3 Ιουνίου 2013

Αθήνα: Μαχητική συγκέντρωση - καταδίκη για την κρατική καταστολή στην Τουρκία από ΚΚΕ και ΚΝΕ


Μαχητική συγκέντρωση και πορεία καταδίκης της καταστολής του αστικού κράτους της Τουρκίας απέναντι στους διαδηλωτές, διοργάνωσαν το βράδυ της Δευτέρας η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ στην Αθήνα. Η πορεία ξεκίνησε από το Πολεμικό Μουσείο, κατευθύνθηκε προς την τουρκική πρεσβεία -όπου η αστυνομία εμπόδισε την είσοδο της αντιπροσωπείας του Κόμματος στην πρεσβεία προκειμένου να εκφράσει την καταδίκη της στην καταστολή- και ολοκληρώθηκε στο Σύνταγμα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο, έχοντας κλείσει το ένα ρεύμα στη Β. Σοφίας και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο λαό και τη νεολαία της Τουρκίας που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. 
 
Στη συγκέντρωση διαβάστηκε από τον Βασίλη Κολοβό ποίημα του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ που σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατό του. 
 
Στη συνέχεια από το βήμα της συγκέντρωσης ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, σημείωσε ότι «με αυτήν τη συγκέντρωση εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, ενώνουμε τη φωνή μας με τον αγωνιζόμενο λαό της Τουρκίας» και αναφέρθηκε στα γεγονότα και την κρατική καταστολή στην Τουρκία.
 
 
«Αυτές οι κινητοποιήσεις αφετηρία έχουν στις μεγάλες ταξικές αντιθέσεις στην τουρκική κοινωνία, όπου παρά τους υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης που απολαμβάνει η αστική τάξη οι εργάτες αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα της τζάμπα δουλειάς, των μισθών των 150 ευρώ χωρίς άλλα δικαιώματα, την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση», συμπλήρωσε.
 
Αναφερόμενος στις αντιθέσεις που οξύνονται στην περιοχή και τα επικίνδυνα πολεμικά σενάρια για τους λαούς, σημείωσε: «Το ΚΚΕ έχει καλέσει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας και όλης της περιοχής να μη χύσουν το αίμα τους για τα μονοπώλια που θέλουν να ελέγξουν τα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου της περιοχής».
 
Στη συγκέντρωση ξεχώριζαν τρία πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το ένα γραμμένο στα ελληνικά που έγραφε «Καταγγέλλουμε την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας» και τα άλλα δύο γραμμένα στα τουρκικά και τα αγγλικά που έγραφαν «Αλληλεγγύη στην πάλη του τουρκικού λαού. Αλληλεγγύη στο ΚΚ Τουρκίας». Επίσης οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα μεγάλο λάβαρο του ΚΚ Τουρκίας.
 
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα (δείτε τα και ακούστε τα κάνοντας κλικ ΕΔΩ) όπως «Έλληνες και Τούρκοι εργάτες ενωμένοι, στον καπιταλισμό ποτέ υποταγμένοι», «Αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό, κόντρα στα μονοπώλια και τον αυταρχισμό», «Καμία υποταγή στον καπιταλισμό, αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό». Δείτε και δεύτερο βίντεο με συνθήματα κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
 
 
 
 
Μετά τη συγκέντρωση, η πορεία κατευθύνθηκε από το Πολεμικό Μουσείο προς την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, στην οδό Ρηγίλλης. Η αστυνομία, που είχε παρατάξει κλούβες των ΜΑΤ, εμπόδισε την είσοδο στην πρεσβεία σε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την κρατική καταστολή εναντίον του τουρκικού λαού.
 
Πηγή : 902.gr

14 σχόλια:

  1. έτσι μπράβο δεν ήξερα ότι το κκε στηρίζει τους κεμαλιστές.. καρτέσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπραβο μπραβο, εκανες το τελειο σχολιο.
      νκ

      Διαγραφή
    2. noob....η εξυπναδα σου μου εφτιαξε την μερα, ακομη σπαρταρω απο τα γελια.


      Τασος

      Διαγραφή
    3. 5:09 π.μ.

      Εδω εχεις μια απαντησηπου με καλυπτει πληρως.

      "Το ΚΚΕ έκανε δική του συγκέντρωση διότι, όπως φαίνεται από την πρώτη φωτογραφία της ανάρτησης, έκανε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Τουρκικό λαό και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, το οποίο είναι αδελφό του κόμμα. Έκανε δε αυτή τη συγκέντρωση επειδή το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής ιμπεριαλιστικής εμπλοκής αποτελεί σημαντικό στοιχείο των προβλέψεών του και είναι πάρα πολύ σημαντικό από τη σκοπιά του να χτίσει δεσμούς αλληλεγγύης από τα κάτω ανάμεσα στους λαούς ώστε να προλάβει το αλληλομακέλεμά τους για λίγο φυσικό αέριο ή για μια καλύτερη θέση ως μικρο-ηγεμόνα της περιοχής.

