8 Οκτωβρίου 2011

Κατάθεση ψυχής με αφορμή ένα σύνθημα…


Πριν μερικούς μήνες, υπέπεσε στην αντίληψη μου, γραμμένο σε έναν τοίχο μιας γκρεμισμένης μάντρας, σε μια καταφρονεμένη, άγονη περιοχή αυτού του έρμου τόπου, γραμμένο με μεγάλα φωτεινά γράμματα ένα σύνθημα. Λιτό, απλό. Τεσσερεις (4) λέξεις όλο και όλο:

ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ! ΔΣΕ. 

Δεν ξέρω ποιος ή ποιοι το έγραψαν. Ίσως κάποιοι ξεχασμένοι αντάρτες να έστειλαν το μήνυμα από το παρελθόν για να θυμίσουν στο επαίσχυντο παρόν την αέναη πάλη για ζωή όσων μοχθούν και αιώνια, σαν προδικασμένο να ‘ναι, λεηλατούνται. Ένα μήνυμα ανάτασης, βρήκα σε έναν γκρίζο τοίχο, ένα μήνυμα αγώνα, να αναβλύζει από το πουθενά, απευθυνόμενο στις καρδίες και το μυαλό των σύγχρονων σκλάβων, των μισθωτών σκλάβων του 21ου αιώνα. Σαν οι ψυχές των σακατεμένων και τυραννισμένων να διάβηκαν από το παρελθόν στο παρόν, για να συναντήσουν την απελπισία των ψυχών του σήμερα και να την φωτίσουν με την γνώση και την δύναμη του χθες. Σαν να θέλησαν να οπλίσουν το χέρι των ιδανικών που έμειναν ανεκπλήρωτα να πλανώνται λοιδορημένα για δεκαετίες από τους άρχοντες αυτού του τόπου, σαν άπνοες σκιές, αδικημένες, που θρηνούν βουβά για την νίκη των Ανθρώπων που τους στερήθηκε.

Έμαθα όμως να μην πιστεύω σε φαντάσματα. Ούτε σε θεούς, ούτε σε δαίμονες. Έμαθα από μικρό παιδί, από τότε που θυμάμαι συνειδητά την ύπαρξή μου, να πιστεύω στους ανθρώπους του μόχθου, στους ανθρώπους που έζησαν και ζουν με αξιοπρέπεια. Αυτούς που όταν μιλάνε σε κοιτάζουν στα μάτια. Αυτούς που σε αποκαλούν «Σύντροφο» χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα. Αυτούς που σου στέκονται, στα δύσκολα. Αυτούς που έμειναν πλάι σου ακόμα και όταν εσύ είχες αφήσει το δρόμο, μαζί με πολλούς άλλους, ξεγελασμένος από την γυάλινη εποχή των πλαστικών ονείρων.


Έμαθα να αφουγκράζομαι τους Κομμουνιστές γιατί μου μίλησαν για τις αλήθειες της τάξης μου .Έμαθα να ακούω τους Κομμουνιστές γιατί μου μίλησαν για την εκμετάλευση. Έμαθα να σέβομαι τους Κομμουνιστές γιατί μου μίλησαν για εργασία με δικαιώματα, όταν οι άλλοι εχθές ακόμα μου μιλούσαν για την απασχόληση και την ευαλφάλεια, για να μου στερήσουν τα πάντα σήμερα. Έμαθα να στέκομαι δίπλα στους Κομμουνιστές γιατί όταν ήμουν μόνος, απελπισμένος, και ένιωθα αδύναμος, μου μίλησαν για την δύναμη της ενότητας των πολλών. Έμαθα να πιστεύω τους Κομμουνιστές γιατί μου μίλησαν απλά, ειλικρινά, ΑΛΗΘΙΝΑ.

ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ λοιπόν στους αγώνες που έρχονται, εκεί που το παρελθόν θα συναντήσει το μέλλον που δεν γεννήθηκε ακόμα. ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ όταν η αξιοπρέπεια μας, θα τσακίσει την ξετσιπωσιά «σας» . ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ λοιπόν, όταν ο φόβος μας, συντρίψει το θράσος «σας», και δρασκελίσει θαρρετά με τόλμη προς το «δικό» μας αύριο. ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ γιατί χρωστάμε σε αυτούς που θυσίασαν ανιδιοτελώς την ομορφιά της νιότης τους για να μπορούν οι δουλευτάδες αυτού του τόπου να είναι κύριοι των καιρών τους. ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ, λοιπόν, γιατί το χρωστάμε στους εαυτούς μας μα πιότερο γιατί το χρωστάμε στα παιδιά μας, καθώς και στα παιδάκια που δεν γεννήθηκαν ακόμα. ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ γιατί μας δίδαξε ο Che ότι «η Επανάσταση δεν είναι ένα μήλο που θα πέσει όταν θα έχει ωριμάσει. Πρέπει να το κάνεις να πέσει». ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ, εν τέλει, γιατί στα αυτιά των ζωντανών όσο θα υπάρχει Ιμπεριαλισμός πάντα θα αντηχεί η κραυγή του Επαναστάτη Αργεντίνου γιατρού από τα βουνά της Sierra Maestra: HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!

Partizanos 8/10/2011

3 σχόλια:

 1. Δεν την πρόσεξα πολύ καλή τούτη την ανάρτηση, νόμιζα ήταν κάποια αναδημοσίευση στην αρχή.
  Τώρα που τη διάβασα, θυμήθηκα από τι πάστα είναι φτιαγμένοι οι αγωνιστές, οι κομμουνιστές, οι αλύγιστοι.
  Γι' αυτό καμμιά φορά χρησιμοποιώ τις φράσεις του Ζαχαριάδη σαν τίτλο τιμής:
  "Μπολσεβίκος, αητός, πραγματικός κουκουές"
  Παρτιζάνε, θα τα ξαναπούμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. αφήστε τα αυτά τα παρωχημένα. Εμπρός για το νέο ΕΑΜ της επενδυτικότητας:
  http://2310net.wordpress.com/2011/10/08/%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%B5%CE%B1%CE%BC-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. χαχαχα τα διάβαζα και εγώ σήμερα, είναι να γελάς με τη στάση τους, από την άλλη είναι και να κλαις όταν ξέρεις ότι σε πανευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο, τα περισσότερα ΚΚ, είναι στο ΚΕΑ, μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και αν θυμάμαι καλά ο Τσίπρας είναι και αντιπρόεδρος του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.