οικονομίας απλά θα διαμοιράζονταν σε "άστεγες" λαϊκές οικογένειες ... δηλαδή περίπου 800.000 άνθρωποι, το 7-8% του ελληνικού πληθυσμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήναι τοσα λεει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναρωτιεμαι αν μας δουλευουν, οντως. Υπαρχει τοσο υλικο ομως απο σχετικα "αξιοπιστα" sites. Δεν θα δμιουργουσαν θεμα απο το πουθενα
Το προβλημα για μενα ειναι στην παρουσιαση.
παρουσιαζουν το θεμα λες και στις χωρες τους ειναι ολα αυτα λυμενα (εχουν ολοι σπιτι, δεν υπαρχουν αστεγοι, φτωχοι κτλ)
Ποιός ξέρει...μπορεί. Δεν το αμφισβητώ, απλά δεν ξέρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοιτάξτε όμως κι αυτό:
http://goo.gl/zFszv
Και μιλάμε για το 20% της κόκκινης γραμμής ε;
Πάντως επείγει να έρθει ο σοσιαλισμός στην Κίνα... :)
Aντιγράφω ένα σχόλιο ενός Ελληνα μετανάστη στην Αυστραλία, (όπου έχει εκτός απο Ελληνες και πολλούς Κινέζους) απο το techiechan.com:
ΑπάντησηΔιαγραφήσχετικά με τις τρομακτικές Κινέζικες επενδύσεις που γίνονται τοπικά:
http://www.youtube.com/watch?v=pbDeS_mXMnM
Δες το, αξίζει. Μιλάμε για νεόδμητες πόλεις (πληθυντικός-πόλεις) 10-12 εκατομμυριών κατοίκων, ακατοίκητες. Δεν πρόκειται για μύθο, έχω δύο συνάδερφους Κινέζους και έχουν πάει και τις έχουν δει. Φυσικά και ούτε πρόκειται ποτέ να κατοικηθούν, γιατί μιλάμε για διαμερίσματα $200k-$300k, ενώ ο μέσος εργαζόμενος Κινέζος έχει ίσα ίσα χρήματα να νοικιάσει μία τρύπα με άλλους 9. Μιλάμε για ανθρώπους (εργαζόμενους) που μοιράζονται όχι σπίτι, όχι δωμάτιο, αλλά κρεβάτι με κάποιον άγνωστο.
Για τις τυχόν εισαγωγές των Κινέζων: γύρισε χτες ο κολλητός μου απ’το Πόρτ Χέντλαντ (βόρεια αυστραλία), στο οποίο είναι οδηγός τρένων. 12ωρη βάρδια ορυχείο-λιμάνι, στο μεγαλύτερο τρένο του κόσμου. 6 χιλιόμετρα τρένο, αν μπορείς να φανταστείς τέτοιο πράγμα, αν δεν μπορείς ορίστε το βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=9LsuNWjRaAo
Τί έχει μέσα; Σιδηρομετάλλευμα. Που πάει; Κίνα. Πόσο κάνει; Κάθε φορτωμένο τρένο έχει εμπόρευμα αξίας $15εκ-$40εκ ανάλογα πόσο το έχουνε φορτώσει. Ο μισθός του οδηγού είναι $210k το χρόνο + σπίτι και όλα τα έξοδα (γιατί δε βρίσκουνε ανθρώπους, όποιος έχει άδεια ντιζελομηχανής να μου στείλει βιογραφικό )
Είναι μια τεράστια φουσκάρα η Κίνα φίλε, κι όταν σκάσει θα πάρει πολύ κόσμο ο διάολος…
Ναι σύμφωνοι είναι 34% η κατανάλωση, ενώ στις “ανεπτυγμένες” χώρες είναι 70%, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί αυτό να ανέβει χωρίς να χάσει η Κίνα το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, ή αν θα το αφήσουν η μανταρίνοι να συμβεί, γιατί σημαίνει απλά ότι θα πρέπει να πληρώσουν μισθούς της προκοπής.
Χώρια το αν θα πρέπει να θεωρούμε την κατανάλωση ανάπτυξη και ΑΕΠ, αλλά άλλη κουβέντα αυτή.
spiral!! Το βιντεο ειναι 8 λεπτα και επι 8 λεπτα περναει το τρενο!! Τι τερας ειναι αυτο?!?!
