30 Μαρτίου 2013

Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα

«Ο υπαρχιφύλαξ, διαταχθείς υπό του διευθυντού του, μετέβη αμέσως εις την πτέρυγαν όπου ευρίσκοντο τα κελιά των 8 μελλοθανάτων και εισήλθεν πρώτον εις το υπ' αριθμ. 2 απομονωτήριον, εις το οποίο εκρατούντο οι ΜπελογιάννηςΛαζαρίδης και Μπάτσης. Πλησιάζει τον Μπελογιάννη.

*

"Νίκο σήκω"
Ατάραχος ο Μπελογιάννης σηκώνεται και λέει:
"Πάμε για καθαρό αέρα;"
"Ναι, του απαντά, σας πάνε για εκτέλεση" (...)»

*
(Από το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Κορωναίου, όπως δημοσιεύτηκε την επομένη της εκτέλεσης στην «Προοδευτική Αλλαγή»).
***
Τα χαράματα της Κυριακής 30 του Μάρτη του 1952, ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του,Δημήτρης ΜπάτσηςΝίκος Καλούμενος και Ηλίας Αργυριάδης, πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.
Το παράγγελμα γι' αυτήν την πολιτική δολοφονία δόθηκε από το μετεμφυλιακό καθεστώς της άρχουσας τάξης της Ελλάδας μαζί με τους Αμερικανούς συμμάχους της.
Η ελληνική πλουτοκρατία, η κυβέρνηση Πλαστήρα, το παλάτι, το στρατιωτικό και παραστρατιωτικό κατεστημένο, σαν σήμερα, πριν από 61 χρόνια, εκτελούσαν τον Νίκο Μπελογιάννη.


*

«Είμαι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ακριβώς για την ιδιότητά μου αυτή δικάζομαι, γιατί το Κόμμα παλεύει και χαράζει το δρόμο της Ειρήνης, της Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας...».

*

«Οι μάρτυρες - είπε απευθυνόμενος στους στρατοδίκες ο Μπελογιάννης - φτάσανε μέχρι του σημείου να λένε πως κάθε Κομμουνιστής είναι κατάσκοπος και πως οι Κομμουνιστές δεν είναι Ελληνεςκαι πως το ΚΚΕ δεν είναι ελληνικό Κόμμα.
Τι άτιμο ψέμα!
Ο πατριωτισμός κάθε κόμματος μετριέται μόνο τότε που η λευτεριά και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας διατρέχει κίνδυνο.
Απ' αυτό και μόνο αν βγάζατε συμπέρασμα, θα σχηματίζατε τη σωστή εντύπωση για το χαρακτήρα του ΚΚΕ, που χωρίς καμία αμφιβολία πρόκειται για καθαρό πατριωτικό Ελληνικό Κόμμα».

*

Με τα λόγια αυτά, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Νίκος Μπελογιάννης έδωσε το στίγμα της δίκης, μετατρέποντας τους στρατοδίκες του από κατηγόρους σε κατηγορούμενους.

* * *

«Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας.
Το δείξαμε όταν εκινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και, ακριβώς, αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο.
Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας.
Πιστεύω ότι δικάζοντάς μας σήμερα, δικάζετε τον αγώνα για την ειρήνη, δικάζετε την Ελλάδα».

*

61 χρόνια μετά

Τα τελευταία λόγια του Μπελογιάννη κατά την απολογία του, το Φλεβάρη του '52, λίγες μέρες πριν από την εκτέλεσή του, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν για πάντα να αποτελούν μέτρο τουπατριωτισμού, του διεθνισμού, της ανθρωπιάς.



Γραφει ο

Νικος Μπογιοπουλος

47 σχόλια:

  1. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλεγεται αυτό το κομματι που αναφερεται στον πατριωτισμό. Υπάρχουν και άλλα κομματια ή αποσπάσματα για να τιμηθει ο Μπελογιάννης. Την στιγμή που το ΚΚΕ αφαιρεί την πάλη για την εθνικη ανεξαρτησια από το καταστατικο του, στον Ριζο επιλέγεται αυτο το απόσπασμα από Μπελογιανη για να γινουν συνειρμοι οτι το ΚΚΕ αρνειται τους νεκρους του, την ιστορία του και τα ρέστα.
    Από την άλλη η ηγετικη ομάδα ισορροπει μεταξύ δύο αντιτιθεμενων προοπτικων και αποψεων

    Καμιλο Μπερνερι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΚΩΛΟ-ΤΟΥΜΠΑ ΙΣΩΣ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΑ...

      Διαγραφή
    2. Απαντηση παπαρηγας για τον πατριωτισμο δεκεμβρης του 2012
      http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7200679

      «πατριωτισμός είναι να μην πτωχεύσει ο λαός»
      ενα απο τα κεντρικοτερα συνθηματα του ΚΚΕ την τελευταια διετια

      Το ταξικό πατριωτικό καθήκον είναι ο παλλαϊκός ξεσηκωμός για να αποκρουστούν τα αντιδραστικά σχέδια για ασφαλιστικό, εργασιακό, μισθούς και φόρους. ” (γραφείο τύπου κκε,22/2/2010)

      “…Περισσότερο από ποτέ γίνεται φανερό ότι το ταξικό και πατριωτικό καθήκον του λαού είναι να ξεσηκωθεί για να αποκρούσει την αντιλαϊκή θύελλα και να σπάσει τα ιμπεριαλιστικά δεσμά. ” (γραφείο τύπου κκε,26/02/2010)

      http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6296934

      καλη τυχη στην ζωη σου Καμιλο

      kagemusha

      Διαγραφή
  2. Άλλο ποστ για να ξεβράσεις τη χολή σου δεν μπορούσες να διαλέξεις; Ορισμένοι είστε πραγματικά καθάρματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καθαμαρτα είναι οι ρεφορμιστες που εκμεταλλευονται πολιτικά μεχρι και τον Μπελογιάννη για να χτυπήσουν την αντικαπιταλιστικη γραμμη και την επαναστατικη στρατηγική