      Τίποτε από όλα αυτά δεν αποτελεί ζήτημα για σας, που θεωρείτε ότι θα αναβιώσετε τους πεθαμένους αγανακτίστας σας μέσω Τουρκίας και απλώς ψάχνετε αφορμή να κάνετε λίγη φασαρία για τον εαυτό σας.

      Τέλος, για το γεγονός ότι ήσασταν πάλι τρεις, ο κούκος, πέντε που κρατούσαν ένα πανό και ο Λαφαζάνης, δεν ευθύνεται το ΚΚΕ."

      http://leninreloaded.blogspot.se/2013/06/blog-post_6237.html

      Διαγραφή
  2. φιλαράκι πριν βιαστείς να απαντήσεις να πω ότι στην ίδια μεριά είμαι ναι μεν άν η συγκέντρωση αφορά μόνο το κκ τουρκίας,,έτσι συμφωνώ..όχι όμως και γενικά τους τούρκους αγανακτισμένους όπως μαρέσει αυτή η έννοια γτ στην πλειοψηφία τους είναι κεμαλιστές και ουδεμία σχέση έχουνε με το κκτ όπως επίσης με το κκε και την ιμπεριαλιστική τους θέση οπότε δεν βλέπω κανένα λόγο να κατέβω για συμπαράσταση. άντε γτ βιαστήκατε.. καρτέσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καρτέσιε, το σε ποια πλευρά είσαι το ορίζουν τα λεγόμενά σου και όχι ο αυτοπροσδιορισμό σου.

      Δηλαδή το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμπαραστέκεται στο λαό της Τουρκίας; μόνο στο ΚΚΤ συμπαραστέκεται και στους Τούρκους κομουνιστές;
      Το ΚΚΕ μιλάει για κοινωνική συμμαχία, συνεπώς ναι! συμπαραστέκεται στον τουρκικό λαό που δοκιμάζετε από την εξαθλίωση. Είτε αυτός ο λαός είναι συνειδητοποιημένος είτε όχι. Όπως και στην Ελλάδα δεν διαχωρίζει το λαό με βάσει του τι ψήφησε, αλλά με την ταξική του θέση, έτσι και στην Τουρκία συμπαραστέκεται στο λαό με βάση την ταξική του θέση και όχι με το αν είναι κομουνιστές.

      Οπότε φιλαράκι όχι δεν αφορά μόνο το ΚΚΤ, αλλά το δοκιμαζόμενο Τούρκικο λαό και ένα λόγο παραπάνω τους κομουνιστές που δέχτηκαν ισχυρό χτύπημα!

      Το ΚΚΕ είχε κατέβει οργανωμένα και με συγκεκριμένη συνθηματολογία, να διαδηλώσει με τους αγανακτισμένους αλλά δεν το δέχτηκαν;
      Η κρητική που έκανε στους αγανακτισμένους ήταν ότι λανθασμένα έλεγαν: έξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα, οι 300 στο Γουδί, να καεί να καεί το μπουρδέλο η βουλή και όχι ότι εξεγείρονταν, ούτε γιατί τους θεωρούσε υστερόβουλους όπως κάποιους ηγέτες τους και καλά ακομμάτιστους.

      ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΗ ΤΑΞΗ. ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΤΙ ΨΗΦΙΖΕΙ.
      Γιάννης

