17 Οκτωβρίου 2011

Συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα 17/11/2011

25 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΠΑΠΠΑΡΗΓΑ ΜΙΛΑΕΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΚΑΙ ΤΣΟΥΠ ΓΝΕΤΑΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ.
    ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΩΡΑ.
    ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΣΤΥΓΝΗ ΕΠΙΒΕΒΕΒΑΙΩΣΗ.
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο αποκλεισμός της βουλής...δεν έχει καμία σχέση με την παρεμπόδιση των βουλευτών να μπουν στην βουλή."

    Ε τότε δεν είναι αποκλεισμός.
    Μη ξεχάσουμε και τα Ελληνικά μας τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ζήτημα ΔΕΝ είναι να μην μπουν οι βουλευτές στη Βουλή την Πέμπτη ...

    Ίσα ίσα να μπουν !

    Το ζήτημα είναι να ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ το πολυνομοσχέδιο και να πέσει η κυβέρνηση !

    Αυτό το νόημα έχει η περικύκλωση της Βουλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. faros αυτό που λες είναι άλλο. Μπορεί κανείς να πιστεύει ότι είναι καλύτερα να γίνει έτσι ή αλλιώς. Όμως αυτή η ιστορία "λέμε πομπώδεις εκφράσεις απλά για το ντόρο", είναι πρόβλημα.

    Από ΠΟΙΟΥΣ θα "αποκλειστεί" η βουλή;
    Έχεις απάντηση;

    Θεωρώ πολύ πιο αξιοπρεπές και κυρίως ειλικρινές το "παραμένουμε έξω από τη βουλή". Ίσως για άλλους να μην έχει- αλλά για μένα έχει μια σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναγνώστη,
    ατυχής η φράση της Παπαρήγα ? Ίσως ...

    Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ μιλά για περικύκλωση της Βουλής εξάλλου ... Περικύκλωση !

    Περικύκλωση η οποία θα είναι συμβολική φυσικά. Όλοι γνωρίζουμε πως η Βουλή δεν μπορεί να αποκλειστεί, και τάφρο να έχεις διανοίξει περιμετρικά της. Άρα την περικυκλώνεις ...

    Και με αυτόν τον τρόπο, ασκείς ουσιαστικά πολιτική πίεση, ... ψυχολογική εαν θέλεις ... με σκοπό μερικοί βουλευτές μπροστά στην πίεση αυτή, να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και να ρίξουν την κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Redfly
    Μέχρι τη σημερινή συν τυπου της Παπαρήγα πολλοί δεν είχαν καταλάβει (εντός και εκτός ΠΑΜΕ) τι ακριβώς σημαίνει η περικύκλωση της Βουλής. Εννοώ οτι αρκετοί και καλά έκαναν κράτησαν στάση αναμονής, μή μπορώντας να αναγνώσουν τη συμβολική διάσταση αυτής της κίνησης.

    Οπότε εκ των υστέρων η ερμηνεία της ψυχολογικής πίεσης προσωπικά δεν μου αρκεί. Πολιτική πίεση σίγουρα, αλλά πιστεύω ότι το Κόμμα νοιώθει όσο ποτέ άλλοτε από τον πολύ κόσμο να μπει μπροστά και πιο δυναμικά στις διαδηλώσεις.

    Και δεν πιστεύω να ελπίζεις στην ευαισθησία και στις τύψεις των βουλευτών του Πασοκ μέσα σε μία μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έγώ προσωπικά, με το που άκουσα οτι "περικύκλωση" σημαίνει "συμβολικά θα κάτσουμε απ έξω" έφαγα την χειρότερη ψυχρολουσία που θα μπορούσα να φάω. Νόμιζα οτι το ΚΚΕ θα ζύγιαζε οτι τώρα η κατάσταση είναι έτοιμη για δράση. Που είναι. Τελικά νομίζω οτι δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να το κάνει αυτό. Να δω με τι μούτρα θα μιλήσω τώρα σε μη ΚΚΕδες φίλους που εγώ, ενας που δεν είναι ΚΚΕ, υπερασπιζόνταν οτι την Πέμπτη θα γίνει χαμός. Και σταματάω εδώ γιατί αν εκφραστώ όπως θέλω μάλλον θα κοπεί το σχόλιο μου.

    metalm.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "συμβολική φυσικά"?
    Redfly ούτε σ' εμένα ήταν καθαρό και το "συμβολική" και το "φυσικά". Ίσα-ίσα που περίμενα να δω το σύνολο του "μενού" τι περιλαμβάνει.