    Καμίλο Μπερνέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως αισθάνεσαι βρε Δον Καμίλο που εισαι περίγελος?
    Jacinta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καμίλο είσαι μεγάλος γελοίος τελικά,τώρα το γιατί δεν χρειάζεται να στο πω αλλά θα σου πω κάτι άλλο.ΤΟ ΚΚΕ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΔΕΣ...Αυτό είναι που σε χαλάει πραγματικά...έσενα και πολλούς σαν και σενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και τα καφενεία στα οποία συχνάζουν κάτι σαν αυτον ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ "ΤΙΠΟΤΕΣ", και πραγματικά απορώ πως αχολούμαστε με το ΤΙΠΟΤΑ, εγώ δε θα το ξανακάνω.
    Jacinta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γαιτι πεφτετε στην παγιδα του καθε Καμιλο Μπερνερι ?
    Ειλικρινα πιστευετε οτι ετσι θα απαντουσε ο Μπελογιαννης ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι απανταμε εμεις
      Την εποχη του Μπελογιαννη δεν υπηρχε ιντερνετ και αμφιβαλω αν ολοι ετουτοι οι δον καμιλοι θα του ελεγαν τετοια πραγματα καταμουτρα.

      Διαγραφή
    2. τυποι σαν αυτον στην κατοχη ή θα ηταν συνεργατες των γερμανων ή θα ειχαν φυγει απο την ελλαδα. Μετα πολυ πιθανον να ηταν πανω στην εδρα και θα τον δικαζαν , μονο για τετοια ειναι αξιοι, τετοιο μισος εχουν

      Διαγραφή
    3. Eεεεεε αφου ετσι απαντατε,τοτε πιθανον ειναι το ΚΚΕ να μην ξαναγεννησει Μπελογιαννη.....

      Διαγραφή
  8. Εγω δεν λέω τίποτα για τον Μπελογιάννη του ΔΣΕ. Λέω όμως για τον μπογιοπουλο τον μαιντανο των καναλιών του ΚΚΕ που εκμεταλλευεται τον Μπελογιάννη, για να χρησιμοποιησει το συναίσθημα προκειμενου να χτυπησει την επαναστατικη στρατηγικη της αντικαπιταλιστικης κομμουνιστικης αριστερας. Την στιγμή που το ΚΚΕ κάνει το μισο βήμα να βγάλει το ζητημα της εθνικης ανεξαρτησιας από το καταστατικό του, ο Μπογιοπουος ψαρευει πατριωτικά αποσπάσματα από τον Μπελογιάνη.
    Θυμιζω ότι εκεινη την περιοδο το ΚΚΕ και ο ίδιος ο Ζαχαριάδης υιοθετουσαν την λογικη των σταδιών (Δες δοκιμιο Β τομος) εξου και η λογικη του πατριωτισμού. Θα επιστρέψουμε στα στάδια σ/φοι??? Ή δεν έχετε καταλάβει ακόμα πως γινεται η αντιπαράθεση στο ΚΚΕ

    Καμίλο Μπερνέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μονο που χρησιμοποιεις τον ορο αριστερα δειχνεις ποσο αμπαλος εισαι... Το κκε αποτελειται απο την πρωτοπορια της εργατικης ταξης και ειναι η πρωτοπορια της εργατικης ταξης.οχι απο αντικαπιταλιστες δημοκρατες αριστερους και τα λοιπα.τα υπολοιπα λογια ασχολιαστες γαρδενιες και μαρουλοφυλλα... Γατακι

      Διαγραφή
  9. Χρησιμοποιω τον όρο αντικαπιταλιστικη κομομμουνιστικη αριστερα, ή επαναστατική αριστερά κλπ.
    Δεν έχω σοβαρές αντιρρήσεις με τους σ/φους που δεν χρησιμοποιούν τον όρο. Καταλαβαίνω πως το βάζουν το θέμα οι σ/φοι. Προβληματίζομαι για τον αν πρεπει να χρησιμοποιείται. Σου θυμίζω επίσης ότι το μεγάλύτερο μέρος της ΑΝΑΡΧΙΑΣ λέει ότι δεν είναι ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Λένε 'οτι ο όρος της αριστεράς έχει να κάνει με το κοινοβουλευτικο αστικο πολιτικό παιχνίδι. Αν δεν κάνω λάθος ο όρος πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε για να χαρακτηρισει τους γιακωβινους που κάθονταν στα αριστερά της συντακτικης συνελευσεις στην γαλλικη επανάσταση. Οπότε ο όρος ιστορικά έχει αστική ρίζα.
    Εγ'ω τον χρησιμοποιώ για να διευκρινήσω ότι επαναστάτες δεν βρίσκονται μόνο μέσα στο ΚΚΕ αλλά και σε άλλους χώρους με κομμουνιστικη, αντικαπιταλιστική αναφορά. Βεβαιως σε αυτους τους χωρους υπάρχουν και μπολικοι οπορτουνιστές, όπως ακριβώς υπάρχουν και μεσα στο ΚΚΕ.
    Σου υπενθυμίζω ή σου λέω ότι το ΚΚΕ από την εκλογές έχει αποφασίσει να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (όπως έλεγε για λίγο διάστημα στα κανάλια) προκειμένου να μην χάνει ψήφους και δυνατοτητα προσέγγισης από κόσμο που αισθάνεται αριστερός.
    Για δημοκράτες δεν μιλησα εγώ αλλά εσύ.
    Τέλος η επανάστατικη πρωτοπορία σήμερα δεν θα έχει την μορφή ενός γραφειοκρατικού κόμματος παντογνώστη, που θα αυτοανακυρήσσεται πρωτοπορία, αλλά θα έχει την μορφή του κόμματος δικτύου, ενός κομμουνισμού του δικτύου, συνθετικού και επαναστατικού, μη δογματικού που κατακά τον τίτλο της πρωτοπορίας στην ΠΡΑΞΗ, σε στενή αλληλεπίδραση με την εργατική τάξη και με τις μαχόμενες μάζες.
    Το ΚΚΕ από το 1934 που υιοθέτησε την λογική των σταδιών μέχρι σήμερα (ακόμα δεν την έχει απορρίψει επίσημα-τώρα συζητάει το νέο πρόγραμμα) έχει απωλέσει τον ρόλο της επαναστατικης πρωτοπορίας που παλεύει για να αποκτήσει η εργατικη ταξη συνειδηση της ιστορικής της αποστολής. Εξιαρεση η περιοδος του ΔΣΕ που υιοθέτησε για ένα διάστημα τον στόχο της σοσιαλιστικης επανάσταης με παρέμβαση Ζαχαριάδη

