28 Μαρτίου 2013

Τα περί επίθεσης στον ελληνισμό

Λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, αστικά κόμματα, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες μέχρι και τη Χρυσή Αυγή, άλλοι παράγοντες του αστικού κόσμου, διάφοροι δημοσιολόγοι, ο ΣΥΡΙΖΑ, όσοι χρόνια ολόκληρα παραμύθιαζαν τον κόσμο με θεωρίες περί νέων γεωστρατηγικών ισορροπιών που χαράσσονται στην περιοχή εξαιτίας των κοιτασμάτων καυσίμου, περί συμμαχιών με το Ισραήλ (άρα και τις ΗΠΑ), τριπλών συμμαχιών με Τελ Αβίβ και Μόσχα, που θα έρθουν ανοίγοντας κρουνούς χρηματοδότησης για την ανάπτυξη που τάχα θα ωφελήσει και το λαό, τώρα που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου από κοινού με την ΕΕ και το ΔΝΤ επιβάλλουν ελεγχόμενη χρεοκοπία και αντιλαϊκά μνημόνια, καταφεύγουν σε νέο μύθευμα: Οτι η «κακή Γερμανία» επιτίθεται στον ελληνισμό και μιλούν για πατριωτική αντιμετώπισή της.

Αυτό το αστικό ιδεολόγημα προβάλλεται για να κρύψει την ουσία, το ταξικό περιεχόμενο τέτοιων εννοιών. Θέλουν να αποσιωπήσουν πως ό,τι συμβαίνει (και) στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Παρακάμπτουν ότι για να εξασφαλίσει στήριξη των κυπριακών τραπεζών, η προηγούμενη ακόμη κυβέρνηση ζήτησε να μπει στον περιλάλητο μηχανισμό της ΕΕ. Πέρασε 25 νομοσχέδια προετοιμασίας του κυπριακής έκδοσης μνημονίου περιλαμβάνοντας μειώσεις μισθών, συντάξεων κλπ. Τα τότε μέτρα συν όσα αποφασίζονται τώρα («κούρεμα» καταθέσεων κλπ, με την ομόφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών της ΕΕ και της κυπριακής κυβέρνησης, όχι μόνο με απόφαση του Βερολίνου) είναι μια μορφή ελεγχόμενης χρεοκοπίας για τη διαχείριση της κρίσης υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου στην Κύπρο. Μέτρα και διαχείριση που οπωσδήποτε θα μεγαλώσουν το κυπριακό χρέος, χρέος που θα το φορτώσουν στις πλάτες του λαού. Του λαού, όχι του «ελληνισμού». Πατριωτισμός του λαού είναι η ταξική πάλη για τις δικές του ανάγκες, το δικό του δίκιο κόντρα στον πατριωτισμό του κεφαλαίου και των κερδών.

Στην Κύπρο, όπως γίνεται ήδη, η απαίτηση από τους προμηθευτές να πληρώνονται τοις μετρητοίς θα τσακίσει τους μικρομεσαίους ΕΒΕ. Οι αναπόφευκτες ελλείψεις στην αγορά και οι ανατιμήσεις θα επιβαρύνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Το χτύπημα στο ασφαλιστικό σύστημα (αφού ουσιαστικά κατάσχονται κατατεθειμένα στις τράπεζες αποθεματικά των Ταμείων) πλήττει τους χαμηλοσυνταξιούχους, όσους πλήρωναν μια ζωή για να πάρουν τώρα ψίχουλα. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα τσακιστούν.

Τίποτε από αυτά δεν αφορά τους καπιταλιστές ή πιο σωστά όλους τους καπιταλιστές γιατί η κρίση κάποιους λίγους θα τους βλάψει, χωρίς να σημαίνει ότι θα πεινάσουν. Θα ζουν όπως και πριν. Στη Λευκωσία μιλούν ήδη για μεγαλοκατάθετες που έχοντας από πριν πληροφορίες έβγαλαν έγκαιρα τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Αλλά και να χάσουν κάτι τώρα τα μονοπώλια, θα το βγάλουν πίσω πολλαπλάσιο. Θα βρουν χώρο να επανεπενδύσουν κεφάλαιά τους αγοράζοντας μπιρ-παρά ιδιωτικοποιούμενες επιχειρήσεις, να τις επανδρώσουν με φτηνό, δίχως δικαιώματα εργατικό δυναμικό, να εξαφανίσουν άλλα, μικρότερα κεφάλαια που προηγούμενα τους στερούσαν μερίδια από την πίτα της διαβόητης αγοράς.

Μνημόνια, «λύσεις εντός ευρώ», ευρωμονόδρομος, συμπόρευση με τη μια ιμπεριαλιστική δύναμη ή την άλλη, μόνο παγίδες είναι για το λαό, που δεν τις στήνουν ομιχλώδεις ξένες δυνάμεις, αλλά τα ντόπια και ξένα μονοπώλια σε αγαστή συνεργασία προκειμένου να σαρώσουν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Γι' αυτό και μονόδρομος για τους λαούς είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, η ανατροπή της αστικής πολιτικής με εργατική λαϊκή εξουσία.

Διαβαστε και εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.