29 Μαρτίου 2013

Αρθρα - καρμπόν με ομολογημένα και ανομολόγητα, πλην φανερά…


Το να διαφωνεί κάποιος με το Πρόγραμμα που ψήφισε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ και να το λέει, αποτελεί δικαίωμά του και συνιστά μία επιλογή. Λαθεμένη, αλλά μία επιλογή. Εξάλλου, οι σελίδες του «Ριζοσπάστη» είναι εξαιρετικά φιλόξενες. Δημοσιεύουν - γιατί έτσι πρέπει - και άρθρα εργαζομένων στο «Ριζοσπάστη» που καταφέρονται κατά του ΚΚΕ. Κάτι αντίστοιχο δεν θα μπορούσαν οι συγκεκριμένοι συντάκτες ούτε να διανοηθούν, αν εργάζονταν σε οποιαδήποτε άλλη εφημερίδα.

Ομως, το να διαφωνεί κάποιος με το Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου και τώρα να εμφανίζεται ως διαπρύσιος υπερασπιστής του, κατακεραυνώνοντας τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο, ότι δήθεν το παραβιάζουν, είναι κάτι που δεν το θέλει ούτε ο θεός, ούτε ο διάβολος. Και δυστυχώς, αυτή τη στάση κρατούν και διατυπώνουν δημοσίως ορισμένα κομματικά μέλη μπροστά στο 19ο Συνέδριο. Ας σταθούμε σε δύο παραδείγματα.

Στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15ο Συνέδριο, ο Α. Σκυλλάκος τοποθετήθηκε σαφέστατα υπέρ των αποφάσεων του 10ου Συνεδρίου, καθώς και υπέρ του 11ου και του 12ου, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Προγράμματος για το 15ο Συνέδριο «δεν πρωτοτυπεί» σε σχέση με τα παραπάνω Συνέδρια! Εγραψε στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15ο Συνέδριο: «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα της "ενιαίας επαναστατικής πορείας" που είχαμε στο 10ο, 11ο, 12ο Συνέδριο» («Ριζοσπάστης» 29/4/1996)!


Αλλα αντ' άλλων... Γιατί το 15ο κινούνταν σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση, αφού ήταν το Συνέδριο που καθόρισε ότι η επανάσταση στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική και ότι η πάλη των τάξεων κατευθύνεται στη λύση της βασικής αντίθεσης κεφάλαιο - εργασία. Αυτό είναι το θεμελιακό που ψήφισε το 15ο Συνέδριο. Σε αυτό στέκονται ακλόνητα και οι Θέσεις για το 19ο Συνέδριο, όπως στέκονταν και οι αποφάσεις των προηγούμενων Συνεδρίων.

Κατά το δοκούν εκτίμηση των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου κάνει με το άρθρο του και ο Β. Καλαματιανός, διαστρεβλώνοντας τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου. Εγραψε: «Σε αντίθεση με την πείρα του διεθνούς κινήματος και του ΚΚΕ που πάντα έβαζε τακτικούς στόχους (...) η ΚΕ προβάλλει σαν άμεση μοναδική λύση την εξουσία της εργατικής τάξης, όπως γίνεται και με τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο» («Ριζοσπάστης» 23/2/2013).

Από ποιο σημείο των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου προκύπτει ότι το ΚΚΕ έβαζε άλλον στόχο, πέρα από αυτόν της εργατικής εξουσίας; Θα είχε ενδιαφέρον, όσοι επικαλούνται κάτι τέτοιο, να το αποδείξουν με βάση τα ντοκουμέντα του 15ου Συνεδρίου. Αλλά τέτοια ντοκουμέντα δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο η διαφωνία ως προς τη στρατηγική που χάραξε το 15ο Συνέδριο. Θεμιτό; Θεμιτό. Αλλά να λέγεται και όχι να παρερμηνεύονται τα ντοκουμέντα, προκειμένου να «αποδειχθεί» η προσωπική αντίθετη άποψη.

Κανένα συμπέρασμα δεν έχουν βγάλει - οι παραπάνω και άλλοι - από την αντεπανάσταση του 1989 - 1991. Και επιχειρούν (ανεπιτυχώς) με άρθρα - καρμπόν να αντικρούσουν τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο (και όχι μόνο αυτές, αλλά και τις αποφάσεις του 18ου και των άλλων συνεδρίων, αλλά και τις αποφάσεις του 15ου σε τελευταία ανάλυση). Κανένα συμπέρασμα για τον εκφυλισμό που οδήγησε δεκάδες κομμουνιστικά κόμματα η στρατηγική των σταδίων ή των «μεταβατικών κυβερνήσεων» ή όπως αλλιώς θέλει να τις ονομάσει καθένας.

Ετσι, από τα άρθρα - καρμπόν απουσιάζει και η παραμικρή αναφορά στην πολιτική των ΚΚ (π.χ. της Δυτικής Ευρώπης) και το τεράστιο μερίδιο ευθύνης τους για το πού οδηγήθηκε το εργατικό κίνημα σε αυτές τις χώρες. Ταυτόχρονα αποσιωπάται πλήρως το γεγονός ότι η πολιτική του ΚΚΕ έχει επιβεβαιωθεί σε όλα τα ζητήματα (καπιταλιστική κρίση, ΕΕ, τι κίνημα χρειάζεται σήμερα, κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης κ.ά.). Και επιπλέον σε αυτή την επιβεβαιωμένη πολιτική εκτοξεύουν κατηγορίες με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα! Κάνουν δηλαδή το ίδιο που κάνουν τα Μέσα του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την ίδια στιγμή:

Αποδίδουν στην τότε (σωστή όπως λένε) στρατηγική των ΚΚ την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας σε σειρά χωρών της Ευρώπης μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παραγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του Κόκκινου Στρατού και γενικά της Σοβιετικής Ενωσης, που χάρη στην ισχύ της έγειρε η πλάστιγγα υπέρ των εργατικών δυνάμεων. Ας θυμηθούμε τι είπε σχετικά ο Β. Μ. Μόλοτοφ στην εναρκτήρια ομιλία του προς το 19ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ: 

«Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος τέλειωσε με την ήττα των φασιστών επιδρομέων, πράγμα που απελευθέρωσε από πολλές απόψεις τις δυνάμεις του λαϊκο-απελευθερωτικού κινήματος της Ευρώπης και της Ασίας. Στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, ιδιαίτερα χάρη στον αποφασιστικό ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης σ' αυτόν τον πόλεμο, έγινε δυνατή η στροφή που έκαναν στη μεταπολεμική περίοδο μια σειρά χώρες από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης στο νέο δρόμο, το δρόμο της δημιουργίας και της ανάπτυξης λαϊκοδημοκρατικών κρατών. Ετσι μπήκε η αρχή για ένα νέο στάδιο στην ανάπτυξη του διεθνούς σοσιαλισμού» (Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, 1949 - 1968, Β΄ τόμος, σελ. 95).

Κατά την άποψη του Α. Σκυλλάκου, για την τραγωδία στη Χιλή έφταιξε ο Αλιέντε (!) και όχι η στρατηγική του ΚΚ Χιλής, που ήταν και στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Εγραψε στον «Ριζοσπάστη» της 1/3/2013: «Η ήττα στη Χιλή δεν οφειλόταν στο ότι από τη φύση της η συνεργασία ήταν θνησιγενής, αλλά γιατί ο Αλιέντε δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για να περάσει στα χέρια της κυβέρνησης η πραγματική εξουσία»! (σημείωση Μ. Μ.: Μήπως είναι καιρός να ψάξουμε για έναν... καλύτερο Αλιέντε;).

Για τα λάθη του ΚΚΕ στην Κατοχή έφταιξε γενικώς η ηγεσία του. Καμία σχέση δεν είχε μ' αυτά η στρατηγική του Κόμματος...

Παρακάτω: Ποια συμπεράσματα βγαίνουν από τις εξελίξεις στην Κύπρο ιδιαίτερα από το Νοέμβρη 2012 και ποια γραμμή επιβεβαιώνεται; Εκείνη που υποστηρίζουν ή η θέση του ΚΚΕ για το ότι είναι αδύνατο να ασκηθεί φιλολαϊκή πολιτική, ανεξάρτητα από προθέσεις, όταν τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους καπιταλιστές και η εξουσία είναι αστική; Κουβέντα δεν έχει γραφτεί για τις εξελίξεις στην Κύπρο στα άρθρα - καρμπόν.

Ακόμα: Ποια συμπεράσματα βγάζουν από τον λεγόμενο κοινοβουλευτικό δρόμο «για το πέρασμα στο σοσιαλισμό», που χαντάκωσε τελείως τα ΚΚ, δρόμο που προτείνουν, υπεραμυνόμενοι και σήμερα της «μεταβατικής κυβέρνησης» που κατά τη γνώμη τους πρέπει το ΚΚΕ να επιδιώξει; Απλούστατα, δεν βγάζουν κανένα συμπέρασμα.

