10 Ιουνίου 2013

Σύντροφοι διαλυόμαστε

Απο το Σφυροδρέπανο


Χτες ανακοινώθηκε η απόφαση αυτοδιάλυσης του συνασπισμού (και διάχυσής του στο σύριζα), λίγο πριν συμπληρώσει ένα τέταρτο του αιώνα πολιτικής διαδρομής. Και ποιος να το ‘λεγε ότι θα ερχόταν αυτή η μέρα και δε θα την χαιρόμασταν, μου λέει ένας σύντροφος. Γιατί ο συνασπισμός αλλάζει απλώς δέρμα, το πολιτικό του περίβλημα, για να καταπιεί τις σύμμαχες συνιστώσες που του είχαν δώσει κάποτε το φιλί της ζωής και να συνεχίσει τον κυβερνητικό καλπασμό του σαν καθαρόαιμο άτι του συστήματος, πιο αντιδραστικός κι ενσωματωμένος από ποτέ· δίνοντας υποσχέσεις για αναστολή μνημονίου και πράσινα άλογα συνθήματα, σαν του ανδρέα, αλλά ξεφτισμένα πια και ξεθωριασμένα.

Ο συνασπισμός μας τέλειωσε, ζήτω ο (νέος) συνασπισμός.
 
Κι αν οι πολιτικοί χαμαιλέοντες και οι έρποντες γυμνοσάλιαγκες (σαν τους σταθάκο, μητρόπουλο και σία) δε μπορούν να καλπάσουν, αυτό εξηγεί εν μέρει και τη δημοσκοπική στασιμότητα, η οποία απειλεί να στοιχειώσει το όνειρο της κυβερνώσας αριστεράς. Αν και ο σύριζα μπορεί να μοιάζει σε ένα άλλο επίπεδο με τους μυθικούς κενταύρους (χωρίς του ρέιντζερς) από το πήλιο του κομμάντο, που ζούνε από τη μέση και κάτω σα ζώα μες στην καπιταλιστική ζούγκλα, αλλά από τη μέση και πάνω είναι άνθρωποι που προσπαθούν να εξημερώσουν τα υγιή στοιχεία της ζούγκλας και να της προσδώσουνε ανθρώπινο πρόσωπο. Το ίδιο παρα-μυθικές είναι και οι υποσχέσεις του για ισότητα στα χορτοφάγα ζώα, που τρώνε αμάσητο το κουτόχορτο που τους δίνει και τον ψηφίζουν.
 
Τώρα λοιπόν, που ανοίγει η κουβέντα για τις οργανωτικές αρχές(;) του νέου συνασπισμού, ο οποίος είναι κάτι σαν το νέο πανιώνιο, μετά την υπαγωγή του στο 44 αλλά ντρέπεται να πει ότι είναι το νέο πασόκ (που δεν έχει υπαχθεί ακόμα στο 44) –όχι αυτό της πρώτης νεότητας με τις εξαλλοσύνες της τρίτης σεπτέμβρη για εοκ και νάτο, αλλά μια μικρή αναπαλαίωση στην εκδοχή του 2009…
Τώρα λοιπόν που ανοίγει αυτή η συζήτηση θα επιτρέψτε σε εμάς τους παλαιοκομμουνιστές να μην πάρουμε πολύ σοβαρά τα όσα άκρως διασκεδαστικά λέγονται για ενιαίο κόμμα χωρίς συνιστώσες, αλλά με τάσεις και καπετανάτα, όπου πρέπει να ανήκεις σχεδόν υποχρεωτικά σε ένα τέτοιο για να καταθέσεις έγκαιρα κι ελεύθερα τη γνώμη σου. Και (θα μας επιτρέψτε) να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή, για να θυμηθούμε ότι αυτόν τον χαμαιλέοντα τον θρέψαμε στο κόρφο μας.

Με το κοινό πόρισμα με την εαρ του κύρκου, που μας έφερε σε μια πενταετία πιο κάτω και από την άνοιξη του σαμαρά, μες στη βαρυχειμωνιά της αντεπανάστασης. Με τις αδικαιολόγητες εκπτώσεις στο θέμα της εοκ και όχι μόνο, για να κλείσουμε μια συμφωνία που δε δικαιολογούνταν με τίποτα· ούτε από τους συσχετισμούς, ούτε –πρωτίστως- πολιτικά. Με την κε να εξουσιοδοτεί την επιτροπή να διαπραγματευτεί συγκεκριμένα σημεία προς συμφωνία και να της έρχονται άλλα αντί άλλων, ως τετελεσμένα προς επικύρωση –εκεί να δεις εν κρυπτώ διολίσθηση, που έμεινε στο απυρόβλητο. Και το μετέπειτα αριστερό ρεύμα να ακολουθεί το διεθνές κλίμα της μετάλλαξης των κκ, θέλοντας να βαδίσει προς το βούρκο της σοσιαλδημοκρατίας, και να επιμένει να τραβήξει μαζί του το κόμμα. Αλλά να (αποτυγ)χάνει οριακά στην εκλογή του νέου γγ, με την αλέκα να υπερισχύει για μερικές ψήφους του δραγασάκη –και να πρέπει να ανέχεται σήμερα κάποια βλαστάρια να της λεν ότι ήταν λαθρεπιβάτης στο τιμόνι του κόμματος.