    Καμίλο Μπερνέρι

    Καμίλο Μπερνέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσο δίκιο είχε η Αλέκα όταν έλεγε οτι η όρος αριστερά έχει γίνει λάστιχο...κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την λέξη πατριώτης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=31/3/2013&id=14517&pageNo=20&direction=1

    ΕΓΩ ΣΑΣ ΤΑ ΕΛΕΓΑ ΑΦΕΛΗ ΚΝΙΤΑΚΙΑ, ΣΑΣ ΤΑ ΕΛΕΓΑ

    Καμίλο Μπερνέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα για την άποψη Μπογιόπουλου Δον Καμίλο. Μη σε πιάνει ο πόνος. Εσύ είσαι όμως ο αφελής αν νομίζεις ότι το ΚΚΕ προβληματίζεται από αυτό

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τελικα ειμαστε αφελη κνιτακια, συντροφοι, ή και τα δυο; Αποφασισε τελικα πως θα μας προσφωνεις, μην αλλαζεις καθε φορα και μας μπερδευεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θες να σου πω τώρα και τους προστατευομενους της ηγεσίας νυν μέλη της ΚΕ??

    Μαυρικος, Παφιλης, Χαλβατζης, Αγγουράκης, Σοφιανός.

    Καμίλο Μπερνέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι αποφάσεις είναι μια πορεία συμβιβασμών με τους μέσα. Κεντριστικες

    Καμίλο μπερνέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. κοίτα να δεις που στα ξαφνικά ο δόν καμίλο θα κάνει θεό του τον μπογιόπουλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και ασφαλως για να μην λες ότι είμαι προβοκατορας, οι Μαυρικος, Παφιλης Χαλβατζης και Σοφιανος έχουν σχεδον δημοσιοποιησει τις διαφορετικες απόψεις τους. Ο Αγγουράκης όχι αλλά είναι στους δεξιους.
    Αλλη φορα θα σου πω για τους διαφωνουντες απο τα αριστερα

    Καμιλο μπερνερι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελα πες πες περιμενουμε ανυπομονα!!!!

      Διαγραφή
    2. Τί να πεί? Σαν τις καφετζούδες ένα πράγμα. Θα πετάξει καμμιά δεκαριά ονόματα από την μία και άλλα δέκα από την άλλη, καμμιά δεκαπενταριά από την τρίτη και όταν θα του κάτσει ένα θα μας πει πάλι ότι μας τα έλεγε. Δεν το έχεις ξαναδεί το έργο?

      Διαγραφή
    3. ton komplarate kai stamatise... monolithikoi eiste xaxaxaxa

      Διαγραφή
  18. προβοκάτορας σαφώς όχι (καθώς θέλει και λίγο στύλ και μαεστρία),αλλά στόκο άνετα σε αποκαλέι κάποιος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δον Καμίλο πρόσεχε..
    Σε αλλα μπλοκ καλα τα πήγαινες,(αρχικα),εφαγες ομως τις φαπες σου και μας ήρθες απο εδω ..
    Πρόσφατα έγινες και αντράκι ...,μαζέψου εσυ και η μιζέρια σου..η" να στο πω και αλλιώς παρε τον πουλο σου να τελειώνουμε με την πάρτη σου ... ,εσυ και
    η τροτσκο/αντίληψη που μας κουβαλας,,αμα θέλουμε να γελάσουμε λεμε και ανέκδοτα
    Η "ονοματολογία" σου ειναι σαν αυτη του Σταυροπουλου η" και χειρότερη
    Και για οσους ψαρεύουν χωρις δόλωμα το κομμα ειναι περιφρουρημενο απο καιρο.. Την πετονιά σου καντη κόμπο...

    Υγ
    Σταδια τελος απο οπου και αν προέρχονται ,,αυτα ειναι για την ανταρσυα που ψάχνει να βρει τον εαυτό της εκει που εφτυνε και οχι για
    .......τα μ-λ κόμματα.......