    Δεν είναι πάντως τεχνικό το ζήτημα (υπό αυτές τις συνθήκες), είναι πολιτική απόφαση το αν θα επιχειρήσεις το ένα ή το άλλο. Και σου επαναλαμβάνω ότι καταλαβαίνω και τις δύο (...ή και περισσότερες κατά την δική μου γνώμη) αποφάσεις/επιλογές.
    Ξέρεις τι δεν μου αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε συντροφοι ολοι εσεις, που τελοσπαντων ειστε τοσο πιο προωθημενοι ακομα και απο το κομμα. Πειτε μου κατι. Πιστευετε οτι η πλειοψηφια της εργατικης ταξης θα ειναι εξω απο το κοινοβουλιο την Πεμπτη? Γιατι εγω εχω την αισθηση οτι εκτος απο τις σταθερες δυναμεις του ΠΑΜΕ, θα ειναι δεν θα ειναι και αλλος κοσμος... Πιστευετε λοιπον οτι υπαρχουν οι συσχετισμοι για να κανει το ΠΑΜΕ ή το Κομμα το οτιδηποτε? Εχει ετσι ριζοσπαστικοιποιηθει η συνειδηση του κοσμου μεσα σε εναμιση, δυο χρονια? Τις διαθεσεις του ο κοσμος θα τις δειξει στον δρομο. Ακομα ομως δεν εχει φανει ενα πλειοψηφικο εργατικο κινημα να εχει διαμορφωθει. Ακομα και αγανακτισμενοι δειξαν συντηρητικα αντανακλαστικα με ελληνικες σημαιες, αποφασεις για "εξω ολα τα κομματα" και κυριως ΛΕΙΨΗ συμμετοχη στις απεργιες.
    Και σεις που ειστε ετσι προωθημενοι παλεψτε με τους εργαζομενους οπου τους βρισκεται να δυναμωσουν αυτο το κινημα. Να οργανωθουν στα σωματεια τους. Εκεινη η στιγμη θα ειναι η καταλληλη. Δυστυχως δεν ειναι τωρα. Αλλιως θα ηταν ενας φθηνος ακτιβισμος που δεν θα οδηγουσε πουθενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΓΕΜΟΥΣΑ Αύριο το παμε θα έχειτην μεγαλύτερη κινητοποίηση της εικοσαετίας.Δεν θα φύγουμε έωσ την πέμπτη το πρωί.Εάν κρατήσουμε την νύχτα τησ τετάρτης ο κόσμος θα είναι περισσότερος την πέμπτη. Περιμένετε και θα δείτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Metalminer και Αναγνώστη

    δεν καταλαβαίνω το τι ακριβώς περιμένετε να ΔΕΙΤΕ την Πέμπτη, αλλά ορισμένα πράγματα δεν εξαρτώνται μόνο απο τις διαθέσεις των κομμουνιστών, οι οποίες είναι γνωστές ... αλλά και απο την συμμετοχή του κόσμου !

    Θεωρείτε πως μπορούν οι όποιοι σχεδιασμοί να περιλαμβάνουν όλες τις παραμέτρους, ακόμα και την διάθεση ή συμμετοχή των απλών εργαζομένων ? Είτε συγκεντρωθούν 20.000, είτε συγκεντρωθούν 2.000.000 εργαζόμενοι έξω απο την Βουλή για εσάς δημιουργούνται οι ίδιες συνθήκες ?

    Εαν θεωρείτε πάντως, πως θα δείτε τους Παμίτες να επιδιώκουν σύγκρουση με τα ΜΑΤ ή να θέλουν να μπουκάρουν στην Βουλή, τότε λυπάμαι αλλά μάλλον θα απογοητευθείτε.

    Εαν όμως περιμένετε μια ογκώδη διαδήλωση με συμβολική περικύκλωση της Βουλής, η οποία θα ασκήσει την κατάλληλη πολιτική πίεση ώστε να υπάρξουν απο την Παρασκευή ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ... τότε βρίσκεστε κοντά στην σκέψη μου.

    Απο εκεί και ύστερα, δεν είμαι στο μυαλό ούτε των διοργανωτών, ούτε μπορώ να προδικάσω τις διαθέσεις και την συμμετοχή του κόσμου, ούτε βεβαίως μπορώ να αποκλείσω, η απόλυτη ηλιθιότητα των ΜΑΤ και της πολιτικής τους ηγεσίας να μετουνσιωθεί σε χτύπημα του ΠΑΜΕ, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε άλλα μονοπάτια ...

