27 Μαρτίου 2013

Όταν το ΚΚΕ καταψήφιζε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

«Ο παράδεισος που σας υπόσχονται είναι ψεύτικος»
Νίκος Μπογιόπουλος / Ριζοσπάστης

Μόλις πριν από δέκα χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο νέοι αλαλαγμοί «εθνικής χαράς» δονούσαν την ατμόσφαιρα. Οι τυμπανοκροσίες, λόγω του «θριάμβου», είχαν καλύψει τα πάντα.

Ηταν τότε που η ΕΕ προχωρούσε στη διεύρυνσή της με την ένταξη στους κόλπους της δέκα ακόμα χωρών. Μεταξύ αυτών και της Κύπρου.

Ηταν στις 9 Απρίλη 2003, όταν συνήλθε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επικύρωση της απόφασης της ένταξης της Κύπρου και των υπόλοιπων χωρών στην ΕΕ.

Σε εκείνη ακριβώς τη συνεδρίαση, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είχαν καταψηφίσει το διαγραφόμενο για τους λαούς έγκλημα. Το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Τότε από το ΠΑΣΟΚ, από τη ΝΔ, από τον ΣΥΝ, από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, εκτοξεύονταν μύδροι για τη στάση και την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ. Κάποιοι, μάλιστα, έλεγαν και έγραφαν ότι το ΚΚΕ θα είχε «τύψεις» (!) που αρνήθηκε να συμφωνήσει με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.


Δέκα χρόνια μετά, δεν πρόκειται να ρωτήσουμε όλους εκείνους που μιλούσαν για τις «τύψεις» του ΚΚΕ, αν αυτοί έχουν πλέον... τύψεις. Ξέρουμε ότι τέτοια πράγματα πάνω τους δεν κολλάνε.

Περιοριζόμαστε να θυμίσουμε τη θέση του ΚΚΕ, όπως διατυπώθηκε εκείνη την κρίσιμη ώρα, από τους ευρωβουλευτές του Κόμματος, που στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου της 9/4/2003, μεταξύ άλλων, είχαν τονίσει: 

«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίζουν την ένταξη των δέκα νέων χωρών, κινούμενοι από αισθήματα αλληλεγγύης προς τους λαούς τους, που δεν έχουν κανένα λόγο πανηγυρισμού. Αντίθετα, όπως έγινε φανερό κατά την προενταξιακή περίοδο (ξεπούλημα στο μεγάλο ξένο κεφάλαιο των δημοσίων επιχειρήσεων και γενικότερα του πλούτου τους, κατάργηση κάθε σοσιαλιστικής κατάκτησης και ιδιοκτησίας, περιορισμός των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων και της εθνικής τους ανεξαρτησίας...), έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Ο παράδεισος που τους υπόσχονται είναι ψεύτικος. Λόγους πανηγυρισμού έχει μόνο το πολυεθνικό κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εντάσσονται οι "δέκα" σε μια Ενωση μικρών και μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών, που δημιουργήθηκε και αναπτύσσεται μέσα από ανταγωνισμούς εσωτερικούς, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοκεφαλαιοκρατών, εντείνοντας την εκμετάλλευση σε βάρος των λαών της ΕΕ και όσων άλλων θα μπορέσουν "να βάλουν στο χέρι" (...). 

Καταψηφίσαμε και την ένταξη της Κύπρου, γιατί, εκτός των παραπάνω, η ένταξη χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο πίεσης για τη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της βάρβαρης εισβολής και κατοχής, μπροστά στην οποία οι "ευαίσθητοι" Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές κλείνουν τα μάτια και της διχοτόμησης της μαρτυρικής μεγαλονήσου.

Οι εργαζόμενοι, οι λαοί γενικότερα, που δεν έχουν ανάγκη από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για να σφυρηλατήσουν την αγωνιστική αλληλεγγύη και συνεργασία τους, θα κλείσουν το δρόμο του ολέθρου, στον οποίο μεθοδικά τους οδηγούν, θα αλλάξουν την πορεία της ανθρωπότητας προς ένα άλλο μέλλον αντάξιό της, ένα μέλλον σοσιαλιστικό».

Αυτά έλεγε το ΚΚΕ (από) τότε...

