20 Μαρτίου 2013

Όπου ακούς μεγάλα όχι, βάστα μικρό καλάθι


Δεν θέλω να το παίξω γκρινιάρης και σπαστικός, θα ήθελα να ήμουν η ψυχή του πάρτι αν ήταν δυνατόν, όμως δεν μπορώ παρά να προβληματιστώ με την υπέρμετρη χαρά που επέδειξε μέρος του κυπριακού και του ελληνικού λαού για το όχι στο κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων. Έχει άραγε αξία ένα τέτοιο όχι και αν ναι για ποιούς;

Η ιστορία πάντως μας έχει διδάξει, πως τα όχι του μέχρι τώρα ο λαός, τα κερδίζει δεν του τα χαρίζουν. Δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει αυτό το όχι, αν δηλαδή έχει ως σκοπό να κατευνάσει τους κύπριους, αν από την αρχή αποσκοπούσαν στο να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να ασκήσουν πιέσεις ή αν απλά θίχτηκε το ρώσικο(ή και δεν ξέρω και εγώ ποιό άλλο) κεφάλαιο, που έχει μεγάλες καταθέσεις στο νησί και έτσι πίεσε προς την κατεύθυνση ακύρωσης του κουρέματος . Πραγματικά δεν είμαι ειδικός να απαντήσω σε κάτι τέτοιο, θεωρώ ότι αποτελεί μάλλον συνισταμένη πολλών δυνάμεων, βέβαια αυτό είναι πολύ γενικόλογο.

Αυτό που θεωρώ σίγουρο είναι ότι οι κύπριοι δεν μπορούν να έχουν καμία εμπιστοσύνη σε αυτό το όχι, διότι δεν δίνει καμία απάντηση ή δεν εκφράζει καμία ξεκάθαρη θέση απέναντι σε ένα σωρό άλλα καίρια ζητήματα. Η Κύπρος αποτελεί(και τώρα και πάντα στην ιστορία) ένα νησί με τεράστια σημασία αναλογικά με το μέγεθος του, οικονομική, πολιτική, στρατηγική, αυτό σημαίνει ότι τίποτα από όσα γίνονται εκεί δεν είναι τυχαίο. Εγώ προσωπικά, αν ζούσα και εργαζόμουνα στην Κύπρο, δεν θα αισθανόμουν αυτό το όχι σαν δικό μου όχι.

Αν κάτι πρέπει να αποφύγει ο κυπριακός λαός, είναι τις αυταπάτες, τις αυταπάτες εκείνες που θα τον βάλλουν με την πλάτη στον τοίχο πριν καλά καλά το καταλάβει. Γιατί ακόμα και αν φάνηκε πως χθες μια πόρτα έκλεισε στα μούτρα του ΔΝΤ, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά λένε(αν και δεν έχω ιδέα ποια είναι η αχλάδα για να πω την αλήθεια). Εκτιμώ ότι θα ακολουθήσει ένα διάστημα βομβαρδισμού των κυπρίων από ψευδοδιλλήματα και τραμπουκισμούς σε σχέση με την Τουρκία, σε σχέση με τον ορυκτό της πλούτο, με το Ισραήλ, με την μέση ανατολή γενικά. Και όλα αυτά θα αποσκοπούν στο να παρθούν μέτρα(λιτότητα, ξεπούλημα, σφαγή δικαιωμάτων, διακρατικές συμφωνίες κ.α.) και να γίνουν υποχωρήσεις για να αποφευχθεί τάχα κάποιο μεγαλύτερο κακό. Βέβαια το μεγαλύτερο κακό, όταν και αν θα έρθει, θα έρθει ακριβώς εξαιτίας των αντιθέσεων εκείνων που γεννά ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Το μεγαλύτερο αυτό κακό, και εννοώ τον πόλεμο, κανένα οικονομικό μέτρο λιτότητας δεν μπορεί να το σταματήσει διότι σε μια τόσο μεγάλη κρίση, μέσα από τις λυκοφιλίες των καπιταλιστών, θα ξεπηδήσουν τεράστιες έχθρες που θα κάνουν μεγάλο πάταγο πριν εκτονωθούν.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο κυπριακός λαός, είναι να κρατήσει αυτιά και μάτια ορθάνοιχτα, να εντείνει την αγωνιστικότητα του και να αποφύγει να πέσει στις παγίδες του κεφαλαίου. Σίγουρα αυτό μοιάζει δύσκολο με τόσα διαπλεκόμενα συμφέροντα στην περιοχή, όμως είναι ο μόνος τρόπος να ακουστεί το πραγματικό όχι, ένα όχι που δεν πρόκειται να ψηφιστεί ποτέ σε κανένα αστικό κοινοβούλιο και που μπορούν να το επιβάλλουν μόνο οι αγώνες της εργατιάς.  Πρέπει να αγωνιστούμε, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, ώστε να μην μας βρουν ξανά απροετοίμαστους οι όποιες εξελίξεις..



Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

8 σχόλια:

  1. Σωστα τα λες, αλλά τουλαχιστον τις πρωτες μερες αφηνουμε να χαρει ο λαος, γιατι διαφορετικα μας λενε περιεργους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, να μην χαρεί. Ας χαμογελάσει λίγο αλλά εμείς θα πρέπει από την πρώτη στιγμή να είμαστε οι περίεργοι που τον σπρώχνουν να πιάσει την ουσία, αν θέλει κάποτε να δει πραγματική χαρά στα σκέλια του...

      ΄΄Όλη η εξουσία στα σοβιέτ΄΄ έλεγε από την πρώτη κιόλας μέρα ο κοντός με την τραγιάσκα, μετά από μια πραγματική νίκη, όχι μετά από δήθεν ήττες μιας κυβέρνησης, που μπορεί να είναι και μέρος των σχεδιασμών της α.τ.

      Ιάκωβος

      Διαγραφή
    2. Έτσι που τα λεει ο Ιάκωβος είναι, η χαρά των Κυπριων αυτες τις μερες, ειναι χαρα μικροαστικού τύπου, ειναι χαρα τύπου αγανακτισμένων, δεν μπορεί ο κυπριακος λαος να το θεωρει αυτο νικη δικη του και να μην καταλαβαινει οτι συνεβη εξαιτίας αντιμαχόμενων συμφερόντων στην κορυφή εξαιτιας των οποιων έγειρε η πλάστιγγα προς εκείνη την πλευρά τελικά.

      Διαγραφή
  2. Πόε, σε περίπτωση που δεν το είδες παλιότερα, με νίκησαν αυτή τη φορά οι εφοπλιστές (οι τιμές τους βασικά) και τα Χανιά ακυρώθηκαν. Ευχαριστώ για την προθυμία να μου δώσεις συμβουλές για την περιοχή.

    Ιάκωβος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγω που πιστευα πως οταν θες κατι πολυ ολο το καπιταλιστικο συστημα συνωμωτει για να το πετυχεις...

