5 Ιουνίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟY ΚΟΜΜΑTOΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Μετάφραση απο την αγγλική μετάφραση που βρήκαμε εδω 

1. Για μέρες τώρα η ολη η Τουρκία γίνεται μάρτυρας ενός γνήσιου λαϊκού κινήματος. Οι δράσεις και οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη και έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Τουρκία, έχουν εναν μαζικό, δίκαιο και ιστορικό χαρακτήρα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η εντυπωσιακή αλλαγή στη διάθεση των ανθρώπων. Ο φόβος και η απάθεια έχει ξεπεραστεί και οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

2. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας πηρε μέρος στο λαικό κίνημα απο την πρώτη μέρα,και έχει κινητοποιήσει όλες του τις δυνάμεις, προσπαθώντας να ενισχύσει τον προλεταριακό και επαναστατικό χαρακτήρα του κινήματος, να ενθαρρύνει μια ώριμη στάση πειθαρχίας, και οργάνωσε πολλές δράσεις και διαδηλώσεις. Σε αυτή τη διαδικασία, οι αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν σε άγρια επίθεση στα κεντρικά γραφεία του κόμματός μας στην Άγκυρα. Σε όλη την Τουρκία, αρκετά μέλη του κόμματος έχουν τραυματιστεί και συλληφθεί. Υπήρξαν ορισμένες απόπειρες απαγωγής των στελεχών του κόμματός μας. Αλλά οι προσπάθειες των προκλήσεων ενάντια στο κόμμα μας νικήθηκαν.


3. Η έμφασή που δίνουμε σχετικά με το ρόλο του ΚΚ Τουρκίας δεν έχει ως στόχο να υποτιμήσουμε την αυθόρμητη φύση του κινήματος ή της συνεισφοράς των άλλων πολιτικών παραγόντων. Αντιθέτως, το ΚΚ Τουρκίας τονίζει ότι αυτό το κίνημα έχει μια πτυχή που είναι πέρα ​​από τον έλεγχο κάθε πολιτικού παράγοντα ή οποιασδήποτε μορφής πολιτικού καιροσκοπισμού.

4. Η σύνθημα των μαζών που καλεί την κυβέρνηση σε παραίτηση είναι ενα ακλόνητο αίτημα αυτού του κινήματος. Αν και είναι προφανές ότι μια αριστερή εναλλακτική λύση δεν μπορεί να οικοδομηθεί «τώρα», ένα τέτοιο ζήτημα θα πρέπει να εκφράζεται δυνατά. Αυτή η επιλογή των εργαζομένων θα προχωρήσει επιτυχώς μόνο αν μπορέσει να επωφεληθεί απο αυτή την ιστορική στιγμή και τις δυνάμεις που εχει απελευθερώσει. Το ΚΚ Τουρκίας θα επικεντρωθεί σε αυτό και θα εκθέσει το πραγματικό νόημα κάποιων «εναλλακτικών λύσεων», όπως «το σχηματισμό μιας εθνικής κυβέρνησης», η οποία σχεδόν σίγουρα θα απεργαστεί την εξαπάτηση των εργαζόμενων μαζών κάνοντας τις να πιστέψουν ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί με αυτόν τον τρόπο.

5. Χωρίς αμφιβολία, οι κάτοχοι της πολιτικής εξουσίας θα προσπαθήσoυν να εφυσηχάσουν τον λαό, να στεριώσουν τον έλεγχο τους πανω στις μάζες και ακόμη να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση προς όφελός τους. Μπορεί ακόμα να έχουν και προσωρινές επιτυχίες. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το λαϊκό κίνημα δεν πρέπει χαθεί. Το ΚΚ Τουρκίας είναι έτοιμο για μια περίοδο επίμονου και έντονου αγώνα.

6. Για να συγχρονίσουν την δράση τους διαφορετικοί τομείς του σοσιαλιστικού κινήματος που μοιράζονται κοινούς ή παρόμοιους στόχους και ανησυχίες πρέπει να αξιολογηθεί η άνοδος του λαικού κινηματος αμέσως. Το ΚΚ Τουρκίας, χωρίς να διακόψει τις καθημερινές δραστηριότητές του, θα ενεργήσει με υπευθυνότητα όσον αφορά το θέμα αυτό και θα αγωνιστεί για τη δημιουργία κοινού εδάφους σύμφωνα με τους άμεσους στόχους πάλης που αναφέρονται παρακάτω.

7. Για να ακυρώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης που προσπαθεί να διχάσει λαϊκό κίνημα σε «νόμιμο» και «παράνομο», όλες οι δυνάμεις πρέπει να αποφύγουν δράσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στη λαική νομιμοποίηση του κινήματος. Είναι η πολιτική δύναμη αυτός που επιτίθεται. Οι άνθρωποι πρέπει να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, καθώς και τη δίκαια δράση τους, αλλά ποτέ να μην πέφτουν στις προβοκατόρικες παγίδες της κυβέρνησης.

8. Ενώ οι μάζες φωνάζουν το σύνθημα «κυβέρνηση, παραιτήσου», όσες διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν μόνο με το μέλλον του πάρκου του Taksim-Gezi είναι χωρίς νόημα. Η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν κατανοεί το γεγονός πως η παλιά ισορροπία έχει διαταραχθεί οριστικά και δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Όλοι γνωρίζουν ότι το λαϊκό κίνημα δεν είναι το προϊόν της συμπάθειας προς τα δέντρα του πάρκου Gezi. Η οργή του λαού είναι πέρα από τα εκάστοτε έργα πολεοδομικής διαμόρφωσης, ο τρόμος της αγοράς, οι άμεσες παρεμβάσεις σε διαφορετικούς τρόπους ζωής, ο εξαμερικανισμός και η υποταγή στις ΗΠΑ, οι αντιδραστικές πολιτικές, η εχθρότητα προς το λαό της Συρίας. Το ΑΚΡ δεν μπορεί να ξεγελάσει τους ανθρώπους με μια συζήτηση του "θα φυτέψουμε περισσότερα δέντρα από αυτά που θα κόψουμε."

9. Ενώ ανασκουμπωνόμαστε για να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική λύση των εργαζομένων, το κίνημα θα πρέπει να πατήσει πανω στέρεα αιτήματα. Οι απαιτήσεις αυτές ισχύουν και στην περίπτωση της παραίτησης της κυβέρνησης ή του Ερντογάν:


α) Η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει ότι τα έργα που αφορούν την κατεδάφιση του Gezi Park και το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ έχουν ακυρωθεί.

β) Εκείνοι που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της αντίστασης θα απελευθερωθούν, και όλες οι κατηγορίες εναντίον τους θα αποσυρθούν αμέσως.

γ) Όλοι οι αξιωματούχοι των οποίων τα εγκλήματα κατά του λαού αποδεικνύονται από τις εκθέσεις των επιτροπών που έχουν συσταθεί από την Ένωση των Δικηγορικών Συλλόγων (Union of Bar Associations) και των τοπικών δικηγορικών συλλόγων πρέπει να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους.

δ) Οι προσπάθειες που εμποδίζουν το δικαίωμα του λαού στη σωστή πληροφόριση ​​για τις εξελίξεις πρέπει να σταματήσουν.

ε) όλες οι απαγορεύσεις που αφορούν συναντήσεις, διαδηλώσεις και πορείες πρέπει να καταργηθούν.

στ) Ολες οι de facto ή de jure απαγορεύσεις που αποκλείουν την πολιτική συμμετοχή των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού ορίου του 10 τοις εκατό και τα αντιδημοκρατικά άρθρα περι του «νόμου για τα πολιτικά κόμματα» πρέπει να καταργηθούν.

ζ) Όλες οι πρωτοβουλίες που επιχειρούν να επιβάλουν ένα μονολιθικό τρόπο ζωής για όλους τους ανθρώπους, πρέπει να σταματήσουν.

10. Αυτοί οι άμεσοι στόχοι πάλης σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το δικαίωμα και το καθήκον μας να συνεχίσουμε τον αγώνα κατα της πολιτικής εξουσίας. Η αντίσταση του λαού προς την κυβέρνηση πρέπει να ενισχυθεί, και οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν για την επίτευξη μιας πραγματικά εναλλακτικής λύσης στην πολιτική σκηνή.