26 σχόλια:

  1. Ο ΜΠογιοπουλος σκόπιμα συγκρίνει την τοτε Θεση του ΚΚΕ με την τώρα για να υποστηριξει αυτους που στον προσυνεδριακό λένε ότι το αίτημα αποδεσμευση από την ΕΕ είναι κρίκος. Αλλωστε σε άλλο άρθρο έχει βάλει πηχαιο τίτλο : ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
    Αλήθεια που πήγε ρε παιδια η θέση του ΚΚΕ ότι το δίλημα μέσα ή εξω από το ευρω, μέσα ή έξω απο την ΕΕ είναι ψευτοδηλλιμα όσο στην οικονομία και στην εξουσια κυριαρχούν οι καπιταλιστές????
    Αυτο λέγεται κεντρισμος

    Καμίλο Μπερνέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπούφε, ακόμα αυτό λέμε.
      Εκτός και εαν δεν έχεις ακούσει το πασίγνωστο πλέον, "Αποδέσμευση απο την ΕΕ, με λαική εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους."

      Λοιπόν, οι πέτρες αυτό το μάθανε,
      εσύ πότε θα το καταλάβεις ?

      Διαγραφή
    2. Καμιλο; Τι ψηφισες το καλοκαιρι;

      kagemusha

      Διαγραφή
  2. η δικια σου περιπτωση απλα λεγεται ^$#^$#^$# που σπαει καρυδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λοιπόν...δεν έχει άλλη εξήγηση η "περίπτωση"...μάλλον ο μπογιό του έφαγε καμιά γκόμενα και όπου βλέπει θέμα με αυτόν οργιάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χιχι...εισαι σκληρος αλλα μαλλον κατι τετοιο παιζει...δεν εξηγειται διαφοερτικα

      Διαγραφή
  4. Κύπρος και ΕΕ: Από το αρχείο του "Ριζοσπάστη", Φλεβάρης-Μάης 2004

    http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/03/2004.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Κρουγκμαν λεει οτι η Κυπρος πρεπει να φυγει απο την Ευρωζωνη. Θαναι οπαδος του "κρικου". Το ΚΚΕ λεει οτι το προλεταριατο επικεφαλης των εργαζομενων ταξεων πρεπει να παρει την εξουσια. Φυσικα αν η αστικη ταξη επιλεξει να βγει απο την ΕΕ δεν θα στεναχωρηθουμε, αλλα απο μονη της η εξοδος δεν ειναι "κρικος". Το ΚΚΕ ειχε δικιο οταν τονιζε οτι η ΕΕ ειναι για το κεφαλαιο, και εχει παλι δικιο οταν λεει οτι η κριση απαιτει ανατροπη του κεφαλαιου και οχι μονο τακτικες κινησεις. Απλη και καθαρη διαλεκτικη. ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Vag1917

    Τουλάχιστον έβαλες ένα ψευδώνυμο,
    αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που το σχόλιο σου σβήνεται.

    Το σχόλιο είναι ρατσιστικό και ομοφοβικό, οπότε δεν σέβεται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog.

    Σκέψου το λιγάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Ακελ δεν είναι κόμμα αδερφό αλλά κόμμα τρίτου "δρόμου" και κομματα "τρίτου" δρόμου είναι συνιστώσες του Σύριζα

      Ασχολήσου με την ουσία είναι το ακελ αδερφό κόμμα?

      Ο διεθνιστικός χαρακτήρας του κομματος δεν επιτρέπει να στηρίζουμε κόμματά τύπου ακελ

      Σκέψου λίγο..
      Vag1917

      Διαγραφή
    2. Ωραία, είσαι και εκτός θέματος. Τελοσπάντων.

      Για πες μου Vag1917, ποιά είναι η τελευταία φορά που το ΚΚΕ στήριξε το ΑΚΕλ όσον αφορά τις πολιτικές του θέσεις ? Άστο μην ψάχνεις. Πάνε πολλά χρόνια απο τότε.

      Αλλά και πάλι, τι σημαίνει "αδελφό" κόμμα ? Και ποιά θα έπρεπε να είναι η στάση του ΚΚΕ απέναντι στο ΑΚΕΛ, όταν αυτό αποτελεί το μόνο κόμμα στην Κύπρο στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο οι όποιες ριζοσπάστικες φωνές της χώρας ?

      Πιστεύεις ότι το ΑΚΕΛ θα είναι το ίδιο κόμμα σε 2-3 χρόνια απο σήμερα ? Πιστεύεις πως μπροστά στις εξελίξεις στην Κύπρο, το ΚΚΕ πρέπει να κόψει κάθε επαφή με το ΑΚΕλ, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανοιχτό τον δρόμο στην αντίδραση και τον οπορτουνισμό ?

      Αυτό για εσένα είναι διεθνισμός ?
      Να δίνεις δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ το εργατικό κίνημα μιας άλλης χώρας ή τελοσπάντων την επίδραση του πάνω σε αυτό ?