      Κριμα παντως

      Διαγραφή
  3. δεν ξέρουμε ακόμα τί αντίκτυπο θα χει αυτό το όχι .ομως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα εξής..η γερμανία η ίδια καταπάτησε τη συμφωνία π χανε κάνει το 009 οι g20 για το όριο των καταθέσεων των 100000 ευρώ..όταν καταπατάς κάτι τέτοιο εννοείται ότι ο ίδιος αθετείς τη συμφωνία π χεις κάνει άρα δεν βασίεζαι σε καμμία αρχή και επίσης σαν μέλος της ευρωζώνης αποδεικνύεις την μη εμπιστοσύνη των καταθετών στο σύηστημα αυτό..επιπλέον η γερμανική πολιτική είχε ξεκάθαρο στόχο. χτυπάμε το φορολογικό παράδεισο της κύπρου θέλοντας να στρέψουμε τους καταθέτες στο φορολογικό παράδεισο της λετονίας π όμως οι τράπεζές της είναι γερμανικές..άρα το όφελος είναι της γερμανίας,,αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά και απροκάλυπτα η έλλειψη αλληλεγγύης της εε, ο δεσποτικός ρόλος της γερμανίας και η ξεκάθαρος στόχος των εθνικών συμφερόντων κάθε κράτους- μέλους..επίσης δεν είναι διόλου απίθανο ο στόχος να ήτανε και τα κεφάλαια των ρώσων στην κύπρο π δεν ξέρουμε τι προφίλ έχουνε αυτοί οι μεγαλοκαταθέτες- πολλά ακούγονται- καθώς εμπλέκεται και το ενδιαφέρον των ρώσων για το φυσικό αέριο της περιοχής καθώς και οι στενές σχέσεις κύπρου και ρωσίας..η θετική απόφαση για το σχέδιο απο την κύπρο θα σήμαινε επιδείνωση ή και διάλυση των κυπρορωσικών σχέσεων, πράγμα π δεν έγινε..αντιθέτως έδωσε ξεκάθαρο μνμ στους κομπλαρισμένους ευρωπαίους ότι ναι μεν είμαστε ευρώπη αλλά εγώ κοιτάω την αρκούδα και ότι με συμφέρει..φτο ρίσκο είναι μεγάλο ακούστηκε πώληση όλων των κυπριακών υποκαταστημάτων τραπεζών σε κάθε χώρα της ευρωζώνης σαν λύση-αντίποινα στο πρόβλημα και την απόφαση της κύπρου, θα κάνει κάτι η ρωσία? θα δούμε..πάντως υπό αυτές τις συνθήκες του ''΄΄οτι προτείνουνε τα λόμπι της ευρώπης πρέπει να περνάνε'' πιστεύω ότι το όχι έχει αξία,οποιαδήποτε αποτελέσματα και να χει. πάντως οι βουλευτές της κύπρου βγήκανε έξω μαζί με τον κόσμο, δεν έπεσε μύγα λόγω της απόφασής τους να συμφιλιωθούν με το λαϊκό αίσθημα..αυτό είναι π μετράε στην τελική..θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «εναλλακτικά» σενάρια διαχείρισης που εξετάζονται είναι:

    1. Επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου από τη Ρωσία, ύψους 2,5 δισ. ευρώ και συμφωνία για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης, με την παροχή επιπλέον κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση θα προτείνει στη Ρωσία την αγορά δύο κυπριακών τραπεζών έναντι του συμβολικού τιμήματος του 1 ευρώ. Χτες, πύκνωσαν και τα σενάρια - τα οποία ωστόσο διέψευδε η κυπριακή κυβέρνηση - για συνομιλίες αξιωματούχων της Κύπρου με κυβερνητικά στελέχη της Ρωσίας, αλλά και εκπροσώπους της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου «Γκάζπρομ», ώστε να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή των Ρώσων στη «διάσωση» των κυπριακών τραπεζών. Τα ανταλλάγματα που διαρρέονταν ήταν να δοθεί στο ρωσικό μονοπώλιο «Γκάζπρομ» ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου στην Επισκοπή, μαζί και οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης, να παραχωρηθεί ένα κυπριακό λιμάνι σαν βάση για ρωσικό στόλο στη Μεσόγειο.

    2. Η κυπριακή κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία υπολογίζονται στα 5 δισ. ευρώ, προωθώντας ταυτόχρονα αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Επίσης, κυκλοφορούσε σενάριο για την είσπραξη - τα επόμενα χρόνια - των ασφαλιστικών εισφορών απευθείας από το κράτος.

    3. Να υπάρξει εθελοντικό «κούρεμα» στις καταθέσεις και για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, με αντάλλαγμα ομόλογα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα προβλεπόμενα έσοδα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Στο ίδιο πνεύμα είναι και το σενάριο να εκδοθεί ομόλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας με εγγύηση τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.

    http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/3/2013&id=14511&pageNo=7&direction=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και κοιτα να δεις δηλωση του τσυριζα "η ρωσια ειναι εταιρος της κυπρου και επρεπε να συζητησουν πρωτα και με την ρωσια πριν την αποφαση" ταδε εφη δραγασακης.
    ελα ομως που το τσυριζαιικο εχει γλυψει τους παντες πλην των ρωσων;;;;; τωρα;;;
    κανει ο κακομοιρης ο καμενος τα κονε, τωρα που εδιωξε και τα βαριδια των αμερικανων αλλα που το τσυπραιικο....
    κοριτσια ( του τσυριζα) μια συμβουλη, τρεχτε στον ιβαν.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.