22 Σεπτεμβρίου 2011

Αρχίζει και κλωτσάει ο μικροαστικός κόσμος

Φυσικά και δεν τρελάθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, ώστε να σκούζει πως «Η κυβέρνηση ξεπέρασε όλα τα εσκαμμένα. Μετατρέπει τη χώρα σ' ένα απέραντο φτωχοκομείο». Πολύ απλά εκφράζει τις απόψεις και τα συμφέροντα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μικροκαπιταλιστών της χώρας, οι οποίοι αρχίζουν και νιώθουν σιγά σιγά, την καυτή ανάσα του συστήματος. Αρχίζουν και βλέπουν πως εκτός απο τον εργαζόμενο λαό, βρίσκονται και οι ίδιοι στην πορεία του οδοστρωτήρα του κεφαλαίου ...

Όμως μην παρασυρόμαστε, ... οι μικρομεσαίοι και μικροαστοί, δεν βρίσκονται σε ρήξη με την αστική τάξη, καθώς ως γνωστόν η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία (αλλά εν τέλει πεθαίνει) και θεωρούν πως ακόμα υπάρχει τρόπος ώστε να υπερασπιστούν τις "περιουσίες" τους. Για αυτό και ο Μίχαλος μιλά για "κυβερνητική αναλγησία που απορρέει από την πρωτοφανή ανικανότητα της ίδιας", και η οποία "δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ούτε από τις επιχειρήσεις, ούτε από τους εργαζόμενους, ούτε από τους συνταξιούχους". Χρησιμοποιεί ακόμα την γλώσσα του συστήματος, την γλώσσα του μικροαστού που προειδοποιεί την κυβέρνηση και τον αστικό κόσμο, πως με την πορεία που έχουν διαλέξει θα στρέψει μικροαστικά τμήματα σε συμμαχία με τον εργαζόμενο λαό και με τους συνταξιούχους !!! Κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο για την διεξαγωγή των ταξικών μαχών ...


Οι μικροαστοί τόσο καιρό, βοηθούν και στηρίζουν την κυβέρνηση στην επιβολή της λαϊκής χρεωκοπίας, υποσκάπτουν τους αγώνες των εργαζομένων, γκρινιάζουν για τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες, σκούζουν για τον τουρισμό και για το άδειο μαγαζάκι τους ... κατηγορώντας όχι την αστοχία του συστήματος, αλλά άλλες τάξεις, άλλες επαγγελματικές ομάδες, δημοσίου υπαλλήλους ! Τώρα, που έχουν παραδώσει τους εργαζόμενους δεμένους χειροπόδαρα, βλέπουν την σειρά τους να πλησιάζει ....

"Οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής για το αφορολόγητο όριο, η κατακρεούργηση των συντάξεων, η καθιέρωση μισθών πείνας, η πλήρης αποσάθρωση του δημόσιου τομέα με απολύσεις και λουκέτα, η προαναγγελία αποκρατικοποιήσεων που δεν εξειδικεύονται, αν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν την πλήρη οικονομική και κοινωνική καταστροφή της χώρας" ... "Ο επιχειρηματικός κόσμος φοβάται ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι τα τελευταία. Έπεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και κανείς δεν γνωρίζει άλλο τί".

Είναι ξεκάθαρο ποιούς και τι πρεσβεύει ο Μίχαλος και ο Κορκίδης ... και κανένας δεν θα μπορούσε να τους απαντήσει καλύτερα, απο τον Karl Marx, ο οποίος περιγράφει παρόμοιες καταστάσεις στους Ταξικούς Αγώνες της Γαλλίας από το 1848 έως το1850 ...