      Διαγραφή
  7. εκτος θεματος το ακελ? μα για την κυπρο δεν μιλαμε? ποιος εφερε την κυπρο σε αυτη την θεση?

    "Για πες μου Vag1917, ποιά είναι η τελευταία φορά που το ΚΚΕ στήριξε το ΑΚΕλ όσον αφορά τις πολιτικές του θέσεις ?"

    το ερωτημα πρεπει να ειναι ποτε το ακελ στήριξε (οχι το ΚΚΕ) τους εργατες της κυπρου? ολες οι στατηγικες θεσεις και αποφασεις ηταν εναντιον τους

    αδελφο κομμα σημαινει οτι εχουμε την ιδια στρατηγική και τον ίδιο στοχο
    το κκε μιλαει με πολλα κομματα και οπορτουνιστικά αν θες ( μην ξεχνας τις επιστολές που αλλαξε με το ισπανικο κομμα)

    ποτε ομως δεν τα αποκαλεσε αδερφα κομματα και καταδικασε τις πολιτικές τους οταν χρειάστηκε

    ουτε με το κομμα στην κινα εχουμε κοψει επαφες αλλα μιλαμε για κινεζικο καπιταλισμο ( με αποφασεις συνεδριου)
    αντιθετα καμια καταδικη στις πολιτικες εξαθλιωσης της κυπριακης εργατικης ταξης απο το "αδερφο" κομμα

    "Πιστεύεις ότι το ΑΚΕΛ θα είναι το ίδιο κόμμα σε 2-3 χρόνια απο σήμερα ?"

    το επειχηριμα που βαζεις ξεθώριασε 10-15 χρονια αυτο λεμε αλλα το ακελ μενει ιδιο
    1) δεν υπογραφει καμια διακήρυξή μας
    2) ειναι υπερ της ε.ε
    3) ειναι παρατηρητης στο Κ.Ε.Α
    4) ενα μεγαλο τμημα του ηταν υπερ του σχεδιου αναν
    5) λυση του εθνικου θεματος μεσα απο την Ε.Ε

    καταλαβαίνω και δεχομαι οτιιστορικα ολα τα κομμουνιστικά/εργατικα κομματα που αντιμετωπίζουν εθνικα θεματα ειναι λιγο κουκουρουκου (κυπρος παλαιστινη κουρδοι) αλλα πρεπει να δεχτεις και εσυ οτι ο ιστορικος
    ο ρολος της σοσιαλοδημοκρατιας ειναι να αφομοιώνει και να εξαφανίζει τα κομμουνιστικά κομματα πχ ισπανια ιταλια βενεζουελα κ.α έτσι έγινε και στην κυπρο
    (κατι αναλογο πηγε να γίνει και με εμας στο 13ο συνέδριο)


    το ΑΚΕΛ ειναι αστικο κομμα δεν υπάρχουν ριζοσπαστικές φωνες και αν υπαρχουν που εκφράστηκαν?

    στον συριζα υπαρχουν ριζοσπαστικες φωνες? δεν μιλαμε ομως με τον συριζα γιατι εχουμε διαφορετικη στρατηγική και στόχους

    δεν κανουμε σε κανεναν κανενα δωρο το ακελ ξεπουλήθηκε απο μονο του
    δηλαδη το ΔΗΚΚΙ που μεσα σε ενα βραδυ εγινε συνιστωσα (για τα λεφτα της επιχορήγησης) ενω συνεργαζωμασταν το χαρισαμε εμεις στ συριζα?

    διεθνιστικο χρεος ειναι περα απο την συντροφική κριτική ειναι να πάμε απευθείας στην βαση για την δημιουργία ενος νέου κομμουνιστικού φορέα
    (ειδικα με τον λαο της κυπρου που εχουμε κοινες ριζες και αγωνες)

    επισης να καταδικάσουμε επισημα την πολιτική θέση και τον οπορτουνιστικό χαρακτήρα του ακελ



    vag1917

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτον, ναι είσαι εκτός θέματος, διότι το θέμα μιλά για το τι έκανε και τι έλεγε το ΚΚΕ πριν από 10 χρόνια. Δεν αναφερόμαστε γενικά για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο.

      Δεύτερον, το ΑΚΕλ δεν είναι αδερφό κόμμα, αλλά ένα κόμμα το οποίο έχει ιστορικούς δεσμούς με το ΚΚΕ. Τα αδερφά κόμματα δυστυχώς σπανίζουν στις μέρες μας.

