17 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής για το θάνατο της παλαίμαχής κομμουνίστριας σ. Μπέττυς Αμπατιέλου


Από τη σελίδα του ΚΚΕ 



Η Κεντρική Επιτροπή ανακοινώνει το θάνατο της συντρόφισσας Μπέττυς Αμπατιέλου παλαίμαχης κομμουνίστριας, αφοσιωμένης στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στον κομμουνισμό, στο ΚΚΕ. Γεννήθηκε στη Νότια Ουαλία τον Οκτώβριο του 1917. Ο πατέρας της ήταν ανθρακωρύχος. Το πατρικό της όνομα ήταν Μπάρτλετ. Σπούδασε και εργάστηκε ως δασκάλα.

Το 1939 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μ. Βρετανίας το οποίο υπηρέτησε από διάφορες στελεχικές θέσεις και το 1943 έγινε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Το 1944 παντρεύτηκε το ναυτεργάτη, στέλεχος του ΚΚΕ Αντώνη Αμπατιέλο και το 1945 ήρθε στην Ελλάδα και έγινε μέλος του ΚΚΕ.


Ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας Ντέιλι Γουόρκερ, κατήγγειλε στους εργαζόμενους της Μεγάλης Βρετανίας την άγρια τρομοκρατία, τις εκτελέσεις και τους βασανισμούς των Ελλήνων κομμουνιστών και των αγωνιστών του ΕΑΜικού κινήματος. Το 1949 πήγε στο Λονδίνο, όπου πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Συνδέσμου για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, ο οποίος κύριο στόχο είχε τη σωτηρία των χιλιάδων κομμουνιστών που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Το 1963 έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο όταν, κατά την επίσκεψη της Φρειδερίκης στο Λονδίνο, επικεφαλής μεγάλης διαδήλωσης Ελλήνων και Κυπρίων επιχείρησε να τη συναντήσει και να της δώσει υπόμνημα με το οποίο ζητούνταν η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Το αίτημα απορρίφθηκε. Την ίδια ημέρα, όταν η Φρειδερίκη επιχείρησε να φύγει από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου Κλάριτζ βρέθηκε πάλι μπροστά σε διαδηλωτές, οπότε η Μπέττυ Αμπατιέλου την έπιασε από τους ώμους εμποδίζοντάς τη να φύγει.

Όταν αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα ήταν στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΕΔΑ. Το 1967 συνελήφθη από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και αφού κρατήθηκε για εβδομάδες σε στρατόπεδο, εκδιώχθηκε στην Αγγλία, παρά τη θέλησή της.

Το 1968 υπερασπίστηκε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος και δούλεψε για την ανασύνταξη των κομματικών οργανώσεων στο εξωτερικό. Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και δούλεψε στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Στο 10ο και 11ο Συνέδριο του Κόμματος εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ.

Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη στις 4μμ στο νεκροταφείο Αναστάσεως στον Πειραιά.

2 σχόλια:

  1. Είχε χαστουκίσει άραγε τη Φρ(ειδερ)ίκη?
    (αν και πλέον δεν έχει τόσο σημασία ...)

    Ας αναπαυθεί εν ειρήνη :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εφυγε πλήρης ημερών και πλήρης αγώνων!και ευτύχησε να είναι σύζυγος ενός μεγάλου αγωνιστή και ωραίου ανθρώπου!και αν έδωσε η όχι χαστούκι σε μια κατσίκα δεν ξέρω!!τα χεράκια της λέρωσε άλλωστε ακουμπώντας το γύναιο αυτό!ΗΤΑΝ Η ΜΠΕΤΤΥ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ ΤΩΝ ΩΡΑΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ!αυτό μας φτάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.