16 Ιουνίου 2013

Τα μονοπώλια, η κυβέρνηση και τα «εργαλεία» τους


Το εργαλείο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση όλες αυτές τις μέρες για να φιμώσει τον «902» που αναμεταδίδει το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ, ονομάζεται «Digea». Μια ιδιωτική εταιρεία, με μετόχους τους μεγαλοκαναλάρχες, στην οποία έχει εκχωρηθεί το μονοπώλιο της ψηφιακής μετάδοσης.

Συμπέρασμα: Η ενημέρωση δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλίων. Η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων προκύπτει και στο θέμα της ενημέρωσης σαν απόλυτη ανάγκη.

Αυτοί που μπορούν να επιβάλλουν την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όταν είναι οργανωμένοι ως τάξη απέναντι σε τάξη και οργανώνουν την πάλη τους έτσι που να οδηγεί στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Δηλαδή, αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι ένα πρόβλημα «δημοκρατίας», όπως βολεύει διάφορους να το περιορίζουν εκεί, αλλά η ίδια η δικτατορία των μονοπωλίων. Αυτή η δικτατορία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλάζοντας διαχειριστές στην εξουσία, αλλά με αλλαγή της τάξης που έχει την εξουσία.

Οι ως τώρα εξελίξεις και στο θέμα της ενημέρωσης ενισχύουν τη θέση του ΚΚΕ ότι είναι η ώρα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στην απο 'δω και πέρα εξέλιξη. Αυτό δεν θα είναι περίπατος, αλλά μια διαρκής σκληρή αναμέτρηση.

Απεργιακός Ριζοσπάστης

4 σχόλια:

  1. Η διαπίστωση ότι στην Ελλάδα έχουμε μια στυγνή "δικτατορία των μονοπωλίων", αποδεικνύεται περίτρανα και ... πανταχόθεν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σσσσσ! μην το λες, για καποιους εχουμε ακομα κριση χρεους και εχουμε χουντα των γερμανων. μονοπωλια;;;τι ειναι αυτο τρωγετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτι που μάλλον πέρασε απαρατήρητο ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/06/blog-post_4933.html ) και το δημοσίευσε KAI ο σημερινός απεργιακός "Ρ"

    ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7491496&publDate=16/6/2013 )
    Ο Μόσιαλος, η Κατσέλη και η ΕΡΤ

    (...) Το ΠΑΣΟΚ, από τη θέση της κυβέρνησης, ψήφισε τον Αύγουστο του 2011 το νόμο 4002, που προέβλεπε τη σταδιακή συρρίκνωση της ΕΡΤ και μαζικές απολύσεις υπαλλήλων, με στόχο τη μείωση του προσωπικού της κρατικής ραδιοτηλεόρασης κατά 45%! Στον ίδιο νόμο, και συγκεκριμένα στο άρθρο 66, προβλεπόταν επίσης η «κατάργηση, συγχώνευση και αναδιάρθρωση» δεκάδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και δημόσιων επιχειρήσεων (βλέπε αναλυτικά στη σελίδα 14).

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην ΕΡΤ, βάσει του νόμου, αλλά και «σχεδίου αναδιάρθρωσης» που είχε εκπονήσει ο τότε υπουργός Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ηλ. Μόσιαλος, η κυβέρνηση σχεδίαζε το κλείσιμο της ΕΤ-1, του περιφερειακού ραδιοφωνικού σταθμού «9,58» και του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση». Προέβλεπε επίσης την κατάργηση 15 «μεσαίων κυμάτων», του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) καθώς και του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου (ΕΟΑ). Προωθούσε, τέλος, τη συγχώνευση και ενοποίηση άνω των 20 περιφερειακών σταθμών, μεταξύ των οποίων και αυτών της ΕΡΤ-3.

    Με το συγκεκριμένο σχέδιο, η τότε κυβέρνηση φιλοδοξούσε μέσα στο 2011 να εντάξει σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» το 10% των εργαζομένων της ΕΡΤ και να προχωρήσει στην απόλυση του 50% των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, μέσω της μη ανανέωσης της σύμβασής τους. Μέχρι το τέλος του 2011, είχαν θέσει στόχο να απολυθούν περίπου 350 εργαζόμενοι και στη συνέχεια, σταδιακά, μέχρι και το 2015, να απολυθούν συνολικά περίπου 1.500 υπάλληλοι. (...)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/06/digea.html )- VIDEO
      Πάνος Ράμος-Γιατί η Digea βρίσκεται πίσω απ' το κλείσιμο της ΕΡΤ.Ιlief

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.