4 Νοεμβρίου 2011

Η Ιταλία δέχεται εποπτεία του ΔΝΤ και της Κομισιόν για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων

 Από in.gr 
Ρώμη, Ιταλία

Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε στις Κάννες, κατά τη Σύνοδο της G20, για να προωθήσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων, και με τις αγορές να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα, ο Ιταλός πρωθυπουργός επιστρέφει στη Ρώμη, έχοντας δεχθεί εποπτεία από το ΔΝΤ για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ανώτατη πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ότι τόσο η Κομισιόν, όσο και το ΔΝΤ θα συντάσσουν εκθέσεις προόδου για την υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν για την Ιταλία.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε για την αξιοπιστία της Ιταλίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αποφασίσαμε να εμπλακεί στη διαδικασία της εποπτείας το ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία του και οι Ιταλοί είπαν ότι μπορούν να το δεχθούν αυτό» δήλωσε η ίδια πηγή.
«Με το κλίμα γενικευμένης ανησυχίας και την έλλειψη αξιοπιστίας της Ιταλίας, ακόμη και ένα μικρό πρόβλημα ή καθυστέρηση μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα» δήλωσε η πηγή της ΕΕ, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η οι αγορές δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Πέμπτη, τα spreads του 10ετούς ομολόγου έφθασαν στο οριακό σημείο του 6,4%.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο για την κυβέρνησή του περιβάλλον, όπως διαγράφεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ήδη, από χθες, Πέμπτη, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνέδεσε με ψήφο εμπιστοσύνης την έγκριση της συνολικής δέσμης μέτρων για την ανάπτυξη, δεσμευόμενος απέναντι στους Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ στις Κάννες ότι εντός 10-15 ημερών τα μέτρα θα εφαρμοστούν και θα ακολουθήσει διάλογος με τα συνδικάτα για μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας (διευκόλυνση απολύσεων) και αύξηση της συντάξιμης ηλικίας.

Το κλίμα στην Ιταλία είναι εκρηκτικό με την αντιπολίτευση, αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης, να ζητούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εν συνεχεία πρόωρες εκλογές.

Ήδη, δύο βουλευτές αποχώρησαν από τη κυβερνητική πλειοψηφία, ένας δηλώνει ότι μπορεί να καταψηφίσει τα μέτρα, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί σε συλλαλητήρια το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ρώμη.

Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

  1. Δείτε κι αυτό:
    "Μόλις πριν λίγες ημέρες ο γνωστός οικονομολόγος Ρουμπινί παρέδωσε στην οικία του ένα μίνι σεμινάριο σε πελάτες του όπου μίλησε για τρία θέματα, με το ένα από αυτά να είναι η κρίση στην Ευρωζώνη (το θέμα δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα από το XrimaNews.gr). Στην παρουσίαση του είπε πως το σχέδιο του ΔΝΤ και της Γερμανίας για την Ελλάδα είναι να στηριχθεί για τόσο χρονικό διάστημα όσο να είναι έτοιμος ένας μηχανισμός διάσωσης της Ιταλίας και της Ισπανίας και μέχρι τότε, όταν πια θα είναι προφανές πως τα μέτρα λιτότητας δεν πετυχαίνουν, η Ελλάδα να αφεθεί να πτωχεύσει. Ο Ρουμπινί προσδιόρισε τη χρονική στιγμή σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα. Υποστήριξε πως η ελπίδα του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι πως μέχρι την πτώχευση της Ελλάδας, η Ιταλία και η Ισπανία θα αντέξουν και δε θα καταρρεύσουν υπό το βάρος των δικών τους προβλημάτων."
    tvxs.gr/node/74994

    ...και για κερασάκι αυτό:
    "Ομως, τα πράγματα φαίνεται να γίνονται πιο περίπλοκα, καθώς το πρόβλημα χρέους δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και χώρες που ανήκουν στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

    "Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή στην ίδια μελέτη διαπιστώνει ότι «ακόμα και υπό το πιο αισιόδοξο σενάριο, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμα, ενώ υπό κάποια άλλα σενάρια κρίνονται ως μη βιώσιμα και εκείνα της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας». Από το συμπέρασμα αυτό γίνεται σαφές ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει ξεφύγει από τους λεγόμενους αδύναμους κρίκους (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία), που έχουν ήδη λάβει βοήθεια από την τρόικα, και απειλεί μεγάλες οικονομίες όπως της Γαλλίας. Αυτό άλλωστε το έχει επισημάνει πολλές φορές ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί πως, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα λιτότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τότε το δημόσιο χρέος σε επίπεδο Ευρωζώνης θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ μετά το 2020."
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_46_16/10/2011_459538

    Όπως καταλαβαίνετε τα μικρά κράτη της ΕΕ είναι και θα είναι απλά ένα υποστήλωμα για να σωθούν τα μεγάλα. Υποστήλωμα μάλιστα που όταν αχρηστεύεται απλά πετιέται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.