    κουσιατε ναζνταροβια
    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ρε μπετοβλακα Καμιλο θες δεν θες στο ονομα του Μπελογιαννη δεν θα πουλας τον οπορτουνισμο σου....
    ουτε εσυ ουτε η κλικα σου...
    θελετε δεν θελετε θα κανετε μοκο σε τετοια ζητηματα...
    ολη οι επαναστατες του www μας τα εχετε πρηξει....

    Ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Αυτή η ανάλυση του Λένιν στον «Ιμπεριαλισμό», στο «Η Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα» του Μπάτση, στο «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα» του Μπελογιάννη, ισχύει ακέραια και σε συνδυασμό με τα σημερινά οικονομικά και πολιτικά δεδομένα, η πραγματικότητα βοά: Η εξάρτηση της Ελλάδας βαθαίνει."
    Μπογιοπουλος Νικος

    Ο άνθρωπος εκμεταλλευεται τον μπελογγιάνη και Τον Μπάτση μεχρι και στον προσυνεδριακό. Αφηστε ρε οπορτουνες τους νεκρους του ΚΚΕ ήσυχους. Σταματηστε να κανετε συναισθηματικους συνειρμους. Αλλα η ηγετικη ομάδα δεν του έδωσε το ΟΚ τόσα χρόνια στα καναλια για να κάνει τωρα τον καμποσο. Δεν τον ήξερε τι είναι??? Δεν ξέρει τόσους άλλους που έχει στους κολπους της και τους έχει δώσει πόστα και προβολή την στιγμη που τα απλά μελη του κομματος ματωνουν στους τόπους δουλιας?

    Καμιλο μπερνέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλα τον Σκυλάκο τον είχα στην ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικο εκπρόσωπο για πάνω από 20 χρόνια όταν γνώριζαν ότι διαφωνεί από το 15ο συνέδριο και ότι θέλει στάδια.
    ισσοροπίες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Kaμιλο αρχίζω και σε σσυμπαθώ ,το μονο που μπορώ να σου αναγνωρίσω-υποθέσω(βάσιμα) ειναι πως πρεπει να εχεις βρει καλη ακρη...Την πλακα σου κανεις τον τελευταίο καιρο..
    Αλλους που "εκτιμουσες" πριν.. οχι πολυ καιρο... τωρα τους κανεις επαναστατική κριτική γυρνώντας παλι στο 15οοοοοο.....Κλαπ κλαπ κλαπ....

    ΥΓ
    Οπως το αντιλαμβάνεσαι εσυ ........και με το ζορι...Προσπαθείς να προβοκαρεις με αστείο τρόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το άρθρο του μπογιόπουλου στον προσυνεδριακό είναι απαράδεκτο για δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη. Είναι νομίζω πολύ απλό ο καθένας να απαντήσει σε αυτά που βάζει αν διαβάσει και άλλα δημοσιεύματα του Ρίζου στο ίδιο φύλλο, το κυριακάτικο (Αλέκα, Μαρίνος) και σε πράσφατη αρθρογραφία από Ρίζο.
    Καμίλο Μπερνέρι, που καθόλου τυχαία δε διάλεξες αυτό το όνομα: Η προσπάθεια μετράει αλλά είσαι ερασιτέχνης... Προσπαθείς να σπείρεις συγχύσεις για ομαδοποιήσεις στο Κόμμα και στα όργανα. Βγαίνοντας τάχα "επαναστατικά" υιοθετείς όλη την αντιΚΚΕ επίθεση περί "ηγετικής ομάδας" κτλ. Στο ΚΚΕ τέτοιες βρωμιές δεν πιάνουν! Στην προσπάθειά τους να χτυπήσουν το ΚΚΕ έχουν σπάσει τα μούτρα τους πολύ πιο ικανοί προβοκάτορες από εσένα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την μεγαλυτερη παντως συγχηση εκτιμω οτι την εχει ο ιδιος

      Διαγραφή
  25. το ΚΚΕ εχει δημοκρατικο συγκεντρωτισμο. ο σκυλλακος και να διαφωνουσε εκφραζε την γραμμη του ΚΚΕ για αυτο μοκο.
    μιλαμε αυτη την στιγμη για τροτσκιστη, αυτους που χαιρετιζαν την εισβολη στην ΣΕ των χιτλερικων.
    αυτο το πραγμα παντως που ολοι οι αριστεριστες βλεπουν μονο κνιτες;;;;; καλο ειναι βεβαια αυτο, σε πολλους κατεβαζουν ηλικιες
    μπραβο ρε καμιλιερη

