19 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Καταψηφίσθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο - Μεγάλο συλλαλητήριο έξω από το κοινοβούλιο

Καταψηφίσθηκε κατά τηνσυνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής το σχέδιο που αποφασίστηκε στο Γιούρογκρουπ ενώ η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για τον εφάπαξ φόρο («κούρεμα») στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες. Συγκεκριμένα, 36 βουλευτές καταψήφισαν, κανένας βουλευτής δεν υπερψήφισε και υπήρξαν και 19 αποχές. Το ΑΚΕΛ καταψήφισε το νομοσχέδιο ενώ έκανε πρόταση για λύση εκτός τρόικας με 15 σημεία.

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιείται στη Λευκωσία έξω από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων την ίδια ώρα με την συνεδρίασης της Ολομέλειας του Σώματος. Πλήθος κόσμου έχουν συγκεντρωθεί και φωνάζουν συνθήματα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, τη συμφωνία με το Γιούρογκρουπ και το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Στην κεφαλή της συγκέντρωσης βρίσκεται το μπλοκ του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ. Ξεχωρίζουν επίσης για τη μαζικότητά τους τα μπλοκ της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας και της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών. Συγκεντρωμένες υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο έξω από το Κυπριακό Κοινοβούλιο απεύθυναν ηΚομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ στην Κύπρο και η Οργάνωση Βάσης της ΚΝΕ στην Κύπρο, με σύνθημα «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία - Σύγκρουση με ΕΕ, ΔΝΤ, αστικές κυβερνήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα». Επίσης, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ το ΚΚΕ σημειώνει ότι ο κυπριακός λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Οι διαδηλωτές στο μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ φωνάζουν συνθήματα όπως «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά, Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Στις 5 μ.μ. την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων του κοινοβουλίου της Κύπρου, ενώ για την Τετάρτη το πρωί ο πρόεδρος της Κύπρου έχει συγκαλέσει συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο της Κύπρου.

Την Τρίτη, μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, ο Νίκος Αναστασιάδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων. Όπως είπε, η Βουλή θα τοποθετηθεί αρνητικά, διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα. Ερωτηθείς πώς θα χειριστεί την κατάσταση, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της. Λίγο αργότερα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε: «Συμμερίζομαι απόλυτα τα δυσάρεστα αισθήματα που προκαλεί μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση. Γι' αυτό και συνεχίζω να δίνω τη μάχη, προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν».

Το πρωί της Τρίτης, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής και συζήτησε το νέο κείμενο νόμου για το εφάπαξ «κούρεμα» στις καταθέσεις.

Στο Νομοσχέδιο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, κάθε πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία προβαίνει στην είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων ως ακολούθως:
(α) για κάθε ευρώ μέχρι και είκοσι χιλιάδες (20.000), με συντελεστή 0,00%,
(β) για κάθε ευρώ πάνω από είκοσι χιλιάδες (20.000) μέχρι και εκατό χιλιάδες (100.000) με συντελεστή 6,75%,
(γ) για κάθε ευρώ πάνω από εκατό χιλιάδες (100.000) με συντελεστή 9,90%».

ΚΚΕ: Ο κυπριακός λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο σε ανακοίνωση του τονίζει:

«Η κλιμάκωση της επίθεσης αφορά το σύνολο των δικαιωμάτων της κυπριακής εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και δεν περιορίζεται στο κούρεμα των λαϊκών καταθέσεων. Είναι αποτέλεσμα αφ' ενός της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφ' ετέρου της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο και γενικότερα αποκαλύπτουν ότι η ένταξή της στην ΕΕ δεν ήταν λύση σωτηρίας και λαϊκής ευημερίας, όπως προπαγανδιζόταν.
Ο κυπριακός λαός που είπε το περήφανο "όχι"» στο σχέδιο Ανάν, μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, βαδίζοντας στο δρόμο της αποδέσμευσης απ’ την ΕΕ, της μη ένταξης σε καμία ιμπεριαλιστική συμμαχία όπως ο ΝΑΤΟικός "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη"».

