11 Ιουνίου 2013

Κωνσταντινούπολη: Επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκκένωση της πλατείας Ταξίμ


Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρησης της Αστυνομίας, για την εκκένωση της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Σύννεφο χημικών υψώνεται πάνω από την πλατεία, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να συνοδεύονται από τεθωρακισμένες αύρες.

Η επέμβαση το πρωί της Τρίτης, όπως ανέφερε στο Twitter ο νομάρχης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, αποσκοπεί μόνο στην απομάκρυνση πανό από το πολιτιστικό κέντρο Ατατούρκ και όχι στην απομάκρυνση των διαδηλωτών από το διπλανό πάρκο Γκεζί. Ωστόσο, από την ώρα που έφθασαν οι αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία, λίγο πριν από τις 08:00, δεν έχουν σταματήσει οι συγκρούσεις.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για δύο τραυματίες.

Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε αιφνιδιαστικά, ημέρα εργάσιμη και ώρα που συνήθως ο κόσμος πηγαίνει στη δουλειά του.  Όταν οι τεθωρακισμένες αύρες και οι δυνάμεις της αστυνομίας εισήλθαν στην πλατεία, μικρές ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στην άκρη της πλατείας προς το πάρκο Γκεζί. Η αστυνομία απάντησε με χημικά και νερό, ωστόσο οι διαδηλωτές δεν φάνηκαν να κάμπτονται και κατάφεραν να θέσουν εκτός «μάχης» μια αύρα.  Από τις 11:00 ο αριθμός των διαδηλωτών αυξήθηκε στην πλατεία, ενώ γεμίζει κόσμο και το πάρκο Γκεζί.


Σύμφωνα με ειδησεογραφικά δημοσιεύματα, η αστυνομία νωρίτερα εισέβαλε στα γραφεία του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (SDP) στην πλατεία και, σύμφωνα με το νομάρχη Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, έγιναν 70 προσαγωγές.

Το μεσημέρι επικράτησε ηρεμία στην πλατεία Ταξίμ, ωστόσο άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας παραμένουν συγκεντρωμένοι στο ένα άκρο του πάρκου. 

Προαναγγελθείσα η επέμβαση από τον Ερντογάν

Η επέμβαση το πρωί της Τρίτης, έγινε μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως δεν θα ανεχτεί «παράνομες διαδηλώσεις» μαζί με το κάλεσμά του σε διάλογο με τους διαδηλωτές.

Τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είχε μεν προαναγγείλει ότι ο Ερντογάν θα συναντούσε την Τετάρτη αντιπροσώπους των διαδηλωτών, αλλά είχε προειδοποιήσει επίσης πως δεν θα «επιτραπούν πλέον παράνομες διαδηλώσεις».

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις όλων των ημερών, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο Ταγίπ Ερντογάν έχει καλέσει τους υποστηρικτές του σε συλλαλητήρια υπέρ της κυβέρνησης. Ο Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε ότι  «Θα είναι ένα Σαββατοκύριακο που μέχρι τότε θα έχουν γίνει όλα τα νόμιμα βήματα» ανέφερε.

Πηγή : 902.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.