22 Μαρτίου 2013

Κατάθεση ψυχής


ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ - 15/03/2013
Καραμπίδου Παρασκευή - Ειδικότητα ΔΕ Διοικητικού υπάλληλος του Δήμου Καλαμαριάς - Κωδικός 3110. 

Αυτή είμαι εγώ, δεκαέξι χρόνια υπάλληλος στο Δήμο Καλαμαριάς. Επί δεκαέξι χρόνια υπεύθυνη της Πρότυπης Σχολής Χορού του Δήμου Καλαμαριάς. Δεκαέξι χρόνια δουλεύοντας δέκα με δώδεκα ώρες, Σάββατα, Κυριακές, αργίες. Στο γραφείο, στο θέατρο, στις πλατείες, σε Εθνικούς και Διεθνείς Διαγωνισμούς, σε Φεστιβάλ.

Οργανώνοντας θεσμούς ή φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας. Οι γεμάτες αίθουσες, τα βραβεία, οι διακρίσεις ήταν η χαρά των Δημάρχων, των Προέδρων. Για όλα αυτά δεν ήταν λίγες οι φορές που έπρεπε να επιμένω, να πείθω ανθρώπους που δεν έχουν στοιχειώδη κουλτούρα, που δεν είχαν πατήσει σε θέατρο, που το διάλειμμα μιας παράστασης το λέγαν ημίχρονο, που απορούσαν γιατί την ώρα της παράστασης δεν επιτρέπεται το τσιγάρο.

Η «Πρότυπη Σχολή Χορού του Δήμου Καλαμαριάς» ήταν το ΠΑΝ για μένα. Υπηρέτησα με πάθος και συνέπεια την τέχνη του Χορού. Εμπιστεύτηκα και στήριξα τους δασκάλους της Σχολής να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και την εμπειρία τους ως δάσκαλοι και χορογράφοι.

Έτσι αυτή η σχολή έγινε Πρότυπη για εκατοντάδες παιδιά. Αρκετά από αυτά βρήκαν το μέλλον τους μέσα από τον χορό. Στάθηκα δίπλα τους στα δύσκολα βήματα τους, στις απογοητεύσεις τους, στις χαρές τους, στις επιτυχίες τους. Περίμεναν ένα βλέμμα, μια κουβέντα να τους εμψυχώσει, ένα χαμόγελο πίσω στις κουίντες του θεάτρου, ένα τηλεφώνημά εκεί ,στις μεγάλες σχολές του εξωτερικού.


Βέβαια όλα αυτά είχαν και την μεγαλύτερη ανταμοιβή που μ΄ έκανε «πλούσια», περήφανη, γεμάτη. Θα κρατήσω στην ψυχή μου, στο συρτάρι μου τα γράμματα, τις σημειώσεις, τις κάρτες των παιδιών και των γονιών τους…. «Κυρία Βούλα, ήταν η πιο γεμάτη μέρα της ζωής μου… Χόρεψα σ’ ένα απ΄ τα μεγαλύτερα θέατρα… χόρεψα στην ίδια σκηνή με τη Σιλβί Γκιλέμ. Σας ευχαριστώ που με κάνατε να αγαπήσω αυτό που κάνω και να είμαι αυτή που είμαι. Γεμάτη συναισθήματα. Σας αγαπώ πολύ.»

Και τώρα ήρθε η ώρα το καπιταλιστικό σύστημα να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο. Ήρθε η ώρα να πληρώσω και εγώ την κρίση.

Και τώρα εγώ η Καραμπίδου Παρασκευή για το Υπουργείο Εσωτερικών είμαι μία υπάλληλος ΔΕ ΙΔΑΧ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ.

Και από εκεί που η κ. Καραμπίδου ήταν «η ψυχή της Σχολής Χορού» ξαφνικά έγινε «κακοήθης» γιατί τόλμησε να επισημάνει σε Δημοτικό σύμβουλο στις 40 μέρες κατάληψης του γραφείου προσωπικού ότι η καθημερινή χειραψία του δεν γεμίζει την τσέπη μας. Ξαφνικά η κ. Καραμπίδου έγινε «τελειωμένη υπόθεση». Κάποιος άλλος «αστειευόμενος» μου ευχήθηκε τα Χριστούγεννα «Χρόνια Πολλά απευθείας από τον Περισσό».

Και τώρα εγώ και οι υπόλοιποι δώδεκα συνάδελφοί μου είμαστε περιττοί.