    κατι πρεπει να γινει ομως. εχουν σταματησει τα φροντιστηρια στην λεξη κεντρισμος και μας τα εχει κανει ζεπελιν ενα μηνα.
    πες κατι καινουργιο βαρεθηκαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σαν ψηφοφόρος του Κόμματος, και με σεβασμό απέναντι στην ιστορία, στα στελέχη και την ηγεσία, χωρίς να επιθυμώ να εμπλακώ σε ατέρμονες και ανούσιες αντιπαρεθέσεις με διάφορους κακεντρεχείς και με αφορμή το άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου, αλλα και την αντίδραση πολλών συντρόφων, θέτω τα εξής:
    Η βασική αιτία των δεινών όλων των εργαζομενων ανα τον κοσμό, εστιάζεται στην υποστολή της σημαίας της εργατικής τάξης, στην ανατροπή του σοσιαλισμού εκ των έσω. Εντούτοις, σύντροφοι, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις τεράστιες ευθύνες της ηγεσίας του Κόμματος (ΚΚΣΕ) που για δεκαετίες παρεξέκλινε συστηματικά απο τις θεμελιώδης αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού. Τα κεφάλαια, αγαπητοί σύντροφοι, που συσσωρεύθηκαν ως αποτέλεσμα επαίσχυντης διαφθοράς και χυδαίας συναλλαγής στα χέρια κάποιων κομισάριων ή μελών του Κόμματος, ζητούσαν διέξοδο. Η διέξοδος αυτή δεν μπορούσε παρα να δωθεί παρα μόνο με την ανατροπή του σοσιαλισμού. Η δομή και η λειτουργία του ίδιου του Κόμματος, άνοιξε την κερκόπορτα της διαφθοράς και κατα συνέπεια της ανατροπής του σοσιαλισμού. Η έλλειψη ουσιαστικού, ποιοτικού ελέγχου στη βάση της μαρξιστικής-λενινιστικής θεωρίας επέτρεψε να εδραιωθούν κλίκες, να σχηματιστεί "κράτος εν κράτει". Γι' αυτό και άλλοτε εκλεκτά μέλη του Κόμματος, μετατράπηκαν σε μια νύχτα σε κροίσους αμαυρώνοντας τη θυσία εκατομμυρίων κομμουνιστών, για ειρήνη, ισότητα, δικαιοσύνη και προκοπή. Και ερωτώ, σύντροφοι: Εαν με χαρακτηριστική ευκολία γινόμαστε πραιτοριανοί της εκάστοτε ηγεσίας, κατακεραυνώνοντας οποιονδήποτε ασκεί κριτική (Μπογιόπουλος σήμερα, υιός Χαλβατζή χθες), κατα πόσο έχουμε λάβει το μάθημά μας απο την ίδια την ιστορία! Δεν εξετάζω καν την ορθότητα της άποψης Μπογιόπουλου, που ως όφειλε, την κατέθεσε υπεύθυνα και αντρίκεια. Με προβληματίζει έντονα η σπουδή πολλών να τον θέσουν εκτός γραμμής ή ίσως και εκτός Κόμματος. Η ηγεσία, αγαπητοί συντροφοι, καλείται να υπηρετεί και δεν τίθεται εκτός κριτικής. Ούτε αυτός που κάνει κριτική είναι δυνατόν να στοχοποιείται. Και ας μην παραγνωρίζουμε τούτο: όσες φορές ο Νίκος μετέφερε τις θέσεις του Κόμματος μέσα απο το δημόσιο διάλογο, το έκανε με τρόπο εξαιρετικό που άγγιξε τον κόσμο.
    Όσο για το θέμα του 902, του "Ρ" και των απληρωτων εργαζομενων (όπως κι αν αυτοί συμπεριφέρονται σήμερα) οι όλοι χειρισμοί εξέθεσαν το ίδιο το Κόμμα και ντρόπιασαν τους απλούς οπαδούς του. Πρόκειται καθαρά περι φιάσκου: η τυποεκδοτική, μια οικονομικά αυτάρκη μαριταλέντα(αν το λέω σωστά)μέσα σε συνθήκες άγριου καπιταλισμού και ανταγωνισμού με μεγαλοεργολάβους εκδότες! Ή μήπως δεν είναι, σύντροφοι, ένα απλό φιάσκο, αλλα το αποτέλεσμα αυταπάτης βαθιά ριζωμένης σε αστικά στερεότυπα τύπου ΑΚΕΛ, που τόσο εκωφαντικά καταρέουν στις μέρες μας;
    Σε παρόμοια ερωτήματα καλέιται να απαντήσει η ηγεσία του Κόμματος. Αυτά τα αμείληκτα ερωτήματα θέτει η ίδια η κοινωνία. Η εμπιστοσύνη του κόσμου, αγαπητοί σύντροφοι και συμφορουμίτες, δεν είναι διασφαλισμένη εκ των προτέρων, ούτε στηρίζεται στα τιμημένα σύμβολα και στην ένδοξη ιστορία του Κόμματος.
    Και κάτι ακόμη. Προσπαθώ να καταλάβω, σε ποιό σημείο της Μαρξιστικής-Λενενιστικής θεωριας, υπαγορεύεται η παραχώρηση της ηγεσίας ενος Κομμουνιστικού Κόμματος απο τον πατέρα στο γιο (Β. Κορέα) ή στον αδελφό (Κούβα), σαν να είναι το μαγαζάκι του! Προσπαθώ να καταλάβω γιατί η ηγεσία μας, ουσιαστικά δεν παίρνει θέση αλλα επικροτεί ΚΚ τα οποία εμφανώς "μπατάρουν". Αναρωτιέμαι γιατί η ηγεσία μας βάζει "αυτογκολ" δίνοντας στους αστούς την ευκαιρία να εξαπολύσουν επιθέσεις λάσπης ενάντια στο Κόμμα και στις αξίες που αυτό πρεσβεύει. Ξεκαθαρίζω οτι η αλλυλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς που αντιστέκονται (Κούβα, Β. Κορέα, Βενεζουέλα) είναι δεδομένη. Οι ηγεσίες όμως εμφανώς μπατάρουν. Απο τον πατέρα του "κληρονόμησε" ο Φιντελ Καστρο την ηγεσία του Κουβανικού λαού; Aπλά πράγματα σύντροφοι. Απλά και ξεκάθαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανονικά το σχόλιο είναι για σβήσιμο, καθώς :
      Α) δεν ασχολείται με το θέμα,
      Β) αναφέρεται σε ζητήματα με τα οποία έχουμε ασχοληθεί επανελλειμένως (Τυποεκδοτική κλπ),
      Γ) λέει πράγματα τα οποία δεν ισχύουν (Βόρ. Κορέα - Κούβα) και
      Δ) απαντάει σε ΜΗ ΦΙΛΟΥΣ του ΚΚΕ (Καμιλο) οι οποίοι επικρίνουν τον Μπογιόπουλο.