ΑπάντησηΔιαγραφή(θα μπορουσε να το βαλει ο Αντονιονι σε ταινια. Χωρις περικοπες)
Βρε παιδιά ακριβώς το ίδιο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα λόγω πληθυσμού, έγινε στην Ιρλανδία. Έκτισαν αν δεν κάνω λάθος 600000 νέες κατοικίες και σε ένα ντοκυμαντέρ της ΝΕΤ σχετικό ένας Ιρλανδός εργαζόμενος έλεγε:"Πόσο βλάκες ήμασταν να πιστεύουμε ότι θα έρθει τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων να τις κατοικήσει" την ίδια ώρα που η εικόνα έδειχνε μια αντίστοιχη περιοχή με άδειες κατοικίες όμοια προς τις κινεζικές πόλεις φαντάσματα. Ή μήπως αυτό που συνέβη και συμβαίνει στις ΗΠΑ στον ίδιο τομέα είναι διαφορετικό; Είναι ακριβώς το ίδιο αλλά απλώς δεν γίνεται με το συγκεντρωτισμό που εμφανίζεται στην Κίνα, ώστε να παίρνει τη μορφή πόλεων φαντασμάτων. Βλέπετε εκεί ο κεντρικός σοσιαλιστικός σχεδιασμός μετατράπηκε σε κεντρική καπιταλιστική διαχείριση. Η μόνη θεωρία συνωμοσίας είναι ο απάνθρωπος καπιταλισμός όπου η υπερπαραγωγή αγαθών δεν μπορεί να απορροφηθεί από αυτούς ακριβώς που τα έχουν ανάγκη. Εξάλλου το ομολογούν και οι "αντικειμενικοί" δημοσιογράφοι του ρεπορτάζ ότι πρόκειται για φούσκα. Απλώς δεν προσθέτουν ότι πρόκειται για άλλη μια φούσκα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής η οποία κυκλοφορεί με τη μη συγκεντρωτική μορφή στις χώρες τους κάτω από τη μύτη τους αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Το ανατριχιαστικό δεν είναι αυτό. Με ανησυχεί πολύ περισσότερο ότι αυτά είναι σημάδια ενός πιθανού πολέμου. Διότι όταν ο καπιταλισμός αγγίζει και ξεπερνά αυτά τα όρια του παραλογισμού συνήθως οδηγείται στην πιο βίαιη μορφή καταστροφής κεφαλαίου για να ξαναβάλει πάλι τον κύκλο της παραγωγής σε κίνηση πάνω στα πτώματα των νεκρών ενός πολέμου και στη δυστυχία και αθλιότητα όσων επιβίωσαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧιΟμικρον
Xιομικρον:
ΑπάντησηΔιαγραφήγια την Ιρλανδια δεν το ηξερα. Στις ΗΠΑ οντως εγινε κατι αντιστοιχο σε μικροτερη κλιμακα (αλλα ειπαμε και στην Ελλαδα εχουμε 200.000 απουλητες)
Τωρα για τους δημοσιογραφους..τα ειπα και στο θεμα, σιγα μην βγαλουν και μαντιλακι να κλαψουν για τα κινεζακια που ζουν στιβαγμενα και δε μπορουν να παρουν σπιτι. Αυτο που δεν μας λενε ειναι πως ζει ο κοσμος στη χωρα τους (ειδικα τα αμερικανακια) και ποσο ευκολο ειναι να παρει ενα σπιτι εκει. Ποσοι ζουν κατω απο γεφυρες..
Συμφωνω απολυτα με τις τελευταιες γραμμες του σχολιου σου. Αυτο φοβαμαι.
Για τα αμερικανικά δεδομένα το παρακάτω βίντεο είναι επανάσταση:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Αμερικάνικο (και Ελληνικό;) όνειρο
Ο μηχανισμός "γένεσης" χρήματος και πως τον γκρεμίζουμε!
(Manny θα σού αρέσει!)
Οντως για αμερικανικο βιντεο ειναι καλο (το εχω δει παλιοτερα)
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω : ]]]]
ο παραλογισμός του καπιταλισμού σε νέα επίπεδα τρέλας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή