8 Ιουνίου 2013

Συμβιβάζονται μονοπώλια και ανάπτυξη για το λαό;

-- Για ποια ανάπτυξη μιλούν οι κεφαλαιοκράτες, τα αστικά κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι;

Τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τις υπαρκτές διαφορές τους, υπόσχονται καπιταλιστική ανάπτυξη, από την οποία, λένε, θα ωφεληθεί ο λαός. Τα ίδια λέει και η συνδικαλιστική πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, η οποία ζητάει να αλλάξει το μείγμα της διαχείρισης, αλλά στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια τον πυρήνα των αντεργατικών ανατροπών που προώθησαν η ΕΕ και οι ντόπιες κυβερνήσεις, είτε ήταν του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ. Τα ίδια κόμματα ή παραλλαγές τους, σε συμμαχία με πολιτικές δυνάμεις που είτε αποσπάστηκαν από τις υπάρχουσες, είτε σχηματίστηκαν στην πορεία, ζητάνε να πρωταγωνιστήσουν στη διέξοδο από την κρίση υπέρ του κεφαλαίου και στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, κοροϊδεύοντας το λαό ότι η δική τους στρατηγική μπορεί να δώσει λύση, ανεξάρτητα από το μείγμα της διαχείρισης που ο καθένας προβάλλει.


Κάθε εργάτης και εργάτρια πρέπει να σκεφτεί:
  • Τι προβλέπει η λεγόμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ; Συμφώνησε με την κυβερνητική απόφαση για τη μείωση του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ μεικτά. Δηλαδή συμφώνησε, ουσιαστικά, με τον καθορισμό του μισθού από την κυβέρνηση. Αρα συμφώνησε με την κατάργηση των συμβάσεων και νομιμοποιεί όλους τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης, να αποφασίζει η ίδια ποιος θα είναι ο κατώτερος μισθός. Νομιμοποίησε την απόφαση της κυβέρνησης να πληρώνονται πιο κάτω και από τους νέους των 25 ετών μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων, όπως αυτοί που δουλεύουν στα σχολεία, στους Δήμους και αλλού. Ολοι οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς υπογράφουν μειώσεις.
  • Τι είπε πρόσφατα ο Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος τους ΣΕΒ; «Το θέμα δεν είναι ο κατώτερος μισθός αλλά αν θα έχουμε δουλειά. Στις επιχειρήσεις μας οι εργάτες παίρνουν ψηλούς μισθούς». Τι απάντησε σε αυτό ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ; Οτι τα επιχειρήματα του ΣΕΒ είναι «νόμιμα και εύλογα». Δε σημαίνει αυτό ότι στους κλάδους της βιομηχανίας θα μειώσουν τους μισθούς το επόμενο διάστημα να τους φτάσουν στο κατώτερο;
  • Με ποιο μεροκάματο θα δουλεύουν π.χ. οι εργάτες στα νέα έργα, στην όποια επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτυχθεί στη Ζώνη, στις χαλυβουργίες, στα Ναυπηγεία; Παντού θα δουλεύουν με πιο μικρό μεροκάματο, λιγότεροι και περισσότερες ώρες. Οι νέες κινεζικές επενδύσεις θα είναι διαφορετικές από την COSCO, ή ακόμα χειρότερες γιατί τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα από τότε που πρωτοήρθε η COSCO στην Ελλάδα;
  • Ενας από τους επιχειρηματίες που συνόδευε τον Σαμαρά στην Κίνα ήταν ο ιδιοκτήτης της ΜΕΒΓΑΛ. Ενώ αυτός έκλεινε με την κυβέρνηση συμφωνίες στην Κίνα, οι εργάτες εδώ στο υποκατάστημα του Ασπροπύργου απεργούσαν για ένα μήνα περίπου, γιατί δεν έχει πληρώσει όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης εδώ και 4 μήνες. Αυτοί είναι οι «πατριώτες» καπιταλιστές που πήγαν στην Κίνα να σώσουν την Ελλάδα. Μόλις γύρισε πανηγυρίζοντας από την Κίνα, έστειλε εξώδικο στο σωματείο και το καλούσε σε διαβούλευση, γιατί όπως λέει πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση στην επιχείρηση και στα πλαίσια αυτά θα αναστείλει τη λειτουργία του υποκαταστήματος στον Ασπρόπυργο. Δηλαδή, θα απολύσει 160 εργαζόμενους και άλλους στην υπόλοιπη Ελλάδα και αυτοί που θα μείνουν θα πληρώνονται με λιγότερο μισθό. Αυτή είναι η ανάπτυξη.
  • Η ΦΑΓΕ, την ώρα που καμαρώνει γιατί επεκτείνονται οι δραστηριότητές της στο εξωτερικό, για τα κέρδη της, προωθεί το τετραήμερο, ξεκινώντας τμηματικά από τους εργάτες της αποθήκης.
  • Τι είπε η Κομισιόν; Οτι μέχρι το 2016 πρέπει να παρθούν νέα αντεργατικά μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τους εργαζόμενους και τους ανέργους μέσα από νέες κοινωνικές περικοπές και νέα χαράτσια. Ηδη συζητιέται να φορολογείται και το επίδομα ανεργίας.
  • Τι λένε για τις συντάξεις; Οτι τα Ταμεία έχουν πρόβλημα και πρέπει να γίνουν και άλλες περικοπές στις κύριες και επικουρικές. Την ίδια στιγμή που λένε ότι τα Ταμεία έχουν πρόβλημα, προχωράνε σε νέες μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές.
  • Τι θα γίνει τώρα που θα προχωρήσουν σε παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ; Ο λαός θα πει το νερό νεράκι, θα πληρώνει πιο ακριβό το ρεύμα, θα γίνουν χιλιάδες απολύσεις.
Το κεφάλαιο, τα κόμματά του και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, υπηρετούν τη στρατηγική διεξόδου από την κρίση που είναι σε βάρος του λαού, επειδή στηρίζεται στα μονοπώλια και την ανταγωνιστικότητά τους, για την οποία όλοι πασχίζουν. Αν οι εργαζόμενοι δεν πετάξουν τους συμβιβασμένους από το συνδικαλιστικό κίνημα, αν δεν ανατρέψουν τους σε βάρος τους συσχετισμούς, αν δεν γίνει ο καθένας μοχλός για μαζικοποίηση, πολιτικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος, με ενίσχυση του ταξικού πόλου και δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας, διέξοδος από την κρίση υπέρ του λαού δεν μπορεί να υπάρξει. Η ίδια η πείρα δείχνει -και επιβεβαιώνεται σε κρίση και ανάκαμψη- ότι δε γίνεται να ευημερούν ταυτόχρονα τα μονοπώλια και ο λαός. Η κοινωνικοποίησή τους είναι όρος αναγκαίος για να σωθεί ο λαός, να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του.
 

