4 Μαΐου 2010

Η Ελλάδα των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Τεμπέληδων !

Η προπαγανδιστική αστική μηχανή έχει ανεβάσει στροφές και η συζήτηση τις τελευταίες μέρες, μετά και τα τελευταία μέτρα περιτριγυρίζει ξανά τους ίδιους γνωστούς αστικούς μύθους (URBAN LEGENDS) , όπως το ότι η Ελλάδα είναι η χώρα των δημοσίων υπαλλήλων και της δημόσιας σπατάλης, καταδεικνύοντας μάλιστα τα παραπάνω 2 ως τους λόγους της οικονομικής δυσχέρειας της χώρας , στα πλαίσια της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ !!!

Χρησιμοποιώντας λοιπόν δικά τους στοιχεία και μάλιστα από έναν διεθνή οργανισμό όπως ο ΟΟΣΑ, βρίσκουμε ότι …… η Ελλάδα έχει ένα ποσοστό της τάξης του 14,1% επι συνόλου των εργαζομένων, που απασχολείται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή περίπου 700.000 εργαζόμενοι !!! Μεγάλο νούμερο θα πει κανείς, ιδιαιτέρως όταν τα αστικά παπαγαλάκια δεν σου προσφέρουν το μέτρο σύγκρισης !

Σας παραθέτουμε εμείς λοιπόν το μέτρο σύγκρισης από τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ και την έκθεση Government at a Glance που δημοσιεύθηκε το 2009 (με στοιχεία του 2008).


Στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε πως σε χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Νορβηγία το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων ξεπερνά κατα πολύ το ποσοστό της Ελλάδα και μάλιστα σε επίπεδα που ξεπερνούν το 20 % του συνολικού εργατικού δυναμικού των χωρών αυτών !!!

Ακόμα και η άκρως φιλελεύθερη Μεγάλη Βρετανία , έχει περίπου 4,5 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι αποτελούν το 14,6% του εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ ο μέσος όρος συνολικά των χωρών του ΟΟΣΑ βρίσκεται στο 14,7% !

Τι ορίζουμε όμως ως δημόσιο υπάλληλο, θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς !

Μα φυσικά όλους τους διορισμένους, αορίστου και ορισμένου χρόνου, εργαζόμενους, σε όλες τις θέσεις που αποτελούν τμήματα του αμιγώς Δημοσίου και ευρύτερα Δημοσίου τομέα, όπως η κεντρική κυβέρνηση, οι Δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, Ένοπλες Δυνάμεις, τοπικές κυβερνήσεις ή τοπική αυτοδιοίκηση, και οι οποίοι φυσικά πληρώνονται από το Δημόσιο ! Δεν περιλαμβάνονται τα περιβόητα προγράμματα εκμάθησης , Stage, συμβασιούχοι ή συνεργαζόμενοι….. σε καμία απο τις χώρες των ιποίων τα στατιστικά παρατίθονται !

Ενδιαφέρον προκαλεί και ο επόμενος πίνακας που μας παρουσιάζει ύψος των δαπανών του κάθε Κρατικού Προϋπολογισμού των χωρών της Ευρώπης, που κατευθύνεται για την πληρωμή μισθών και συντάξεων Δημοσίων Υπαλλήλων (πριν τις πρόσφατες περικοπές φυσικά) !!!

Παρατήρηση : Η τελευταία στήλη δεν παρουσιάζει τους μέσους όρους μισθοδοσίας των ενεργών Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά την Κρατική Δαπάνη ανά δημόσιο υπάλληλο, είτε αυτός βρίσκεται ακόμα σε υπηρεσία είτε έχει βγει στην σύνταξη !!!

Βλέποντας λοιπόν τους παραπάνω 2 πίνακες, παρατηρούμε πως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο δημόσιος τομέας είναι πιο διευρυμένος απ’ότι στην Ελλάδα, και μάλιστα στις χώρες με μεγάλο συγκριτικά αριθμό υπαλλήλων , οι Υπηρεσίες που προσφέρονται είναι πιο ποιοτικές !!! Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτά που ακούμε μέσω των νεοφιλελεύθερων φωνών που έχουν κατακλύσει τα Μ.Μ.Ε. και μας τουμπανιάζουν τα αυτιά, για τους πολλούς και σπάταλους Δημοσίους Υπαλλήλους, που πρέπει να απολυθούν !!!!

Παράλληλα οι κατακριτές του Δημοσίου, συνηθίζουν να ομιλούν όχι μόνο για υπεράριθμους υπαλλήλους αλλά και για κοπρίτες Υπαλλήλους, αλλά γενικά και για τεμπέληδες Έλληνες !! Αναζητώντας στοιχεία ξανά από τον ΟΟΣΑ, βρίσκουμε τον παρακάτω πίνακα που μας δείχνει πως όχι μόνο οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν είναι τεμπέληδες, αλλά μάλιστα δουλεύουν σε ετήσια βάση ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ από όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους !!!



Με αυτά τα στοιχεία απαντήσαμε σε όλους αυτούς που μιλούν για τον ογκο και την σπατάλη του Δημοσίου, λόγω υπεράριθμων υπαλλήλων !! Δεν ασχοληθήκαμε με "απαράδεκτες" συμπεριφορές ή κομματικούς διορισμούς , τα οποία φυσικά και υφίστανται αλλά χρίζουν πολύ πιο σοβαρής ανάλυσης απο τις επιφανειακές, λαϊκίστικες και καφενειακές κραυγές των απολίτιστων !

Διότι δεν έχει ουδεμία σχέση η κακή συμπεριφορά ή η αδιαφορία ενός δημοσίου υπαλλήλου, με τον μισθό που παίρνει, ή την θέση που καλύπτει, πόσο μάλλον με τον δημόσιο χαρακτήρα της εργασίας που καλέιται να εκετελέσει......... Αρκεί κανείς να επισκεφτεί ένα υποκατάστημα του ιδιωτικού πλέον ΟΤΕ για να καταλάβει τι εννοώ !

Στοιχεία ΟΟΣΑ
http://stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=ALFS_SUMTAB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.