19 Ιουνίου 2013

Ισπανία : Η κυβέρνηση κλείνει 217 δημόσιους οργανισμούς


Μια εικόνα ιδιαιτέρως γνώριμη. Η Ισπανία είναι για πούλημα, η δημοκρατία δεν είναι απαραίτητη και για όλα φταίει ένα πρόσωπο, ο πρωθυπουργός. Λες και βλέπω την πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ σε ισπανική version. Όπως είπαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα, είναι πανευρωπαϊκή έννοια ... 

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Το δημόσιο γίνεται βορά στο κεφάλαιο πανευρωπαϊκά
Όχι, δεν έχουν βάλει στόχο την Ισπανία ή την Ελλάδα. Τον δημόσιο πλούτο έχουν βάλει στόχο.
Δεν είναι θέμα δημοκρατίας (η οποία έτσι και αλλιώς δεν υφίσταται σε μια δικτατορία των μονοπωλίων) αλλά οικονομικών κανόνων του καπιταλιστικού συστήματος. Δεν φταίει ένας πρωθυπουργός, αλλά η όξυνση της αντίθεσης, κεφάλαιο - εργασία. Ή όπως λέμε παραστατικά, την κρίση θα την πληρώσουν είτε οι λαοί, είτε τα μονοπώλια. Μέση λύση δεν υπάρχει.

Πρόταση για κατάργηση 217 δημόσιων οργανισμών κατέθεσε ο Μαριάνο Ραχόι  
Πηγή : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Το πρόγραμμά του για την κατάργηση 217 πλεοναζόντων δημόσιων οργανισμών δημοσιοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Η πρόταση αυτή έγινε υπό την πίεση της Τρόικα που πιέζει για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που αποβλέπουν στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.

Ο Ραχόι ανακοίνωσε πως το κεντρικό κράτος θα κλείσει τους περισσότερους από τους 4.800 χωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς του, ενώ σε επίπεδο κυβέρνησης θα ενοποιήσει τη σύναψη συμβολαίων για παροχή ηλεκτροδότησης, υπηρεσιών καθαριότητας και τηλεφωνίας, ενώ θα κλείσει τις αλληλοεπικαλυπτόμενες ρυθμιστικές αρχές ενέργειας και ανταγωνισμού.


Επίσης το σχέδιό του προτείνει την υπαγωγή του ελέγχου του εξωτερικού εμπορίου σε μία ενιαία αρχή, καθιστώντας επίσης δύσκολη τη σύσταση νέων δημοσίων οργανισμών. «Λιγότερα χαρτιά, λιγότερη γραφειοκρατία», διεμήνυσε ο Ραχόι ανακοινώνοντας το πρόγραμμα των 217 προτάσεών του.

«Το ζητούμενο είναι να γίνουν περισσότερα κάνοντας λιγότερα, χωρίς θυσίες στην ποιότητα», δήλωσε ο Ραχόι, προσθέτοντας πως η Ισπανία «διαθέτει μία καλή δημόσια διοίκηση, όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως με το πέρασμα του χρόνου έχουν εμφανισθεί φαινόμενα μείωσης της αποτελεσματικότητας, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν και πλεονασμοί στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες».

Χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, ο Ραχόι αναφέρθηκε σε δυνητικούς πλεονασμούς σε ορισμένες από τις 17 Αυτόνομες Περιοχές, όπως «μετεωρολογικές υπηρεσίες, όργανα ελέγχου της ανταγωνιστικότητας, ή εταιρείες παροχής ενέργειας».

Ο Ραχόι αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα να αντιπροσωπεύονται οι Αυτόνομες Περιοχές στο εξωτερικό από τις υπηρεσίες των εκάστοτε πρεσβειών και των προξενείων.

Οι προτάσεις αυτές συμπίπτουν με τη σημερινή δημοσίευση από το ΔΝΤ της έκθεσής του για την οικονομία της χώρας, στην οποία ναι μεν εκθειάζονται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όμως υπογραμμίζεται πως χρειάζεται πείσμων διατήρηση της προσπάθειας.

2 σχόλια:

  1. Εκτος απο το ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, υμνητές του Ραχόι είναι και οι Χρυσαύγουλοι:http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7464191&publDate=30/5/2013.
    Red onion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εννοούσα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υμνητής του Ραχόι, αλλά κάτοχος του πολιτικού μηνύματος του διαδηλωτή στην εικόνα.

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.