      Τρίτον, το ΚΚΕ σε καθημερινή βάση, καταδικάζει και ΘΑ καταδικάζει την πολιτική που ασκεί και ασκούσε το ΑΚΕΛ, βάζοντας παράλληλα διλήμματα και προβληματισμούς στα μέλη και την βάση του. Δηλαδή τι άλλο να κάνει ? Και τι σκοπό θα εξυπηρετήσει ... αυτό το άλλο, που θες να κάνει ?

      Τέταρτον, όταν ρωτω ""Πιστεύεις ότι το ΑΚΕΛ θα είναι το ίδιο κόμμα σε 2-3 χρόνια απο σήμερα ?", φυσικά και δεν εννοώ πως το ΑΚΕΛ θα αποφασίσει απο τα πάνω να αλλάξει ξαφνικά ρότα. Αλλά εννοώ πως στο εσωτερικό του, ανεξαρτήτως εξωτερικής παρέμβασης θα αναπτυχθεί θέλουν δεν θέλουν, μια ιδεολογική πάλη, η οποία με το βάθος της κρίσης που θα σαρώσει την Κύπρο, θα οξυνθεί και θα επιφέρει ραγδαίες εξελίξεις για το κίνημα. Προς ποιά κατεύθυνση είναι άγνωστο ακόμα.

      Αλλά ως κόμμα, εσύ θες, ή δεν θες να βάλεις το λιθαράκι σου σε αυτές τις εξελίξεις, ώστε να βοηθήσεις την κυπριακή εργατική τάξη, να βγει ενισχυμένη το επόμενο διάστημα ? Πως θα το κάνεις εαν κόψεις τις σχέσεις ?

      Στο Συριζα φυσικά και υπάρχουν ριζοσπάστικά στοιχεία, αλλά στην Ελλάδα υπάρχει ΚΚΕ !

      Τέλος, ποιός είσαι εσύ (σαν κομμα εννοω), που θα πας άμεσα στην βάση του ΑΚΕλ, ώστε να φτιάξεις κομμουνιστικό κόμμα ? Άλλη χώρα η Κύπρος, άλλη χώρα η Ελλάδα. Η κυπριακή εργατική τάξη και ο κυπριακός λαός, έχουν υποχρέωση να φτιάξουν μόνοι τους, τα κόμματα που θα τους εκπροσωπούν. Εμείς θα τους φορέσουμε κόμμα ? Όχι βέβαια.

      Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προσθέσουμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας, στην ιδεολογική πάλη που υπάρχει και η οποία θα αναπτυχθεί ραγδαία το επόμενο διάστημα. Και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να απευθυνθούμε και στα προοδευτικά στοιχεία (μέλη, νεολαία, φίλοι) του ΑΚΕΛ χωρίς να τα εγκαταλείπουμε στις δαγκάνες του ΚΕΑ και του ΣΥΡΙΖΑ.

      Διαγραφή
    2. πρωτον
      το οτι το κκε καλα τα ελεγε και τα λεει επιβαλει να μην στηρίζεις το ΑΚΕΛ που κανει ακριβως αυτα που καταδικαζεις (αρα δεν ειμαι off)

      δευτερον με ολα τα κομμουνιστικά κομματα εχουμε ιστορικους δεσμους
      αλλα αν πλεον δεν θεωρουμε (πλεον) το ακελ αδερφο κομμα σημαινει οτι ειμαστε σε καλο δρομο

      τριτον το κκε καταδικαζει την πολιτικη του ΑΚΕΛ αλλα στηριζει το ΑΚΕΛ αυτο δεν ειναι παραλογο? το επιχειρημα οτι δεν υπαρχει κατι αλλο στην κυπρο ειναι χαζο, θυμιζει τον πασοκο/συριζα συνεργαζομαστε να μην βγει η κακια δεξια

      θα εξυπηρετησει οτι εξυπηρετησε η καταδίκη του κινεζικου καπιταλισμου (με αποφαση συνεδριου)

      τεταρτον η προσεγγιση σου για το ΑΚΕΛ αγγιζει την μεραφυσικη (εκτος αν ξερεις κατι και δεν μπορεις να το πεις οποτε πασο) ιδεολογικη παλη που αναφερεις εχει γινει στο ΑΚΕΛ με αποτέλεσμά οι στατηγικες του υποχωρήσεις ξανα ρωταω (αλλα δεν απαντας) που και πως εκφραζονται οι ριζοσπαστικες φωνες στο ΑΚΕΛ?