Τι ακολούθησε στη συνέχεια; Απ’ το 90’ και μετά, μας έχουν πνίξει τα σκατά να δεις τι σου ‘χω για μετά. Ψηφίσανε το μάαστριχτ (πληρώνει ο λαός) και την προοπτική της ενωμένης ευρώπης (μα στη μάσα χωριστά). Κατέβηκαν στα σκοπιανοφάγα συλλαλητήρια για τη μακεδονία, όλοι μαζί «πλην λακεδαιμονίων», όπως είπε και μια συχωρεμένη ψυχή, γιατί η συμπόρευση με τον εθνικισμό είναι απλώς η άλλη όψη του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου στο (κοινό, ευρωπαϊκό) νόμισμα της ευρω-κομμουνιστικής ενσωμάτωσης. Κι ο λαός τους πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα, αφήνοντας οριακά (και σαδιστικά) τον συνασπισμό εκτός βουλής, κάτω από το όριο του 3%. Μολονότι είχε τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη και διπλάσια κοινοβουλευτική ομάδα μετά τη διάσπαση (14 δικοί τους vs 7 δικών μας), την αμέριστη στήριξη των μεγαλοεκδοτών και το κλίμα της εποχής με το μέρος τους –ενώ οι δικές μας εξεγέρσεις ήταν εν γένει εκτός του κλίματος.

Και μετά η απόβαση των ανοιχτά αριβιστών στη μεγάλη αγκαλιά του πασόκ, που έδωσε πάτημα για ποικιλότροπο δούλεμα, μέχρι και στον απολίτικο χαβαλέ του δαπίτη κανάκη πού ήταν παρόλα αυτά προφητικός: μια μέρα νίκο, ο συνασπισμός θα γίνει κυβέρνηση.


Το προεκλογικό σύνθημα η καρδιά χτυπά αριστερά, και οι καρδιακές αρρυθμίες μέχρι να περάσουν το 3% και να την ξαναβρούνε στη θέση της, πριν το επόμενό της ταξίδι προς την κούλουρη και την δεξιά στροφή. Οι βοναπαρτισμοί του αλαβάνου, που ήθελε να του παραδώσουν το δαχτυλίδι χωρίς εκλογές· και δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό έκτοτε, άλλο αν κάποιοι θέλουν να τον βλέπουν –με τα μάτια της ψυχής τους- σαν ασχημόπαπο που μεταμορφώθηκε σε κύκνειο –κι ετοιμάζεται για το κύκνειο άσμα του στην πολιτική με το σχέδιο βήτα και το κόμμα της δραχμής. Η τακτική συμμαχία του –ως σύριζα- με τις εξωκοινοβουλευτικές γκρούπες, για να περνάει με άνεση το όριο του 3% και να βρεθεί τελικά αυτός στη θέση τους, εκτός βουλής –πώς τα φέρνει η ρημάδα η ζωή.

Το δημοσκοπικό ρεσάλτο με τον αέρα του cool αλέξη, που σταμάτησε απότομα το 08’, αλλά άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη, ως πρόβα τζενεράλε, για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Κι η πολιτική αφροδίτη που αναδύθηκε μέσα απ’ τον αντιμνημονιακό χυλό των πλατειών και έριξε τα βέλη του έρωτά της σε κάθε ορφανό του πασόκ που αναζητούσε το χαμένο όραμα, δηλώνοντας συνάμα ερωτευμένη με την (αστική) εξουσία και τα κυβερνητικά πόστα.

Κι έτσι συμπληρώσαμε ένα φαύλο διαλεκτικό κύκλο, επιστρέφοντας στο σημείο από το οποίο είχε ξεκινήσει αυτή η διαδρομή. Γιατί στο μυαλό κάποιων εκ των πρωτεργατών του ενιαίου συνασπισμού, η συγκρότησή του ήταν το όχημα που θα τους έφερνε στην κεντρική πολιτική σκηνή αντικαθιστώντας το διεφθαρμένο και παρακμασμένο πόλο του πασόκ, που βούλιαζε στον βούρκο των σκανδάλων. Και οι οποίοι δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να αλλάξουν όχημα και να μετεπιβιβαστούν στο πασόκ, τον πιο αυθεντικό εκφραστή της πορείας τους, μόλις αυτό απέδειξε την ανθεκτικότητά του.