      Τελοσπάντων, λυπάμαι τον κόπο σου να το γράψεις, αλλά θα ήταν καλό να προσέχετε τους κανόνες του blog και να διατηρείτε μια στοιχειώδη σοβαρότητα, διότι εκνευρίζομαι όταν μας γράφετε στα παπάρια σας.

      Διαγραφή
    2. Και τέλος, εαν ήθελες να μας γνωστοποιήσεις την άποψή σου γενικά και αόριστα, γιατί δεν έγραψες επιστολή στον προσυνεδριακό ?

      Διαγραφή
  27. εκτος του θεματος του "Ρ" και της "Τ" γενικα που εχει απαντησει και το κομμα αλλα και απο εδω εχουν δωθει απαντησεις στα υπολοιπα απο οτι καταλαβαινω συμφωνεις απολυτα με τις εκτιμησεις του ΚΚΕ για τα αιτια της ανατροπης, οπως αποτυπωθηκαν και με αποφαση του, οπως και με το δοκιμιο της ιστοριας του ΚΚΕ.
    σε ολα τα υπολοιπα λοιπον συμφωνουμε. και για την βορειο κορεα που υπαρχει ολοκληρη αναλυση του ΚΚΕ και για την κυπρο και το ακελ. επομενως δεν καταλαβαινω τον τονο.
    ειπε ποτε το ΚΚΕ μπραβο και ζητω για οτι εχει σχεση με την β. κορεα; φυσικα και θα υπερασπιστουμε τις κατακτησεις χωρων που οικοδομουν (ή τουλαχιστον προσπαθουν) τον σοσσιαλισμο. πριν κανα μηνα ειχαν βγαλει δημοσιευμα οτι τρωνε ανθρωπους (κορεα-βιετναμ δεν θυμαμαι τωρα). θα καταδικαζαμε ετσι το βιετναμ απο ενα δημοσιευμα; για τις συγκεκριμενες χωρες διαβασε πρωτα τι λεει το ΚΚΕ και μετα καντου κριτικη γιατι εκτιθεσε.
    οσο για την κουβα. ας υποθεσουμε λοιπον οτι υπηρχε αλλος επικεφαλης της χωρας και αντιπροεδρος ηταν ο ραουλ καστρο, θα γινοτανε προεδρος απο την στιγμη που ο προεδρος ειναι αρρωστος; θα γινοτανε, αρα λοιπον ειναι προσχηματικος ο λογος της συγκενιας. ο ραουλ δλδ ειναι κανενας παρακατιανος;;;;;
    ασε που στην κουβα εγιναν εκλογες και εκλεχτηκε ο ραουλ ως προεδρος και εχει και αντιπροεδρο. αν δλδ ο ραουλ αρωστησει, ο αντιπροεδρος κατα τα λεγομενα σου δεν εχει δικαιωμα να τον αντικαταστησει.
    σε ενοχλει που στην κουβα εκλεχτηκε ο αδερφος του φιντελ, εξισου επαναστατης και ανταρτης κτλ κτλ και οχι οτι η κουβα εχει 60 χρονια εμπαργκο.
    απο ολα αυτα που γινονται δλδ στην κουβα, την τιτανια προσπαθεια να σταθει, την εξισου τιτανια προσπαθεια απο τις ΕΠΑ να καταστειλουν την επανασταση, εσενα σε ενοχλει που ο επομενος "αρχηγος" ειναι ο αδερφος του φιντελ.
    για την βενεζουελα που ο τσαβες εχει ορισει αντικαταστατη και αντιπροεδρο και υποψηφιο προεδρο δεν σε ενοχλει γιατι δεν ειναι συγγενης του;
    για να παμε και στα δικα μας, η αλλαγη αλεκου αλεξη δεν σε πειραξε;
    σπαστα και ξαναριχτα με ιδια μετρα και σταθμα και να εχεις το θαρος να λες αυτα που πραγματικα θες και οχι να πηγαινεις πατρα μεσω θεσσαλονικης.

    η αληθεια ειναι οτι ο μπογιοπουλος δεν εξεφρασε την διαφωνια του οπως αλλοι. ο μπογιοπουλος και ο καθε μπογιοπουλος θα κριθουν αναλογα με την σταση τους την επομενη του συνεδριου αν θα λειτουργησουν καταστατικα ή οχι.
    οσο για το αν θα ψηφιστουν οι θεσεις ή οχι μαλλον δεν τα σκεφτεσαι καλα. οταν οι θεσεις εχουν υπερψηφιστει απο το 90% + των μελων του κομματος ειναι κομματακι δυσκολο να μην ψηφιστουν οι θεσεις στο συνεδριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επισης αυτη την χαριτομενια (πουστια) με την ηγεσια που μας εκθετει κτλ, να την κοψεις. το ΚΚΕ ειναι εννιαιο δεν διαχωριζεται σε ηγεσια και βαση. την ηγεσια η βαση την εκλεγει και ειναι ανακλητη ανα πασα ωρα και στιγμη.
      οταν θα μιλας για το ΚΚΕ δεν θα το ξεχωριζεις.