Η κατηγορία προς το ΚΚΕ ότι ακολουθεί σεχταριστική πολιτική, από τη μία είναι για γέλια, ενώ από την άλλη αποκαλύπτει ότι ο στόχος τους είναι να υπάρχει ένα ΚΚΕ που η εμβέλειά του δεν θα βγαίνει από το πλαίσιο της αστικής διαχείρισης. Γιατί το ΚΚΕ και τις όποιες κοινοβουλευτικές δυνατότητες αξιοποιεί και στα πιο αντιδραστικά συνδικάτα δουλεύει. Γιατί το ΚΚΕ όχι μόνο δεν θέτει ως όρο για τη συσπείρωση δυνάμεων τη συμφωνία τους με τη συνολική πολιτική του, αλλά οι κομμουνιστές παλεύουν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους ακόμα και για ένα επιμέρους ζήτημα.

Η συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που έκανε λόγο το ΑΑΔΜ και την οποία το 15ο Συνέδριο εκτιμούσε ως το κύριο, είναι η ίδια ακριβώς με εκείνη που περιέχεται και στη Λαϊκή Συμμαχία. Ομως, το ΚΚΕ είναι υποχρεωμένο να τονίζει και να δουλεύει με στόχο αυτή η συμμαχία να κατευθύνει τη δράση της προς την εξουσία. Ως προς αυτό η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα πεισθούν με την ίδια τους την πείρα ότι είναι ανάγκη έτσι αυτή να προχωρήσει. Η Λαϊκή Συμμαχία έχει αντιμονοπωλιακό αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, γιατί ο μονοπωλιακός καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός είναι έννοιες ταυτόσημες, ανεξάρτητα από το μέγεθος της Α ή της Β χώρας και τη θέση της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Ομως, το πρόβλημα που έχουν οι αρθρογράφοι είναι η επιδίωξη για συμμαχία με τμήματα της αστικής τάξης, ιδιαίτερα με τη σοσιαλδημοκρατία. Αυτή η επιδίωξη αναδύεται μέσα από την αρθρογραφία τους. Γι' αυτό και επί της ουσίας είναι αντίθετοι με την πάλη για τη διαμόρφωση εκείνου του κινήματος που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι προσηλωμένοι σε ένα κίνημα που θα στηρίζει συμμαχίες με αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα, ένα κίνημα που θα αγωνίζεται για να αναδειχθεί η «μεταβατική κυβέρνηση» και θα την στηρίζει.

Αν δεν είναι έτσι, τότε ποια η έννοια της αναφοράς διαφόρων στον αμυντικό πόλεμο σε αντίθεση με τον επιθετικό και επομένως στη διαφορετική στάση που κατά την άποψή τους θα πρέπει να κρατήσει το ΚΚΕ στην πρώτη περίπτωση, σε αντίθεση με τη δεύτερη; Αν δεν είναι έτσι, ποια η έννοια της εμμονής τους σε χώρα προτεκτοράτο (τα ίδια λένε και όλοι του λεγόμενου αντιμνημονιακού φάσματος), σε υποτελή ελληνική αστική τάξη, όταν η τελευταία συμμετέχει με πλήρη την θέλησή της σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και πολέμους, για να ισχυροποιεί περισσότερο τη θέση της;

Τα πράγματα είναι καθαρά και από τα ομολογημένα και από τα ανομολόγητα. Ομως το ΚΚΕ στην 95χρονη Ιστορία του έχει βιώσει τα πάντα και έχει βγάλει συμπεράσματα αμετάκλητα.

Γράφει ο Μάκης Μαΐλης

46 σχόλια:

  1. "Ποια συμπεράσματα βγαίνουν από τις εξελίξεις στην Κύπρο ιδιαίτερα από το Νοέμβρη 2012 και ποια γραμμή επιβεβαιώνεται; Εκείνη που υποστηρίζουν ή η θέση του ΚΚΕ για το ότι είναι αδύνατο να ασκηθεί φιλολαϊκή πολιτική, ανεξάρτητα από προθέσεις, όταν τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους καπιταλιστές και η εξουσία είναι αστική; Κουβέντα δεν έχει γραφτεί για τις εξελίξεις στην Κύπρο στα άρθρα - καρμπόν."

    Μπράβο Μάκη για αλλη μια φορά καθαρίζεις κόντρα στον κεντρισμό της πλειοψηφίας.

    Καμίλο Μπερνέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά από το άρθρο του Μαίλη και όσα λέει, εσύ κατάλαβες ότι χτυπάει τον "κεντρισμό" και του λες και μπράβο? Εσύ δεν ήσουν που έλεγες ότι το ΑΑΔΜ είναι οπορτουνιστικό και το μόνο που έκανε το ΚΚΕ είναι να του αλλάξει το όνομα σε Λαική συμμαχία? Έτσι για να θυμίσω τι έλεγες σε παλιότερη ανάρτηση εδώ:
      "Ποε
      1ον Όταν απευθυνεσαι σε εμένα μη μου λες για ΑΑΔΜ. Το ΚΚΕ σήμερα με άρθρα στο Ριζοσπάστη λέει ότι δεν αλλάζουμε τίποτα, απλώς βάζουμε άλλο όνομα στο μέτωπο (λαική συμαχία). Αν ρωτάςεμένα σου απαντώ : Το ΑΑΔΜ σαν επεξεργασία ήταν υπόλλειμα της στρατηγικής των σταδιών στις επεξεργασίες του ΚΚΕ, αποτέλεσμα συμβιβασμού ανάμεσα σε δύο τάσεις στο εσωτερικό του.
      "Το μόνο που σου ειπε εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι : "Δεν αλλάζουμε τίποτα στο ΑΑΔΜ. Μην φοβάστε ρε παιδια θα μείνουμε οπορτουνιστες".

      Καμίλο Μπερνέρι"
      Από αυτή την ανάρτηση:
      http://redflyplanet.blogspot.com/2013/02/blog-post_1920.html

      Τελικά ο Μαίλης για σένα τι κάνει? Καθαρίζει τον κεντρισμό? ή είναι οπορτούνα?
      Όπως το είχε πει και ο Modesto παλιότερα ο σκοπός σου είναι διαίρει και βασίλευε. Αλλά όπως λέει και ο προσφιλής σου "Μάκης":

      "Τα πράγματα είναι καθαρά και από τα ομολογημένα και από τα ανομολόγητα. Ομως το ΚΚΕ στην 95χρονη Ιστορία του έχει βιώσει τα πάντα και έχει βγάλει συμπεράσματα αμετάκλητα."

      Διαγραφή
    2. Επικροτώ την τοποθέτηση για την Κύπρο και πολλά άλλα που λέει στο άρθρο για την από θέση άρχης άρνηση συμμετοχης σε αστικη κυβερνηση.
      Σου θυμίζω ότι εγώ πρώτος έλεγα ότι το ΚΚΕ πρέπει να ξεκαθαρισει την θέση του για την Κύπρο και ότι το ΝΑΡ είχε δικιο στην κριτικη του ως προς αυτο απέναντι στο ΚΚΕ.
      Από εκεί και πέρα η θέση ότι δεν αλλάζουμε τίποτα στο ΑΑΔΜ είναι λάθος. Δημιουργει συγχήσεις.
      Επίσης λάθη έχει και το 19ο που μιλάει για αντιμονοπωλιακή-αντικαπιταλιστικη συσπείρωση και όχι για αντικαιταλιστική.
      Απλά φίλε όταν βλέπεις ένα άρθρο με πολλά θετικα στοιχεία το επικροτείς και ας μην συμφωνεις σε όλα. Μάλιστα αν συγκριθει με του Μεντρέκα που κάνει άτακτη υποχωρηση στα ζητηματα του ιμπεριαλισμου λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι ιμπεριαλιστική χώρα (τι είναι αληθεια χώρα του προμονωπολιακού καπιταλισμου??) τότε ένας λόγος παραπάνω να το επικροτήσουμε.
      Έλεος πια με τον κοματικο σωβινισμό σου που σου έμαθε ότι όλα είναι ή ασπρο ή μαυρο. Ή χτυπάμε παλαμακια ή πετάμε πέτρες για το κάθε τι. Δεν είναι έτσι φιλε.

      Καμίλο Μπερνέρι

      Διαγραφή
    3. Έλεγα ότι το ΑΑΔΜ και το 15ο είναι αποτέλσαμ συμβιβασμού των δλυο εσωτερικών τάσεων του ΚΚΕ. Το ίδιο λέω και σε σχόλιο μου στις 3 και 41. Όποιος θέλει μπορεί να δει όλη την ανάλυση.