    Ξαναλέω, ο σχεδιασμός γίνεται βάση των προϋπολογισμένων συνθηκών. Τόσοι είμαστε, τόσους περιμένουμε, αυτά μπορούμε σε αυτήν την φάση να κάνουμε !

    Ας μας εκπλήξει ο κόσμος, ας κατέβει 1.000.000 λαού στο Κοινοβούλιο και να δούμε ύστερα, που θα πάει το πράμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. (δις)
    "Και σου επαναλαμβάνω ότι καταλαβαίνω και τις δύο (...ή και περισσότερες κατά την δική μου γνώμη) αποφάσεις/επιλογές.
    Ξέρεις τι δεν μου αρέσει."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θελετε κατι πιο δυναμικο ?
    Τι ?
    Ενοπλη Δραση ?

    Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για μαζική, ταξική, οργανωμένη πάλη όλου του λαού.
    Τα μικρόφωνα δικά σας κι ο λαός θα ακούσει τις προτάσεις σας για τη διεξαγωγή της ένοπλης(μηπως κατι αλλο στο μυαλο σας ?) πάλης, θα ΚΡΙΝΕΙ και θα ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ.

    yiokyiok

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Εργαζόμενοι , εργαζόμενες, νέοι και νέες,

    Το ΠΑΜΕ σας καλεί την Τετάρτη 19 Οκτώβρη όλους και όλες στην Ομόνοια 11 π.μ. και πορεία στη Βουλή και συνεχίζουμε την Πέμπτη 20 του μήνα με περικύκλωση της Βουλής από όλες τις μεριές. Έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε το σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων για τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

    Εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, γραφείο το γραφείο, σχολείο το σχολείο, μαγαζί το μαγαζί, όλοι και όλες στον αγώνα.

    Να βουλιάξει η Αθήνα, το Σύνταγμα, όλοι οι χώροι γύρω από την Βουλή. Οργανωμένα, συντονισμένα. Να πάρει ο λαός στα χέρια του τη ζωή του, να σταθεί όρθιος.

    Τώρα αγώνας να ανατραπούν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Κάτω η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας. Τώρα αγώνας για αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Αγώνας για ανατροπές στους συσχετισμούς δύναμης, ο λαός να αναδείξει τη δική του εξουσία."

    http://www.pamehellas.gr/fullstory.php?lang=1&wid=2002

    REdfly όταν το δίαβασα δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι το ΠΑΜΕ εννοούσε κάποιον συμβολικό αποκλεισμό.Σε κάθε περίπτωση και αποκλεισμός να μη γίνει αμα απεργήσουν οι πάντες και εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώσουν η κυβέρνηση θα πέσει.
    Ανώνυμος +

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η Αλέκα Παπαρήγα λεει στο βιντεο:

    "....Η περικύκλωση και ο αποκλεισμός της βουλής που έχει αποφασιστεί από συνδικάτα και άλλες οργανώσεις και τον οποίο στηρίζουμε και θα στηρίξουμε, δεν έχει καμία σχέση με την παρεμπόδιση των βουλευτών να μπουν στη βουλή. Έχει ένα και μοναδικό σκοπό: Όσο γίνεται περισσότεροι βουλευτές να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. Αυτό μας ενδιαφέρει. Γιατί αν ψηφιστεί αυτό θα έρθουν εύκολα και άλλα. Γιατί θα υπάρχει λαϊκή απογοήτευση, την οποία εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να την ενισχύσουμε. Αυτός είναι ο ρόλος του αποκλεισμού της βουλής. Να προκύψει ένα πλειοψηφικό -όσο γίνεται περισσότερο- «ΟΧΙ». Και τότε η πτώση της κυβέρνησης θα έρθει κάτω από τη λαϊκή πίεση....."

    Από πότε συντρόφισσα Αλέκα τρέφουμε αυταπάτες για μεταστροφή των επιλογών του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης;
    Από πότε οι ελπίδες μας να αλλάξουν τα πράγματα στηρίζονται στην Κατσέλη;

    Δε μας τα λες καλά συντρόφισσα.

    Δες εδώ τι έγραφε ο Ριζοσπάστης, δύο εβδομάδες μετά την εκλογή ΠΑΣΟΚ:

    http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5313258&publDate=

    Τρέφεις αυταπάτες συντρόφισσα για τη διασπορά αυταπατών για τις πραγματικές προθέσεις και την ουσία της πολιτικής στόχευσης του ΠΑΣΟΚ;
    Γιατί εγώ δεν τρέφω καμία.
    Όπως ψήφισαν τόσα και τόσα αντεργατικά νομοσχέδια, έτσι θα ψηφίσουν κι αυτό.