      Διαγραφή
  28. Δ) "απαντάει σε μη φίλους του ΚΚΕ οι οποίοι επικρίνουν το Μπογιόπουλο". Σχολιάζω τον Ανώνυμο-31 Μαρτίου 7:15μμ. Και φίλος του Κόμματος μοιάζει, και την άποψή του (σεβαστή) για τον Μπογιόπουλο αναφέρει.
    Β) Επειδή -αναντίρρητα- στα ζητήματα (Τυποεκδοτική κλπ) έχετε αναφερθεί επανειλημένως, σημαίνει οτι δεν χρήζουν περαιτέρω συζήτησης;
    Γ) Αν δεν ισχύουν έτσι όπως "περνούν προς τα έξω" τα διάφορα θέματα, είμαι υποχρεωμένος για χάρη της διαλεκτικής να παίξω το συνήγορο του διαβόλου.
    Και τελος, αν οι γενικές κι αόριστες απόψεις εκνευρίζουν κι ενοχλούν, διαγράψτε τες. Εγω απλά μεταφέρω προβληματισμούς που ακούγονται στους χώρους δουλειάς, στο πεζοδρόμιο και θεωρώ "καθηκον" να προβοκάρω και να ανοίξω συζήτηση.
    - "γιατί δεν έγραψες επιστολή στον προσυνεδριακό". Εαν περιμένεις απο τους απλούς ψηφοφόρους που βρίσκονται κοντά στο Κόμμα, σε ιδεολογικά αποστειρωμένο εργασιακό περιβάλλον, που εργάζονται ακόμη κι εκτός επικράτειας να θέσουν παρόμοια ζητήματα σε επιστολές στον προσυνεδριακό, τότε φίλε το παιχνίδι έχει απλώς χαθεί.
    @Redfly: Απογοήτευση. Πίκρα, έλλειψη εμπιστοσύνης στον κόσμο. Ας το πιούμε και το φαρμάκι που έρχεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δ) Ο συγκεκριμένος αναγώστης γράφει απλά πως το άρθρο είναι απαράδεκτο για δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη, καθώς είναι ένα κείμενο με σκληρή κριτική, χωρίς επιχειρήματα. Ασχέτως λοιπόν της άποψής του, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΙΚΤΟ να κάνεις τέτοιου είδους κριτική χωρίς επιχειρήματα, ειδικά απο την στιγμή που είσαι δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη, και ακόμα πιο πολύ απο την στιγμή που είσαι ο Μπογιόπουλος. Όπως λες και εσύ, ο Νίκος που "όσες φορές μετέφερε τις θέσεις του Κόμματος μέσα απο το δημόσιο διάλογο, το έκανε με τρόπο εξαιρετικό που άγγιξε τον κόσμο", τώρα γιατί ξέχασε να το κάνει ?

      Πάνω σε αυτό το σχόλιο θες να μου πεις, ΕΣΥ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ :

      "Εαν με χαρακτηριστική ευκολία γινόμαστε πραιτοριανοί της εκάστοτε ηγεσίας, κατακεραυνώνοντας οποιονδήποτε ασκεί κριτική (Μπογιόπουλος σήμερα, υιός Χαλβατζή χθες), κατα πόσο έχουμε λάβει το μάθημά μας απο την ίδια την ιστορία! Δεν εξετάζω καν την ορθότητα της άποψης Μπογιόπουλου, που ως όφειλε, την κατέθεσε υπεύθυνα και αντρίκεια. Με προβληματίζει έντονα η σπουδή πολλών να τον θέσουν εκτός γραμμής ή ίσως και εκτός Κόμματος. Η ηγεσία, αγαπητοί συντροφοι, καλείται να υπηρετεί και δεν τίθεται εκτός κριτικής. Ούτε αυτός που κάνει κριτική είναι δυνατόν να στοχοποιείται."

      Και ρωτώ εγώ,
      γιατί μας δουλεύεις ?

      Αντρίκιος ο Μπογιόπουλος, πραιτωριανοί αυτοί που λένε πως αποφεύγει τα επιχειρήματα, τον τοποθετούμε εμείς εκτός κόμματος, η ηγεσία και τα ρέστα .... Βρε πάς καλά ?

      Β) Όχι δεν σημαίνει αυτό, αλλά θα σεβαστείς το blog και τους αναγνώστες, και θα περιμένεις άλλο θέμα σχετικό. Δεν θα βάζεις άσχετα θέματα να αποπροσανατολίζεις την όποια κουβέντα. Τελεία και παυλα.

      Γ) Δεν γίνεσαι με αυτόν τρόπο δικηγόρος του διαβόλου, αλλά υπερασπιστής της αστικής προπαγάνδας και συκοφάντης. Έτσι θεωρείς εσύ γόνιμη την κριτική ? Προβοκάροντας ? Να σε πληροφορήσω πως υπάρχει και άλλος τρόπος, και αυτό είναι οι έντιμες και ξεκάθαρες ερωτήσεις.

      ΥΓ
      Ο προσυνεδριακός δηλαδή για ποιόν θεωρείς πως είναι, εαν δεν είναι πρωτίστως για τους φίλους και ψηφοφόρους ? Για τα μέλη του κόμματος που τα λένε και εντός κόμματος ?

