21 Μαρτίου 2013

Παζάρια στην Κύπρο για την χρεοκοπία του λαού - 67% των Κυπρίων δείχνουν την έξοδο απο το ευρώ

Κύπρος: Εντείνονται τα παζάρια και οι διεργασίες - Χρεοκοπεί ο λαός με όλα τα σενάρια
ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Πηγή : 902.gr
Εντείνονται οι διεργασίες, τα παζάρια, οι εκβιασμοί και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τη διαχείριση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της κυπριακής οικονομίας. Μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» στις καταθέσεις από την Κυπριακή Βουλή, οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) και των κυπριακών κομμάτων παζαρεύουν τους αντιλαϊκούς όρους για την κατάρτιση ενός «σχεδίου Β». 
Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λευκωσία, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, για το λεγόμενο «σχέδιο Β». Η πρόταση, εφόσον εγκριθεί από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αναμένεται να οδηγηθεί το απόγευμα και στην Κυπριακή Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει τη σύσταση «Επενδυτικού Ταμείου», στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι (Ταμεία Πρόνοιας, Εκκλησία) φυσικά πρόσωπα σε εθελοντική βάση, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό πολύ κοντά στα 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το ύψος του «κουρέματος» καταθέσεων. Στο Ταμείο ενδέχεται να εισφέρει και η Κεντρική Τράπεζα με τα αποθέματα χρυσού, ύψους 560 εκατ. ευρώ, που διαθέτει.


Το Ταμείο θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου. Κύκλοι της Κυπριακής Προεδρίας ανέφεραν ότι «το βασικό είναι αυτό το Ταμείο να μην επιβαρύνει την κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα προσφέρει την υποθήκευση γης αξίας μισού δισ. ευρώ.

Στα πρόθυρα κλεισίματος εμφανίζεται η Λαϊκή Τράπεζα, ενώ οριακή είναι η κατάσταση και για την Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πάντως, έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας διέψευσε φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας. Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

Σύμφωνα με Κύπριους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η τρόικα επιμένει ότι πρέπει το κράτος να αντλήσει 5,87 δισ. ευρώ από «κούρεμα» των καταθέσεων, ποσό που αποτελεί τη συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και τίθεται ως προϋπόθεση για να εγκριθεί το δάνειο των 10 δισ. ευρώ από ΕΕ - ΔΝΤ – ΕΚΤ.

Από την πλευρά του, το κλιμάκιο της τρόικας στην Κύπρο τόνισε ότι η «συμφωνία του Γιούρογκρουπ παραμένει ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και ότι «υπάρχει εγγύηση της ΕΕ για τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ».

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν φέρεται να έχει πλέον μεγάλες προσδοκίες για σύναψη νέου ρωσικού δανείου, αλλά εκτιμά ότι θα μπορούσε να πάρει επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και μείωση του επιτοκίου.

Οι επαφές ανάμεσα σε Κύπριους και Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους κλιμακώνουν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με τη ρωσική αστική τάξη να διεκδικεί ενεργό ρόλο σε «εναλλακτικά σχέδια» που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά της και θα της εξασφαλίσουν νέα κερδοφόρα πεδία.

Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού. Κλειστά τις ίδιες μέρες και τα καταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Δημοσκόπηση: Το 67,3% των Κυπρίων λέει «ναι» στην έξοδο από το ευρώ
Πηγή : Sigmalive
Η δημοσκόπηση της Prime Consulting στην Κύπρο για λογαριασμό του Sigma αποτύπωσε την πρώτη αντίδραση των πολιτών αναφορικά με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων 5 ημερών για την κυπριακή οικονομία. Εδειξε μεταξύ άλλων πως οι Κύπριοι σε ποσοστό 91% δεν θέλουν κούρεμα στις καταθέσεις, ενώ το 67,3% γυρίζει την πλάτη στην Ευρωζώνη.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «60 Λεπτά» και είναι τα εξής:
  • Σε ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για την τραγική κατάληξη του Eurogroup του περασμένου Σαββάτου η πλειοψηφία επέρριψε ευθύνες στη νυν κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με ποσοστό 36.4% ενώ ακολουθεί η Ευρώπη με ποσοστό 24.8%. Η τέως κυβέρνηση και ο Δημήτρης Χριστόφιας ευθύνονται σύμφωνα με το 23.7% των ερωτηθέντων ενώ ακολουθούν οι τράπεζες (5.5%) και άλλοι παράγοντες με 4.9%.
  • Στην ερώτηση «Εμπιστεύεστε τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή να χειριστεί την οικονομία από δω και πέρα;» η συντριπτική πλειοψηφία του 56.8% απάντησε αρνητικά. Στον αντίποδα το 30.9% απάντησε θετικά ενώ το 12.3% δεν απάντησε.
  • Η ίδια ερώτηση έγινε και για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπου φαίνεται να έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του 61.6% ενώ εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται το 40.6% των ερωτηθέντων.
  • Για το θέμα των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Eurogroup το 63.3% θεωρεί ότι ήταν κακοί ενώ το 26.8% θεωρεί ότι ήταν από καλοί έως πολύ καλοί.
  • Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών το 77.8% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την ιδέα να δεσμευτεί φυσικό αέριο ως μέτρο για να σωθεί η οικονομία. Στη συγκεκριμένη ερώτηση αρνητικά απάντησε το 16.7% των ερωτηθέντων.
  • Υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωζώνη και σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία τάσσεται το 67.3% των ερωτηθέντων ενώ το 24% δήλωσε πως διαφωνεί.
  • Η λύση του αυτοδανεισμού και της εσωτερικής διαχείρισης του προβλήματος είναι προτιμότερη για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (28%), ακολουθεί η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου (18.1%), η συνεργασία με τη Ρωσία (14.6%), ο εξωτερικός δανεισμός 5.5% και το κούρεμα των καταθέσεων (3.8%).
  • Τέλος η συντριπτική πλειοψηφία (91%) συμφωνεί με την απόφαση της Βουλής για καταψήφιση των νομοσχεδίων ενώ μόλις το 5% τάσσεται εναντίον.
  • Στην έρευνα απάντησαν 686 άτομα μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων την περίοδο 19 Μαρτίου έως 20 Μαρτίου. Την έρευνα διεξήγαγε η Prime Consulting για λογαριασμό του Sigma.