    Ξέρω, θα μου απαντήσουν κάποιοι ότι η Αλέκα λέει και τα παρακάτω:

    "...Το ΚΚΕ θεωρεί ότι εάν ο ελληνικός λαός σύσσωμος αντιταχθεί σε αυτό το νομοσχέδιο, εάν κάθε τόπος δουλειάς, κάθε γειτονιά, κάθε κλάδος, κάθε γραφείο, κάθε δρόμος και παράδρομος γίνει χώρος με 100% απεργούς, αν γίνει χώρος συστηματικής εστίας δράσης – και όλα αυτά βεβαίως ενώνονται σε ένα ενιαίο ποτάμι – εάν εκατομμύρια άνθρωποι περικυκλώσουν τη βουλή και όλους τους σημαντικούς χώρους στην Ελλάδα, είναι δυνατό και εφικτό αυτό το πολυνομοσχέδιο να απορριφθεί. Αυτός είναι και ο στόχος. Να απορριφθεί το πολυνομοσχέδιο"


    Αυτά τα "εάν" δεν ίσχυαν τον Ιούλη;

    Το λέω γιατί η προφανης απαντηση ειναι πως "Άλλαξε η συνείδηση και οι απαιτήσεις της εργατιάς.".

    Και αφού άλλαξε η συνείδηση και οι απαιτήσεις, γιατί προσευχόμαστε να καταψηφίσουν τρεις τέσσερεις βουλευτές το ν/σ;

    Δεν έχω καμία πρόθεση να αποθεώσω μία εν πολλοίς ακτιβιστική κίνηση από την οποία ούτε αρχίζει και στην οποία φυσικά δεν τελειώνει η ταξική πάλη.

    Αλλά επειδή πάλι θα περάσει το ν/σ, νομίζω ότι καίμε τα χαρτιά μας ένα ένα απογοητεύοντας έναν κόσμο που ανοιχτά πλέον θέλει να πλαισιώσει το ΠΑΜΕ.
    Έναν κόσμο που σαφώς οραματίζεται επαναστάσεις στα όνειρά του, αποκομένος ακόμα από την ταξική του συνείδηση, αλλά πώς να το κάνουμε, χρειάζονται και κάποιες σημαντικές νίκες για να τον βοηθήσουμε να δει την άλλη προοπτική που ξεκάθαρα πλέον προτάσσει το κόμμα, ως ρεαλιστικό στόχο πάλης.

    Δεν ξέρω, μπορεί η κριτική μου να οφείλεται στην έλλειψη ιδεολογικής μόρφωσής μου.
    Αλλά εδώ βλέπω ξεκάθαρα δύο επιλογές που συγκρούονται όχι στο επίπεδο της τακτικής, αλλά σε θεμελιώδεις κανόνες αντιμετώπισης του οπορτουνισμού.
    Από τη μία ζητάμε από τον κόσμο να μην έχει αυταπάτες για την ουσία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κι από την άλλη ελπίζουμε (με χίλια ΑΝ) ότι θα τους πείσουμε να αλλάξουν γνώμη κάτω από την πίεση του κόσμου.
    Βλέπετε να ιδρώνει το αυτί τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ρε παλληκαρια τι ακριβως θελετε δεν μπορω να καταλαβω;
    το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ εχουν επιλεξει μια στρατηγικη ανεβασματος της δρασης και της φρασεολογιας αναλογα με το πως ανεβαινει και η διαθεση του λαου και της εργατικης ταξης, ταυτοχρονα με την μαζικοποιηση του κινηματος.
    μεχρι τωρα ολες οι εκτιμησεις διαφορων ''επαναστατων'' εχουν πεσει εξω και στην εκτιμηση της καταστασης και της διαθεσης του λαου σε αντιθεση με το ΚΚΕ που παταει πανω στην πραγματικοτητα και δεν φαντασιωνεται επαναστασεις εκει που δεν υπαρχουν.
    εμεις αυτο εκτιμαμε αυτο μπορουμε αυτο κανουμε.
    αν μπορειτε κατι αλλο, καντε το και σταματηστε να μας σπατε τα ουμπαλα με την καθε παπαρα καθε φορα. αν μας θεωρειτε οτι μας σουρνεται καθε φορα βγειτε στον κοσμο, μιληστε του και καλεστε τον να μεινει 2 μερες εκει, θα το κανει; μπορει; εχει την διαθεση;
    μπορειτε να το οργανωσετε, να δωσετε διεξοδο και γιατην επομενη μερα;
    ΟΧΙ
    καντε την συγκεντρωση παλι κατα τις 1 που θα ξυπνησει το φοιτητηριατο που το φερνετε νεροκουβαλητη της γσεε/αδεδυ καντε και κανα κυνηγητο με τους μπατσους και να κανει κανα χρονο να ξανασηκωσει κεφαλι και να κατεβει στον δρομο ο κοσμος οταν δεν θα του εχει μεινει πια τιποτα
    απο το να μας τα κανετε τσουρεκια με τις ονειρωξεις σας μεινετε στο κρεβατι καλυτερα
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλό θα είναι όταν κάνουμε μια εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης και αποφασίζουμε/προτείνουμε τακτικές ή διαφωνούμε με κάποιες άλλες, να παίρνουμε υπ' όψη μας τους συσχετισμούς δύναμης στο κοινωνικό επίπεδο.