      "πρέπει να απευθυνθούμε και στα προοδευτικά στοιχεία (μέλη, νεολαία, φίλοι) του"

      το ιδιο πραγμα λεμε αλλα ποιος ειπε να κοψεις επαφη με την βαση( γιατι αυτο που περιγραγφεις ειναι η βαση) αλλα το οτι θα καταδικασεις το ΑΚΕΛ δεν σημαινει δεν θα μιλας με την βαση του

      το ΑΚΕΛ ειναι χρεοκοπημένο και πολυ κακως το στηρίζουμε γιατι αναιρουμε ολα οσα λεμε για την κυπρο

      vag1917

      Διαγραφή
    3. δεν μπορει δεν εχεις γλαυκωμα, που ειδες οτι το ΚΚΕ στηριζει το ακελ;;;;; εχεις δει πουθενα να λεμε οτι στηριζουμε το ακελ;
      δεν υπαρχει τοποθετησει μελους του ΚΚΕ που να μην κανει κριτικη στις επιλογες του. αν εσυ αυτο το θεωρεις στηριξη τοτε τι να πω;;; κλινικη περιπτωση.
      την κινα την εχουμε χαρακτηρισει καπιταλιστικο κρατος, το θες και με αποφαση συνεδριου; καταδικη κινεζικου καπιταλισμου; γιατι μπορει να μην καταδικασουμε καποιον αλλο καπιταλισμο;;;

      Διαγραφή
    4. πιτσιρικο πηρες φορα και παρεκτρέπεσαι μπορω και εγω να σε ειρωνευτώ

      ρωτησε το κκε ποιο κομμα στηριζει στην κυπρο και μετα ελα να μιλησουμε και μην με βαζεις στην διαδικασια να πω πραγματα που δεν πρεπει για το αν στηριζουμε το ΑΚΕΛ η οχι αλλα μην με ειρωνεύεσαι

      vag1917

      Διαγραφή
    5. μα μεσα απο αποφαση συνεδριου την εχεις χαρακτηρισει καπιταλιστικη δεν διαβαζεις κομματικα ντοκουμεντα?

      μια λαικη δημοκρατια οπου το κομμονιστικο κομμα εχει την εξουσια και μαλιστα απο επαναστατικες διαδικασίες δεν ειναι καποιος αλλος καπιταλισμος

      αλλα ας μην το παμε εκει γιατι ειμαστε οφ
      vag1917

      Διαγραφή
    6. το εχεις χασει τελειως ετσι;
      αντε για να το ληγουμε. το ΚΚΕ δεν υποστηριζει την πολιτικη του ακελ. δεν υπαρχει πουθενα μελος του κομματος που να λεει τι καλα εκανε το ακελ. ισα ισα που καθε φορα που αναφερομαστε στο ακελ του τα ριχνουμε.
      παμε παρακατω. ειναι αλλο πραγμα να δημιουργησουν κατι αλλο κυπριοι κομμουνιστες και να το υποστηριξεις και αλλο πραγμα να βγεις φορα παρτιδα και να πιασεις τον παμπο και τον βαγγο και να τους βαλεις να κανουν αλλο κομμα, μπορεις να το καταλαβεις αυτο ή τσαμπα μιλαμε; το τι διεργασιες μπορει να γινονται δεν μπορω να το ξερω εγω. εχω ομως απολυτη εμπιστοσυνη στους χειρισμους του ΚΚΕ. τα τελευταια χρονια ειδικα τα κρισημα δεν υπαρχει εκτιμηση και χειρισμος που να βγηκε λαθος οποτε εμπιστευομαι την (συλλογικη) κριση του. απλα να πουμε εδω οτι αν το ΚΚΕ δεν υπηρχε το ακελ θα ειχε γινει πασοκ εδω και χρονια και δεν το πετυχε αυτο φραξιονιζοντας, αλλα στα πλαισια των διμερων σχεσεων του.
      για την κινα. το ΚΚΕ εχει κανει εκτιμηση και για το κκκ και για την πολιτικη του. δεν χρειαζετε να παρει αποφαση συνεδριο αλλα "πηρε" στα πλαισια της εκτιμησης της γενικης πολιτικης καταστασης. βαλε αν θες θεμα στο συνεδριο να παρει αποφαση και για το ακελ με το σκεπτικο σου.
      αν εχω καταλαβει καλα προσκοπακι εσυ διαμαρτυρεσαι γιατι δεν εχουμε παρει αποφαση να πιασουμε τον γραμματεα του ακελ και να τον βασνισουμε στην ομονοια;
      λοιπον να μην εχεις σριστεριστικη ανυπομονησια και να μαθεις να βλεπεις τα πραγματα με ψυχραιμια και οταν θες να πιασεις ενα θεμα να το πιανεις με συνοχη και να μην πεταγεσαι σαν την παπια την αποδημιτικη απο θεμα σε θεμα.
      γιατι να σου υπενθυμισω οτι το θεμα της αναρτησης ηταν το αρθρο του μπογιοπουλου που τα χωνει στους ντοπιους αστους και τα κομματα τους που μας μεμφονταν για την αρνηση μας να ψηφισουμε την ενταξη της κυπρου στην ΕΕ.
      και αν θες να ψαξεις να βρεις τι ελεγε το ΚΚΕ στο ακελ την εποχη εκεινη.
      τελος επειδη εχω παει στην κυπρο και ξερω απο πρωτο χερι τι λενε πολλοι ακελιτες για το κομμα τους και τι για το ΚΚΕ και επειδη οταν πηρε τις εκλογες το ακελ, το 2003-4 δεν θυμαμαι καλα τωρα, υπαρχουν φωτογραφιες με μελη και φιλους του να πανηγυριζουν με σημαιες του ΚΚΕ και οχι του ακελ. βουτα την γλωσσα (τα δαχτυλα στην προκειμενη) στο μυαλο πριν μιλησεις.
      οσο για τα "ειρωνικα" και οτι αλλο σε πειραξε ας μην αρχιζες τα ποστ σαν ταυρος σε υαλοπωλειο για να περνεις και ποιο νορμαλ απαντησεις

