25 Μαρτίου 2013

Τι είναι η λαϊκή επιτροπή ? (Επιτροπή Α/Σ Πειραιά)


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ; 

Η έξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου περιλαμβάνει όλα αυτά που βιώνουμε εδώ και τρία χρόνια. Δηλαδή την ακόμα πιο άγρια και βάρβαρη επίθεση των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων που τα υπηρετούν, στις εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες χρόνων.

Συλλογικές συμβάσεις, συνταξιοδότηση, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σταθερός χρόνος εργασίας, πρόνοια, δωρεάν υγεία και δωρεάν παιδεία καρατομούνται σύμφωνα με τις ανάγκες της αστικής τάξης για θωράκιση της κερδοφορίας της.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν φέρει μπροστά σε ανυπέρβλητα αδιέξοδα την εργατική τάξη και άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτός ο ‘’μονόδρομος’’ όπως τον αποκαλούν για μας είναι αδιέξοδος.

Εμείς οι εργαζόμενοι που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ σε καλούμε να βαδίσεις στον δικό σου μονόδρομο. Αυτόν της συγκρότησης μιας λαϊκής συμμαχίας μεταξύ εργαζομένων, αυτοαποσχολούμενων, επαγγελματοβιοτεχνών, αγροτών και της νεολαίας που προέρχεται από τον λαό.


Αυτή η συμμαχία θα προσανατολίζεται στη ρήξη με τις επιλογές του κεφαλαίου. Θα διεκδικεί αιτήματα με βάση τις σύγχρονές ανάγκες του λαού. 

Σήμερα αυτή η συμμαχία έχει πάρει μια ορισμένη, πρώτη μορφή:

Τις λαϊκές επιτροπές. 

Η λαϊκή επιτροπή είναι συσπείρωση μαζικών φορέων, εργατικών σωματείων, ανέργων, επαγγελματοβιοτεχνών, νεολαίων που έχει ως στόχο την πάλη για όλα τα οξυμένα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο λαός.

- Οι λαϊκές επιτροπές οργάνωσαν πρώτες την πάλη ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ καλώντας σε απειθαρχία και αλληλεγγύη σε όσους δεν είχαν να το πληρώσουν.

- Στάθηκαν στο πλευρό εργατικών σωματείων που βρέθηκαν σε πολυήμερες κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αγώνας των χαλυβουργών όπου οι λαϊκές επιτροπές και του Θριάσιου αλλά και όλης της Ελλάδας συνέβαλλαν σε μια πρωτοφανή εκδήλωση αλληλεγγύης.

- Πέτυχαν κάποιες μικρές νίκες π.χ. να επανασυνδεθεί το ρεύμα κάποιων οικογενειών με ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα διαβίωσης ή με αυξημένες υποχρεώσεις(π.χ. πολύτεκνοι).Θεώρηση βιβλιαρίων υγείας για άνεργους(Πέραμα).

Καθώς οι συνέπειες της κρίσης οξύνονται οι λαϊκές επιτροπές προσπαθούν να οργανώσουν μια πιο έμπρακτη αλληλεγγύη εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη π.χ. διανομή τροφίμων, δωρεάν μαθήματα από εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στις επιτροπές, εκδηλώσεις για παιδιά κ.α.

Αυτή η προσπάθεια δεν έχει καμία σχέση με την προσπάθεια άλλων φορέων ή οργανώσεων π.χ. την φιλανθρωπία της εκκλησίας, την διανομή τροφίμων από δήμους, Μ.Κ.Ο. ή την Χρυσή Αυγή. Όλοι αυτοί πέραν των διαφορών τους έχουν ένα κοινό σημείο: Δεν εναντιώνονται στις αιτίες που δημιουργούν την φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά έχουν ως στόχο τη δημιουργία κοινωνικής βάσης π.χ. Χρυσή Αυγή. Κυρίως όμως έχουν ως στόχο να συμφιλιωθεί ο λαός με την ιδέα της ανέχειας, να μπει στη λογική της διαχείρισης της φτώχειας του, ξέροντας ότι κάποιοι θα του πετούν ένα ξεροκόμματο . 

Η δράση των λαϊκών επιτροπών είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση: να δυναμώνει η λαϊκή συμμαχία σε κάθε γειτονιά, σε κάθε τόπο δουλειάς ώστε να μπορέσει να καθυστερήσει, να ανακόψει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η αλληλεγγύη που εκφράζεται όπου είναι δυνατόν.

Σε καλούμε να δυναμώσεις αυτήν τη προσπάθεια με τη συμμετοχή σου. Έλα σε επαφή με την λαϊκή επιτροπή της συνοικίας σου. Να δυναμώσουμε την πάλη για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και στο χώρο δουλειάς και στο τόπο κατοικίας.

Με τη δράση μας μέσα από τις λαϊκές επιτροπές μπορούμε:

- Να βάλουμε φραγμό στη φοροληστεία που μας ετοιμάζουν, τις κατασχέσεις με τις οποίες μας απειλούν.

- Να αγωνιστούμε για συγκοινωνία που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες με μείωση στο εισιτήριο, με δωρεάν συγκοινωνία για τους ανέργους. Για εργαζόμενους αμειβόμενους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας είτε είναι πάνω στο τιμόνι, είτε στο λάκκο, είτε σε διοικητική θέση.

ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 
ΕΛΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΣΟΥ 
ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


ΠΑΜΕ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Επιτροπή Α/Σ Πειραιά

ΒΑΣΣΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΜ.8306 
ΚΟΡΔΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΜ.6598 
ΛΟΥΚΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΜ.9065 
ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΜ.6587 
ΤΣΟΥΡΟΥΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ ΑΜ.1679 
ΜΑΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.