    Μια τέτοια εικόνα θα την έχουμε όταν βγούμε από τον μικρόκοσμο μας, και αρχίσουμε να ζυμωνόμαστε με τις πλατιές λαϊκές μάζες. Οποίος το κάνει αυτό θα γνωρίζει ήδη το εξής: Ναι υπάρχει αγανάκτηση και οργή σε ευρύτερα τμήματα. Όμως, δεν υπάρχει σε καμιά απολύτως περίπτωση διαμορφωμένη ταξική συνείδηση στους εργαζόμενους. Οι πλειοψηφία από τους οποίους, παρά τα χτυπήματα που δέχεται, ΔΕΝ το παίρνει απόφαση να αγωνιστεί. Στην τελευταία απεργία, στον ιδιωτικό τομέα απείργησε μόλις το 15%...(και στον ιδιωτικό τομέα εργάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων). Επιπλέον, οι μικρομεσαίοι, δεν κλείνουν τα μαγαζιά τους για να συμπορευτούν με το λαϊκό κίνημα.

    Με αυτά τα δεδομένα, τα καλέσματα για υπερεπαναστατικες πράξεις, είναι τυχοδιωκτικά. Οι προϋποθέσεις που βάζει το Κόμμα, για το τι πρέπει να γίνει ώστε να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο είναι ορθότατες. Ένα τέτοιο όμως πλειοψηφικό ρεύμα (με σαφή ταξικά χαρακτηριστικά και προσανατολισμούς) στην κοινωνία σήμερα δεν υπάρχει. Και ούτε θα εμφανιστεί ως δια μαγείας στις 2 μέρες της απεργίας. Η απεργία μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για μια τέτοια εξέλιξη. Αν ο λαός ανταποκριθεί στα κελεύσματα των καιρών, οι τακτικές, οι μορφές πάλης θα εμπλουτιστούν, θα εναλλάσσονται δυναμικά.

    Με αυτά τα δεδομένα, θεωρώ πως ορθά αφήνεις τους βουλευταδες να μπουν στην Βουλή. Το πιο πιθανό είναι ότι θα το ψηφίσουν. Θα ξεβρακωθούν ακόμα περισσότερο. Το τι θα κάνουν όμως εξαρτάται και από την απόκριση του κόσμου στο απεργιακό κάλεσμα. Μπορεί να είναι διαχειριστές, όμως μην ξεχνάμε πως η αστική τάξη ούτε ηλίθια είναι, ούτε ανίκανη. ΔΕΝ πρόκειται να κάψει όλο το πολιτικό προσωπικό της, ούτε να δεχτεί την διάλυση των κομματικών μηχανισμών που την υπηρετούν. Όχι τουλάχιστον μέχρι να έχει λειτουργικά έτοιμο ένα σχέδιο Β! Το πολυνομοσχέδιο θα απορριφτεί μόνο αν ο λαός το διεκδικήσει μαζικά, αν ο αγώνας περάσει σε ανώτερα επίπεδα από τα συνηθισμένα.

    Και κάποια ερωτήματα: Αν δηλ. εμποδίσεις τους βουλευτές να μπουν στην βουλή: 1) Στρώνεις ή όχι το έδαφος για μια πιθανή προβοκάτσια στημένη και ραμμένη στα πλαίσια του συστήματος? Τα επεισόδια, η καταστολή θα κάνουν τον αδιάφορο, τον μη ταξικά συνειδητοποιημένο να πειστεί για την ανάγκη της πάλης? 2) Αν δεν μπουν στην Βουλή οι Βουλευτές μεθαύριο, τι τους εμποδίζει να ψηφίσουν το νομοσχέδιο κάποια άλλη μέρα? (Δεδομένου φυσικά ότι η κοινωνία θα συνεχίσει να κινείται με τους συνηθισμένους ρυθμούς της). Με τα δεδομένα που έχουμε, μήπως βιαζόμαστε να βαφτίσουμε τις διεργασίες που γίνονται στην συνείδηση της εργατικής τάξης αλλά και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων ως αλλαγή της κοινωνικής συνείδησης και επομένως διάθεσης για ρήξη με το παρελθόν?