Σήμερα κάποιοι μπορεί να πιστεύουν πως ο σύριζα έχει τη διεθνή ακτινοβολία των μπολσεβίκων και εμπνέει τους διαδηλωτές στην τουρκία· ή πως θα γίνει μια ενιαιο/λαϊκο-μετωπική κυβέρνηση, που θα πυροδοτήσει την ταξική πάλη από πιο ευνοϊκές θέσεις και με καλύτερους συσχετισμούς. Μπορεί επίσης να (προσ)εύχονται μεταφυσικά για αριστερή στροφή ενός μορφώματος που βαδίζει ολοένα και πιο δεξιά, με ταχύ βηματισμό, καθώς καλπάζει έρποντας προς την εξουσία. Αλλά στην πραγματικότητα ο συνασπισμός καταφέρνει μόλις τώρα, εικοσιπέντε χρόνια από την ίδρυσή του, να πετύχει τον αρχικό στόχο που είχαν θέσει κάποιοι πρωτεργάτες του σαν το μίμη ανδρουλάκη. Να γίνει πασόκ στη θέση του πασόκ και κόμμα εξουσίας. Κι από αυτή την άποψη κλείνει πράγματι ένας πρώτος κύκλος στην πορεία του, μολονότι δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό, και είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επόμενη φάση της μετάλλαξής του σε αστικό κόμμα. Κι έχει όλα τα φόντα να το πετύχει.

Υστερόγραφο

Ο τίτλος της ανάρτησης είναι εμπνευσμένος από την κλασική φράση στο τέλος των πορειών μας: σύντροφοι διαλυόμαστε, που μπορεί να την πετύχει κανείς και στην πιο διαλεκτική εκδοχή της: διαλυόμαστε συγκροτημένα. Και από το ανέκδοτο-κουίζ του λαϊκού στρώματος, τι είπε ο γκόρμπι το 90, στη λήξη των διαδικασιών του 28ου συνεδρίου του κκσε. Μα φυσικά, σύντροφοι διαλυόμαστε. Βέβαια η διάλυση επήλθε τυπικά ενάμιση χρόνο αργότερα. Αλλά το λικβινταριστικό προτσές είχε ήδη προχωρήσει σε σημείο μη αναστρέψιμο. Και εξάλλου –όπως λέει και ο χρυσός κανόνας της δημοσιογραφίας- ας μην αφήσουμε μια μικρή λεπτομέρεια να μας χαλάσει μια ωραία ιστορία. Ή ένα καλό ανέκδοτο, εν προκειμένω.

17 σχόλια:

  1. Όλα καλά, αλλά να διατυπώσω μια απορία;
    "...και είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επόμενη φάση της μετάλλαξής του σε αστικό κόμμα."
    Γιατί, τώρα τι είναι;

    Balkan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξερω αν ειναι τυχαιο το γεγονος οτι η μεγαλυτερη, η πιο αγχωμενη, η πιο θυμωμενη χολη εναντιον του ΚΚΕ ξερνιεται σε posts που χλευαζουν το SYRIZA και τα τεκταινομενα στο "εσωτερικο" του. Τυχαιο ξετυχαιο παντως, εχει πολλη πλακα.

    sniper

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καραμπινάτη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης από 2-3 άτομα που επαναλαμβάνουν ατάκες και επιχειρήματα του παρελθόντος για να υποστηρίξουν το "δίκαιο" τους στο μέλλον και την γύμνια των επιλογών τους. Κακώς τους απαντάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. επιτελους ενα κομμα με κλεμμενο ονομα, συμβολα, και περιουσιακα στοιχεια παυει να υπαρχει....στο "καλο" και να μς γραφετε ΣΥΝασπισμενοι