... Κανένας δεν είχε αγωνιστεί στις μέρες του Ιούνη για τη σωτηρία της ιδιοκτησίας και για την αποκατάσταση της πίστης πιο φανατικά από τους Παρισινούς μικροαστούς - τους καφετζήδες, τους εστιάτορες, τους ταβερνιάρηδες, τους μικρεμπόρους, πραματευτάδες, επαγγελματίες κ.λπ. Το μαγαζί ανασκουμπώθηκε και βάδισε ενάντια στο οδόφραγμα για ν' αποκαταστήσει την κυκλοφορία που οδηγεί από το δρόμο στο μαγαζί. Πίσω όμως από το οδόφραγμα στέκονταν οι πελάτες κι οι οφειλέτες, μπρος του οι πιστωτές του μαγαζιού. Κι όταν τα οδοφράγματα γκρεμίστηκαν και οι εργάτες συντρίφτηκαν, κι όταν οι μαγαζάτορες, μεθυσμένοι από τη νίκη, έτρεξαν πίσω στα μαγαζιά τους, βρήκαν την είσοδο φραγμένη από ένα σωτήρα της ιδιοκτησίας, έναν επίσημο πράκτορα της πίστης, που τους παρουσίαζε τις απειλητικές επιστολές: ληξιπρόθεσμο γραμμάτιο! ληξιπρόθεσμο νοίκι! ληξιπρόθεσμη τραβηχτική! χρεοκοπημένο μαγαζί! χρεοκοπημένος μαγαζάτορας!

Διάσωση της ιδιοκτησίας! Ομως το σπίτι όπου κατοικούσαν δεν ήταν ιδιοκτησία τους. Το μαγαζί που φυλάγανε δεν ήταν ιδιοκτησία τους. Τα εμπορεύματα που πουλούσαν δεν ήταν ιδιοκτησία τους. Ούτε το μαγαζί τους, ούτε το πιάτο όπου τρώγανε, ούτε το κρεβάτι όπου κοιμούνταν ανήκαν πια σ' αυτούς. Απ' αυτούς ακριβώς έμπαινε ζήτημα να σωθεί αυτή η ιδιοκτησία προς όφελος του ιδιοκτήτη που τους είχε νοικιάσει το σπίτι, του τραπεζίτη που τους είχε προεξοφλήσει το γραμμάτιο, του κεφαλαιούχου που τους είχε δανείσει μετρητά χρήματα, του εργοστασιάρχη που είχε εμπιστευθεί σ' αυτούς τους λιανοπωλητές εμπορεύματα για πούληση, προς όφελος του μεγαλέμπορα που είχε δώσει επί πιστώσει τις πρώτες ύλες σ' αυτούς τους επαγγελματίες. Αποκατάσταση της πίστης! Μα η ξαναδυναμωμένη πίστη αποδείχτηκε ένας ζωηρός και γεμάτος ζήλο θεός, ακριβώς γιατί έδιωξε από τους τέσσερις τοίχους του τον αναξιόχρεο οφειλέτη μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του, παραδίνοντας την εικονική ιδιοκτησία του στο κεφάλαιο και ρίχνοντας τον ίδιο στη φυλακή για χρέη, στη φυλακή που ξαναϋψώθηκε απειλητικά πάνω από τα πτώματα των εξεγερμένων του Ιούνη.

Οι μικροαστοί είδαν με τρόμο ότι τσακίζοντας τους εργάτες παραδώσανε τους εαυτούς τους χωρίς αντίσταση στα χέρια των πιστωτών τους. Η χρεοκοπία τους, που από το Φλεβάρη και ύστερα κέρδιζε χρόνο και που είχε φαινομενικά αγνοηθεί, κηρύχτηκε ανοιχτά ύστερα από τον Ιούνη.

Η ονομαστική ιδιοκτησία τους είχε αφεθεί απείραχτη τόσο καιρό, όσο χρειαζόταν για να τους οδηγήσουν στο πεδίο της μάχης, εν ονόματι της ιδιοκτησίας. Τώρα που είχε ξεκαθαριστεί ο μεγάλος λογαριασμός με το προλεταριάτο, μπορούσε να ξαναξεκαθαριστεί κι ο μικρός λογαριασμός με τον μπακάλη. Στο Παρίσι, το συνολικό ποσό των γραμματίων που εκκρεμούσε η πληρωμή τους ήταν πάνω από 21 εκατομμύρια φράγκα, στις επαρχίες πάνω από 11 εκατομμύρια. Οι ιδιοκτήτες πάνω από 7.000 εμπορικών επιχειρήσεων του Παρισιού δεν είχαν πληρώσει το νοίκι τους από το Φλεβάρη ...)