    Η τακτική στην ταξική πάλη θέλει βαθύτατη γνώση των νομοτελειών της κοινωνικής κίνησης, και όσο το δυνατόν καλύτερη γνώση/εκτίηση των συσχετισμών στην κοινωνία τη δεδομένη στιγμή. Οι αστοί στο επίπεδο των συσχετισμών έχουν το πάνω χέρι ακόμα. Δεν βρισκόμαστε σε επαναστατική κατάσταση (σήμερα),αύριο αυτό μπορεί να έχει αλλάξει. Η διαδικασία όμως θα είναι μακρά και επίπονη. Εδώ και δεκαετίες η εργατική τάξη χάνει τις μάχες γιατί είναι ταξικά μη συνειδητοποιημένη (στην συντριπτική πλειοψηφία της), με αποτέλεσμα να άγετε και να φέρεται από δυνάμεις που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προβάλουν την ταξική ειρήνη και συνεννόηση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Ελληνικός λαός πρέπει να επαναδιαπαιδαγωγηθεί, μετά από δεκαετίες μικροαστικής αποχαύνωσης, στο πνεύμα των ταξικών/συλλογικων αγώνων. Αυτό απαιτεί και προϋποθέτει την συσσώρευση εμπειριών, χρειάζεται, επομένως, να κυλίσει κάποιος σχετικά μικρότερος ή μεγαλύτερος ιστορικός χρόνος. Σε άλλες εποχές προχωρείς προς αυτήν την κατεύθυνση με βήματα χελώνας. Άλλοτε κάνεις άλματα. Αυτό δεν το αποφασίζει κανένα κόμμα όσο μαχητικό ή αποφασισμένο και να είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. κοσμος που δεν βγαινει ακομα στον δρομο περιμένει να δούνε κάποια παραπάνω στήριξη απ το κάνει το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ την καθιερωμένη επαναστατική γυμναστική μας που περιλαμβάνει περίπατο, μουσικές εκδηλώσεις, συνθήματα και καφέ μετά το πέρας του ωραρίου. Το αίτημα είναι να αποδείξει το ΚΚΕ ότι αν χρειαστεί θα συγκρουστεί για να υπερασπίσει τα συμφέροντα του λαού. Οχι με ντου κι άλλα τέτοια γραφικά και τραγικά για την κατάληψη ή το κάψιμο της βουλής αλλά με αποφασιστικό αποκλεισμό της βουλής που θα περιλαμβάνει και τη σύγκρουση που αναπόφευκτα κάτι τέτοιο θα προκαλέσει. Και περιμένει ταυτόχρονα και την περιφρούρηση μίας τέτοιας πράξης από μπάχαλους και παρακρατικούς αλλά και την επίδειξη πυγμής και αποφασιστικότητας ενός επαναστατικού κόμματος και όχι ενός κόμματος που έχει συμβιβαστεί μέσα στα πλαίσια του αστικού κράτους. Εχουμε το πλεονέκτημα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας να μπορούμε να ξέρουμε με σχετική ακρίβεια τις απόψεις και τους δισταγμούς του κόσμου. Και η νούμερο ένα αιτία παραπόνων που βλέπω για το ΚΚΕ, εγώ προσωπικά τουλάχιστον, απ τον κόσμο που βρίσκεται κοντά του αλλά τελικά δεν είναι και μαζί του είναι μία αναντιστοιχία λόγων και πράξης. Για να μπορέσει να υπερβεί αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να πάρει νέες πρωτοβουλίες. Ηδη η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, η ενθάρρυνση του κινήματος δεν πληρώνω, η παράσταση στη ΔΕΗ για να επανασυνδεθούν με ρεύμα φτωχές οικογένειες και άλλες ακτιβιστικές ενέργειες και πράξεις είναι μια καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση. Οταν άκουσα για πρώτη φορά τον αποκλεισμό της βουλής ανάσανα ικανοποιημένος ότι επιτέλους το ΚΚΕ είχε πάρει μπροστά κι αφουγκραζόταν τα θέλω του κόσμου. Σήμερα προσγειώθηκα πάλι απότομα.
    Να θεωρεί πολύ τολμηρό και επαναστατικό τον αποκλεισμό της βουλής άραγε η ηγεσία του κόμματος; Και πιστεύει ότι έτσι πείθει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και να τον φέρει πραγματικά στην εξουσία όταν δεν μπορεί να ηγηθεί ούτε ενός αποκλεισμού της βουλής από... τί; Από φόβο ότι δεν είναι έτοιμες οι συνθήκες;
    Εδώ που φτάσαμε το ΚΚΕ έπρεπε να διαμορφώνει τις συνθήκες και όχι να σέρνεται πίσω απ αυτές με χρονοκαθυστέρηση. Η ευκαιρία, λέγαν, είναι μια γυναίκα που μπρος έχει μαλλιά και πίσω είναι φαλακρή. Γι αυτό αν δεν την πιάσεις απ τα μαλλιά όταν είναι μπροστά σου (εξ ου και η γνωστή παροιμία) μετά την χάνεις μια για πάντα. Και δε μιλώ για ευκαιρία για επανάσταση αλλά για ευκαιρία να κερδίσεις τον κόσμο που αύριο θα μπορούσε να στο επιτρέψει αυτό.
    Για να κάνω και το δικηγόρο του διαβόλου και να αναγνωρίσω κάπου και τους δισταγμούς του ΚΚΕ μια που ο καμένος φυσάει και τον χυλό και το ΚΚΕ είναι κατακαμένο ιστορικά, αυτές οι διαδικασίες ζύμωσης με τον κόσμο είναι συνήθως αργές και θέλουν μικρά προσεκτικά βήματα. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε όμως σε μία εποχή ραγδαίας και βίαιης επιδείνωσης του βιωτικού επιπέδου του λαού και κλυδωνισμού των μέχρι τώρα αξιακών πυλώνων του συστήματος που τους πλασάραν σαν μονόδρομο ξεχνώντας να τους πουν ότι στην άκρη είναι γκρεμός (κάτι που τους έχει εξοργίσει αφάνταστα) είναι να μας ξεπεράσει (η εποχή) χωρίς να πάρουμε χαμπάρι το τι έγινε. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της χαμένης ευκαιρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο κοσμος που δεν....