      Καμίλο Μπερνέρι

      Διαγραφή
    4. Η τοποθέτηση που κάνει για την Κύπρο είναι ότι δείχνει την γύμνια των άλλων και λέει ότι η θέση του ΚΚΕ δικαιώνεται. Από που και ως που βγαίνει το συμπέρασμα ότι το ΝΑΡ είχε δίκιο?
      Το ότι δεν αλλάζει τίποτα στο ΑΑΔΜ ήταν δική σου θέση και όχι του ΚΚΕ. Ίσα ίσα που το ΚΚΕ λέει ότι η Λαική συμμαχία είναι εξέλιξη και συνέχεια του ΑΑΔΜ. Δεν υπάρχει αντίφαση πουθενά.
      Το άρθρο ξεκαθαρίζει πολλά πράγματα και τα βάζει στην σωστή τους θέση.
      Που λέει ό Μεντρέκας ότι η Ελλάδα δεν είναι ιμπεριαλιστική χώρα?
      Στο άρθρο του αναφέρεται με τα εξής λόγια:

      "Οι Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο λένε: «Ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής του, σε ενδιάμεση θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, με ισχυρές εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ».

      Οσο ανόητο είναι να ισχυρίζεται κάποιος -το ΚΚΕ πάντως δεν το κάνει- ότι η αστική τάξη της Ελλάδας έχει τη δύναμη και τον επιθετικό ρόλο που έχουν οι αστικές τάξεις των ΗΠΑ, Γερμανίας, Ρωσίας, Κίνας κλπ., άλλο τόσο και περισσότερο ανόητο είναι να ισχυρίζεται κάποιος ότι η ελληνική πλουτοκρατία δε δαγκώνει το λαό, δε δαγκώνει τους λαούς προς τα έξω όπου και όταν την παίρνει! Οτι από υποτέλεια και όχι από συμφέρον είναι μέσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ."

      Ξαναδιάβασε αυτό που λέει και πες μου αν έχει σχέση με αυτό που λες εσύ ότι είπε.

      Όσο για το αντικαπιταλιστικό αντιμονοπωλιακό είναι πάλι ξεκάθαρος:
      "Η Λαϊκή Συμμαχία έχει αντιμονοπωλιακό αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, γιατί ο μονοπωλιακός καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός είναι έννοιες ταυτόσημες, ανεξάρτητα από το μέγεθος της Α ή της Β χώρας και τη θέση της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα."

      Μαλλον σου ζητάω πολλά να καταλάβεις. Και κάτι ακόμα αν εμείς είμαστε σωβινιστές τότε εσύ φοράς αντικομμουνιστικές παρωπίδες.

      Διαγραφή
  2. Πιπίλα σου χει γίνει ο κεντρισμός μάστορα δεν έμαθες ακόμα καμιά καινούρια λεξούλα ? Και άσε τα Μάκη γυμνοσάλιαγκα ,,,

    Giorgio Lazer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ψιτ καμηλιερη, σου το εχω ξαναπει, η μεσημαριανη σε χτυπαει περισσοτερο, κοφτην ρε φιλε επιτελους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Λένιν έλεγε ότι η χειροτερη μορφή οπορτουνισμόυ είναι ο κεντρισμός γιατί αυτός εμφανιζεται ως πιο αριστερός. Για αυτό όλα τα πυρά του σταφηκαν ενάντια στον Κάουτσκι.
    Ο κεντρισμός είναι νομοτελεία να εμφανισθεί σε ένα κόμμα που από σοσιαλδημοκρατικό με κομμουνιστικό τίτλο (ΚΚΕ) επηρρεάζεται από πραγματικούς επανάστατες και ...τείνει να πάρει επαναστατικές θέσεις, (19ο) χωρίς τελικά να το κάνει.
    Αντίστοιχη ήταν η πορεία της Β διεθνούς. Τελικά η ρήξη της επαναστατικής πτερυγας με την Β Διεθνή ήταν αναπόφευκτη επειδη οι απόφάσεις που πάρθηκαν για τον πόλεμο (π.χ. στην βασιλεία) με παρέμβαση του Λένιν και της Λούξεμπουργκ δεν τηρηθηκαν ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.
    Αντίστοιχα και στο ΚΚΕ οι αποφάσεις (αντικαπιταλιστικά μισόλογα) δεν εφαρμόζονται στην πράξη (δεκέμβρης 2008, αγανακτησμένοι, γενικά καθεστωτική συμπεριφορα εντος καπιταλιστικής κρίσης).
    Όπως η γερμανικη σοσιαλδημοκρατία ήταν κεντριστικη και έπαιρνε συμβιβαστικές αποφάσεις καθώς συνενωνε στους κόλπους της δύο πτέυρυγες που δεν χώριζαν ιδεολογικα-πολιτικα οργανωτικα έτσι και στο ΚΚΕ από την δεκαετία του 1990 συγκρούονται δύο πτέρυγες.
    Αυτό οδηγει σε συμβιβαστικές αποφάσεις με πιο χαρακτηριστικό το προγραμματικό κείμενο του 15ου. Η μία πτέρυγα έλεγε πάμε με 9-10ο συνέδριο αντιιμπεριαλιστικό στάδιο, επανάσταση και κυβέρνηση. Η άλλη έλεγε αντικαπιταλιστική πάλη, σοσιαλιστική επανάσταση και εργατική εξουσία. Στο διατάυτα η απόφαση ήταν :
    Σοσιαλιστική επανάσταση και γραμμή συσπείρωσης αντιιμπεριαλιστική. Στο επίπεδο της εξουσίας τραγέλαφος. Μια απόφαση που ο καθένας ερμηενευε όπως ήθελε και η αντιπαράθεση συνεχοζόταν για χρόνια.
    Τώρα είναι η ώρα. Ρήξη με τις σοσιαλδημοκρατικές παραδόσεις του ΚΚΕ.
    Διορθωση επαναστατική του 19ου στα επιμέρους λάθη. Υιοθέτση επαναστατικής πρακτικής. Τράβηγμα και συσπειρωση των υπολοιπων εξοκοινοβουλτικών δυναμεων που θέλουν αντικαπιταλιστική πάλη και επανάσταση. Η πολιτική γραμμη γνωστή. : Αντικαπιταλιστικη γραμμη συσπειρωσης (όχι αντικαπιταλιστικη-αντιμονοπωλιακη), για την εργατική εξουσια (όχι εργατικη-λαική).
    Όσοι θέλουν να εργαστούν για την νέα κομμουνιστικη αντικαπιταλιστικη αριστερα πρέπει να πολεμησουν τον κεντρισμό. Ο κίνδυνος να κυλιστούν οι μέσα αντικαπιταλιστες στον βούρκο του κεντρισμού τεράστιος. Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι ότι η "γιαγια" του ελληνιού τροτσκισμού υποχρεωθηκε στην προτελευταια ΚΟΜΕΠ να κάνεις υμνου στον Στάλιν δημόσια. Πρόκειται βεβαια για διασυρμό και ξεφτύλα.

    Καμίλο Μπερνέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά η γελοιότητα δεν έχει όρια. Τα "λογικά" άλματα ξεπερνούν και τον καλύτερο τριπλουνίστα. Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις με το γελοίο του πράγματος. Οι "υπερεπαναστάτικές" κορώνες θα μας κουφάνουν τελείως. Αλήθεια αυτές οι "εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις" όταν τελειώσουν με την ντάγκλα από το χόρτο θα πάνε για γλυκό πρώτα? ή θα πάνε κατευθείαν για να καταλάβουν τα χειμερινά ανάκτορα?

      Διαγραφή
    2. Πραγματικα σκεφτηκα να σου απαντήσω με δομη και τρόπο. Ηθελα να σου αναφέρω σαν αντιλογο την παγια θέση αυτου που σφετεριζεσαι, του λενιν, απεναντι στον αυθορμητισμό και στην συνηδητότητα της εργατικής ταξης. Σκεφτηκα να κατσω να σου αποδομήσω αυτο το ανοητο κειμενο με καλες αλλα κριτικές προθεσεις.

      Μετα ομως θυμηθηκα οτι δεν διαβαζεις τις απαντησεις που σου δινουμε παρα μονο οταν σε βρίζουν, πηδας απο το ενα θεμα στο αλλο, μπαινεις σε καποια αναρτηση και μιλας για αλλα αντι αλλων, πετας τσιτατα αποσπασμενα απο το νοημα τους, κυλιεσαι στις αντιφάσεις και πλενεσαι στα λασπονερα του παραλογισμου (οπως παρατηρει και ο lukasfilm) και ολα αυτα μόνο και μόνο για να πεις κατι... οτιδηπωτε... εστω και αν δεν έχει καμια σχέση, απλα για να φανει οτι κάνεις μια παρεμβαση και να ρήξεις το αντικομμουνιστικο δηλητηριο σου.

