24 Μαρτίου 2011

Αποκαλυπτικό άρθρο του Ριζοσπάστη : Και χερσαίες δυνάμεις στην Λιβύη

Από τον Ριζοσπάστη

Με έγγραφό του, ο γγ της Συμμαχίας ζητά από τις χώρες - μέλη να προετοιμαστούν για τη διεύρυνση της ΝΑΤΟικής αποστολής πέρα από την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και του εμπάργκο

Μετά την εξασφάλιση συμφωνίας για την εφαρμογή της απαγόρευσης πτήσεων και την επιβολή εμπάργκο κατά της Λιβύης, το ΝΑΤΟ μεθοδεύει τη διεύρυνση της αποστολής του και τη γενίκευση της πολεμικής εμπλοκής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουσεν με «non paper» (έγγραφο εργασίας) ζητά από τις χώρες - μέλη να διαβουλευθούν και να συμφωνήσουν, ώστε η Συμμαχία να αναλάβει δράση εκτός πλαισίου της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην περίπτωση που οι περιστάσεις το απαιτήσουν.
 
Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο γγ του ΝΑΤΟ προετοιμάζει το έδαφος για την ενδεχόμενη αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη, αλλά και την κλιμάκωση των αεροπορικών χτυπημάτων σε στόχους πέραν της αεράμυνας και των επικοινωνιών της Λιβύης, δηλαδή πλήρης πολεμική εμπλοκή. Σύμφωνα με την εκτίμηση των ίδιων πηγών, στόχος της διεύρυνσης της αποστολής του ΝΑΤΟ είναι «η με κάθε τρόπο υποστήριξη και διάσωση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, καθώς, όπως αποδεικνύεται, η ΝΑΤΟική αεροπορική υποστήριξη δεν είναι επαρκής για τη διάσωσή τους».


Βαθαίνει η ελληνική εμπλοκή
 
Οπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο ΝΑΤΟ βαθαίνουν την ελληνική εμπλοκή σε μια πολεμική επιχείρηση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σύμφωνα με το «Μνημόνιο Συνεννόησης» που έχει υπογράψει η Ελλάδα με το ΝΑΤΟ και εγκρίθηκε από τη Βουλή στις 2 Σεπτέμβρη 2009, ο αρχιστράτηγος της Συμμαχίας αποκτά υπερεξουσίες στην επικράτεια της χώρας. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί, επίσης, ότι η Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση των πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Λιβύης, οι υποδομές της χώρας και ιδίως η Κρήτη, αποτελεί το κρίσιμο έδαφος των μετόπισθεν για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες προφανώς θα ξεκινήσουν από το ανατολικό τμήμα, δηλαδή την περιοχή της Βεγγάζης, που είναι απέναντι από την Κρήτη.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έντονη πολεμική κινητικότητα στη αεροναυτική βάση της Σούδας, σε πολεμικά αεροδρόμια της δυτικής Πελοποννήσου και στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης. Δεκάδες είναι τα «συμμαχικά» μαχητικά αεροσκάφη που έχουν καταφθάσει σε ελληνικά αεροδρόμια, ο αριθμός τους χθες έφθανε τα 29, από αυτά τα βελγικά που βρίσκονται στον Αραξο πραγματοποιούν πολεμικές αποστολές στη Λιβύη. Την ίδια ώρα, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκόλ» κατέφθασε στην περιοχή, ελληνικό FIR νότια της Κρήτης, και μαχητικά αεροσκάφη εξορμούν από αυτό και επιχειρούν στη Λιβύη.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε κίνηση τεθωρακισμένων οχημάτων από το λιμάνι του Κερατσινίου στον Πειραιά μέσω πλοίου προς την Κρήτη. Για το γεγονός αυτό δε στάθηκε δυνατό να υπάρξει σαφής απάντηση από το υπουργείο Αμυνας. Ομως, το παιχνίδι του ανταγωνισμού φέρνει στην επιφάνεια και τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποκλειστικών αρμοδιοτήτων στο θαλάσσιο χώρο του ελληνικού FIR, ζώνη έρευνας και διάσωσης και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) νότια της Κρήτης. Οπως μεταδόθηκε από την Τουρκία, η γειτονική χώρα πρόκειται να στείλει στην περιοχή 4 φρεγάτες και ένα υποβρύχιο, ωστόσο πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι τέτοια προσφορά για συμμετοχή δεν έχει κατατεθεί στις αρμόδιες ΝΑΤΟικές αρχές. 

Αμεση εμπλοκή, από αέρος, στις μάχες
«Τέλειωσε» το πρόσχημα της μη ανάμειξης επί του εδάφους

Την πρώτη τους εμπλοκή σε μάχες είχαν, χτες, τα ...«συμμαχικά» αεροσκάφη των ιμπεριαλιστών, τα οποία για πρώτη φορά έπληξαν, όπως ανακοινώθηκε αργότερα, στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι στο έδαφος, οι οποίες συμμετείχαν σε μάχες με αντικαθεστωτικούς στις πόλεις Μιζράτα, στα δυτικά της Τρίπολης, και Ατζνταμπίγια, στα ανατολικά. Οπως δήλωνε, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιθέσεις στη Λιβύη, υποπτέραρχος Κρεγκ Μπάγκγουελ, ο στόχος της «επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων έχει σχεδόν επιτευχθεί καθώς δεν υφίσταται πλέον λιβυκή αεροπορία» και «οι συμμαχικές δυνάμεις παρεμβαίνουν πλέον και σε οποιαδήποτε μάχη στο έδαφος θεωρούν ότι αποτελεί απειλή για αμάχους ή για μεγάλα αστικά κέντρα».

