Έντονος και βαθύς υπήρξε o προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από το εάν είναι σκόπιμο να προβεί σε καταγγελία της Συνθήκης του Μάαστριχτ στην παρούσα φάση των «μακρόχρονων διεργασιών αλλαγής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του «νέου αέρα» που φυσά μέσα από τα κλειστά πορτοπαράθυρα των αιθουσών της στις Βρυξέλες.
Ο όλος προβληματισμός επήλθε ως αποτέλεσμα των αποκαλύψεων για το «νεοφιλελεύθερο», τελικά, περιεχόμενο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αφού οι βουλευτές του «Συνασπισμού», της κύριας «ιστορικής συνιστώσας» του ΣΥΡΙΖΑ, την ψήφισαν πριν 20 χρόνια στην Βουλή αγνοώντας καθώς φαίνεται τις «νεοφιλελεύθερες» διατάξεις της, οι οποίες με λίγα λόγια (συγκεκριμένα με 103 λέξεις) καθιστούν τον «νεοφιλελευθερισμό» θεμελιακό νόμο της «Ενωμένης Ευρώπης» και κάθε κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο γέγονε, γέγονε!»,φέρεται να αναφώνησε πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος κατά την διάρκεια της επεισοδιακής συνεδρίασης!
«Το θέμα –συνέχισε- είναι με ποιον τρόπο θα το κουλαντρίσουμε το ζήτημα!»Στο σημείο αυτό σημειώθηκαν περαιτέρω αντιπαραθέσεις, ως προς το δίλημμα που τέθηκε, εάν η τυχόν ενδεχόμενη καταγγελία θα έπρεπε να είχε χαρακτήρα γενικό έναντι τις Συνθήκης ή, εάν, η συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης επιβάλλει την «μερική» μόνο καταγγελία ή έστω τον «αστερίσκο» του κόμματος έναντι των διατάξεων που «πριμοδοτούν νεοφιλελεύθερα υποδείγματα», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε κατά την συνεδρίαση.
Η διαδικασία του κομματικού οργάνου προσανατολίστηκε τελικά προς τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με την οποία, το ερώτημα της τελικής θέσης γύρω από την «νομική» ή «πολιτική» φύση της καταγγελίας ή οποιασδήποτε μορφής αντίδρασης του κόμματος επιλεγεί ως κατάλληλη, θα ερχόταν εκ νέου για συζήτηση στα όργανα μετά την διαμόρφωση και οριστική επικαιροποίηση των θέσεων επί των παραπάνω ζητημάτων.
Στη διάρκεια του γεύματος που ακολούθησε σε γνωστό εστιατόριο, ορισμένα στελέχη, συζητώντας άτυπα πλέον, διερωτήθηκαν με «φιλολογική» και χιουμοριστική διάθεση, μήπως τυχόν θα ήταν σκόπιμο να ακολουθηθεί ανάλογη διαδικασία και για το γεγονός της ψήφισης του μνημονίου από τα στελέχη που απαρτίζουν το ΕΚΜ, την «μετωπική» εκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο συναποτελούν πλέον ενιαίο κόμμα λόγω των σχετικών όρων που θέτει ο εκλογικός νόμος.
Τη λύση στο όλο θέμα έδωσε η παρέμβαση έμπειρου ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που απευθυνόμενος προς τους παρακαθήμενους ανέφερε φλεγματικά ότι:
«μια καυτή πατάτα ζεματάει, δυο όμως είναι απλώς πουρές»!Και εξήγησε, ότι εφόσον κανείς δεν κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι τα στελέχη του ΕΚΜ ψήφισαν το μνημόνιο (και μάλιστα από υπουργικές θέσεις! – όπως εμφατικά τόνισε) , τότε κανείς επίσης δεν μπορεί να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι «μια από τις συνιστώσες του» ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ!
Η παρέμβαση μετέβαλε άρδην το κλίμα και έδωσε άλλο κέφι στο γεύμα, προς το τέλος του οποίου οι συζητήσεις των παρακαθήμενων προσανατολίζονταν ήδη στην αναβολή όλων των σχετικών με τα παραπάνω ζητήματα διαδικασιών, για κάποια μελλοντική στιγμή, όταν –σε βάθος χρόνου- θα το επιτρέψει η διαμόρφωση ευνοϊκότερων εθνικών και διεθνών συσχετισμών.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΤΙΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ!
ΚΑΘΕ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ
Πηγή: Διέξοδος
είναι πολύ αρκουδιάρηδες οι μάγκες
ΑπάντησηΔιαγραφή