      Οπωτε αποφασησα για μια ακομα φορα να σε αποκαλλέσω βλακα η αν οχι απλα βλακα τοτε πληρωμένο τρολλακι του ΣΥΡΙΖΑ (μονο ετσι εξηγηται η βλακεια σου αν αυτη οντως δεν υπαρχει)

      ΡεδΒουλ

      Διαγραφή
  5. ααα και επιτελους γραψε σχολια πανω στο θεμα και οχι γραφεις ενα σχολιο και το πετας ανεξαρτητως θεματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν καταλαβαίνω το πνεύμα του άρθρου του Μαίλη...τί εννοεί???ότι οι κριτικές τέτοιου τύπου γίνονται με copy paste???αδύνατον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1407 λεξεις. Σε απαντηση "1000 λεξεων", εκτος της στηλης προσυνεδριακου διαλογου, με προσωπικες αναφορες σε συντροφους, ενοψει του συνεδριου. Ωραια! Αλλα η κορωνιδα του τροπου σκεψης του σ. Μαιλη ειναι ο επιλογος: "Τα πράγματα είναι καθαρά και από τα ομολογημένα και από τα ανομολόγητα. Ομως το ΚΚΕ στην 95χρονη Ιστορία του έχει βιώσει τα πάντα και έχει βγάλει συμπεράσματα αμετάκλητα." "[...] ανομολογητα". Τουτεστιν? Τι υπονοει σ. Μαιλης, οτι οι συντροφοι που κανουν κριτικη στις Θεσεις εχουν κακες βλεψεις και σκοπους, αλλους απο τους καθαρους και τιμιους του σ. Μαιλη? Και οτι ταυτιζεται ο σ. Μαιλης με "[...] συμπερασματα αμετακλητα" του κομματος. Αμετακλητα? Πολυ επιστημονικον και διαλεκτικον!

    Αλλο ασχετο μα σχετικο:
    Οταν τη στηλη της ιστοριας στο Ρ της Κυριακης την κρατουσε ο Πετροπουλος υπηρχε κατι να μαθεις ή να παρεις αφορμη για να ερευνησεις. Οταν ανακατευτηκαν ατσαλα και ερασιτεχνικα ο σ. Μαιλης και αλλοι, εκεινοι με τις μονογραμματες ή διγραμματες υπογραφες, ηταν φανερο οτι εκαναν copy-paste απο βιβλια της αρεσκειας τους, ή απο κειμενα αλλων ανευ αναφορων και αδειας, ηταν φανερο οτι εκαναν αγγαρεια και πολλοι αναγνωστες και συντροφοι εξασφαλισαν το "αμετακλητο συμπερασμα" περι των δυνατοτητων και του τροπου σκεψης των συγγραφεων.

    Σε κλειστους κυκλους ανθρωπων η κριτικη ειναι πιθανο (και ανθρωπινο) να εξελιχθει σε ξεκατινιασμα. Η πρωτη ειναι παντα σεβαστη ως δικαιωμα και μπορει να εχει ή να μην εχει αξια ως προς το περιεχομενο, το δευτερο, ομως, αν δεν μπει φρενο και μετρο, δεν μπορει παρα να καταληξει σε ιλαροτραγωδια. Ομολογημενως και αμετακλητως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορεί να μου περιγράψει κάποιος την φιλοσοφία και την έννοια του προσυνεδριακού διαλόγου; Τα μέλη που παρουσίασαν τις αντιρρήσεις τους (δεν θίγω καθόλου το αν έχουν δίκιο ή άδικο), τα όσα έγραψαν, τα έγραψαν σε ένα blog, σε κάποια ιστοσελίδα, τα είπαν σε κάποιο καφέ ή κανάλι;
    Με όνομα, επίθετο και ιδιότητα παρουσιάστηκαν στον ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΔΙΑΟΛΟΓΟ για την ΚΡΙΤΙΚΗ στις ΘΕΣΕΙΣ του 19ου, όχι στις ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ! Σε τι παρέβησαν τους όρους του καταστατικού και τους όρους που έθετε η επιτροπή του προσυνεδριακού, για να δικαιολογηθεί τέτοια επίθεση από 2 στελέχη του κόμματος. Με ποιό δικαίωμα ονοματίζονται και στήνονται στον τοίχο; Αν η Κ.Ε θεωρεί ότι αυτά τα μέλη έχουν άλλους σκοπούς, ας παραπεμφθούν στα κομματικά όργανα, στις Κ.Ο τους και εν τέλη αν κριθεί, ας διαγραφούν! Μπορείτε να μου απαντήσετε αν μετά από αυτές τις τοποθετήσεις του Μεντρέκα, του Μαϊλη, του Α.Γ (τελευταία σελίδα του Ριζοσπάστη 29/03/13), θα τολμήσει ποτέ μέλος, φίλος ή οπαδός να τοποθετηθεί σε προσυνεδριακό, με φόβο να τον εκθέσουν ανεπανόρθωτα; Μπορείτε μετά να μου πείτε τι νόημα θα έχει μετά ο Προσυνεδριακός Διάλογος; Οι Θέσεις είναι Αποφάσεις, για να μην χωράει κριτική; Αν η Κ.Ε θεωρεί ότι έχει το αλάνθαστο (άρα δεν δέχονται οι θέσεις και το έργο της κριτική), τότε δεν υπάρχει λόγος και της ύπαρξης των συνεδρίων! Ας μείνει μια Κ.Ε για πάντα! Αν εγώ θέλω να απαντήσω στον Μαΐλη, στον Μεντρέκα, στον Α.Γ μέσω του Ριζοσπάστη, μπορώ; Οι αποδέκτες των επιθέσεών τους;
    Αν η Κ.Ε διαφωνεί με τη στάση των Μεντρέκα, Μαΐλη, Α.Γ και θεωρεί ότι δεν έπρεπε να προσωποποιηθεί η επίθεση μέσω των άρθρων τους, δεν θα έπρεπε να επιτρέψει τη δημοσίευση των άρθρων τους στο Ριζοσπάστη που προωθεί τη κομματική γραμμή, σωστά; Άρα οι προσωπικές επιθέσεις (γενικά) είναι η κομματική γραμμή; Μα δεν είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι αποδεκτές οι προσωπικές επιθέσεις στα πλαίσια του Προσυνεδριακού Διαλόγου, με βάση την ανακοίνωση της επιτροπής του προσυνεδριακού για το 19ο; Με ποιο δικαίωμα τα 3 στελέχη, αυτό το παρακάμπτουν;
    Αυτή η στάση λοιπόν δεν αρμόζει στο ΚΚΕ και σε κανένα στέλεχός του. Ο Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός και η δημοκρατική φιλοσοφία του Προσυνεδριακού Διαλόγου, θα πρέπει να προστατευθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ή κανετε οτι δεν βλεπετε ή απλα δεν φτανει μεχρι εκει.
      υπαρχει ενα ζητημα το οποιο ειναι το copy paste σε πολλες τοποθετησεις. ενα αλλο ζητημα οτι καποιες επιστολες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να γραφτηκαν απο τον υπογραφοντα.
      επιπλεον οταν γραφονται συκοφαντιες, ψεμματα και λασπη πρεπει να απαντησεις γιατι η σιωπη θα εκλειφθει ως αδυναμια. φυσικα δεν μιλαμε για νορμαλκαταστασεις αλλα για καποιους που ειναι στημενοι στην γωνια και περιμενουν να βαλεις ενα (,) λαθος για να σου φορτωσουν και την καταστροφη της ατλαντιδας.
      επισης, ειδικα οι δημοσιογραφοι του "Ρ" που δεν εξεφρασαν απλα διαφωνια, αλλα πεσανε στην λουμπα της λασπης κτλ, αν ειχαν τσιπα επρεπε να φυγουν απο μονοι τους χθες.
      αν ακουσες και την ομιλια της αλεκας στο περιστερι, δεν εχουμε θεμα με την κριτικη, με το ψεμα εχουμε θεμα.
      στον προσυνεδριακο υπηρξαν αρκετα γραμματα με διαφωνιες, δεν αναφερθηκαν σε αλλους που ειχαν μια λογικη στην τοποθετηση τους, ασχετο αν διαφωνει κανεις ή οχι, αλλα σε συγκεκριμενους.
      δεν υπαρχει δημοκρατικος συγκεντρωτισμος στον προσυνεδριακο, τι μλκς ειναι αυτα; στον προσυνεδριακο λες την αποψη σου, οχι ψεματα και συκοφαντιες επαναλαμβανω και δεν κανεις το τρολ για να χρησιμοποιησω και ιντερνετικη εκφραση.
      αν εισαι μελος θα απαντησεις στην οργανωση σου, αν δεν εισαι στειλε επιστολη στον "Ρ" οπως μπορεις να κανεις ειτε εχει προσυνεδριακο ειτε οχι.
      αν θελεις να "βαλουμε" δημοκρατικο συγκεντρωτισμο στον προσυνεδριακο και επειδη οι θεσεις απο τις ΚΟΒ εχουν ηδη υπερψηφιστει τοτε θα πρεπει να γραφουν ολοι υπερ. καταλαβαινεις τι βλακεια ειπες;
      στα πλαισια του προσυνεδριακου μπορει να γραψει κανενας οτι του ερθει; να βγω και να γρψω και εγω "ο jimmyt ειναι πρακτορας οπορτουνιστης και αυτα που λεει ειναι ετσι ειναι αλλιως κτλ κτλ" θα απαντησεις ή οχι; δλδ εχει δικαιωμα ο καθε ενας να λεει οτι μλκ του κατεβει και η ΚΕ δεν μπορει να απαντησει ε;
      ειναι προφανες λοιπον σε οποιον εχει τα στοιχειωδη εφοδια να διαβασει και να κατανοησει, απο πουθενα δεν προκυπτει οτι καταργουμε το 15ο κτλ κτλ.
      τελος, σας το ξαναπα αφηστε τα κλαματα και δωστε στον δικηγορο χαιρετισματα