11. Το αστέρι και η ημισέληνος της τουρκικής σημαίας που χρησιμοποιήθηκαν για να παρέχουν μια ασπίδα απο τις αντιδραστικές και σοβινιστικές επιθέσεις εναντίον εργατών, αριστερών και του κουρδικού λαού μετά το φασιστικό στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, ο λάος τα απέσπασε ξανα απο τα χέρια των φασιστών , και τα παρέδωσε στα χέρια του τιμημένου Deniz Gezmiş και των συντρόφων του, όπως μια σημαία στα χέρια ενός πατριωτικού λαού.

12. Το λαικό κίνημα, εξ αρχής, έχει επίμονα ακυρώσει την άθλια στρατηγική που στρέφει την μια κοινότητα εναντίον της άλλης στην Τουρκία. Αυτή η στάση πρέπει προσεκτικά να διατηρηθεί, δεν υπάρχουν περιθώρια για σωβινισμούς και χυδαίο εθνικισμό.

13. Εχουμε ήδη απευθύνει κάλεσμα στους Κούρδους αδελφούς και τις αδελφές μας, , «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία με το ΑΚΡ.» Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με μια πολιτική δύναμη που ο ίδιος ο λαος έχει γυρίσει την πλάτη του, και το πραγματικό της πρόσωπο έχει αποκαλυφθεί. Η κουρδική πολιτική πρέπει να παραιτηθεί απο «ελπίδες για περαιτέρω συνεργασία με AKP», και να γίνει ένα ισχυρό συστατικό μέρος ενός ενωμένου, πατριωτικού και φωτισμένου εργατικού λαϊκού κινήματος.

14. Οι πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στα χέρια των αστυνομικών δυνάμεων της πολιτικής εξουσίας και θυσίασαν τη ζωή τους στο όνομα ενός δίκαιου και ιστορικού αγώνα. Ο λαός δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει τα ονόματα τους, και εκείνοι που ευθύνονται για τους θανάτους τους, θα πληρώσουν το τίμημα ενώπιον του νόμου.



Κεντρική Επιτροπή
Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας
4 Ιουνίου του 2013




Πηγη

11 σχόλια:

  1. Μονο ενα λαθακι στην παρ 4 εκει που λεει "θα απεργαστεί την εξαπάτηση των εργαζόμενων μαζών" το σωστο ειναι "θα επεξεργαστει".

    με αγωνιστικους χαιρετισμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι, φίλε Τρόλο, είναι σωστό. Δεν εννοεί ότι θα "επεξεργαστεί" την εξαπάτηση αλλά, όπως σωστά λέει η μετάφραση, θα την "απεργαστεί", δηλαδή θα την μεθοδεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ανωνυμος

      Εχεις δικιο φιλε ανωνυμε. Δεν ημουν τελειως σιγουρος για την αρχικη μεταφραση, και προφανως εκανα λαθος οταν το ξανατσεκαρα στο λεξικο.

      Διαγραφή
  4. Για όλους όσους νοιάζονται για το καλό του ΚΚΕ και του blog, τους πληροφορούμε πως ξέρουμε και να διαβάζουμε, και να κατανοούμε αυτά που διαβάζουμε.

    Το παραπάνω λοιπόν αποτελεί ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας, με την οποία καταθέτει την άποψή του για τις διαδηλώσεις και το κίνημα στην Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψιν τις αντικειμενικές συνθήκες της Τουρκίας. Ξαναγράφω, για τις διαδηλώσεις και το κίνημα, όχι για κάποια εξέγερση.

    Τόσες "εξεγέρσεις" είχαμε το τελευταίο διάστημα,
    ακόμα να μάθετε πως δεν αποτελεί εξέγερση μια διαδήλωση, μια αλυσίδα διαδηλώσεων και κινηματικών διεργασιών ή το σπάσιμο μερικών τζαμιών ?

    Απο εκεί και ύστερα οι κουτοπονηριές, οι ανόητες συγκρίσεις και τα ψέμματα με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων, διαγράφονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή/έ συντρόφισσα/σύντροφε,

    Είμαι του ΚΚ Τουρκίας. Το 11 πρέπει να γίνει:

    "Η σημαία με ημισέληνο και αστέρι που χρησιμοποιήθηκε, μετά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, ως μέσο επίθεσης εναντίον της εργατικής ταξης,των δυνάμεων της αριστεράς και τους Κούρδους, επέστρεψε στα χέρια του λαού και έγινε η σημαία σύμβολο όπως ήταν στα χέρια Deniz Gezmiş , των συντρόφων του και του λαού."