Και τώρα ήρθε το καπιταλιστικό σύστημα και βάζει εμένα και τους συναδέλφους μου στο παιχνιδάκι του. Να παίζω λοταρία τη ζωή μου –να συμπληρώνω σε κουτάκια - 1Χ,2Χ το που θα «επιθυμούσα» να τοποθετηθώ – λες και είμαι πιόνι στη σκακιέρα τους …..ή λες και συμπληρώνω ΠΡΟΠΟ.

Και τώρα αυτοί θέλουν να με κάνουν να φοβάμαι, θέλουν να μου κόψουν το χαμόγελο, θέλουν να σταματήσω να ονειρεύομαι, να σκέφτομαι.

Θέλουν να είμαι «φοβισμένος άνθρωπος- υποταγμένος άνθρωπος».

Μα όπως λέει και ο κόκκινος Μπρέχτ το ναι και όχι στη ζωή μας, έχει μεγάλη σημασία. Το πότε, πού, σε ποιόν και σε τι λες ΝΑΙ και ΟΧΙ.

Εγώ λοιπόν λέω ΟΧΙ στο να είμαι «φοβισμένος άνθρωπος- υποταγμένος άνθρωπος».

Εγώ λοιπόν λέω ΝΑΙ στον ταξικό αγώνα για να συνεχίσω να ονειρεύομαι, να σκέφτομαι, να ζω με αξιοπρέπεια.

Καραμπίδου Βούλα 
Μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Καλαμαριάς. Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας.

9 σχόλια:

  1. Οπα, δε το καταλαβα καλα,
    δηλαδη λεει ΝΑΙ στον ταξικό αγώνα για να συνεχίσει να ονειρεύεται, να σκέφτεται, να ζει με αξιοπρέπεια και θα κατεβει με ανθρώπους που δεν έχουν στοιχειώδη κουλτούρα, που δεν εχουν πατήσει σε θέατρο, που το διάλειμμα μιας παράστασης το λέγαν ημίχρονο, που απορούσαν γιατί την ώρα της παράστασης δεν επιτρέπεται το τσιγάρο.
    Πως θα το κανει αυτο.
    Πρωτα πρεπει να αλλαξει μυαλα, μη βιαζεται, πρεπει εμεις πρωτα να επιμείνουμε, να πείσουμε ανθρώπους να παψουν να νομιζουν οτι ειναι κατι διαφορετικο απο τους συνανθρωπους τους, να παψουν να αδρανουν να τους κανουμε να δρασουν για τον συνανθρωπο τους και οχι επειδη την πατησαν... (για σενα τα λεω κοπελια...θα τα πουμε και απο κοντα στους δρομους του αγωνα)
    νκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το τραβηξες πολυ, ειναι προφανες οτι απευθυνεται στους τυπους του δημου που απλα βρισκοντουσαν εκει απο υποχρεωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σου πω την αποψη μου, πολλοι δε πανε θεατρο, δε παω ουτε εγω, δε μπορουσα να παω και μαλλον δε θελω πλεον, το καπιταλιστικο συστημα ομως δεν εδειξε τωρα το προσωπο του οπως μας λεει η φιλη μας, το δειχνει απο την αρχη της υπαρξης του απλα για καποιους τωρα χτυπησε τη πορτα, μεχρι τωρα γι αυτους ηταν καλος, ολες αυτες οι διοργανωσεις που μας λεει ηταν για τους δημαρχους και το συστημα, και σαφως και για τα παιδακια...ηθελε να βλεπει μονο το ενα μερος, την θελαμε μαζι μας καιρο τωρα, ποτε βεβαια δεν ειναι αργα απλα πρεπει να καταλαβει λιγο ποσο πισω ειναι σε σχεση με αλλους αγωνιστες, τα πρωτα βηματα κανει και καλως μας ηρθε στη παρεα μας. Για να γενικευω λιγο την υποθεση, η αντιδραση της ειναι κλασικη περιπτωση πολλων ανθρωπων που εχασαν τη γη κατω απο τα ποδια τους
    επειδη δεν ηθελαν να βλεπουν τοσα χρονια την αληθεια και την αναγκη των συνανθρωπων τους.
    Αν διαφωνεις πες μου την αποψη σου, ισως ειμαι εγω λαθος.
    νκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν διαφωνω ολικα.
    η τυπισα που το γραφει εγω καταλαβαινω οτι δεν "ηρθε τωρα", απλα προσπαθησε με ενα -ας πουμε καλλιτεχνικο- τροπο να βγαλει την αποψη της δημοσια.
    ασφαλως ανθρωποι του πνευματος εκφραζουν λιγο διαφορετικα απο τους υπολοιπους τις αγωνιες τους.
    καταλαβαινω οτι θα περιμενες κατι παραπανω, κατι ποιο "δυνατο" σε κειμενο. και εγω.
    ομως το κειμενο της δεν ειναι πρωτα γενικο και μετα ειδικο.το αντιθετο, βγηκε για την ειδικη περιπτωση με αναφορες στο γενικο. σιγουρα θα εκτιμηθει και θα κατανοηθει πολυ περισσοτερο απο τους γειτονες της στην καλαμαρια απο οτι σε εμενα 500χλμ μακρια, ακριβως γιατι μεσα απο την δικη της ειδικη περιπτωση προσπαθει να παει στο γενικο. μπορει να μην το καταφερε τελεια, ισως, αλλα για το συγκεκριμενο εγω θα ειμαι ο τελευταιος που θα της κανει κριτικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε σεις, πως προγκάτε έτσι;