Η χτεσινή εξέλιξη αποτελεί σαφώς μια ποιοτική αλλαγή στο χαρακτήρα της δολοφονικής επιχείρησης που ξεκίνησε, το Σάββατο, κατά της Λιβύης, καθώς οδηγεί στην ολοκληρωτική κατάρρευση του προσχήματος της απόφασης 1973 και της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, που μέχρι χτες ήταν πανταχού παρόν. Το τι μέλλει γενέσθαι στο εξής φιλοδοξεί να «λύσει» η διεθνής διάσκεψη για την πορεία των επιχειρήσεων κατά της Λιβύης και την «επόμενη μέρα» αυτών, που διοργανώνει την Τρίτη, στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση. Ο Ντέιβιντ Κάμερον επέμεινε στην «ορθότητα» της βρετανικής εμπλοκής, προσπαθώντας να πείσει προφανώς το 43% των Βρετανών που διαφωνούν, ενώ με το ενδεχόμενο χερσαίας εμπλοκής βρετανικών δυνάμεων (ενδεχόμενο που γενικώς αρχίζει να συζητείται) διαφωνεί το 53%. Αντίθετα, στη Γαλλία, το 66% τάσσεται υπέρ της επίθεσης, ποσοστό διπλάσιο από ό,τι πριν δύο βδομάδες.

Οικονομική γκρίνια
 
Στην Ουάσιγκτον το κλίμα είναι κάθε άλλο παρά πανηγυρικό. Από τις 336 «συμμαχικές» εξόδους, από το Σάββατο μέχρι χτες βράδυ, οι 212 έγιναν από αμερικανικά αεροσκάφη, όπως και τα περισσότερα πλήγματα. Η συζήτηση για το κόστος της αμερικανικής συμμετοχής στις επιθέσεις έχει αρχίσει να φουντώνει. Ηδη, διέρρευσε ότι οι ΗΠΑ δε θα εξαπολύσουν άλλους πυραύλους «Τόμαχοκ» (έχουν ήδη ρίξει 162) καθώς έκαστος κοστίζει 1 - 1,5 εκατομμύριο δολάρια. Αμερικανοί επιτελείς επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι «εντός των ημερών, η Ουάσιγκτον θέλει να παραδώσει τη διοίκηση των επιχειρήσεων, και δεν προτίθεται ν' αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις». Ακόμη και έτσι, πάντως, το κόστος προδιαγράφεται δυσβάσταχτο: Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε ώρα πτήσης στοιχίζει 10.000 δολάρια για ένα μέσο αμερικανικό αεροσκάφος, ενώ η διατήρηση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στις ΗΠΑ από 100 έως 300 εκατομμύρια δολάρια το μήνα!

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, αφού μίλησε επίσης για γρήγορη μεταβίβαση της ηγεσίας της επιχείρησης, ενέτεινε τον επικοινωνιακό πόλεμο που εξελίσσεται εκατέρωθεν, υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν πληροφορίες ότι συνεργάτες του Καντάφι αναζητούν διέξοδο διαφυγής από κοντά του». Πιθανώς, η δήλωση «ψυχολογικού πολέμου» της Κλίντον να μπορεί να ενταχθεί «στους πολλούς τρόπους συνέχισης του πολέμου κατά του Καντάφι πλην των στρατιωτικών», για τους οποίους είχε μιλήσει, νωρίτερα, ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Αβεβαιότητα και εντυπώσεις
 
Σκληρές μάχες μαίνονταν, σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, και χτες, στις πόλεις Μιζράτα, Ζιντάν και Γιαφράν στα δυτικά της Τρίπολης. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα ιατρικές πηγές και κατοίκους, ιδιαίτερα της Μιζράτα, έκαναν λόγο για διαρκές σφυροκόπημα από τις δυνάμεις του Καντάφι, για δεκάδες νεκρούς και για ανθρωπιστική κρίση, καθώς έχει κοπεί το νερό στην πόλη και δεν υπάρχουν πλέον τρόφιμα. Από την άλλη, οι μάχες συνεχίζονται, και στα ανατολικά, στην Αντζνταμπίγια. Ουδείς, πάντως, έχει σαφή εικόνα των ανθρώπινων απωλειών ή της ανθρωπιστικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Στην Τρίπολη, ο Μουαμάρ Καντάφι εμφανίστηκε αργά το βράδυ σε κτίριο του συγκροτήματος Μπαμπ ελ Αζιζίγια, για να μιλήσει σε συγκεντρωμένους οπαδούς του, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση τουλάχιστον, και να δηλώσει «έτοιμος και για μακρόχρονη μάχη», υποστήριξε ότι «τελικά θα επικρατήσει» και ότι «η Ιστορία θα ρίξει αυτήν την ομάδα φασιστών που επιτίθεται στη Λιβύη στο σκουπιδοτενεκέ». Χτες, για τρίτη φορά, ο πρωθυπουργός Αλ Μαχμούντι κήρυξε κατάπαυση πυρός.