21 σχόλια:

  1. Να ρωτήσω κάτι? Η κρίση στην Ελλάδα οφείλεται στην υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων της Ελληνικής αστικής τάξης ή στην υπερσυγκέντρωση στα χέρια ξένων κεφαλαιοκρατών. Φιλολογικό είναι το ερώτημα μιας και το σύστημα φταίει στο σύνολο του αλλά το έχω απορία. Εγώ πάντως θεωρώ πως η αστική τάξη της Ελλάδας είναι πιεσμένη αν εξαιρέσεις τους μεγαλύτερους καρχαρίες οι οποίοι άλλωστε δραστηριοποιούνται διεθνώς.

    Τρολλετάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τστστσ δαίμων του πληκτρολογιου (εδιορθωθη)
    thanks!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρολλετάριε

    Η κρίση είναι παγκόσμια και οφείλεται στις αντιθέσεις που εμπεριέχει το ίδιο το σύστημα. Δεν υπάρχει κρίση της Ελλάδας, απλά η Ελλάδα λόγω διαφόρων ειδικών συνθηκών, είναι αυτή στην οποία τα φαινόμενα ξεδιπλώνονται πιο γρήγορα ... και εαν θέλεις, η χώρα στην οποία δοκιμάζονται διάφορα, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα παγκοσμίως ...

    Όλοι ανεξαιρέτως οι καπιταλιστές, έχουν τα ίδια προβλήματα να αντιμετωπίσουν (πτωτική τάση ποσοστού κέρδους, υπερσυσσώρευση, κλπ) και που με την σειρά τους τα μεταφέρουν στις πλάτες των εργαζομένων. Η Ελλάδα είναι ένα πεδίο ανταγωνισμού, στο οποίο υπάρχουν σοβαρότατες ενδοκαπιταλιστικές διαμάχες, για το ποιοί καπιταλιστές θα ενισχυθούν, ποιοί θα αποδυναμωθούν και ποιοί θα χρεωκοπήσουν ... Από την μια το ευρωπαικό (γερμανικό) κεφάλαιο, εμφανίζεται ως το πιο ενισχυμένο τα τελευταία χρόνια και ουσιαστικά ασκεί ασφυκτική πίεση στους ντόπιους κεφαλαιοκράτες όπως άλλωστε και στην κυβέρνηση, καθώς προσπαθεί να επεκταθεί στην χώρα ! Απο την άλλη όμως, ισχυροί ελληνικοί μονοπωλιακοί όμιλοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται πανευρωπαικά και συνεχίζουν να έχουν συμφέρον απο την ύπαρξη της ΕΕ, έχουν τους δικούς τους μοχλούς πίεσης ώστε να ικανοποιηθούν τα δικά τους συμφέροντα ...

    Άλλοι Έλληνες καπιταλιστές πάλι, οι οποίοι έχουν μικρότερο συμφέρον απο την ύπαρξη του ευρώ και βλέπουν την κρίση να γίνεται η ταφόπλακά τους, ήδη έχουν αρχίσει να προωθούν την ιδέα της εξόδου από την Ευρωζώνη και την ανύψωση προστατευτικών τειχών απο το ξένο κεφάλαιο ...

    Αυτη την διαμάχη την παρακολουθούμε και ο λαός θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τους τριγμούς που προκαλεί στην αστική τάξη, ώστε να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα, τα οποία αναβλύζουν μονάχα απο την ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ !

    Αλλά σε αυτό το θέμα διαχειριζόμαστε τις αντιδράσεις των μικρομεσαίων και μικρών, που βλέπουν πως οι διαπραγματευτικές τους δυνατότητες είναι περιορισμένες ... και απέναντι στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο αλλά και στο ντόπιο !

    Thanks Black Bidet ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλυτερη απάντηση Τρολετάριε, θα σου δώσει ένα θέμα-έρευνα που ετοιμάζουμε, για την κατάσταση των Σουπερ Μαρκετ στην Ελλάδα, απο την δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα !

