Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει και δείχνει σιγά σιγά τον πανικό που διακατέχει την αστική της τάξη. Έναν πανικό που θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους κεφαλαιοκράτες στο να αναζητήσουν λύση για το πρόβλημά τους σε ΚΑΘΕ ΠΙΘΑΝΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ !!!
Με συνέντευξή του στην Ισπανική εφημερίδα El Pais, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρύξει η χώρα μας στάση πληρωμών, ή να ζητήσει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους της..... Γιατί άραγε ο πρωθυπουργός να ένιωσε την ανάγκη να κάνει μια τέτοια δήλωση ??
Πιέζεται άραγε απο φωνές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διατυπώσει τέτοιες θέσεις ?? Ή μήπως αρχίζουν αυτές οι θέσεις να γίνονται και αιτήματα τμημάτων , της ντόπιας ολιγαρχίας ...... διότι αναζητούν την λύση για την καπιταλιστική τους κρίση, σε κάθε κατεύθυνση όπως είπαμε ??
Όπως διακρίνεται σταδιακά και απο τα δημοσιεύματα εγχώριων και ξένων αστικών φυλλάδων, αιτήματα και στόχοι, όπως η κήρυξη στάσης πληρωμών, η αποχώρηση από την ΟΝΕ και το ευρώ και η εθνικοποίηση των τραπεζών (με το κεφαλαιο στην ουσία, να παραμένει άθικτο), ΟΣΟ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ αποτελούν ουσιαστικά νεο-κεϋνσιανές προτάσεις, που θα μπορέσουν άνετα να γίνουν και αιτήματα αστικών κομμάτων, είτε υπαρχόντων, είτε νέων !!! (Όπως ακριβώς είχαν γίνει και στο παρελθόν)
Μην ξεχνάμε εξάλλου και πως κατα την κρίση του 1929-1933, η πολιτική διέξοδος που δώθηκε τότε απο την αστική εξουσία ήταν το New Deal του Ρούζβελτ και η αναδιανεμητική κεϋνσιανή λογική, τα οποία εαν δεν μεσολαβούσε η τρομακτική καταστροφή του Β Παγκόσμιου Πολέμου που επέτρεψε την ανάπτυξη των αμερικάνικων κεφαλαίων στην κατεστραμμένη ευρώπη, δεν θα έδιναν διέξοδο στα συσσωρευμένα πλεονάζοντα κεφάλαια ......... !!!
Απο την άλλη δεν καταλαβαίνω αυτην την συζήτηση της ευρύτερης Αριστεράς περι δημοσίου χρέους !!! Γιατί να ενδιαφέρει τους λαούς η συζήτηση για το πως θα αποπληρώσουμε το χρέος , ή με ποιον τρόπο θα κάνουμε κάποια αναδιαπραγμάτευση ?? Σαμπώς το δημόσιο χρέος δεν είναι στην ουσία έναν εργαλείο στα χέρια του τραπεζικού συστήματος ώστε να ελέγχει από την μια, και να καθυστερεί πρακτικά της κρίσεις υπερπαραγωγής, και από την άλλη ώστε να γίνετε αντικείμενο χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας και εκβιασμού των λαών ???
Λέει εξάλλου χαρακτηριστικά ο Μάρξ για το έλλειμμα και το χρέος :
"Αντίθετα η ομάδα της αστικής τάξης που κυβερνούσε και νομοθετούσε με τα κοινοβούλια, είχε ΑΜΕΣΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ στη καταχρέωση του κράτους. Το κρατικό έλλειμα, αυτό ήταν ίσα - ίσα το καθαυτό αντικείμενο της κερδοσκοπίας της και η κύρια πηγή του πλουτισμού της. Κάθε χρόνο κι από ένα νέο έλλειμα. Ύστερα από κάθε τέσσερα - πέντε χρόνια κι απο ένα νέο δάνειο. Και κάθε νέο δάνειο πρόσφερε στη χρηματική αριστοκρατία μία καινούργια ευκαιρία να κατακλέβει το κράτος, που κρατιόταν τεχνικά στο χείλος της χρεωκοπίας - και που ήταν υποχρεωμένο να διαπραγματεύται με τους τραπεζίτες κάτω από τους ποιο δυσμενείς όρους. Κάθε νέο δάνειο της πρόσφερε μιαν ακόμη ευκαιρία να καταληστεύει με χρηματιστηριακές επιχειρήσεις το κοινό που τοποθετούσε τα κεφάλαια του σε κρατικά ομόλογα και που στα μυστικά τους ήταν μπασμένες η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Βουλής." Οι ταξικοί αγώνες στην Γαλλία 1848-1850
Για αυτό και επιμένουμε, ...... βασικός κρίκος για μια Λαϊκή Συμμαχία αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, δεν μπορεί να είναι άλλος απο τον στόχο μιας αμεσοδημοκρατικής λαϊκής εξουσίας, που θα συνοδευτεί απο την κρατικοποίηση (κοινωνικοποίηση) όλων των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ) και την οργάνωση ενός κεντρικού και απόλυτα επιστημονικού σχεδιασμού. Η ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, έρχεται ύστερα αναγκαστικά και ως αποτέλεσμα των παραπάνω !!!
25 Μαΐου 2010
2 σχόλια:
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ
Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.
Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Πολύ καλό το άρθρο σου REDFLY κι αναδεικνύει τη σωστή κατεύθυνση πάνω στην οποία πρέπει να κινηθούν πλέον οι λαοί. Με ματζούνια και γιατροσόφια ο καπιταλισμός δε θεραπεύεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο απόσπασμα του Μαρξ για το έλλειμα κι το χρέος από ποιο έργο του είναι; Ευχαριστώ...
Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο απόσπασμα είναι απο το "Οι ταξικοί αγώνες στην Γαλλία 1848-1850" το οποίο μπορείς να το βρεις ολόκληρο εδώ :
http://www.scribd.com/doc/13976272/-18-
(στην σελίδα 33 της μετάφρασης βρίσκεται το απόσπασμα, ή εαν καλύτερα στην σελίδα 16 του scribd)
Μάλιστα θα βάλω το λίνκ και στο θέμα, τώρα που μου το θύμισες !