      Διαγραφή
  3. Προλεταριακη διεθνιστικη αλληλεγγυη λεγεται!
    Δεν θα απολογηθουμε σε κανενα
    adrastia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καρτεσιος = κωστας απο αλλο θρεντ;
    τι σκατα γραμμη ειναι αυτη; ποιας φραξιας; ψαχνω μια μερα τωρα και δεν μπορω να βρω ποια γκρουπα ειναι
    πισω μλ; οακκε;
    σας ψεκαζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωραία απλά πράγματα είδες? που αμέσως με κράξατε δω πέρα//ο γιάννης απο πάνω απάντησε μια χαρά..εγώ απλά προσωπικά λέω και το τονίζω δεν είδα με καλό μάτι τη συμπαράσταση απέναντι στους κεμαλιστές..εννοείται ειδικά για το κκτ ότι συμφωνώ, απλά όχι με όλους τους υπόλοιπους, αυτό ήθελα να πω.. δύσκολο ήτανε δηλαδή που με βαφτίσατε αμέσως συριζαίο? έλεος.. απλά θέλω να δω μετά τη στάση των κεμαλιστών άν επικρατήσουνε είτε μέσω διαδηλώσεν είτε πρόωωρων εκλογών είτε ξέρω γω κανονικών εκλογών τη στάση τους απέναντι στο κκτ..απλά ταυτίζω τον αγωνιζόμενο που λες τούρκικο λαό στην πλειοψηφία του, ακόμα και ταξικά, με τους κεμαλιστές για αυτό τα λέω όλα αυτά.. μοδέστο τονίζω ότι δεν είναι γραμμή λέω ότι είναι προσωπική μου γνώμη..το έγραψα και παραπάνω..
    ΥΓ δεν είναι μόνο κοινωνικές και ταξικές οι διαδηλώσεις για να λέμε ότι είναι η εκμεταλλευόμενη τάξη αλλά πιο πολύ πιστεύω ότι είναι μια σύγκρουση εσωτερικών τάσεων της τουρκίας, αυτή των κεμαλιστών και των ισλαμιστών. οποιαδήποτε και να επικρατήσει θα είναι αστική τάξη..δεν νομίζω να διαφωνείτε με αυτό..
    ΥΓ το όνομά μου είναι φίλε αλλά μην με μπερδέψεις με αυτόν που έχει το μπλογκ ;) καρτέσιος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε Καρτέσιε οποιοσδήποτε και να επικρατήσει είναι αστική τάξη σύμφωνη. Ο λαός όμως από κάτω που τους στηρίζει δεν είναι αστική τάξη. Επομένως να κατακεραυνώσουμε τους ηγέτες και τους φορείς, αλλά όχι το λαό. Έλεος. Εδώ στην Ελλάδα όταν ένας κλάδος αγωνίζεται κοιτάμε αν είναι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ; ρωτήσαμε τους χαλυβουργούς τι ψήφιζαν; 'όχι, απλά στηρίξαμε τα αιτήματά τους, ρωτήσαμε τους εργαζόμενους στο μετρό τι ψήφιζαν; Ακόμα και στο μετρό που το ΠΑΜΕ δεν είχε δυνάμεις στηρίξαμε των αγώνα τους, όπως θα στηρίζαμε και των καθηγητών αν έπαιρναν πραγματικά την απόφαση για απεργία οι πασοκονεοδημοσυριζέοι.
      Γιάννης

      Διαγραφή
    2. και μη παραπονιέσαι όταν στην πέφτουν, το πρώτο σχόλιό σου ήταν ειρωνικό.
      Γιαννης