      Διαγραφή
    2. Ορέ «λεβέντες» δεν αφήνεται ταις φανφάρες και το τρολάρισμα .Ο άλλος τύπος (Χρίστος σιουλας)είναι ξεκάθαρος: θέλει αίμα, (άσχετα αν του γίνει το χατίρι) το ίδιο αίμα θέλουν όλες οι εκφράσεις του αντίπαλου ( από…σπόροι, , νεύρο…, νταλκάδες, Ε.Ο.Σ. αγώνες,) Α μια και μιλάμε για εργ.. αγώνες και φανφάρες : ο Γιωργάκης είναι τόσο ιστορικός και ΚΚΕ όσο και ποιητής. Red…..go…..

      Διαγραφή
    3. Όπως είδατε στις αρχές λέω: (δεν θίγω καθόλου το αν έχουν δίκιο ή άδικο). Αυτό τα λέει όλα όσον αφορά το περιεχόμενο. Για συνέχεια θα πω ότι η ουσία των γραφόμενών μου είναι η κριτική στην προσωπική στόχευση. Αν υπάρχει παρανόηση ή εσκεμμένη διαστρέβλωση του 15ου, ή θεωρείς ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν φράξιες, κάλεσε τους στην Κ.Ο τους και ζήτα τους το λόγο, παρέπεμψέ τους, διέγραψέ τους. Αν θες να προπαγανδίσεις, να τεκμηριώσεις αντίθετα τη "διαστρέβλωση" αυτή μέσω του Ριζοσπάστη κάνε το και "φωτογράφισέ τους", μην τους κατονομάζεις. Αν θεωρείς ότι όλα αυτά τα είπαν για τους παραπάνω λόγους και άρα προσβάλουν ή θίγουν το κόμμα, δεν είναι δυνατόν στον "Κυριακάτικο" ή στα επόμενα φύλλα να τους δώσεις να γράψουν άρθρο, σωστά; Αφού ο Ρίζος είναι η γραμμή του κόμματος, σωστά; Για να καταλάβω όμως γιατί ξέρω λίγα. Από πότε φράξια μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από τα ντοκουμέντα του προσυνεδριακού; Αν τόσο εύκολα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι δημιουργούνται φράξιες, τότε μέσα στα πλαίσια του προσυνεδριακού δεν δικαιολογούνται ΚΑΝ οι ατεκμηρίωτες ή οι εσφαλμένες απόψεις, που μπορεί να έχει κάποιος ΦΙΛΟΣ του κόμματος που αποφασίζει να γράψει ή ακόμα και κάποιο μέλος που δεν έχει ίσως την κατάλληλη ιδεολογική κατάρτιση. Ή θεωρούμε ότι όλα τα μέλη βρίσκονται στο ιδεολογικό επίπεδο που πρέπει; Πόσο μάλλον κάποιος ΦΙΛΟΣ!!! Αν πάλι οι "φράξιες" αυτές και η "τεκμηρίωσή" των γραφόμενών τους (σωστή ή λάθος, δεν το σχολιάζω) έχουν την δυνατότητα-πάντα μέσα από "ανοιχτές" διαδικασίες, όπως του προσυνεδριακού ή μέσα στις συνελεύσεις των οργανώσεων-να επηρεάσουν την πλειοψηφία των μελών και μέσα στις Κ.Ο, σε αντίθεση με την προπαγάνδα της Κ.Ε, τότε πάουν να είναι φράξιες και γίνονται πλειοψηφία, σωστά; Αν αυτό αποδειχθεί λάθος, αυτομάτως σε μια τέτοια περίπτωση η Κ.Ε και τα όργανά της φέρουν την ευθύνη, αφού θα σημαίνει ότι δεν θα έχουν καταφέρει να καλλιεργήσουν το ιδεολογικό υπόβαθρο των μελών του κόμματος. Βλέπεις γιατί μιλάω για Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό (και σαφώς δεν τον εντάσσω στα πλαίσια του προσυνεδριακού, αλλά πάω πιο βαθιά); Δυστυχώς ή ευτυχώς ο Δ.Σ έχει τα καλά έχει και τα κακά. Καλά είναι αν η πλειοψηφία παίρνει τις σωστές αποφάσεις για το κίνημα και τα κακά είναι αν παίρνει τις λάθος! Δηλ. ότι έγινε στο ΚΚΣΕ στο 20 συνέδριό του! Η Ιστορία μόνο το δείχνει. Ο Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός είναι η πλειοψηφία, τέλος. Λέω και πάλι, δεν υποστηρίζω ή κατακρίνω τα γραφόμενα τους. Κατακρίνω τον τρόπο που έγινε η κριτική. Το αν δημιουργείται "δεδικασμένο", αφού αυτό δεν έχει ξαναγίνει έως τώρα.
      Υ.Γ: @modesto: Προς το τέλος αυτοδιαψεύδεσαι γιατί αυτό ακριβώς δεν μπορείς να κάνεις, να με ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕΙΣ. Δεν επιτρέπεται στον προσυνεδριακό για τους υπόλοιπους, αλλά η Κ.Ε μπορεί; Γιατί, δεν μπορεί να περιμένει το συνέδριο για να κατονομάσει; Πρέπει να το κάνει δημοσίως;
      Υ.Γ2: @modesto: Οι Θέσεις υπερψηφίστηκαν, πριν την έναρξη του Προσυνεδριακού; "καταλαβαινεις τι βλακεια ειπες;"
      Υ.Γ3: Ο Λένιν στα περισσότερα συνέδρια κατόρθωνε να επιρρεάζει μόνος του σε σωστή κατεύθυνση, τις σχεδόν ήδη δρομολογημένα αντίθετα αποφάσεις. Αν έχεις τα αρχίδια κάνε το και εσύ, όπως και αν λέγεσαι...είτε φίλος, είτε δημοσιογράφος, είτε μέλος, είτε Κ.Ε!

      Διαγραφή
  9. Από την στιγμή που κομματικά μέλη χρησιμοποιούν ψέμματα και λάσπη στις επιστολές τους, μη σεβόμενοι την ιδιότητα "Μέλος του ΚΚΕ" και εξυπηρετώντας στενά τις δικές τους προσωπικές φιλοδοξίες και τον εγωισμό τους, κατα την άποψη μου δεν θα έπρεπε να δημοσιεύονται καν. Βασικά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται καν στο κόμμα.

    Και όχι να τους δίνεις την δυνατότητα να γράψουν τις παπαριές τους και ύστερα - αφού αποτύχουν στην προσπάθειά τους για φραξιονισμό - να αποχωρήσουν από μόνοι τους.

    Κι όσον αφορά, τους παραπάνω φαρισαίους, που κόπτονται περισσότερο για τις διαδικασίες και τους κανόνες του διαλόγου, και όχι για την ουσία των γραφέντων και λεχθέντων, τους εύχομαι περαστικά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε βάζω να ανατρέξεις στην παραπάνω απάντησή μου για να δεις ότι δεν θίγω τις απόψεις εκατέρωθεν. Θίγω τον τρόπο που έγινε η κριτική. Το θέμα Redfly δεν είναι οι διαδικασίες και οι κανόνες του ΔΙΑΛΟΓΟΥ. Είναι μεταξύ άλλων και ΟΙ διαδικασίες και ΟΙ κανόνες (σκέτο),αυτά που σε ξεχωρίζουν ως Κομμουνιστικό Κόμμα! Ακόμα και αν συμφωνώ απόλυτα με την ουσία της κριτικής του Μεντρέκα, του Μαΐλη, του Α.Γ, διαφωνώ ΚΑΘΕΤΑ με τον τρόπο που έγινε.