      Διαγραφή
    7. η πολιτικη σου ηλικια ειναι βαρια βαρια στ 5 φανταζιωνεσαι πραγματα που δεν εχω πει

      ολο τα αρθρο βγαζει λαδι το ακελ αυτο λεω
      ρωτησε ποιο κομμα στιριζει το κκε και μετα μιλαμε

      για το ΚΚΕ και επειδη οταν πηρε τις εκλογες το ακελ, το 2003-4 δεν θυμαμαι καλα τωρα, υπαρχουν φωτογραφιες με μελη και φιλους του να πανηγυριζουν με σημαιες του ΚΚΕ

      καποιοι εβγαλαν σημαιες του ΚΚΕ και?
      τρομερο πολιτικο παραδειγμα μπραβο θα πας μπροστα γηπεδο οπαδε

      το τι λεει ο καθε οπδος σε ενα κομμα μπαχαλο οπως το ακελ δεν εχει καμια σημασια σημασια εχουν ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ που περνει ενα κομμα

      εχω ομως απολυτη εμπιστοσυνη στους χειρισμους του ΚΚΕ. τα τελευταια χρονια ειδικα τα κρισημα δεν υπαρχει εκτιμηση και χειρισμος που να βγηκε λαθος οποτε εμπιστευομαι την (συλλογικη) κριση του

      μπραβο ωραιος δογματισμος φανταζομαι στ χρονια της περεστροικα θα ελεγες το ιδιο


      σε περιπτση ππυ δεντο εχεις καταλαβει αλλα λογικο μιας και πολιτικα εισαι 5χρονο μετα βιας το ΑΚΕΛ ειναι πασοκ και οχι γιατι το λεω εγω αλλα οι αποφασεις του ιδιου του κομματος


      οσο αναφορα τα ποστ δεν εκανα προσωπικη επιθεση σε κανεναν οποτε δεν δεχομαι και προσωπικες επιθεσεις απο νεοκοπους σαν εσενα


      αντε τραβα να διαβασεις κανενα κοματικο ντοκουμεντο και μετα μου λες για ποδοσφαιρο οπαδους με σημαιες

