23 Μαΐου 2010

Bank Run

Τις τελευταίες 2 μέρες διαβάζω απο αρκετά blogs, την προώθηση μια ιδέας για μποϋκοτάρισμα των Τραπεζών μέσω της απόσυρσης των καταθέσων ...... Μάλιστα έχουν ορίσει και την 1η Ιουνίου ως ημέρα απόσυρσης των καταθέσεων !

Η ιδέα αυτή βασίζεται στο γεγονός πως οι ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες λειτουργούν βάσει της μεθόδου του κλασματικού αποθέματος, η οποία καθορίζεται απο την συμφωνία της Βασιλείας ΙΙ, σύμφωνα με τη οποία οι Τράπεζες είναι υποχρεωμένες να έχουν ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, 8%. Χοντρικά θα μπορούσαμε να πούμε πως για τις άριστα αξιολογούμενες Τράπεζες, ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει το ποσοστό (κλάσμα) των Απαιτούμενων Εποπτικών Κεφαλαίων (Ίδια Κεφάλαια) προς το συνολικό ενεργητικό τους (πιστώσεις).


Συνολικά όμως για τις Τράπεζες ισχύει πως 

Εποπτικά ίδια κεφάλαια / credit risk + market risk + operational risk = δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.

Όλα αυτά φαίνονται πολύπλοκα αλλά στην ουσία δεν θα είχε καμία σημαντική διαφορά εαν σας έλεγα πως οι Τράπεζες για κάθε 100 ευρω που δίνουν ως δάνεια, είναι υποχρεωμένες να έχουν τουλάχιστον τα 8 (συνήθως είναι παραπάνω) σε ίδια κεφάλαια της Τράπεζας .

Δηλαδή με λίγα λόγια δημιουργούν με βάση τα 8 € που έχουν,100 ολόφρεσκα ευρουλάκια, τα οποία τα διαθέτουν προς πίστωση ! (για καλύτερη κατανόηση δείτε το Money as Debt ή το Zeitgeist Addendum ή απλά διαβάστε το Modern Money Mechanics)

Η πρόταση λοιπόν του Bank Run, απο τα προαναφερόμενα blogs, θεωρεί πως εαν αποσύρουμε τις καταθέσεις μας απο τις Τράπεζες, τότε θα ελαττώσουμε αυτό το 8% και ουσιαστικά θα υποχρεωσουμε τις Τράπεζες σε μια αναγκαστική χρεωκοπία, διότι μένουν ακάλυπτες, απέναντι στην συμφωνία της Βασιλείας ΙΙ !

Κατα την άποψή μας, υπάρχουν αμέτρητες λανθασμένες παραδοχές σε αυτήν την σκέψη, οι οποίες έχουν να κάνουν τόσο με το οικονομικό και μαθηματικό σκέλος του τραπεζικού συστήματος (όπως π.χ. το κατα πόσο οι καταθέσεις μας σχετίζονται με τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας, ή το ποιους οικονομικούς μηχανισμούς έχουν εφευρει ώστε να προστατεύονται απο τέτοια φαινόμενα, κλπ), όσο και με το πολιτικό, νομοθετικό και προπαντός , συστημικό παράγοντα !!!

Δεν θα προχωρήσουμε σε οικονομική ανάλυση του φαινομένου, αλλά απλά θα παραθέσουμε κάποιες απλές σκόρπιες σκέψεις !

Καταρχάς για να ξεκαθαριστεί κάτι...... η απόσυρση καταθέσεων δεν δημιουργεί πρόβλημα τόσο στις εμπορικές τράπεζες, όσο θα λέγαμε, στον ίδιο τον μονεταριστικό τρόπο λειτουργίας του Καπιταλισμού, και αυτό λόγω της περιορισμένης ρευστότητας ! Τα τραπεζογραμμάτια (χαρτονομίσματα) που έχουν εκτυπωθεί απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,5% με 2% των υπαρχόντων κεφαλαίων, και υπολογίζονται περίπου στο 1 τρις €. (Το υπόλοιπο 98% δημιουργείται λογιστικά -fiat currency μέσω του δανεισμού)

Ακόμα και αν καταφέρναμε δηλαδή να αποσύρουμε όλοι οι Ευρωπαίοι ταυτόχρονα, 1 τρις € από τις Τράπεζες σε χαρτονομίσματα, το πρόβλημα που θα εμφανιζόταν θα ήταν κυρίως πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά και όχι χρεωκοπίας των Τραπεζών !!! Δεν θα υπήρχε , χρήμα στην κυκλοφορία !!!  