    Ενας που δεν λυγισε το '92

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδη δεν εχω καταλαβει, παει να γινει κατι σαν Die Linke, με κλασσικο σοσιαλδημοκρατικο προσανατολισμο, και καποιες "αριστερες πλατρφορμες", οπως πχ. η γκρουπα γυρω απο Wagenknecht?
    Διοτι μπορω εν μερει να καταλαβω οτι αυτο συμβαινει στην Γερμανια, οπου ενα κομμουνιστικο κομμα θα ειχε το πολυ 1%, οποτε ισως το θεωρεις λογικο ως τακτικη να ενταχτεις σε ενα ευρυτερο συνασπισμο ως "κομμουνιστικη(?) πλατφορμα" για να ακουστεις, αλλα τι νοημα εχει αυτο στην Ελλαδα?
    Τι λογο εχει μια radical (sic) συνιστωσα να παραμεινει σε ενα ενιαιο κομμα με σαφεις τασης πασοκοποιησης οταν υπαρχουν το ΚΚΕ και η Ανταρσυα?
    Η κινηση αυτη θα οδηγησει στην πληρη αντιδραστικοποιηση του ΣΥΡΙΖΑ, με καπελωμα και φιμωση των, εστω και ανεπαρκως, καπως πιο προοδευτικων δυναμεων/συνιστωσων του.

    Κοστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες του μπλογκ, για τον λόγο πως 2 επαγγελματικά τρολ κατάφεραν να εκμεταλευτουν την απουσία διαχειριστών τις τελευταίες 18 ώρες, ώστε να αποπροσανατολίσουν την συζήτηση.

    Όπως έχω επισημάνει πολλάκις, στην περίπτωση αυτών των φασιστικών στοιχείων (διότι για τέτοια πρόκειται, τέτοια αντίληψη έχουν, ασχέτως εαν δηλώνουν αριστεροί), δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να απαντάμε, αλλά συνεχίζουμε στο θέμα λες και δεν υπάρχουν. Αργά ή γρήγορα θα εμφανιστεί διαχειριστής που θα τους σκουπίσει.

    Ελπίζω οι φίλοι και αναγνώστες που παρασύρθηκαν στο παραπάνω αίσχος, να κατάλαβαν πως δεν έχει κανένα νόημα, η απάντηση σε γκαιμπελισμούς, επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών τρολ.

    Αυτό που κατάλαβα εγώ, είναι πως το blog απο την στιγμή που είναι και θα παραμείνει ερασιτεχνικό, χρειάζεται περισσότερους διαχειριστές. Ξέρετε σε ποιούς απευθύνομαι και σας περιμένω μέσω mail.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επαγγελματικό τρολ12 Ιουνίου 2013 στις 12:20 μ.μ.

      Αν γνωρίζατε λίγο περισσότερα για τις αγωνίες και τις ανάγκες του απλού λαού και αναγνωρίζατε το ιερό δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της άποψης, δεν θα βρισκόσασταν σήμερα στη γωνία των εξελίξεων.

      Ο τρόπος με τον οποίο – τουλάχιστον εγώ – εκφράστηκα, δεν σας δίνει με κανένα τρόπο το δικαίωμα να με αποκαλείτε φασίστα. Φασιστικός – και πολλές φορές ανεπαρκής, εξού και οι παραινέσεις προς τους φίλους σου να πάψουν να απαντούν – ήταν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκα από τους “συντρόφους”

      ΥΓ. Άρχισε κιόλας το σκούπισμα;

      Διαγραφή
    2. Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθείς να επιβάλλεις την ασέβειά σου στο blog και τους κανόνες του, ενώ μπορείς να βάλεις την αντικομμουνιστική χολή σου σε όποιοδήποτε άλλο άστικό ή αριστερουλικο μέσο, είναι φασιστικός.

      Εμείς επιζητούμε πολιτικές απόψεις που θα σέβονται το blog και τους κανόνες του. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την χολή, τα κομπλεξ και τους γκαιμπελισμούς.

      Τα υπόλοιπα περι κοινωνίας και γωνίες εξελίξεων, είναι απλά αστεία και αντιστοιχούν σε άτομα που δεν έχουν αντίληψη της πραγματικότητας.

      Διαγραφή
    3. επαγγελματικό τρολ13 Ιουνίου 2013 στις 2:31 π.μ.

      Θα προσπαθήσω σύντομα να εξηγήσω στο λάθος στο οποίο πέφτετε οι οπαδοί του KKE. Νομίζετε πως όποιος ασκεί κριτική στο Κόμμα είναι αντικομμουνιστής. Δεν έχετε σκεφτεί ότι μπορεί εσείς να έχετε τη λάθος εκδοχή του κομμουνισμού;

      Μου θυμίζετε τους οπαδούς του Χριστιανισμού, που ενώ έχουν ξεφύγει εντελώς από τη διδασκαλία του νομίζουν πως είναι Χριστιανοί και όποιος βγαίνει και καταγγέλει την Εκκλησία τον αποκαλούν άθεο, ενώ ο ίδιος μπορεί να είναι πιο κοντά στο πνεύμα της διδασκαλίας.