      Διαγραφή
  29. @modesto
    Να ξεχωρίζεις φίλε μου την κριτική. Την καλοπροαίρετη απο την κακοπροαίρετη. Σε διαβεβαιώ οτι η δική μου είναι καλοπροαίρετη και τις χαριτομένιες ασ' τες κατα μέρους. Ο αλέκος κι ο αλέξης ουδέποτε με απασχόλησαν, και γι'αυτό δε δίνω δεκάρα για τα μαγαζάκια τους. Με αφορμή όμως την ευθεία (εκτιμώ καλοπροαίρετη) τοποθέτηση ενός ανθρώπου, θεωρώ πως θα είναι ήττα να ξεκινήσει μια ανευ ουσίας αντιπαράθεση. Ήδη οι κρίσεις πολλών επικριτών του, εστιάζονται στον τρόπο που εμφανίσθηκε η "διαφωνία", κι όχι στην ουσία και το περιεχόμενο αυτών. Τέλος, όπως και εσύ ορθά αναφέρεις, το Κόμμα είναι ένα και αδιαίρετο. Αρα ας μην διαχωρίζουμε τις απόψεις του 90% και του 10%! Είναι -σε κάθε περίπτωση- απόψεις απο ανθρώπους που προβληματίζονται για το πως θα ξεκολήσει απο τη λάσπη της ιστορίας η ρότα. Όσο για το ύφος του σχολίου, κράτησε την βαθιά πίστη μου στο οτι όλοι και όλα πρέπει να κρίνονται αυστηρά, ωστε να αποφευχθούν εγκληματικά λάθη του παρελθόντος.
    Σαφώς και με τρελαίνει ο αποκλεισμός και η προσπαθεια χειραγώγησης των λαών που αντιστέκονται στους ιμπεριαλιστές. Στη σοσιαλιστική Κούβα των εκατομμυρίων προβλημάτων (λόγω του αποκλεισμού) πρέπει να αναδειχθουν και νέες μορφές αγωνιστών και επαναστατών. Όσο ηρωική φιγούρα να είναι ο Ραούλ ή ο Φιντέλ, είναι θέμα ιδεολογικής επιβίωσης να εμπιστευθούν νέους ανθρώπους. Η ιδεολογική περιχαράκωση μπορεί άλλοτε να προστατέψει κι άλλοτε να σκοτώσει. Έχεις δίκιο για το αυθόρμητο ύφος μου στο πρώτο σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. κοιτα για τον μπογιοπουλο, ακριβως λοιπον επειδη ξερει να γραφει θεωρω οτι το κειμενο του ειναι "φτωχο" ακριβως λογο ενδοιας επιχειρηματων στον συγκεκριμενο θεμα. η συγκεκριμενη κριτικη για το ΑΑΔΜ εχει απαντηθει απο την πρωτη μερα και οποιος δεν το καταλαβαινει ή εχει σκαλωσει η τυροπιτα στα γραναζια του μυαλου και δεν γυρνανε ή απλα διαφωνει και με το ΑΑΔΜ και προσπαθει να δημιουργησει προβλημα τωρα. απλα τα πραγματα.
    και για να τελειωνουμε, ολες οι αποψεις καλες και πες τες και κανε προτασεις (γενικα μιλαω) εκει που θα κριθεις ειναι κατα ποσο την επαυριο του συνεδριου θα τις κανω πραξη. εαν εγω, που ειμαι παγκοσμιος αγνωστος γραψω ενα γραμμα στον προσυνεδριακο και πω την διαφωνια μου, we care a lot, οταν ομως διαφωνει ο (Χ) μπογιοπουλος θελω να μου πεις με ποιο ακριβως τροπο θα βγει σε ενα καναλι να υπερασπιστει τις θεσεις του συνεδριου. επειδη ακριβως ειναι "δημοσιο" προσωπο του ΚΚΕ και την αποψη του θεωρω οτι στην οργανωση του θα την ειπε και μαλιστα οχι περιλιπτικα οπως στο γραμμα, θα δυσκολεψει την ιδια του την δουλια μετεπειτα.
    προσωπικα αν ημουνα στην θεση του οτι διαφωνια και να ειχα, αν ειχα αποφασισει οτι οπως και να εχει μενω στο ΚΚΕ, δεν θα εβγαινα με γραμμα.
    για τον υιο χαλβατζη, μην τα συγχεεις. μεχρι τωρα ειναι τελειως διαφορετικες περιπτωσεις. ο υιος φερθηκε αλητικα και δεν χρειαζεται να γινει κανεις κοινωνος της συμπεριφορας του γενικα. αρκει να διαβασει κανεις την πρωτη δημοσιευση του οταν ανοιξε το μπλογκ του και να διαβασει και την αλλη 1 1/2 χρονο μετα για να καταλαβει κανεις τους σκοπους του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @modesto
    Και ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός φίλε μου; Επειδή ο "Χ" σύντροφος ή δημόσιο πρόσωπο του Κόμματος διαφωνεί ή "τα χώνει", δεν έχει το δικαίωμα να υποταχθεί στη βούληση της πλειοψηφίας και να στηρίξει τις θέσεις του Κόμματος; Ή μήπως θεωρείς οτι όποιος "τα χώνει", έχει κατ' ανάγκη περάσει απέναντι και έχει συνταχθεί με τον ταξικό αντίπαλο; Θα βγει και θα υπερασπισθεί τις θέσεις του συνεδρίου, όπως τις υπερασπίζοταν μέχρι σήμερα. Με σθένος, τόλμη και τσαμπουκά που πηγάζει απο τη μελέτη και τη βαθιά γνώση των προβλημάτων. Ή μήπως θαρρείς οτι όσοι "κράζουν", μερικές φορές και με άκομψο τρόπο, πανηγυρίζουν με την αποδυνάμωση του Κόμματος;
    Φίλε, εαν το Κόμμα βγει αποδυναμωμένο απο το προσεχές συνέδριο, χωρίς συνεπή και αυστηρή αυτοκριτική, με διαγραφές και έχθρες, τότε αλοίμονο σε ολόκληρη την κοινωνία. Δεν υπάρχει πλεον χώρος για άλλες ήττες. Ο αγώνας που καλείται να δώσει είναι έτσι κι αλλιώς άνισος. Ας τον δώσει τουλάχιστον ενωμένο σαν μια γροθιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.