    Σε λίγες μέρες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω με όσα λές και θα συμπληρώσω ότι εκτος του ότι η κλαούνα τους είναι εκνευριστική δε θα διστάσουν να βάλουν τη δυσαρεσκειά του κόσμου μπροστά για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Μην πώ οτι αποτελεί στόχο και μεθοδευση (βλ. αγανακτίστας)

    Ένα επίσης ενδιαφέρον θέμα για την αντίδραση της αστικής τάξης στην κρίση είναι επίσης ο φόρος Μπάφετ στις ΗΠΑ , καθώς και τα λεγόμενα του ίδιου του Μπάφετ.

    Τρολλετάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Μίχαλος δεν εκπροσωπεί τους μικρους μικρομαγαζατορες, αλλά τους μεγαλεμπόρους.
    Είναι τα κροκοδείλια δάκρυα των μεγαλοαστών, δήθεν, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
    Δεν βλέπετε που όλος ο συρφετός των καναλιών "κλαίει " και "οδύρεται"?
    Προσπαθουν να κρατησουν τον κόσμο στις τηλεοράσεις και στην δική τους επιρροή ακόμα, ότι δήθεν και αυτοί "συμπάσχουν"
    ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ !!!
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ
    ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ. !
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χριστο,
    δεν γράφω πως ο Μίχαλος εκπροσωπεί τους μικρομαγαζατορες, αλλά τους μικροκαπιταλιστές ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "...έχουν τους δικούς τους μοχλούς πίεσης ώστε να ικανοποιηθούν τα δικά τους συμφέροντα"

    Ειλικρινά επειδή είναι κάτι καινούριο για μένα, θα ήθελα να μου πεις τι μοχλούς πίεσης έχουν και ποιά συμφέροντα ακριβώς διεκδικούν κόντρα στο Γερμανικό κεφάλαιο οι Έλληνες μεγαλοκαπιταλιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αναγνώστη

    λόγω έλλειψης χρόνου σου δίνω ένα παράδειγμα μιας και το έχω μπροστά μου ... πάρε το TOP-5 των μονοπωλιακών ομίλων στα σουπερ μαρκετ ...

    Carrefour-Μαρινόπουλος (Γαλλία-Ελλάδα)
    Lidl (Γερμανία)
    ΑΒ Βασιλόπουλος (Βέλγιο)
    Σκλαβενίτης (Ελλάδα)
    Βερόπουλος-Spar (Ελλάδα-Ολλανδία)

    και σκέψου πόσα σκάνδαλα έχεις ακουσει τον τελευταίο καιρό για τα Lidl, ενώ στον αντίποδα δεν έχει υπάρξει κανένα για τα υπόλοιπα ...

    Θεωρείς πως μόνον η Lidl πουλάει προιόντα αμφιβόλου ποιότητος ? Ένα παράδειγμα σου έδωσα μονάχα, μην πάρεις το παραπάνω ως αναλυση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η τοποθέτησή σου μου θυμίζει λίγο Σαβόπουλο που έλεγε να κατακτήσουμε τα Σκόπια με τα σούπερ μάρκετ, αλλά τέλος πάντων, ένα παράδειγμα έφερες όπως λες.

    Βρε redfly, μόνος σου τα λες εγώ τι να προσθέσω; Οι...μεγάλοι μονοπωλιακοί Ελληνικοί όμιλοι μόνο Ελληνικοί δεν είναι! Απ' όσους αναφέρεις ως παράδειγμα, μόνο ο Σκλαβενίτης είναι Ελληνικός!
    Αλλά ας υποθέσουμε ότι το Ελληνικό κεφάλαιο ανταγωνίζεται το Γερμανικό. ΠΟΥ? Στην χώρα του??? Μα άμα δεν μπορούν ούτε στη χώρα τους να σταθούν, τι σόι "ισχυροί ελληνικοί μονοπωλιακοί όμιλοι" είναι, που δραστηριοποιούνται μάλιστα και...πανευρωπαικά!!
    Που πας βρε Καραμήτρο;

    Οι Έλληνες είναι ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ Redfly. Για την ακρίβεια "ήταν". Γιατί πλέον οι (πραγματικές) πολυεθνικές αναλαμβάνουν οι ίδιες τα ηνία...