Οι λόγοι ύπαρξης των αποταμιεύσεων δηλαδή, δεν είναι μόνο η κάλυψη των εποπτικών κεφαλαίων των Τραπεζών, αλλά και ο έλεγχος της κυκλοφορίας των χαρτονομισμάτων !

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε, ποιοί όρισαν τους κανόνες και ποιοί τους αλλάζουν σύμφωνα πάντα με τα συμφέροντά τους ! Και αυτοί δεν είναι άλλοι απο τους ίδιους τους τραπεζίτες. Θεωρεί δηλαδή κανένας, πως μετά απο τόσα Βank Run που έχουν συμβεί στο παρελθόν, να μην έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για ένα νέο φαινόμενο "απόσυρσης καταθέσεων" ??? Ένα πολύ απλό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι Τράπεζες, εαν διαπιστώσουν πως γίνεται απότομη απόσυρση καταθέσεων, είναι να τις απαγορευσουν !!! Εξάλλου σε θέματα διαφύλαξης της νομισματικής σταθερότητας, έχουν την πλήρη ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ! Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ΜΜΕ, θα στηρίξουν την όποια απόφαση των Τραπεζών, ωστε να προστατευτεί το σύστημα !

Και αυτό στην Ελλάδα έχει ξαναγίνει .....Το 1967, μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, πολλοί Έλληνες πολίτες έτρεξαν και σήκωναν τις καταθέσεις τους ....και το δικτατορικό καθεστώς δεν απαγόρευσε την απόσυρση καταθέσεων αλλά έκλεισε τις τράπεζες !!!

Δεν θα σας πω λοιπόν τι να κάνετε,
αλλά το σύστημα δυστυχώς, δεν μποϋκοτάρετε με αυτόν τον τρόπο....

* Στον αντίποδα, μια σταδιακή απόσυρση κεφαλαίων (πράγμα το οποίο δεν θα τους θορυβησει απότομα) σίγουρα δεν βλάπτει κανέναν σας, ειδικά με τόσο χαμηλά επιτόκια που σας δίνουν ως αντάλλαγμα και παράλληλα η διακοπή κάθε πίστωσης, που είναι η κύρια πηγή δημιουργίας νέου χρήματος, θα ήταν πολύ πιο δυναμικές κινήσεις απεναντι στο Συστημα .......Βεβαίως όμως οι μεγάλοι καταθέτες και οι μεγάλοι δανειολήπτες, δεν πρόκειται να βοηθήσουν σε αυτό.....

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτάσεις αγώνα, αλλά περισσότερο αποτελούν απάντηση σε ακτιβιστικά πλαίσια , σε ένα συντονισμένο Bank Run όπως αυτό που διοργανώνεται για την 1η Ιουνίου !

4 σχόλια:

  1. "Το 1967, μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, πολλοί Έλληνες πολίτες έτρεξαν και σήκωναν τις καταθέσεις τους ....και το δικτατορικό καθεστώς δεν απαγόρευσε την απόσυρση καταθέσεων αλλά έκλεισε τις τράπεζες !!!"
    H χούντα τις έκλεισε για να μην γίνει Bank Run

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα δεν λέω κάτι διαφορετικό !

    Ότι θέλουν κάνουν και οι Τράπεζες και οι κυβερνήσεις ! Μόλις μυριστούν Bank Run, θα απαγορευσουν τις αποσύρσεις κεφαλαίων !!

    Ήδη υπάρχει όριο για τις αναλήψεις χωρίς αιτιολόγηση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. to 1967 to viotiko epipedo anevike kai i misi ellad apoy den eixe dromo kai nero..eide aspri mera alitrades ...
    san ti xouda poy pername twra den yparxei tipota.... ti sto diaolo ton psifisame ton malaka

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντάξει ηρέμησε..... ανωνυμε.
    Δεν σου βρίσαμε και τους "επαναστάτες" !!!

    Δρόμους έφτιαξε ο Παπαδόπουλος με εσωτερικό και εξωτερικό δανεισμό, γέφυρα απο την άλλη ο Σημίτης, μονάχα με εξωτερικό δανεισμό......

    Ψωμι, παιδεία και ελευθερία να δούμε πότε θα αποκτήσουμε και ανεξαρτητοποίηση απο κάθε είδους δανεισμό !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.