Αντίθετα με το ΚΚΕ, με τις παρεμβάσεις και τις ανακοινώσεις τους με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, τα άλλα κόμματα στην Ελλάδα απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι ουσιαστικά έχουν το μυαλό τους στη σταθεροποίηση του συστήματος.

Κλειστές οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο


Με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου οι τράπεζες θα είναι κλειστές σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, 19 και 20 Μάρτη αντίστοιχα. Τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα παραμείνουν επίσης κλειστά τις ίδιες μέρες.

Κανονικά θα λειτουργούν οι Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές 24ωρης εξυπηρέτησης, παρά τη διήμερη τραπεζική αργία, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού.

«Έχουν δοθεί εντολές όπως οι ATM να τροφοδοτούνται έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να εξυπηρετείται», ανέφερε η Α. Στυλιανού. Διευκρίνισε ότι λόγω της κήρυξης της τραπεζικής αργίας, αναστάλθηκαν και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη και το κυπριακό Χρηματιστήριο, μετά από απόφαση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς.

Συνεχίζονται οι επαφές της κυπριακής κυβέρνησης, πληροφορίες για παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών

Συνεχίζονται οι επαφές της κυπριακής κυβέρνησης με ηγέτες κρατών και στελέχη των διακρατικών ενώσεων των μονοπωλίων, μία μέρα μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μ. Σαρρής πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα υπέβαλλε την παραίτηση του στον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπουΧρίστου Στυλιανίδη.

902.gr

10 σχόλια:

 1. 2ο μεγάλο ΟΧΙ απο την κύπρο σε προτάσεις των ψεύτικων εταίρων..πρέπει να αποτελεί μάθημα για την ελλάδα..ντροπή και πάλι ντροπή στην ελληνική κυβέρνηση που, εκτός της μέχρι τώρα δωσίλογης στάσης της, έστω και την έσχατη στιγμή πρόδωσε την κύπρο ψηφίζοντας υπέρ τ σχεδίου στο eurogroup..σχεδίου καταπατούσε όλους τους διεθνείς κανόνες των εγγυήσεων και αποτελούσε ξεκάθαρα σκοπιμότητα προσέλκυσης καταθέσεων στις γερμανικές τράπεζες της λετονίας..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. σχεδίου π μέχρι και πολλοί απο τους υποστηρικ΄τες πολιτικών της ευρωζώνης κατέκριναν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σιγά το μεγάλο ΟΧΙ.

  Αναμενόμενη η εξέλιξη και το σχέδιο προχωρά χωρίς αντίσταση από τους Κύπριους που δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι τους περιμένει. Ευτυχώς γλίτωσαν το 6,75% των καταθέσεων τους.

  Θα τους χρειαστεί όταν θα χάσουν το 50% των μισθών τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι κι αλλιώς, και ανεξαρτήτως αν θα τους αρπάξουν ή όχι μέρος των καταθέσεων, μια οικονομία με ΑΕΠ στα 17δις€, χρέος >70%, έλλειμμα για το 2012 >5%, ακόμα και 10δις€ από τους ευρωμηχανισμούς στήριξης να δανειστεί για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, φτάνει το δημόσιο χρέος της στα ύψη της Ελλάδας και το έλλειμμα για τους τόκους που θα έχει να πληρώνει, ένας θεός ξέρει.

   Εμπίπτει άμεσα στις πρόνοιες του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, ως χώρα μέλος της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει αυτομάτως μέτρα για μείωση χρέους-ελλειμμάτων και χωρίς να τα λένε μνημόνια. Εδώ έρχεται αυτό που λες μειώσεις μισθών, συντάξεων, αυξήσεις φορολογίας, κατάργηση κοινωνικών-προνοιακών δομών και όλα τα γνωστά μας.