      Διαγραφή
    2. διαβασε και την απαντηση μου στο αλλο θεμα.
      δεν μπορω ουτε εγω ουτε εσυ να ξερουμε αν ολα αυτα που λες εγιναν ως εσωτερικες διαδικασιες. εγω εικαζω απο τα συφραζομενα οτι εγιναν και οι συγκεκριμενοι επιμενουν και αυτοματος αυτο παει σε αλλη κατηγορια το θεμα και οχι απλα σε μια δαφωνια επι του προσυνεδριακου.
      οταν ο αλλος σε παλευει βρωμικα και εκ των εσω εσυ τι θα κανεις;

      Διαγραφή
  10. Αυτός ο Π. είναι ο Πετρόπουλος ή είναι συγγενής του; Δεν κατάλαβα την καούρα του για τον...μεγάλο "ιστορικό"! Σιγά παιδιά μην κρέμεται όλη η ιστορική αλήθεια από τα "γένια" ενός Πετρόπουλου! Αλλά είναι πασιφανές, ορισμένοι νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να το παίζουν οι "Θεωρητικοί", οι "σοφοί" και οι "Πάπες" του ΚΚΕ που όλοι πρέπει να κρέμονται από τις φανφάρες τους, έξω από κάθε αρχή συλλογικότητας...Και σιγά μην περιμέναμε κάποιους Πετρόπουλους για να μάθουμε ιστορία, γιατί μάλλον την φέρνουν στα οπορτουνιστικά τους μέτρα, αντιμετωπίζοντας όλους τους άλλους σαν αδαείς. Για αυτό το λόγο, τώρα που έχει ολοκληρωθεί η προσυνεδριακή διαδικασία με τη συντριπτική υπερψήφιση των Θέσεων, η Κ.Ε. έχει κάθε υποχρέωση να τους αποκαλύψει, γιατί παράγινε με τον φραξιονισμό τους και τις αρλούμπες τους. Έχουμε και εμείς άποψη!!!
    kk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτος που υπογράφει με Π στον Ριζοσπάστη δεν είναι ο πετρόπουλος αλλά ο Στέφανος Λουκάς, που σημερα Σαββατο έγραψε ένα όντως "μεθυσμένο" άρθρο που φαίνεται ότι υπερασπίζει την γραμμή με βαριά καρδιά. Άλλωστε ο "Π" ή "Ι " έχει γράψει αρκετά άρθρα στον Ριζο που υποστηριζει ότι το ζήτημα της αποδεσμευσης από την ΕΕ μπορεί να γίνει κρίκος. Είναι αυτος που εκλαικευσε στον Ριζο την ανάγκη για πολιτικά αιτηματα ανατροπής τα οποία πρόβαλε το ΚΚΕ αμέσως υστερα από τις εκλογές και τελικά μάλλον τα ξανααπέσυρε (αλλά αυτο θα το δούμε). Το άρθρο είναι μεθυσμενο όπως γράφει ο "εργατικος αγωνας" γιατί ο Στέφανος την γραμμή την σημερινή δεν την πιστέυει. Δεν είναι τυχαία η κάλυψη που δίνει εδώ και καιρο σε όλους τους διαφωνούντες δημοσιογράφους του Ριζοσπάστη, δεν είναι τυχαίο ότι ανέχτηκε την μετατροπή του Ριζοσπάστη σε οχυρό των δεξιών οπορτουνιστών, δεν είναι τυχαία η ασυλία που δίνει σε αστέρες δημοσιογραφους τύπου Μπογιοπουλου να γράφουν διαρκώς πράγματα που βρίσκονται σε αντιθεση με την κεντρικη γραμμή του ΚΚΕ κ.α.
      Ο άνθρωπος σημερα υπογράφει ως μέλος του ΠΓ αντιγράφοντας Μαίλη. Είναι φανερο ότι κάνει αγγαρεία ή πιο σωστα υποχρεώθηκε να γράψει το άρθρο. Οπότε επανέλαβε αυτά που έχουν γραφφτει χωρι να συνεισφέρει με κανένα καινουριο επιχειρημα.

      Καμίλο Μπερνέρι

      Διαγραφή
    2. Εκτός αν πρόκειται για ηλίθιο που ενώ είναι μελος του ΠΓ δεν έχει δικιά του άποψη πάνω σε μια συζήτηση που γίνεται πάνω από μια δεκαπενταετία στο ΚΚΕ.
      Υ.Γ. την πραγματική άποψη του Στέφανου μπορείται να την δείτε ψάχνοντας στον προσυνεδριακό του 15ου όπου υπερασπίζεται την διατύπωση του τότε προγράμματος στο κορυφαίο των κορυφαίων ζήτημα της κυβερνησης.

      Καμίλο Μπερνέρι

      Διαγραφή
    3. Αυθεντικος ειναι μόνο ο Μάκης για αυτό πείθει. Έχει βέβαια και αυτος τις ευθυνες του για τον Δεκέμβρη του 2008, τους αγανακτησμένους, την αποχή από τις συγκρούσεις κλπ

      Καμίλο Μπερνέρι

      Διαγραφή
  11. Καρμπον

    Να ρωτησω οι σ/φοι που υπερασπιστηκαν τις θεσεις δεν ειχαν καρμπον τοποθετησεις ? Εγω 3-4 αξονες καταλαβα
    1) Κοινοβουλευτικες Αυταπατες
    2) Ιμπεριαλισμος-μονοπωλιακος καπιταλισμος
    3) θεση για πολεμο
    4) Αρνηση συμμετοχης σε κυβερνηση

    Μηπως πρεπει να τους γινει κριτικη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πιστεύω πώς είναι κακό αυτό που γίνετε για το κόμμα ενόψει του συνεδρίου εδώ,παντός ακόμα κι αν σύμφωνο με τις απόψεις του Μαίλη θεωρώ άκομψο και τραγικό λάθος να απαντά κατά αυτόν τον τρόπο προκαταβάλλοντας απόψεις ενόψει του συνεδρίου. Αυτά είναι για να ειπωθούν εκεί. Καλό θα ήταν επίσης να σπεύδουμε να κατηγορούμε για σεχταρισμό,φραξιονισμό κλπ, ανερυθρίαστα συντρόφους που εκφράζουν την μία η την άλλη θέση, είναι θεμιτό να υπάρχουν ενστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καρμπον