    Δική μας είναι η Βούλα και πολύ καλά ταξικά συνειδητοποιημένη. Μέλος του ΔΣ των εργαζομένων και το συζητάμε; Και μάλιστα μισοάνεργη με τα νέα κόλπα του Μανιτάκη και της κυβερνώσας αριστεράς.

    Το νέο τύπου άνθρωπο στον τομέα της, έστω και με τους περιορισμούς του καπιταλισμού και του Ψωμιάδη, στον εργασιακό της χώρο προωθούσε και από το μετερίζι της, κι εμείς την αμφισβητούμε;

    Ας μην αρπαζόμαστε για ψύλλου πήδημα και ειδικά με ανθρώπους του πνεύματος, της διανόησης, των τεχνών κλπ. Λες κι έχουμε και πολλούς με το μέρος μας.

    subutai red

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολλή φοβάμαι πως με αυτού του είδους τους σχολιασμούς, αν και θα την θέλαμε μαζί μας καιρό τώρα, δεν πρόκειται την έχουμε ποτέ μαζί μας. Όταν κάποιος σε προσεγγίζει δεν των εγκαλείς, γιατί τόσα χρόνια δεν σε προσέγγισε αλλά τον συγχαίρεις που σε προσέγγισε.
    Πολλά απωθημένα βγάζετε. Ακόμα και τον άνθρωπο που θα μπει τελευταία στιγμή στον άγονα πρέπει να τον συγχαίρουμε.

    Άσε που νομίζω πως η Γυναίκα δεν προσέγγισε τον ταξικό αγώνα τώρα, απλά το κείμενό της δεν αναφέρετε σε συναγωνιστές της, αλλά σε ανθρώπους μη μυημένους. Και τι να κάνουμε τώρα που ο καπιταλισμός στη διάρκεια του δεν είχε πάντα το ίδιο απάνθρωπο πρόσωπο. Τι να κάνουμε που νοθεύει την συνείδηση μας. Αντί να λέμε χίλια μπράβο σε αυτούς που παρ όλη την πίεση από τη νοθεία της συνείδησης μας κατανοούν, τους εγκαλούμε;

    Ευτυχώς που έχετε γράψει ότι οι απόψεις σας δεν εκφράζουν το ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτον, τι σχέση έχει το μπλογκ με τις απόψεις του κάθε σχολιαστή ?

      Δεύτερον, η γυναίκα είναι ΚΚΕ, δεν προσεγγίζει το ΚΚΕ.

      Τρίτον, έχω βαρεθεί να το λέω ... ΒΑΛΕ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ !

      Τέταρτον, ο σχολιαστής νκ, θα πρέπει να χαλαρώσει λιγάκι.

      Διαγραφή
  7. Η αναγκη ειναι που σε σπρωχνει στον αγωνα, οχι ο αλτρουισμος για τον συνανθρωπο, ειναι σπανιες αυτες οι περιπτωσεις, οποτε ακομα κι αν η γυναικα δεν ηταν ποτε συνειδητοποιημενη και κανει τωρα ενα βημα γιατι κινδυνευει, κι αυτο θετικο ειναι, ευθυνη του κομματος να σταθει και πλαι της για να μην παραστρατησει.

    Κοστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επειδή εσείς που συχνά σχολιάζεται φαίνεται ότι είστε καλοί γνώστες του Μαρξισμού -Λενινισμού δεν σημαίνει ότι είναι όλοι. Δεν είναι και υποχρεωμένοι εδω που τα λέμε.Κουλτούρα σημαίνει επιπλέον κατανόηση, επιεικεια ,και μετριότητα πολλές φορές εξωθείται τον αναγνώστη στα άκρα κάνοντας επίδειξη γνώσεων. Δεν συνάδει αυτό με την ιδεολογία σας .Προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.