    Υγ: Δεν ξέρω στην Γερμανία (μου έχουν πει ότι εκεί η Lidl είναι καλύτερη), αλλά στην Ελλάδα μόνον ο Μαρινόπουλος μπορεί να την ανταγωνιστεί σε (χείριστη) ποιότητα νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αναγνώστη
    ... (με διακόπτεις απο δουλειά, αλλά είδα την απαντηση σου και ειπα να ρίξω μια συντομη απαντησουλα)

    Οταν βάζω στην παράνθεση (Γαλλία-Ελλάδα), εννοώ πως την εταιρεία την κατέχουν κατα 50% ο ομιλος Carrefour και κατα 50% τα αδερφια Μαρινόπουλοι.
    Όταν βάζω στην παρενθεση (Ελλάδα-Ολλανδία), εννοώ πως ο Βερόπουλος ανήκει στα αδερφια Βερόπουλοι αλλά πουλάει προϊόντα και έχει συνεργασία με την Spar.

    Κοιτα τωρα τι γινεται ...
    Οι Μαρινόπουλοι, ξέρουν ότι χωρίς τους Γαλλους δεν μπορούν να κρατήσουν την πρωτοκαθεδρία στην Ελλάδα, πόσο μάλλον να αρπάξουν όσο μεγαλύτερο μέρος απο την πιτα μπορουν ! Απο την άλλη όμως γνωρίζουν πως το Carrefour, έχει στα υπόψιν του κάποια στιγμή να τους πετάξει έξω απο το παιχνίδι ... Η λυκοσυμμαχία προς το παρον κρατεί.

    Ο Βερόπουλος απο την άλλη, επεκτείνετε στα Βαλκάνια με γοργους ρυθμους, το ίδιο και τα αδερφια Μαρινοπουλοι που κατεχουν κατα πλειοψηφία τα Carrefour Bulgaria (!!!)

    Μην υποτιμούμε τους Έλληνες καπιταλιστές οι οποίοι ακομα εχουν τους δικους τους πολιτικους, τα δικά τους ΚΑΝΑΛΙΑ (το πιο σημαντικο απόλα), τους δικούς τους δημοσιογραφους, επιτροπες, και γενικά ενα μεγαλο μερος του ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ κρατους ...

    Παρε υποψιν σου αλλο παραδειγμα ... Τις κατασκευαστικές εταιρειες. Ποιός κάνει κουμάντο στην Ελλάδα όσον αναφορά τον κατασκευαστικό κλάδο ? ΑΚΤΩΡ, J&P, Μηχανικη, Λάμδα κλπ ... Η Hochtief, η Vincy και η Strabag, τα τελευταία χρόνια μπαινουν στην Ελλάδα και μόνο σε μορφές κοινοπραξίας με τις ελληνικές (εκτός απο το αεροδρόμιο). Απο την άλλη ολες οι ελληνικές κατασκευαστικές βρίσκονται στα Βαλκάνια, στην Αφρική (στην Λιβύη πχ), στην Μεση Ανατολη, στο Καζακσταν και τρεχα γυρευε ...

    Μετά σκέψου τις ναυτιλιακές εταιρείες ... που έχουν ένα μεγαλο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς.

    Τελοσπαντων, πήρες μια γευση ... αλλά μάλλον θα αναγκαστώ καποια στιγμή να γραψω ενα ολοκληρωμένο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε καμια περίπτωση δεν λέω πως κατέχουν τον πρωτο ρόλο ... Η θέση της Ελλάδας είναι εξάλλου ενδιάμεση και εξαρτημένη στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μάλλον θα αναγκαστείς όντως γιατί δεν είσαι και πολύ πειστικός αγαπητέ :)