    Συντροφικούς χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για την παρατήρηση
      και καλή δύναμη στους αγώνες σας.

      Διαγραφή
  6. Το θέμα, σύντροφοι, δεν είναι αν πρόκειται για εξέγερση ή διαδήλωση. Το θέμα είναι εσύ, ως κόμμα κινηματικό, τι επιλέγεις σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή; Μαζί με το λαό ή μόνο με τους μυημένους; Συμπόρευση με το λαό προσπαθώντας να μπολιάσεις με τις ιδέες σου τα αιτήματά του ή χλευασμό και απαξίωσή του; Θέλεις το λαό δίπλα σου ή πίσω σου; Θα επιδιώξεις συνεργασίες με άλλες σοσιαλιστικές ή κομμουνιστικές δυνάμεις ή θα επιλέξεις το μοναχικό δρόμο που σου εξασφαλίζει τουλάχιστον την επιβίωση; Θα βγάζεις ανακοινώσεις – όπως αυτή του Κομμονιστικού Κόμματος της Τουρκίας – που κάνουν κι εμένα που δεν είμαι οπαδός του ΚΚΕ να νιώσω ελπίδα και περηφάνια ή θα βγάζεις ανακοινώσεις που αντί να χτυπάνε τον ταξικό σου εχθρό χτυπάνε αυτούς που νομίζεις ότι σου κλέβουν την “πελατεία” ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άκου,... "σύντροφε"

      μακάρι το κίνημα και η ταξική πάλη να ήταν η απλοποιημένη παιδική χαρά που μας παρουσίασες λίγο πιο πάνω. Όμως το παιχνίδι δεν παίζεται με ανακοινώσεις του τύπου "ελάτε όλοι together, να φυσήξουμε και να ρίξουμε τον κακό τον λύκο απο τον θρόνο του". Και αυτό διότι στο κίνημα παρεμβαίνουν όλοι, φανεροί και κουκουλωμένοι, απο το κεφάλαιο μέχρι τις ταξικές δυνάμεις και τους κομμουνιστές.

      Και αυτό το είδαμε πολύ καλά στις πλατείες πριν 2 χρόνια, όταν το ΚΚΕ έκανε ακριβώς το ίδιο με το ΚΚΤ, δηλαδή μπήκε φανερά στις πλατείες και έβαλε άμεσα τις προτάσεις του στο τραπέζι ... ενώ αντίρροπα δούλεψαν οι κουκουλώμενοι εθνικιστές και αριστεροί τυχοδιώκτες που παρακινούσαν τον λαό να διώξει όσους δεν έκρυβαν την πολιτική και ταξική τους ταυτότητα.

      Άρα "σύντροφε", δεν θέμα επιλογής, αλλά θέμα σωστής αξιολόγησης της κατάστασης και των συνθηκών. Την επιλογή σου την έκανες όταν διάλεξες κοινωνικό στρατόπεδο, όταν διάλεξες ποιανού τα συμφέροντα θα προασπίσεις. Και αυτοί που πρωτοστάτησαν στις πλατείες πρόπερσι, μόνο το συμφέρον του λαού δεν εξυπηρετούν.

      Και "σοσιαλιστικές ή κομμουνιστικές δυνάμεις" δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχουν στην Ελλάδα. Όχι επειδή το λέμε εμείς, αλλά επειδή το φωνάζουν τα προγράμματα και οι προτάσεις τους.

      Ένα είναι το συμφέρον του εργάτη. Να πάρει αυτός την εξουσία.
      Ένα είναι και το κόμμα που προασπίζει αυτά τα συμφέροντα, με τα λάθη και τις παραλείψεις του φυσικά.
      Δυο κομμουνιστικά κόμματα σε μια χώρα, απλά σημαίνει πως το ένα απο τα δυο έχει άλλα πράγματα κατα νου. Αλλιώς ποιός ο λόγος να είναι διαχωρισμένα ?

      ΥΓ
      Ψευδώνυμο την άλλη φορά γιατι με την μη διαγραφή του σχολίου σου, καταπατώ τους κανόνες του blog.

      Διαγραφή
  7. σύντροφος με εισαγωγικά8 Ιουνίου 2013 στις 2:32 π.μ.