    Ερωτηση αφου οι δημοσιογραφοι του ριζοσπαστη που κανουν κριτικη το κανουν γιατι ψαχνουν για μεροκαματο ? Αυτοι που υπερασπιζονται μηπως το κανουν για τον μισθο τους ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. οχι αγαπητοι. οι θεσεις αποτελουνται απο 96 σελιδες. κριτικη (απο συγκεκριμενους) γινεται σε 2-3 σημεια με ιδια φρασεολογια, που ακομα και ο ιδιος ανθρωπος να θελησει να τα πει μια διαφορετικη διατυπωση θα κανει.
    τα αρθρα που "υπερασπιζονται" τις θεσεις μιλανε και για τις δικες τους εμπειριες απο τον χωρο που δρουνε.
    επαναλαμβανω δεν μιλαω για ολους τους διαφωνουντες αλλα για συγκεκριμενους.
    η θεματολογια που λες που ειναι ταυτοσιμη ειναι σε αυτους που απαντανε και οχι σε αυτους που καταθετουν συμφωνια αλλα και προτασεις βελτιωσης και αγωνια για το οτι αποφασισει το συνεδριο πως θα προχωρησει στην καθημερινοτητα.
    τους εξυπνακισμους περι συμφωνιας για το μεροκαματο αλλου. την αδυναμια αλλων μην πατε να την φορτωσετε αλλου.
    τα πραγματα ειναι απλα. εδω και καιρο προσπαθουν διαφοροι να αλλοιωσουν το ΚΚΕ. προσπαθησαν με τον οικονομικο στραγγαλισμο, τις προβοκατσιες (γερμανος), την τρομοκρατια (δολοφονια εργατη σε συγκεντρωση), την γραμματολαγνεια και το ποτε θα φυγει η κακια αλεκα που φταιει για ολα στο κομμα (κυριως φταιει γιατι ως επικεφαλης δεν αφησε να διαλυθει και υπαρχει ακομα και ποναει πολλους). φτιαξανε ασφαλιτο μπλογκ, αλλοι απο μλκ και αλλοι επειδη ξερουν τι κανουν συμμετεχουν σε αυτη την προσπαθεια που ακομα και ο μανιαδακης θα στεκοταν με σεβασμο μπροστα της. ηρθε ο καιρος να ξεχωρισει η ηρα απο το σταρι. οποιος εχει τα κακαλα να προχωρησει μπροστα με το ΚΚΕ (με οποιες διαφορες μπορει να εχει) ή θα παει με αυτους που βαζουν δικαιολογιες μπροστα στα δυσκολα και στρωνουν απο τωρα το χαλι.
    θα πανε με αυτους που τραβανε μπροστα για την οργανωση της εργατικης εξουσιας ή με αυτους που θελουν αλλα δεν τολμανε να το πουν ανοιχτα ακομα οτι θελουν "κυβερνηση" απο τα πανω με τους οπορτουνιστες για διαχειριση του συστηματος;
    οποιος ειναι πεποισμενος οτι η προσωπικη του αυθεντια ειναι πανω απο την συλλογικοτητα ενος κομμουνιστικου κομματος εχει προδιαγεγραμμενη πορεια.
    για να πω και εγω ενα τσιτατο του λενιν, για να παει οτιδηποτε μπροστα πρωτα πρεπει να τσακισεις τον οπορτουνισμο.
    διαλεχτε με το ΚΚΕ με ολα τα καλα και τα στραβα του στην μαχη ή με τους οπορτουνιστες και τους αριβιστες τυπου αλαβανου, καπεταν παναγιωτη, δικηγορου φραξιονιστη και του α.χ.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και στα 2 θέματα για τον προσυνεδριακό, τις και τις απαντήσεις θα γράψω 2-3 πράγματα και θα συμφωνήσω με ΕΝΑΝ. Ελπίζω να μην θεωρηθεί άποψη - καρμπόν και ακούσω κι εγώ τα μύρια όσα.
    Στην ουσία και τον τρόπο υπεράσπισης της άποψής του συμφωνώ με τον JimmyT.
    1. Όταν λες προσυνεδριακός διάλογος σημαίνει ότι ο καθένας, μέλος ή φίλος, παίρνει το λόγο να εκφράσει μια άποψη. Για να την πει σημαίνει ότι την πιστεύει. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ακούγονται όλες οι απόψεις και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Όταν με τη λήξη αυτού του διαλόγου κάποιοι είναι πιο ίσοι από κάποιους άλλους και έχουν πρόσβαση στον κομματικό τύπο και (παραβλέποντας την προσωπική επίθεση και στοχοποίηση) εκφράζουν την "επίσημη" θέση τότε τι σόι διάλογος είναι αυτός;
    2. Το Blog το δικό σας όπως και κάποια άλλα που εκφράζουν μια υποστήριξη στο κόμμα και που αποποιούνται την "επίσημη" έκφρασή του θα πρέπει να συμβάλλουν στην διάδοση των απόψεων του ΚΚΕ και την στήριξη των θέσεών του αλλά θα πρέπει να προσπαθούν να τραβήξουν εργαζόμενους, πολιτικοποιημένους ή όχι, προς τη μεριά του κόμματος. Επίσης θα πρέπει να έχουν οι "προπαγανδιστές" την υπομονή όχι μόνο να εξηγούν στους αδαείς περί Μ-Λ αλλά ακόμη και σε ενταγμένους σε άλλους χώρους. Δηλαδή να απαντάνε επί της ουσίας, να στηρίζουν στη Μ-Λ θεωρία και αν ακόμα καταλάβουν ότι κάποιος είναι προβοκάτορας και γνωστό σε αυτούς τρολ, μέσα από την απάντησή τους να σκέφτονται και τον "ακροατή" αυτής της συζήτησης. ΑΡΑ επιθέσεις προσωπικές και αισχροί χαρακτηρισμοί οδηγούν την πλειοψηφία απέναντι από το ΚΚΕ.
    3. Πρέπει να ξανακοιτάξουμε τι αξία και τι σημασία έχει η λέξη σύντροφος. Ακόμα κι αν οι απόψεις είναι διαφορετικές μπορεί να είναι η από την ίδια πλευρά διαφορετική προσέγγιση με γνώμονα την επίλυση προς όφελος της εργατικής τάξης. Αν συμφωνούσαμε όλοι σε όλα τότε θα οδηγούμασταν σε ολοκληρωτικούς ατραπούς και πλήρως απέναντι από την διαλεκτική (ενότητα και πάλη των αντιθέτων) και την εξέλιξη (άρνηση της άρνησης).
    Ομολογώ ότι φοβάμαι τις αντιδράσεις του σκληρού πυρήνα του Blog. Ομολογώ επίσης ότι ενώ το παρακολουθώ αρκετό καιρό και κατά διαστήματα τοποθετούμαι έχω φτάσει στο σημείο να μ' εκνευρίζει η επίθεση στους βαρβάρους...
    Το Τσακαλόπαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καρμπον

    modesto αν θες να εχεις 2μετρα και 2 σταθμα δικαιωμα σου και αυτο οπορτουνισμος ονομαζεται . Το δημοσιευω αρθρα που λεω οτι λενε ψεμματα για να τους απαντησω ειναι κοροιδια και προφανως δεν πειθει κανεναν.
    Το ΚΚΕ παντα προστατευε τα εσωτερικα του δεν τα εδινε στην βορα του αστικου τυπου. Ειδικα και αφου οι θεσεις εχουν υπερψηφιστει με μεγαλη πλειοψηφια οποτε δεν υπαρχει καποιος "κινδυνος" δεν υπαρχει κανενας λογος κομματικα στελεχη δημοσια να μιλανε με τετοιους χαρακτηρισμους για αλλα μελη του κομματος. Πλητουν την εικονα του ΚΚΕ και ειναι αποριας αξιο να μην ειναι κατανοητο αυτο.

    Ο καθενας διαλεγει καθημερινα απο την σταση ζωης του και οχι απο την επανασταση της φρασης. Αν γνωριζεις πραγματα που μπορουν να βοηθησουν στην αντιμετωπηση της επιθεσης που δεχεται το κομμα να πας να τα πεις και να εισαι σιγουρος οτι θα αξιοποιηθουν απο σεναρια και υποθεσεις οι εντος του κομματος σιγουρα μπορουν να κανουν καλυτερα απο εσενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου καλά έκαναν οι σύντροφοι και απάντησαν στα ψέμματα που ειπώθηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο.
      Δεν μιλάμε για θέσεις και αντιθέσεις αλλά για ψέματα και η απόσταση από μια ειλικρινή διαφωνία σε ένα ψέμα είναι τεράστια.
      Αυτό που δεν βάζετε στο ζύγι είναι ότι γράφτηκαν στον Ριζοσπάστη. η εφημερίδα μας έχει ένα ειδικό βάρος. Το ότι δημοσιεύτηκαν εκεί αυτόματα τους δίνει και μια αίγλη ως απόψεις, ενώ δεν είναι τίποτα άλλο από ψέματα.
      Για να μην πάω μακρυά δείτε πως αξιοποιήθηκαν από τα γνωστά κέντρα.
      http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/13076/astiki-propaganda
      Έτσι για να ξέρουμε τι λέμε και τι ρόλο παίζουν αυτά τα παιχνίδια.

      Διαγραφή
    2. loukasfilm δεν έχω στόχο να έρθω σε αντιπαράθεση ΚΑΙ μαζί σου, αλλά οφείλω να τονίσω ότι αυτά που αξιοποιήθηκαν, την προκείμενη στιγμή, δεν ήταν οι επιστολές στον προσυνεδριακό αλλά οι ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ, με σφοδρή επίθεση και κατονομάζοντας τους συντάκτες τους, του Μεντρέκα! Ποιός λοιπόν έδωσε τροφή για αυτή την αξιοποίηση από τα γνωστά κέντρα;

      Διαγραφή
    3. δηλαδη ρε καρμποναρα αν καποιος, ακομη και μελος του ΚΚΕ, αξιοποιησει τον διαλογο, την εφημεριδα, για να αραδιασει ενα καρο παπαριες προκειμενου να κανει αυτο που εχει αποφασισει, δηλαδη να συκοφαντησει το ΚΚΕ για τον α η β λογο, πρεπει ολοι να κανουμε μουγκα και να μην απαντησει κανεις στις παπαρολογιες?Με λιγα λογια μου λες οτι ο διαλογος ειναι καλος οταν εχει μια ακρη, το χτυπημα του κομματος, αν υπαρχει ανταπαντηση τοτε ειναι "συκοφαντηση των σφων"....βρε δε μας παρατατε λεω εγω "αυτοκλητοι σωτηρες" της κομματικης νομιμοτητας