      εισαι πολίτικα επικίνδυνος

      vag1917




      Διαγραφή
    8. εισαι τραγικος και πλεον ειναι εμφανες οτι δεν καταλαβαινεις τι διαβαζεις.
      το αρθρο μιλαει ξεκαθαρα για τα κομματα στην ελλαδα και τι ελεγαν για το ΚΚΕ οταν αρνιοτανε ναψηφισει την ενταξη της κυπρου και αλλων 9 χωρων τοτε. τοτε λοιπον μας ελεγαν διαφορα και πανω σε αυτο πραγματευεται το αρθρο. τα υπολοιπα ειναι της νοσηρης σου φαντασιας.
      αν εσυ εδω και μια 10ετια καταλαβαινεις οτι το ΚΚΕ επικροτει την πολιτικη του ακελ ή οτι το ΚΚΕ συμπεριφερεται το ιδιο ας πουμε με το ΚΚ τουρκιας τοτε παλι εισαι μακρια νυχτωμενος
      το καποιοι εβγαλαν σημαιες ΚΚΕ παει μαζι με το οτι πολυ κυπριοι εδω και χρονια οταν ερχοντουσαν ελλαδα ζηταγανε να γινουν μελη του ΚΚΕ και να μην εχουν σχεση με το ακελ, αλλα που να καταλαβεις.
      ναι παππου του κινηματος γκουρου της κομμουνιστικης ιδεολογιας και της τακτικης, φωτεινε παντογνωστη, εγω με την 5χρονη εμπειρια μου καταλαβαινω οτι επειδη δεν μπορω να ειμαι στο τηλεφωνο που μιλαει η αλεκα με τον αντρο ή τον παμπο και φυσικα δεν μπορει το κομμα να κανει Update καθε μερα εχω εμπιστοσυνη. αν δεν ειχα δεν θα ημουν με το ΚΚΕ, θα ημουνα με την αποψαρα μου, οπως καποιο αλλοι, ονοματα δεν λεμε υποληψεις δεν θιγουμε.
      για το τι ειναι το ακελ και τι εχω πει και σε ποιον οταν ημουν κυπρο αστο καλυτερα.
      εσυ καταλαβες οτι μιλαω για οπαδους γιατι προφανως αυτο εχεις στο μυαλο σου
      τραβαω τωρα να διαβασω κανα κομματικο ντοκουμεντο. εχω στο γραφειο την μαχη με το 5/42.
      καμια αλλη εντολη ω μεγαλε διανοητη; κατοχε της μοναδικης αληθειας;
      αν εγ ειμαι πολιτικα επικινδυνος εσυ που θες να κανει φραξιονισμο σε κομμα αλλης χωρας τι εισαι;
      αντε και με ενα πονο

      Διαγραφή
  8. υπαρχει απο το ξεσπασμα της "κρισης" στην κυπρο μια επιθεση σε πολλα φιλοΚΚΕ μπλογκ για το για ποιο λογο το ΚΚΕ δεν επιτιθετε ανοιχτα, πασα δυναμη, με ολα τα οπλα του στο ακελ. γιατι δεν του αρχιζει τα μπινελικια, γιατι δεν μαστιγονουμε οποιον ακελιτη βρουμε στο δρομο κτλ κτλ.
    ας το πιασουμε απο την αρχη να δουμε ποιον θα ωφελουσε μια τετοια τακτικη, στα μπινελικια αναφερομαι γιατι κριτικη κανουμε και σκληρη, αυτη την ωρα.
    θα ωφελουσε δυναμεις μεσα στο ακελ να σηκωσουν κεφαλι και ή να αλλαξουν προσανατολισμο στο ακελ ή να φυγουν απο το ακελ με προυποθεσεις; σαφεστατα οχι. μια τετοια τακτικη απο το ΚΚΕ τι αντικτυπο θα ειχε στον λαο της κυπρου;
    αν το ΚΚΕ υιοθετουσε μια τετοια τακτικη θα ειχε καποιο αποτελεσμα; ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΟΧΙ. το ωραιο ειναι οτι αυτοι που μας καλουν στην κυπρο να το παιξουμε βαρυ πεπονι, ειναι ολοι αυτοι που στην ελλαδα λενε γιατι δεν βαζετε νερο στο κρασι σας για να συνεργαστητε μεχρι και με τον καμμενο.
    επισης το ακελ ειναι κομμα της κυπρου. κομμα ανεξαρτητου κρατους. θα παμε εμεις στην βαση να φιαξουμε κομμα; της ΚΥΠΡΟΥ;;; αυτο δεν ειναι διεθνισμος ειναι ωμη παρεμβαση στα εσωτερικα αλλου κομματος. πας καλα; αν υπαρχουν συνεπεις κομμουνιστες στην κυπρο, ας παρουν την πρωτοβουλια και εμεις θα τους βοηθησουμε, στην περιπτωση που φιαξουν αλλο σχηματισμο ή παρουν τα ηνια του ακελ. αλλα να παω να κανω φραγιονισμο σε αλλο κομμα αλλου κρατους;;
    ελα λαφαζανη στον τοπο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλα αυτο για το ξεσπασμα της κρισης και το φιλοκκε το λες εσυ οχι εγω μην κανεις σπεκουλο για να πεις ποίημα οπως μιλησες μεσω αποφασης συνεδριου για τον κινεζικο καπιταλισμο να κανεις το ιδιο για το ακελ

      για να σηκωσουν κεφαλι τετοιες δυναμεις πρεπει πρωτα να υπαρχουν το ακελ ειναι αστικο κομμα το δειχνουν οι επιλογες του οχι τωρα στην κριση αλλα απο πολυ πιο παλια