Στη Βεγγάζη, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις διέλυσαν το Εθνικό Συμβούλιο που είχαν συγκροτήσει και προχώρησαν στη σύσταση «μεταβατικής κυβέρνησης» υπό τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο οποίος έχει γίνει, ήδη, δεκτός από τη γαλλική ηγεσία ως εκπρόσωπος του λιβυκού λαού, όρο που οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν έχουν υιοθετήσει σαφώς, όπως ούτε η ΕΕ. Εκπρόσωπος της... «κυβέρνησης» υποστήριξε ότι στόχος είναι η «ενότητα της χώρας», απέρριψε τα ολοένα και περισσότερα σενάρια περί διχοτόμησης και τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια συνεννόησης και με τις φυλές στα δυτικά της χώρας.

«Τάχιστη και άμεση διείσδυση κεφαλαίων» προτείνει η ΕΕ
 
Για ανάγκη ανάπτυξης νέας εταιρικής σχέσης με την ευρύτερη περιοχή της Β. Αφρικής, και της Λιβύης, μιλά το κεφάλαιο του σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 24-25 Μάρτη. Εκκληση απευθύνεται για επιτάχυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, για συνέχιση του διαλόγου με τις χώρες της περιοχής, για οικονομική και τεχνική υποστήριξη, ώστε να βελτιωθούν ο έλεγχος και η διαχείριση των συνόρων, αλλά και για μέτρα σχετικά με τη διευκόλυνση της επιστροφής των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, ενώ παραπέμπεται για τον Ιούνη η επανεξέταση της δυνατότητας της ΕΕ να διαχειριστεί τα μεταναστευτικά ρεύματα μέσα από τη λειτουργία του Frontex. Στο μεσοδιάστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει πρόσθετους πόρους για την υποστήριξη της επιχείρησης «Ερμής 2011».

Στο σχέδιο αναφέρεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει ν' αυξήσει τις δραστηριότητές της κατά 1 δισ. ευρώ στις μεσογειακές χώρες που αναλαμβάνουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τάχιστα, ενώ καλούνται οι μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη να εξετάσουν την επέκταση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στις νότιες γειτονικές χώρες.

Αντιδράσεις Ρωσίας
 
Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας ενέκρινε χτες με 350 ψήφους υπέρ και 32 κατά ψήφισμα, όπου εκφράζεται η ανησυχία για «την έκταση και τη μορφή της χρήσης βίας στη Λιβύη» και γίνεται έκκληση στις δυτικές δυνάμεις να ...βοηθήσουν στην κήρυξη μιας κατάπαυσης του πυρός και να σταματήσουν οι θάνατοι αθώων πολιτών.

Την ίδια στιγμή, ο Σεργκέι Πρικόντκο, σύμβουλος του Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μόσχα πως το Κρεμλίνο συνεχίζει να διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις αρχές της Λιβύης, προσθέτοντας πως η κατάσταση στη χώρα είναι αποτέλεσμα «των απαράδεκτων ενεργειών του Καντάφι». «Γι' αυτό το λόγο η ηθική θέση όσων παλεύουν εναντίον του είναι ξεκάθαρη και δεν πρέπει να καταδικάζεται», υποστήριξε, σημειώνοντας πως η Ρωσία θα διατηρήσει μια «ισορροπημένη» προσέγγιση προς τη Λιβύη. Πίσω από αυτές τις ενέργειες και δηλώσεις κρύβεται η ανάγκη να εκπροσωπούνται τα συμφέροντα της κυρίαρχης ρωσικής τάξης, διατηρώντας γέφυρες για οποιεσδήποτε εξελίξεις.

Παζάρια της Τουρκίας
 
Να συμμετάσχει στις ναυτικές επιχειρήσεις της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη με αφορμή την εφαρμογή της απόφασης για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη με πέντε πλοία και ένα υποβρύχιο, συμφώνησε η Τουρκία, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή».

Παράλληλα, συνεχίζεται η κόντρα Τουρκίας - Γαλλίας σχετικά με την ηγεσία των επιχειρήσεων καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατηγόρησε χτες για καιροσκοπισμό τις χώρες που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Λιβύης, φωτογραφίζοντας τη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι η στάση τους προκαλεί υποψίες όσον αφορά στις πραγματικές τους φιλοδοξίες, σημειώνοντας ότι «ακόμα και χώρες που ως χθες ήταν πολύ κοντά στις δικτατορίες αυτές, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των λαών τους, ενεργούν σήμερα με υπερβολικό τρόπο».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», ο Α. Γκιουλ εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε χτες τον Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί λέγοντας ότι «αυτοί που κυβερνούν τη Λιβύη πρέπει να παραιτηθούν αμέσως ώστε να αποτρέψουν η χώρα να λεηλατηθεί από άλλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.