    Μην κοιτάς μόνο τα ποσοστά redfly. Μια πολυεθνική μπορεί και με ελάχιστες μετοχές, ακόμη και με την μειοψηφία στο διοικητικό να ελέγχει πλήρως την εταιρία, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να βάζει και το αντίστοιχο χρήμα.
    Διάβασε π.χ. εδώ:
    "Γνώστης ορισμένων κρυφών πτυχών του «έγγαμου βίου» της Δέλτα με την Danone πληροφορεί ότι στη Δέλτα Γάλακτος ήταν αδύνατη η λήψη οποιασδήποτε σημαντικής απόφασης αν δεν συμφωνούσαν τα 4 από τα 5 μέλη της διοίκησής της, όπου η Δέλτα, ως κάτοχος του 70% των μετοχών, όριζε τα τρία μέλη, ενώ η Danone με το 30% τα υπόλοιπα δύο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ελληνικός όμιλος, ενώ αποκτούσε κυριαρχικό ρόλο στην αγορά παγωτού στα Βαλκάνια, υλοποιώντας μεγάλες επενδύσεις, δεν ασχολείται σε καμία από όλες αυτές τις χώρες ούτε με το γάλα, που είναι ίσως η βασική του δραστηριότητα, ούτε με το γιαούρτι. Ομηρικές λέγεται ότι ήταν οι συζητήσεις για να επιτραπεί στη Δέλτα να διαθέτει έστω το σοκολατούχο γάλα Milko στην περιοχή. "
    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=164413

    Με...ομηρικές συζητήσεις ΕΠΙΤΡΑΠΗΚΕ στην Δέλτα να πουλά το milko!

    Διάβασε κι αυτό για συμπλήρωμα:
    "Οι έλληνες επιχειρηματίες μπορεί να έχουν βρει προς το παρόν πρόσφορο έδαφος πραγματοποίησης μεγάλων επενδύσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία άνοιξε τα σύνορά της μετά το 1989, αυτό όμως συνέβη επειδή οι πολυεθνικές από τη Δυτική Ευρώπη και την Αμερική “άφησαν” χώρο δράσης στις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε αυτές να “αντιμετωπίσουν” τα δεδομένα προβλήματα της περιοχής όπως η διαφορετική επιχειρηματική κουλτούρα των Βαλκανίων, η έντονη γραφειοκρατία και η διαφθορά. Από τα τελευταία δεδομένα γίνεται όμως φανερό ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις γίνονται εύκολα στόχος επιθετικής εξαγοράς από δυτικές πολυεθνικές, ενισχύοντας και πάλι την επιχειρηματολογία μας. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Panafon, η οποία εξαγοράστηκε από τη βρετανική Vodafone, της Ιντεραμέρικαν η οποία εξαγοράστηκε από την Γαλλοολλανδική Eureko, o Ηρακλής τσιμέντα ο οποίος εξαγοράστηκε από τη γαλλική Lafarge κτλ. Δεν μπορούμε λοιπόν να ομιλούμε για ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον στα Βαλκάνια, από τη στιγμή που το πραγματοποιηθέν επενδυτικό ενδιαφέρον στα Βαλκάνια από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις ήδη έχει μετατραπεί σε επενδυτικό ενδιαφέρον από γαλλικές και γερμανικές κυρίως επιχειρήσεις, και φυσικά έπεται και συνέχεια. "
    http://www.makthes.gr/news/opinions/49266/

    Κι αυτά είναι πράγματα που τα έχει παραδεχθεί ακόμη και η Καθημερινή τις εποχές της...Ισχυρής Ελλάδας, δεν είναι καμιά περιθωριακή αντίληψη. (Και όχι μόνο: Έχουν γράψει επανειλημμένα Βήμα, Ελευθεροτυπία κλπ.)

    Μόνο ο Μηλιός επιμένει να επενδύει στις Ελληνικές...τριήρεις! (που έχουν έδρα το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη...) Αλλά ο Μηλιός έχει μια πολύ "ειδική" άποψη για τον ιμπεριαλισμό & όχι μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. βρε αναγνωστη μαλλον δεν θες να καταλαβεις. ο redfly,λεει οτι ετσι και αλλιως η ελλαδα ειναι εξαρτημενη και ενδιαμεση, αυτο ειναι η γενικη εικονα, ειδικα υπαρχει μια μεριδα αστων που ειναι ισχυρη σε παγκοσμιο επιπεδο (βλ. εφοπλιστικο κεφαλαιο), κατασκευαστικες που δεν ειναι στο επιπεδο της εταιειας του ραμσφελντ, αλλα ειναι αρκετα ισχυρες σε παγκοσμιο επιπεδο.
    οταν μιλαμε για συγκεντρωση κεφαλαιου μιλαμε οτι για αυτο ακριβως το πραγμα. δεν καταλαβαινω ομως που θες να καταληξεις, οτι η ελλαδα (ως αστικη ταξη) ειναι υποτελης και υπο κατοχη και ολα αυτα μας τα επιβαλουν ενω η δικη μας αστικη ταξη δεν τα θελει και ειναι αδυναμη να αντισταθει;
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για το μόνο που δεν μπορείς να με κατηγορήσεις είναι για το ότι δεν θέλω να καταλάβω. Προσπαθώ όσο μπορώ να καταλάβω αυτά που μου λένε, εκείνο που δεν προσπαθώ είναι να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω. Ξέρεις φαντάζομαι ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι απ' τα εύκολα κι έχει αναπτυχθεί μεγάλη κουβέντα στον αριστερό (κομμουνιστικό, όπως θες πες τον) χώρο για το χαρακτήρα και την θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα του Ελληνικού καπιταλισμού. Δεν είναι λοιπόν θέμα κατανόησης μιας άποψης, είναι θέμα διαφορετικών αντιλήψεων πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