2 σχόλια:


  1. "Αν οι εργαζόμενοι δεν πετάξουν τους συμβιβασμένους από το συνδικαλιστικό κίνημα, αν δεν ανατρέψουν τους σε βάρος τους συσχετισμούς, αν δεν γίνει ο καθένας μοχλός για μαζικοποίηση, πολιτικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος, με ενίσχυση του ταξικού πόλου και δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας, διέξοδος από την κρίση υπέρ του λαού δεν μπορεί να υπάρξει."

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
    Οι εργαζόμενοι έχουν Κόμμα !! ξεκάρφωτοι δεν πάνε, εχουν κόμμα να τους καθοδηγεί. Αν αυτο που μέχρι τώρα κάνει το Κόμμα τους, δεν τους βοηθα σε τίποτα, δεν φταίνε αυτοί!!.

    "Η ίδια η πείρα δείχνει -και επιβεβαιώνεται σε κρίση και ανάκαμψη- ότι δε γίνεται να ευημερούν ταυτόχρονα τα μονοπώλια και ο λαός. Η κοινωνικοποίησή τους είναι όρος αναγκαίος για να σωθεί ο λαός, να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του."

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν νομιζετε ότι μπορείτε να το κάνετε,
    γιατι δεν το κάνετε, εμπρος τώρα !
    αν όμως αυτο που λέτε δεν μπορειτε
    να το κάνετε, τοτε γιατί το λέτε!!.
    Γ. Χριστοφόρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπεις εσύ οι εργαζόμενοι να ακολουθούν το κόμμα τους;

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.