    διορθωση για απο πανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Παιδιά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ωραία, κι εγώ θα ήθελα να δώσω μια παραγγελιά στο ΚΚΕ: Θα ήθελα μία σύγκρουση αποτελεσματική, χωρίς θύματα από πλευράς των διαδηλωτών, που θα τρομοκρατήσει τους αστούς χωρίς όμως μπάχαλους και χαφιέδες: Για διαφορετικούς λόγους βαρυστομαχιάζω με αυτούς τους δύο.
    Όμως δεν βρισκόμαστε σε εστιατόριο και φυσικά το ΚΚΕ δεν είναι γκαρσόνι.

    Υπάρχει μια συγκεκριμένη κατάσταση και με αυτή έχουμε να αναμετρηθούμε όλοι μας, από την θέση του ο καθένας. Η αστική τάξη -μην το ξεχνάμε αυτό- δεν στηρίζεται στις εκλογές, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ τις εκλογές. Που σημαίνει ότι η πιθανή εκλογική καταβαράθρωση των δύο βασικών αστικών κομμάτων τους δημιουργεί πρόβλημα, αλλά δεν αφαιρεί από τους αστούς ΚΑΙ τον ιμπεριαλισμό την εξουσία και τα μέσα. Μη νομίζουν μερικοί ότι η εκλογική καταβαράθρωση του δικομματισμού σημαίνει και πτώση της αστικής τάξης. Κακώς καλλιεργούσαν -όποιοι καλλιεργούσαν- τέτοιες αυταπάτες.

    Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά και ούτε ξεμπερδεύουμε έτσι εύκολα με ένα "ντου" ή με ένα "προβοκάτορες".
    Θα τα ξαναπούμε ελπίζω κάποια στιγμή.