    Προσωπικά το θέμα θα ήθελα να απεμπλακεί από το επίπεδο των κατηγοριών για "συνεργασία με την αστική τάξη". Αν κάποιος θέλει να συνεργαστεί, σε ποιό βαθμό και με ποιό στόχο με την αστική τάξη είναι άλλο ζήτημα. Μπορεί κάλλιστα κάποιος που θεωρεί την Ελλάδα εξαρτημένη να συνεργαστεί, όπως ΚΑΛΛΙΣΤΑ μπορεί να συνεργαστεί και κάποιος που την θεωρεί ιμπεριαλιστική ή ό,τι άλλο (ας μην φέρω παραδείγματα και αποπροσανατολίσω την κουβέντα).

    Υπάρχει όμως και η πραγματικότητα (που είναι πεισματάρικη όπως έλεγε και κάποιος παλιός) και αυτή θα πρέπει να προσεγγίσουμε με κάποιο τρόπο. Και η πραγματικότητα δεν είναι το χάος των (αντιφατικών πολλές φορές) πληροφοριών, είναι η αξιολόγηση όλων αυτών και η προσπάθεια να βρεις την κυρίαρχη πλευρά της αντίφασης, που δίνει τελικά τον τόνο και την κατεύθυνση του συστήματος.

    Μου λες ότι το κατασκευαστικό κεφάλαιο στην Ελλάδα είναι αρκετά ισχυρό σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Ωραία, δες εδώ:
    http://edition.pagesuite-professional.co.uk/launch.aspx?referral=other&pnum=16&refresh=7a1FkG90L41x&EID=b10c2ccf-4dfd-401e-8b62-6a857f0e9726&skip=&p=16
    Είναι ένα άρθρο για τις 200 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες. Η Ελλάδα έχει σε αυτές μία (ο πίνακας λέει 2 αλλά η μία δεν είναι Ελληνική) με κάτω από 0,2% του συνόλου. Αυτό είναι το "ισχυρός σε παγκόσμιο επίπεδο";

    Μου λες για το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι κοσμοπολίτικο κεφάλαιο. Μπορεί να θεωρηθεί κάλλιστα και Αγγλικό ή Αμερικάνικο κεφάλαιο άμα θέλεις, αφού άλλωστε τα κέντρα του είναι στο City του Λονδίνου και στο...New York. Από τα 653 πλοία που ναυπηγούν σήμερα στην Ελλάδα φτιάχνει το...ΕΝΑ!! (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=302076) Μη μιλήσω για τις σημαίες: Από τις 100 μεγαλύτερες εταιρίες οι 59 δεν έχουν ούτε ένα ΠΛΟΙΟ με Ελληνική σημαία!! (http://www.pseas.gr/2009-01-08-02-59-18/2009-01-08-03-06-45/1530-2010-04-03-15-47-35.html)
    Αυτό το πράμα θεωρείται...εθνικό κεφάλαιο??

    Η αστική τάξη της Ελλάδας είναι πλήρως εξαρτημένη και δουλική. Τα συμφέροντά της ταυτίζονται με τα συμφέροντα που έχουν οι πάτρωνές της, οπότε ΦΥΣΙΚΑ και έχει συμφέροντα: Αυτά των αφεντικών της. Όμως η χώρα, ο ΛΑΟΣ της ναι, πιστεύω ότι είναι υπό κατοχή. Εκτός κι αν έχεις δει πολλά Γαλλικά και Γερμανικά υπουργεία με Έλληνες "τοποτηρητές" (http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=309423).