      Διαγραφή
  17. Σύντροφοι, σαν σήμερα εκτέλεσαν τον Μπελογιάννη,ας αφουγκραστούμε την μνήμη του κι ας φωνάξουμε ΤΙΜΉ ΚΑΙ ΔΌΞΑ ΣΤΟ ΚΌΜΜΑ ΠΟΥ ΓΈΝΝΗΣΕ,ΓΈΝΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΝΝΆ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΔΕΣ. Ας μην κάνουμε τους οπορτουνάριους να τρίβουν τα χέρια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ή δεν εχετε παρει πρεφα τπτ ή απλα συνεχιζετε το ιδιο τροπαρι. δεν κουραζομαι ομως. αλλο πραγμα η ανταλλαγη προτασεων και η ιδεολογικη αντιπαραθεση και αλλο τα ψεμματα. αυτα πρεπει να απαντηθουν. εκει καπου λοιπον τελειωνει και η κουβεντα του αν επρεπε ή οχι να υπαρξουν τα αρθρα. οταν θελει η %$@#% να κρυφτει και η χαρα δεν την αφηνει δεν θα μπεις και εσυ στην χαρα θα της την σπασεις. απλα
    @για τον καμιλιερη
    εδωσες ρεστα παλι. δωσε μας τα φωτα σου και για αλλα ακρονυμια του "Ρ". μλμ οτι εισαι η KGB του κινηματος. ξερεις τι ακριβως εννοουν συντακτες ενω γραφουν ξεκαθαρα αλλο, διαβαζεις τις μοιχιες σκεψεις τους, ξερεις ολα τα περιφρουρημενα μυστικα του ΚΚΕ, ακομα και αυτα που δεν εχουν γινει, μιλαμε οτι πρεπει να εισαι ο γιος του τσακ νορις.
    ΚΑΜΙΛΟ ΘΕΕ ΠΑΡΕ ΤΟ ΚΚΕ
    οσο για τον μπελογιαννη. συμφωνω σε ολα με τον kostas bots, απλα να θυμηθουμε και τον ρολο τους στην δολοφονια του μπελογιαννη.
    και να θυμομαστε ολοι την προδοσια των οπορτουνιστων και το που ειναι ικανοι να φτασουν. με αυτους μας καλουν να συνεργαστουμε. καλυτερα να παραδοθω μονος μου παρα να μου την ριξουν στην πλατη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δυστυχώς αποδυκνειεται για ακόμη μια φορά πως ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες ο εσωκοματικος αντίπαλος είναι χειρότερος από τον ταξικό! Τι νόημα αλήθεια έχει ένας διάλογος όταν αντιμετωπίζεις με αυτόν τον τρόπο(έχοντας το πλεονέκτημα της απάντησης) τον κάθε σύντροφο που καταθέτει την άποψη του έστω και με λάθη? Απλά κανείς το λάθος μεγαλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δηλαδη "διαλογος" απο τη μια μερια μονο?μονο δηλαδη οσοι επικρινουν για οποιοδηποτε λογο τα στελεχη του κομματος η τα καθοδηγητικα του οργανα πρεπει να εχουν λογο?Να μην υπαρχει αντιλογος?Στο ονομα ποιου καταστατικου θα πρεπε να γινεται αυτο για να καταλαβουμε δηλαδη το σκεπτικο σου, ε ποιανου?Αν ηθελε το Κομμα, η ΚΕ να "αντιμετωπισει" τους σφους οπως λες, θα το εκανε αλλιως, απλα δεν θα δημοσιευονταν οι επιστολες τους, ακου φιλε, εχω δωσει 3 μαχες εναντια στον οπορτουνισμο, αυτη θα ειναι η τεταρτη, και ενα εχω να σου πω..."εχουν γνωση οι φυλακες" τωρα πια, δεν μασαμε, βαλτε το καλα στο μυαλο σας "ασπονδοι φιλοι και οπαδοι του ΚΚΕ"...

      Διαγραφή
  20. Τάσσο, μάλλον ο διάλογος στην δική σου αντίληψη είναι διαφορετικός, εκτός αν θεωρείς ότι έγραψα να μην υπάρχει αντίλογος...εκτός αν θεωρείς ότι όχι ο καθένας αλλά συγκεκριμένοι σύντροφοι που οι αγώνες τους δεν μετριούνται αριθμητικά , ξαφνικά καταθέτοντας κριτική έγιναν οπορτουνιστές και μάλιστα δηλώνεις και έτοιμος να τους πολεμήσεις...
    Λάθος αντίπαλό επέλεξες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ, ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ.ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΣΟΥ ΤΑΦΗΝΩ ΝΑ ΤΑ ΧΕΙΣ ΚΑΤ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.

      Διαγραφή
  21. Τάσσο, μάλλον ο διάλογος στην δική σου αντίληψη είναι διαφορετικός, εκτός αν θεωρείς ότι έγραψα να μην υπάρχει αντίλογος...εκτός αν θεωρείς ότι όχι ο καθένας αλλά συγκεκριμένοι σύντροφοι που οι αγώνες τους δεν μετριούνται αριθμητικά , ξαφνικά καταθέτοντας κριτική έγιναν οπορτουνιστές και μάλιστα δηλώνεις και έτοιμος να τους πολεμήσεις...
    Λάθος αντίπαλό επέλεξες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρις καρ., όταν κάποιος δημοσιεύει σε ένα διάλογο την αντίθεση του συνοδεύοντας την με αθλιότητες (όχι απλά μια διαφορετική άποψη) τότε, ναί, πρέπει να παίρνει απάντηση δημόσια. Η ουσία είναι μια: οι Θέσεις της Κ.Ε. έχουν υπερψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία και έχουν τη στήριξη χιλιάδων οπαδών και φίλων. Αυτό δίνει το δικαίωμα στην Κ.Ε. να απαντά. Στο κάτω-κάτω, το έχει υποχρέωση αφού έχουν υπερψηφιστεί οι θέσεις. Για ψάξε, όμως, σε ποιο κόμμα ή οργάνωση έγινε τόσο πλατιά προσυνεδριακή διαδικασία και ελεύθερη συζήτηση, ακόμα και από τις στήλες της εφημερίδας του κόμματος; Μήπως στο ΣΥΡΙΖΑ, που σκοτώνονται για τη μοιρασιές των συνιστωσων στις καρέκλες και κατηγορούν την ηγεσία του ότι κινείται χωρίς αποφάσεις οργάνων; Μήπως στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ακόμα περιμένουν το συνέδριο τους και οι μισοί έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι μισοί το ετοιμάζουν; Αλήθεια πιο άλλο κόμμα έχει διαδόσει πλατιά τις θέσεις για το Συνέδριο του και να έχει κάνει εκατοντάδες συσκέψεις και συκεντρώσεις για συζήτηση για ένα ολόκληρο τετράμηνο; Και σε ποιο άλλο κόμμα έχουν το θράσσος τα άλλα κόμματα να παρεμβαίνουν για να το χτυπήσουν και να το συκοφαντήσουν; Την παρέμβαση του αντίπαλου για να χτηπηθεί το ΚΚΕ δεν την επιτρέπουμε!
      kk

      Διαγραφή
    2. γιατι κοπιαρεις τον εαυτο σου?Σου απαντησα στο πρωτο σου σχολιο, τι μου απαντας με επαναληψη του, αν εχεις κατι αλλο να πεις πεστο αλλιως δεν υπαρχει λογος να συνεχιζουμε την κουβεντα μεταξυ μας και να κουραζουμε και τους υπολοιπους.

      Διαγραφή
  22. από τόν διάλογο καί τήν αντιπαράθεση με επιχειρήματα δέν έχει νά φοβηθεί κανείς.αν υπάρχουν αθλιότητες θεωρώ πώς μπορούμε νά το δούμε αλλά μέ αφετερία τό ποιός γράφει καί σέ τι αποσκοπεί.
    ξαφνικά όμως στελέχη με ξεχωριστή διαδρομή καί συμμετοχή στούς αγώνες καί στό κκε νά αντιμετωπίζονται μέ ευκολία ως άθλιοι καί οπουρτουνιστές θεωρώ στήν παρούσα φάση ότι οχι μόνο δέν βοηθάει αλλά θά δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα...
    τό κείμενο τού μπογίοπουλου σήμερα αλλά καί τού κακουλίδη εχθές νομίζω πώς πρέπει νά προβληματίσουν ουσιαστικά καί όχι νά αντιμετωπιστούν επιφανειακά μέ τήν γνωστή κριτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλά, ο καθένας μπορεί να βλέπει ορισμένα ζητήματα υπό το δικό του πρίσμα και αντίληψη. Το ίδιο ισχύει και για εσένα Πάρις Καρ. Από εκει και πέρα σε έναν οργανισμό που υπάρχει ίδιες-κοινές ιδεολογικές και πολιτικές αρχές, όταν μια άποψη απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία, οι φορείς της πρέπει τουλάχιστον να το σέβονται. Επίσης δεν είναι δυνατόν να αμφισβητούνται οι στρατηγικοί σκοποί(που χαρακτηρίζουν και δημιουργούν τους λόγους ύπαρξης του οργανισμού), πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις και επεξεργασίες! Όταν αυτό γίνεται με ύπουλα και αντικομματικά μέσα με τη στήριξη αντιπάλων, ακόμα χειρότερα...
    Τέλος πάντων. Απλά μια τελευταία επισήμανση και τουλάχιστόν σκέψου την. Όλοι αυτοί καταξιώθηκαν ως στελέχη του ΚΚΕ, γιατί καταξιωμένες είναι η πολιτική και η δράση του ΚΚΕ. Αυτό τους ανέβασε στα μάτια του λαού. Και ο μόνος λόγος που ορισμένοι αρέσκονται να τους υπερπροβάλλουν και να τους γλείφουν, είναι για να χτυπήσουν το ΚΚΕ. Αλλιώς θα τους παρουσιάζαν σαν δογματικούς και ανίδεους!!! Και καταλαβαίνεις πολύ καλά τι εννοώ! Άλλωστε υπάρχουν πολλά άξια στελέχη του ΚΚΕ με σεμνότητα...που επειδή δεν βγαίνουν στο γυαλί, υποτίθεται ότι είναι ανύπαρκτοι!
    kk

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.