    Υγ: Βρε modesto έχεις μια μόνιμη τσαντίλα ρε παιδί μου. Χαλάρωσε, τις απόψεις μας λέμε εδώ μέσα που μπορεί να είναι και λάθος, δεν σου σκάβουμε το λάκκο.
    Μπορεί όμως να είναι και σωστές... :))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλά... αυτή η λεκτική ανάλυση των λόγων της Αλέκας έχει καταντήσει γραφική... είπε "έξοδος" - όχι είπε "αποδέσμευση", είπε "περικύκλωση" - οχι, είπε "αποκλεισμός"... φαρισαϊσμός στο έπακρο.
    Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ σε αυτή την φάση έχει αυτόν το σχεδιασμό. Έτσι κρίνουν, έτσι κάνουν. Αν υπάρχει κάποιος πιο επαναστάτης όταν δει βουλευτή να μπαίνει στη βουλή ας πάει να τον εμποδίσει, λες και δεν μπορούνε να μαζευτούνε μεθαύριο να το ψηφίσουνε. Σε αυτή τη φάση το ζητούμενο είναι να ανεβεί η συμμετοχή στα συλλαλητήρια και να ζοριστούν οι κυβερνητικοί βουλευτές στην ψήφιση του νομοσχεδίου.
    Δεν λέμε ότι θα αλλάξουν συνείδηση, αλλά σκεφτείτε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό (Γιαννίτση) για πότε το πήραν πίσω μόλις είδαν 1 μύριο κόσμο στο δρόμο. Αυτό δεν τους κάνει αναρχοκομμουνιστές. Τα ίδια Πασοκικά καθίκια παρέμειναν. Ε, εμείς θέλουμε να μετατραπούν σε φοβισμένα Πασοκικά καθίκια.
    Και επαναλαμβάνω το κύριο ζητούμενο που θα σου εξασφαλίσει και μελλοντικές νίκες: Να σπάσει ο φόβος που καλλιεργούν Κυβέρνηση, ΜΑΤ, προβοκάτορες και να κατεβεί ο κόσμος στο δρόμο, μαζί με τους μέσα να αποδυναμοθούν και τα τσιράκια τους απ' έξω.
    Και μια απάντηση.. Το ΚΚΕ είναι κατακαμμένο ιστορικά γιατί όταν χρειάστηκε μπήκε στη φωτιά. Οι αλάθητοι είτε την κάνανε έγκαιρα για άλλη Γη κι άλλα μέρη είτε λουφάξανε για όσο καιρό οι κομμουνιστές έχυναν το αίμα τους και μετά βγήκαν από τις σπηλιές τους να το παίζουν επικριτές του ΚΚΕ.
    sfyrodrepanistis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ναι βρε σφυροδρεπανιστή έχεις ένα δίκιο: Μόνο το ΚΚΕ (που θα'λεγε και ο Μεντρέκας) έχει το δικαίωμα να αναλύει μέχρι και το "και" για ν' ανακαλύψει οπορτουνιστές.

    Οι υπόλοιποι είναι φαρισαίοι, γραφικοί, που ήταν σε σπηλιές. Απλά πράγματα και σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. sfyrodrepanistis=modesto. Κλασσικός κνίτης με διαφορά φάσης π/2 από την γραμμή του κόμματος,εν δυνάμει κωλοτούμπας και ξερόλας. Μία ρημάδα φορά μία να επιβάλει η βάση του ΚΚΕ στην ηγεσία το τι πρέπει να γίνει. Μία.

    Τρολλετάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κανεις ΔΕΝ επιβαλει σε κανεναν.

    Ξεκωληστεεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ Αναγνώστη.. τις αστικές κυβερνήσεις και τους σοσιαλδημοκράτες εννοούσα αλλά σου αναγνωρίζω το δικαίωμα να θιχτείς από τα γραφόμενά μου.
    @ Τρολλετάριο καλέ μου φίλε... το περί βάσης που εσύ ως φοβερός πολιτικός νους θέτεις ως ζητούμενο το ΚΚΕ το έχει λύσει από ίδρυσής του. Ο δημοκρατικός συγκετρωτισμός που έχει ως καταστατική αρχή το ΚΚΕ και που τόσο απεχθάνονται οι αριστεριστές εφαρμόζεται για αυτό το σκοπό. Για να εφαρμόζουν όλοι (και η ηγεσία) της αποφάσεις της πλειοψηφίας.
    Κατανοώ την αδυναμία σου να αντιπαρατεθείς με επιχειρήματα οπότε καταφεύγεις στη γνωστή φοιτητο-αριστερίστικη ορολογία "Ο κνίτης ο χαζός, το πρόβατο που ακολουθεί τυφλά την ηγεσία του". Από τέτοιες παπαριές χόρτασα στα φοιτητικά μου χρόνια. Όχι άλλο κάρβουνο, ευχαριστώ.
    Κι επειδή αυτός που το παίζει ξερόλας είσαι εσύ νομίζοντας ότι είμαι άλλο πρόσωπο (δικαιολογείσαι λόγω χαμηλής αντίληψης) θα προσπεράσω τη βαρεμάρα που με διέπει σε κάθε μου comment και θα αποφύγω την ανωνυμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.