9 σχόλια:

  1. Οι αυταπάτες που καλλιεργούν στον κόσμο και το πως καταφέρνουν να τον μπλέξουν στο πλευρό του "καλύτερου" ιμπεριαλιστή σύμμαχου φαίνεται νομίζω από τις απαντήσεις στο ότι το 77.8% συμφωνεί με την ιδέα να δεσμευτεί το φυσικό αέριο για να σωθεί η καπιταλιστική οικονομία και ότι το 67.3% είναι υπερ της αποχώρησης από την Ευρωζώνη και στη σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επουσιώδες, αλλά στην ερώτηση 3 τα νούμερα δεν βγαίνουν

    Ιάκωβος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάθος πρόσθεση έκαναν οι συντάκτες του Sigma. Είναι 51,6% κατα Αναστασιάδη ...
      http://www.sigmalive.com/files/thumb/1485/399

      Διαγραφή
  3. ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ τάσσονται υπέρ της απεμπλοκής από ΕΖ/Ε.Ε. και υπέρ της πλήρους πρόσδεσης στο ρωσικό άρμα (αυτό υποτίθεται ότι ζητάει ως αντάλλαγμα η Μόσχα). ΔΗΣΥ/ΔΗΚΟ και εκκλησία φλερτάρουν με το να αποδεχθούν λύση τρόϊκας, αν δεν έχουν διαρροές μαζί με τον έναν του Ευρωπαϊκού κόμματος φτάνουν τους 29.

    Έχει χοντρύνει πολύ το παιχνίδι, αν οι Ρώσοι δεν μπλοφάρουν, η παρτίδα παίζεται και σε επίπεδο πολύ πιο πάνω από Κύπρο/Ελλάδα κλπ. Όλα ανοιχτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό συμβαίνει όταν οι λαοί απλά παρακολουθούν να σχεδιάζεται το μέλλον τους, από αστούς πολιτικάντηδες. Αναγκάζονται να διαλέξουν τον τρόπο της αυτοκτονίας τους.

      Διαγραφή
    2. Και βάλε κανένα ψευδώνυμο.

      Διαγραφή
  4. αυτό συμβαίνει όταν είσαι μικρή χώρα και όχι μόνο..η συναψη συμμαχιών δεν είναι κάτι κακό αλλά και πολλές φορές αναγκαίο..υπερδυνάμεις αναζητούνε συμμαχίες πόσο μάλλον μια μικρή χώρα..το θέμα είναι το εθνικό συμφέρον..άν η κύπρος κρίνει ότι εξυπηρετείται καλύτερα στρεφόμενη προς τη ρωσία κ επίσης η ρωσία τα βρίσκει με την κύπρο για δικούς τους λόγους τότε καλά θα κάνει να στραφεί προς τα εκέι και ας δυσαρεστήσει τους ευρωπαίους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μπουρδες φιλε ανωνυμε (ενα ψευδωνυμο ρεεεεεεε). ειναι αλλο πραγμα να κανεις μια συμφωνια, λεω εγω τωρα, κρατος 70% -"συμμαχος" 30% και αλλο κοιτασμα χρυσου αξιας 12δισ να το πουλας για 11μυρια και να πληρωνεις μεσω ΟΑΕΔ τους εργαζομενους της εταιρειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτη την στιγμη ο ενας ιμπεριαλιστης προσπαθει να αρμεξει σε σχεση με τον αλλο ιμπεριαλιστη, καμια σχεση με συμμαχιες κτλ

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.