   Κι εδώ η υποκρισία και των κυπραίων πολιτικών και των δικών μας (πλην λακεδαιμονίων). Κανείς δε βγάζει άχνα γι' αυτά και κανείς δε σήκωσε τον κόσμο στον αέρα το δεκέμβρη που ψήφιζε η κυπριακή βουλή σε 2 ώρες 24 αντιλαϊκά νομοσχέδια, όπως τώρα που θίχτηκαν τα ιερά και όσια των νοικοκυραίων, δηλαδή οι οικονομίες τους.

   Τα άλλα ψευδοπατριωτικά κι εθνικοαπελευθερωτικά, είναι απλώς για λαϊκή κατανάλωση.

   subutai red

   Διαγραφή
 4. Μπράβο στην Κυπριακή βουλή έστω και έτσι που είπαν όχι,τώρα τα παρακάτω τα βλέπουμε στην συνέχεια...
  Καταρχάς μπράβο και πάλι

  Γιοζεφ Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΜΗ ΠΑΝΥΓΙΡΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΑΚΕΛ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Οτι και νε λεμε, αυτο που ηθελε η Γερμανια το καταφερε. Η νομιζει κανεις αφελης οτι το κεφαλαιο εχει πατριδα και θα μεινει εκει για την ψυχη της μανας του?
  Ειτε ετσι ειτε αλλιως τα καφαλαια θα κινηθουν προς τις βαλτικες χωρες, με ιδια προνομια, με προεξαρχουσες φυσικα εξυπηρετριες τις γερμανικες τραπεζες και τις θυγατρικες τους εκει.

  Κωστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σιγουρα θα βρεθουν αντισταθμισματα που θα ξεσκισουν το κυπριακο λαο τις επομενες μερες..Περιμενουμε..αλλα τουλαχιστον δειξανε μια αξιοπρεπεια εστω και τετοιου ειδους..Εδω απλα εχουμε ξεχασει τετοιες λεξεις γιατι δεν εχουμε λεξικα καλα προφανως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ας παρουμε παραδειγμα απο τις ανακοινωσεις του ΚΚΕ και την σταση του. τα πραγματα σιγουρα δεν ειναι οπως φαινονται στην βιτρινα και κααατι μου λεει οτι το παιχνιδι εχει την μορφη του παγοβουνου και δεν ειναι οι μονοι παιχτες αυτοι που εμφανιζονται. υπαρχουν και αλλοι που δεν εμφανιζονται ακομα και οσο ποιο διακριτικοι ειναι τοσο ποιο πολυ μου βρωμαει.

  να δουμε ποιος θα εχει την μοιρα του τιτανικου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. οι πιεσεις στην Κυπρο εχουν σχεση με τα κοιτασματα, την ΑΟΖ, και αλλα, τα ποσα δεν ειναι τεραστια για την ΕΕ, αλλα ειναι σιγουρα για τους φουκαραδες τους Κυπριους, το θεμα δεν ειναι το "οχι"-κουραφεξαλα-των Κυπριων βουλευτων, εξαλου ολοι τουτοι ειναι που εχουν ψηφισει κατα καιρους ενα καρο αντιλαικα νομοσχεδια που εχουν φερει και τον Κυπριακο λαο σε κατασταση "κρισης"-αλλα το πως θα μεθοδευσουν τις πιεσεις ωστε οι Κυπριοι να αποδεχτουν "εναλακτικες λυσεις" που μπορει να μην τοςυ παιρνουν αμεσα χρημα απο καταθεσεις, αλλα θα τους αφησουν εκθετους στις ορεξεις των "μεγαλων παιχτων" οι οποιοι εχουν βαλει στο ματι τα κοιτασματα.Ολη η βαβουρα για αυτο γινεται.Θα ειναι αργα οταν θα εχει αποκαλυφτει το παιγνιδι εκτος και αν ο Κυπριακος λαος αντιληφθει οτι "αριστερες" και "δεξιες" κυβερνησεις το ιδιο βιολι παιζουν και στη χωρα του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.