      ποιος σου ειπε να φτιαξουμε εμεις κομμα προβοκαρεις σκοπιμα αυτο που λεω ειναι να ενθαρυνουμε την δημιουργια ενος νεου σχηματισμου που οπως βλεπω δεν διαφωνεις

      πως θα γινει αυτο καλωντας το ΑΚΕΛ να αλλαξει η να το εγκαταλείψει ο κοσμος

      vag1917

      Διαγραφή
    2. αντε παλιιιιι. πως ακριβως εννοεις να "ενθαρυνουμε" την δημιουργια;
      εγω αυτο το καταλαβαινω με καποιους τροπους, οπως: να βγαλουμε ανακοινωση και να καλουμε μελη/φιλους του ακελ και αλλους ανενταχτους να φιαξουν καινουργιο κομμα. αν ερχοτανε το κκ ισπανιας και εβγαζε μια ανακοινωση να εγκαταλειψουν τα μελη και οι φιλοι του ΚΚΕ το κομμα και να φιαξουν καινουργιο τι θα ελεγες; ειναι η δεν ειναι παρεμβαση;
      ειναι αλλο πραγμα (επαναλαμβανω) να φιαχτει αλλο κομμα και διαβαζοντας την διακυρηξη του και να πεις οτι εγω συμφωνω με αυτο (οπως πχ με την ισπανια) και αλλο να βγεις και να πεις φιαχτε αλλο.
      αν δεν το εχεις το θεμα πες το μου να μην ασχολουμε αλλο....πρεσβυτερε πανσοφε κατοχε της αληθειας

      Διαγραφή
    3. τι θα ελεγα? θα έδειχνα στον κοσμο μου τις αποφασεις το αγωνιστικο μου πραχτικο τις κατακτησεις μου στ σωματια και θα εδειχνα τις αποφασεις του κομματος της ισπανιας και θα βλεπαμε ποιος πρεπει να αφησει ποιον

      το ΑΚΕΛ ειναι χρεοκοπημενο κομμα και οπως λεμε απο τον κοσμο να στρεψει την πλατη στον συριζα και το ΚΕΑ ετσι πρεπει να κανουμε και με το ΑΚΕΛ αυτος ειναι διεθνισμός και να στηριξουμε τις ριζοσπαστικες φωνες

      ο λενιν παραμονες της επαναστασης πηγε κοντρα στην πλειοψηφια και ειπε οτι θα παει απευθείας στην βαση του κομματος ηταν προσκοπακι και αριστεριστης και ολα τα αλλα κουλα που ειπες

      αντε να διαβασεις ρε μπομπιρα
      vag1917

      Διαγραφή
    4. πριν το κανω αυτο, που το κανω ετσι και αλλιως, πρωτα απο ολα θα καταχεριαζα το κομμα που θα εκανε επεμβαση στα εσωτερικα μου και μετα θα εβλεπα τα υπολοιπα. το κανεις και τωρα με τον τσυριζα και τις λοιπες γκρουπες, αλλα ειναι αλλο να κανει επεμβαση στα εσωτερικα σου αλλο κομμα. ακομα και το 68 το ΚΚΣΕ ειπε λυστε τα μονοι σας οταν οι οπορτουνιστες κλαιγοντουσαν για παρεμβαση.
      αυτο το κανεις με την κριτικη σου την πολιτικη στις πρακτικες του. αν φιαξουν αλλο φορεα και συμφωνουμε θα τον στηριξουμε, ομως δεν θα παμε να ενθαρυνουμε διασπασεις ακομα και σε ρεφορμιστικο κομμα. δεν ειναι κομμουνιστικη ηθικη αυτο και στο λεει ενας επικινδυνος, φαντασου δλδ
      ξερεις ο λενιν και το κομμα του λεγοτανε μπολσεβικοι.... τις παραμονες της επαναστασης τα ειχαν ληγμενα αυτα και κανα 2 που πηγαν να την κανουν το προηγουμενο βραδυ το χειριστικαν αναλογως. ευτυχως που τοτε δεν ειχε μπλογκ και τουιτ θα τους ειχαν δωσει στεγνα

      θειο θειο μπορω να διαβασω και λιγο αστεριξ μετα τα μαθηματικα ή να πω στην ανουλα να ερθει να παιξουμε;
      αν σε στεναχωρησα σου ζητω ταπεινα συγνωμη, ω θεικε και υπερτατε διανοητη...
      αν δεν βρισκεις ανταποκριση μπορεις να φιαξεις και εσυ την δικια σου γκρουπα που κατεχει την μοναδικη αληθεια, αν δεν εισαι ηδη σε τετοια

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.