      Διαγραφή
  6. εσυ δλδ πιστευεις οτι ολο αυτο ειναι απλα μια συγκρουση ισλαμιστων-κεμαλιστων;
    οτι επειδη πηγε να γινει μια αναπλαση πλατειας που θα κοβοντουσαν και 5 δεντρα που τα υπερασπιζαν 50 οικολογοι και τους εδιωξαν, ξεκινησαν τα επεισοδια και οτι το ΚΚΤ μεσα σε μια μερα κινητοποιησε 50000 για να περασουν με πορεια την γεφυρα του βοσπορου.
    ναι, και μετα ηρθαν οι μελισσες.
    δεν εχουν καμια σχεση με το τι γινεται στα νοτια συνορα της και την σταση της στο θεμα της συριας και των φυσικων πορων της περιοχης και των συμμαχιων τους.
    το να βγει το κομμουνιστικο κομμα ελλαδας με την ιδια σταση με της τουρκιας και να καλουν τον λαο (ειτε ψηφισε κεμαλιστες ειτε ισλαμιστες) να μην πολεμησουν για τα συμφεροντα αλλων ειναι κατι αμελητεο;
    ενταξει παω πασο. χαρισε στην αστικη ταξη, κρεας για τα κανονια της κομματι της εργατικης ταξης ελλαδας/τουρκιας με κριτιριο τι ψηφισαν στις εκλογες.
    το ποιος ειναι απο πισω (οπως ακομα δεν εχουμε μαθει ποιος αξιοποιησε την δολοφονια γρηγοροπουλου και μην μου πεις οτι η κατασταση δεν ειναι ιδια ακριβως) θα αργησουμε να το μαθουμε, ομως εσυ (ΚΚΕ-ΚΚΤ) πρεπει να το αξιοποιησεις και να καλεσεις τους λαους των 2 χωρων με την πολιτικη σου και να μην χαρισεις κοσμο επειδη ψηφισε αλλο πραγμα στις εκλογες ή να κατεβηκε τωρα μπουχτισμενος απο την γενικοτερη κατασταση.
    η μονη διαφορα που υπαρχει στην τουρκια ειναι οτι δεν υπαρχουν αναρχοαριστερες/ρεφορμιστικες δυναμεις να τις αξιοποιησει το αστικο κρατος για να επιτεθει στο ΚΚΤ οπως εδω, για αυτο περναει στην απευθειας τρομοκρατια με την εισβολη στα γραφεια.
    αν ειχε και εκει αναρχικους της κατω πλατειας ή ανταρσυους να σκουζουν εξω τα κομματα και τα συνδικατα και οι αντιστοιχοι 300 στο αντιστοιχο γουδι με τους γκριζους λυκους να δεις τι ωραια θα την επεφταν στο ΚΚΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κοίτα πιστεύω ότι είνα κυρίως αυτό, .οχι μόνο αυτό, εγώ πιστεύω απο ότι φαίνεται κιόλας ότι όλη αυτή η τάξη της τουρκίας που τώρα αντιδρά ξέσπασε με αφορμή βεβαίως το πάρκο και όχι μόνο αυτό (μην ξεχνάς ότι θέλανε να μετακινήσουνε και κάποιο μουσείο ή μνημείο του κεμαλ απο κει, δεν θυμάμαι ακριβώς) αλλά και με τη γενικότερη νοοτροπία του ερντογάν ώς ΄΄νεοσουλτάνου΄΄ που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μια μεγάλη πλειοψηφία της τουρκίας και τη λατρεία τους ας το πούμε για το πρόσωπο και τις μεταρρυθμίσεις του κεμάλ που δείχνουνε να παραγκωνίζονται τελευταία χρόνια απο τον τρόπο εξουσίας του ερντογάν. άκουσα ότι θέλει να δώσει στην τρίτη γέφυρα του βοσπόρου το όνομα ενός σουλτάνου π έσφαξε τεράστιο αριθμό αλεβιζιτών, όταν το 15-18% των τούρκων είναι αλεβιζίτες, οπότε ξύνει πληγές, παίρνει νόμους κατα του αλκοόλ, κατά ερωτικών χειρονομιών δημόσια (φιλί, χούφτωμα κτλ), μαντίλα κτλ κτλ που όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το κράτος του κεμάλ και τέινουνε πιο πολύ σε ένα θεοκρατικό καθεστώς, και μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε σε κανα πακιστάν και αφγανιστάν αλλά στην τουρκία, π είναι μια ιδιαίτερη παερίπτωση και αυτό έγινε λόγω κεμάλ.
    παρακάτω θέλω να πω πως δεν ξέρω γεωπολιτικά τί παίζει και για ποιό λόγο ο οηε και οι ηπα κρατάνε μια τέτοια ύποπτη θέση κατά του ερτογάν, μήπως είναι υποκεινούμενο, αλλιώς τί πάθανε τελευταία? πρέπει να δούμε και αυτό το θέμα πως θα καταλήξει. είναι διάφορα βρώμικα τέτοια παιχνίδια. μήπως θέλουνε να τον πετάξουνε έξω, αντικαθιστώντας τον με άλλη μια (πιο αδιάλλακτη κατα παράδοση) αστικοκεμαλική τάξη?
    τέλος να παραδεχτώ τους τούρκους π αντιμετωπίζουνε έτσι το κκτ τους και δεν βγήκανε οι κομπλεξικοί ψυχροπολεμολάγνοι να τους κράξουνε, εδώ μέχρι και οπαδοί του εθνικιστικού κόμματος βγήκανε στο δρόμο και δεν έπεσε ούτε μια παραμικρή εσωτερική σύγκρουση. είναι πράγματι κάτι αξιόλογο ένα ευρύ μέτωπο απο τόσους διαφορετικούς ιδεολογικά που συναντάται και προς το παρόν πάνε καλά.
    σε όλα τα παραπάνω συμφωνώ, γιάννη με συγχωρείς για το σχόλιο έχεις δίκιο.
    θα θελα να πω κάτι α΄κομα ότι μπορεί η κατάσταση με την δολοφονία γρηγορόπουλου αλλά έχω την εντύπωση ότι η πλειοψηφία του τουρκικού λαού δεν έχει τόσα προβλήματα όπως ανεργίας ας πούμε όπως η ελλάδα, δηλαδή για παράδειγμα πιστεύω ότι είναι καθαρά για μια δυναστική και αυταρχική πολιτική απο τον εντογάν και όχι πχ επδ δεν βρίκουνε δουλειά, τους κόβουνε το μισθό, τους απολύουνε, κλείνουνε επιχειρήσεις, χρωστάνε στις τράπεζες, τους κόβεται το ρευμα και το νερό κοκ.. έχω την εντύπωση ότι τα αιτήματα πχ ενός τούρκου και ενός έλληνα αγανακτίστα και ο λόγος π τον έκανε να κατέβει στο δρόμο δεν είναι ακριβώς ο ίδιος. δεν μένει παρα να δούμε. καρτέσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εχεις απολυτο λαθος ως προς τις συνθηκες στην τουρκια.
    οι αντιθεσεις ειναι τεραστιες και υπαρχει τεραστιο τμημα του λαου που ζει στην απολυτη ενδοια, ειδικα μια περιοχη της κων/λης σαν την αθηνα περιπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.