    Πράγματι, “σύντροφε”, δεν έβαλα ψευδώνυμο. Αυτό, όμως, δεν το έκανα για λόγους τυχοδιωκτικούς, όπως μπορεί να φαντάζεσαι. Το έκανα γιατί ποτέ δεν είχα ιδιαίτερη φαντασία. Εσύ, όμως, μου έλυσες αυτό το πρόβλημα. Από δω και στο εξής, θα υπογράφω ως “σύντροφος” ή συντροφος με εισαγωγικά, όπως με αποκάλεσες και όπως θα σε αποκαλώ κι εγώ από δω και πέρα.

    Εγώ “σύντροφε”, δεν παρουσίασα τίποτε. Απλά έθεσα πέντε ερωτήματα, αυτά που θέτει και πολύς κόσμος εξάλλου. Από κει και πέρα, έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις σε αυτά που αναφέρεις. Η παρουσία του ΚΚΕ στις πλατείες άρχισε και τελείωσε τον Οκτώβριο του 2012 και όποιος ήταν εκεί είδε πολλά για πολλούς. Το δεύτερο έχει να κάνει με την εκτίμηση που έκανες ότι διάλεξα κοινωνικό στρατόπεδο, υπονοώντας τι; Ότι, πεπλανημένος, τάχθηκα με το μέρος του ταξικού μου εχθρού; Βαριές κουβέντες, “σύντροφε”, που όμως τις έχω συνηθίσει. Ξέρω, επίσης, ότι όταν η ιδεολογία γίνεται θρησκεία, δεν αντιμετωπίζεται με τη λογική. Κι αν επιμένω να γράφω πέντε πράγματα, είναι απλώς για την τιμή των όπλων και από μία διάθεση πικρίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς, τα εισαγωγικά μπαίνουν εκ μέρους μου πάντοτε όταν συνομιλώ διαδικτυακά με άγνωστους που με την καλημέρα με αποκαλούν σύντροφο. Ξέρεις, πόσοι "συντροφοι" περνούν απο δω καθημερινά ? Άρα το θέμα δεν είναι προσωπικό και δεν πρέπει να τοποθετείτε τον εαυτό σας τόσο ψηλα. Απέναντι σε απόψεις τοποθετούμαι, όχι σε πρόσωπα.

      Παρομοίως όταν έγραψα για επιλογή στρατοπέδου, δεν απευθύνθηκα σε εσένα προσωπικά, αλλά εννούσα κομματικούς σχηματισμούς. Έγραψα χαρακτηριστικά πως δεν είναι θέμα επιλογής (του ΚΚΕ εν προκειμένω) η στρατηγική και η τακτική του, αλλά θέμα σωστής αξιολόγησης της κατάστασης και των συνθηκών. Την επιλογή σου (ως κόμμα), την έκανες όταν διάλεξες κοινωνικό στρατόπεδο ...

      Δεύτερον, τα ερωτήματα που θέτεις έχουν απαντηθεί πολλάκις και πολλαπλώς, όχι απο εμας ως blog, αλλά επισήμως απο το ΚΚΕ. Άρα όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά, θα έπρεπε αυτά να τα έχει ήδη λυμένα, όπως ακριβώς τα έχω εγώ, σαν ένας απλός φίλος που ενημερώνεται σχετικά με τις θέσεις του ΚΚΕ, απο τα επίσημα όργανα του κόμματος.

      Τρίτον, ποιο 2012 ? Οι πλατείες εμφανίστηκαν και πέθαναν τον Μαϊούνη του 2011 όταν το ΚΚΕ βρέθηκε σε αυτές απο την πρώτη ημέρα και δέχτηκε κοινή επίθεση από "ακομμάτιστους" πασοκονεοδημοκράτες, χρυσαυγίτες, συριζαίους και εξωκοινοβουλευτικούς. Τα ξεχάσαμε κιόλας ?

      Τέλος μιας και είμαστε οπαδοί της λογικής, θα σου προτείνουμε να μείνεις μακριά απο προκαταλήψεις, θρησκευτικές ιδεολογίες και παιδικές ασθένειες. Αλλά η λογική να ξέρεις, λειτουργεί μονάχα όταν την τροφοδοτείς με πληροφορίες και βαθιά γνώση. Χωρίς αυτά η απλή λογική δεν κάνει θαύματα και μετά από λίγο καταντά σαν την λογική του χρυσαυγίτη.

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.