      Μπορεί να έχετε τη σφραγίδα που γράφει ΚΚΕ, αλλά αυτό δε σας κάνει περισσότερο κομμουνιστές από κάποιους άλλους που έχουν επιλέξει έναν άλλο δρόμο, πιο κοντά σύμφωνα μ' αυτούς στην ιδεολογία του κομμουνισμού.

      Και, εν πάσει περιπτώσει, θεωρώ απαράδεκτο με κάθε τρόπο το πισωγύρισμα του KKE στον “πατερούλη”. Να γνωρίζετε ότι εκτός από ιδεολογικό λάθος, αποτελεί και στρατηγικό λάθος

      ΥΓ. Τι ακριβώς ενοχλεί στο σχόλιο αυτό και το διαγράφετε;

      Διαγραφή
  7. Ολα παίρνουν σιγά σιγά το δρόμο τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ενιαίο κόμμα με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και θέσεις, θα ξεμπερδέψει με όσους επιμένουν να παριστάνουν τους αριστερούς και το έργο που είδαμε με το ΠΑΣΟΚ θα το ξαναδούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι διάφορες γκρούπες που έπαιξαν το ρόλο του «όλοι μαζί οι αριστεροί ενωμένοι», «ελάτε με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει και κομμουνιστές» κλπ, θα αποχωρήσουν με ελαφρά πηδηματάκια τώρα ή μετά τις εκλογές (ανάλογα) και συσπειρωμένοι με τον νέοΣΥΡΙΖΑ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) θα φτιάξουν το νέο ανάχωμα. Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα... Μα πόσο προβλέψιμοι πια...

    Αστραπόγιαννος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνω απολητα, στο νεο συριζα το πανε (ανταρσια)και μετα το πρωτο δυμηνο "αριστερης"κυβερνησης θα αυτοδιαλυθουν και θα πανε ολοι παλι πλατεια φραπε σουβλακι μουτζες....παλι "ενωτητα αριστερων" κλπ.το τραγικο πιστευω ειναι πως μετα το συριζα περιμενουν οι φασιστες στη γονια...οποτε πρως τις πασοκικες λογικες που τωρα ανεβαζουν συριζα και μετα κατι αλο αριστερουτσικο,συνηστω ΠΡΟΣΩΧΗ
      σπυρος

      Διαγραφή
  8. ετσι ωραια μολι;ς μπηκαν κεραια ερωτηματα τα σβησαμε ολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς ανώνυμε φασίστα,
      φοβηθήκαμε τα άγνωστα μέχρι σήμερα (!!) "ερωτήματα" περι Ζαχαριάδη, Πλουμπίδη, Στάλιν και σια και για αυτό τα σβήσαμε.

      Και το ερωτήματα σε εισαγωγικά, διότι φυσικά δεν ήταν αθώα ερωτήματα, αλλά αντικομμουνιστικές τοποθετήσεις που με άκρως φασιστικό τρόπο τα 2 τρολ επέμεναν να τοποθετούν επι 48 ώρες (ανα μισάωρο), μέχρι που τους έκατσε ένα κενό διαχείρισης.

      Και ακριβώς επειδή απασχολούν τόσο πολύ τον κόσμο, είπαμε να αποπροσανατολίσουμε εκ νέου τα πρόβατα του blog, με ασήμαντες ειδήσεις γύρω απο την φτώχεια, την ανεργία, τα μέτρα λιτότητας και τους πολιτικούς απατεώνες που προσπαθούν να τον καταδικάσουν σε πολλά χρόνια βαρβαρότητας.

      Διαγραφή
    2. Ψιτ, εσύ με την Ελληνική παιδεία:

      Τα ερωτήματα δεν τα είδα, αλλά αποκλείεται να ήταν κεραια...
      Κεραία (η) είναι δέκτης (ενίοτε και πομπός) Η/Μ (ηλεκτρομαγνητικών) κυμάτων... ή/και άλλα πολλά...

      Καίρια ερωτήματα θες να πεις...

      Ιάκωβος Δανιηλίδης

      Διαγραφή
  9. Οποτε κατατασσουμε Ανταρσυα στην κατηγορια του παλαι ποτε Συριζα-Πασοκ? Ως αναγνωστης του μπλογκ θα επιθυμουσα μια εμπεριστατωμενη αναρτηση για την Ανταρσυα παρακαλω πολυ παιδια.

    Κοστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε παιδιά τι περιμένατε ; Προσπαθούν να γίνουν το νέο ΠΑΣΟΚ ; Την αστική τάξη και τα συμφέροντα της εκπροσωπούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.