    Φυσικά για τις εντυπώσεις οι ντόπιοι συνεργάτες παρουσιάζονται ως..."εξαναγκασμένοι".
    Άλλωστε αυτό δεν γινόταν και επί κατοχής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αναγνώστη,

    ... ουδέποτε δεν μίλησα εγω για ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο ο οποίος είναι "ισχυρός σε παγκόσμιο επίπεδο" ! Σε παρακαλώ δηλαδή, έχουμε που δεν έχουμε χρόνο, να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια.

    Μίλησα ξεκάθαρα για μια "ενδιάμεση και εξαρτημένη" θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

    Φυσικά και οι ελληνικές επιχειρήσεις, δεν μπορούν να συγκριθούν με τις αντίστοιχες αμερικάνικες ή γερμανικές αλλά τουλάχιστον όσον αναφορά την Ελληνική αγορά, αυτές κρατούν ακόμα την κυριαρχία. Όπως επίσης σε περιφερειακό επίπεδο (Βαλκάνια κλπ), έχουν αποκτήσει σημαντικά μερίδια τα οποία τους τοποθετούν στους υπολογίσιμους αντιπάλους όσον αναφορά τους ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς !

    Σε καμία περίπτωση η ελληνική αστική τάξη, δεν μπορεί να προωθήσει τα συμφέροντά της πέρα απο την χώρα, ή έστω πέρα απο την στενή μας περιφέρεια. Σε καμία περίπτωση η ελληνική αστική τάξη δεν μπορεί να επηρρεάσει τις οικονομικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την παγκόσμια αγορά. Ακολουθούν ένα τρένο, το οποίο οδηγείται απο Αμερικάνους κυρίως, και Ευρωπαίους δευτερευόντως, στο οποίο ούτε ελέγχουν την πορεία, ούτε και τις διαβαθμίσεις στην ταχύτητα.

    Σε εθνικό όμως επίπεδο, σε μια αγορά που κυριαρχείται απο "ελληνικά" κεφάλαια και "ελληνικές" επιχειρήσεις, ΝΑΙ, μπορούν και επεμβαίνουν σε αποφάσεις που λαμβάνονται, είτε εθνικά, είτε ευρωπαϊκά.

    Η χώρα μπορεί να μην έχει ζήσει (και ουτε προκειται), ούτε την ευρωπαική ολοκλήρωση, ούτε την καπιταλιστική, αλλά σίγουρα ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΧΗ ! Διότι εαν κρίνουμε πως η χώρα βρίσκεται υπο κατοχή, τότε παρομοίως βρίσκονται υπο κατοχή όλες οι χώρες της Ευρώπης, πλην Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας, οι οποίες παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο στην πορεία της Ευρωζώνης. Πόσο μάλλον, εαν συμβαίνουν τα παραπάνω, θα πρέπει να βρίσκονται υπο κατοχή το 80% των χωρών του πλανήτη ...

    Εαν τώρα τον όρο ΚΑΤΟΧΗ, τον χρησιμοποιείς υπο μια πιο γενική φιλοσοφική έννοια, πως βρισκόμαστε υπο κατοχή του κεφαλαίου, ή στο έλεος των ξένων κεφαλαιοκρατών, τότε ΝΑΙ, ισχύει, αλλά θα πρέπει να είσαι προσεκτικός με αυτόν τον όρο ... και πως τον χρησιμοποιείς. Οι εποχές για εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στην Ελλάδα τελείωσαν, και αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας όταν συζητάμε τέτοια ζητήματα !

    Απο την στιγμή όμως που το θέμα αυτό ειναι ιδιαιτέρως "λεπτο" και αποτελεί σημείο τριβής γενικά στις αναλύσεις των κομμουνιστών οπως λες, θα έλεγα πως η συζήτηση μας, περισσότερο μπερδευει, παρα προσφέρει κάτι ουσιώδες και για αυτο θα την σταματήσω εδω. Καταλαβαίνεις πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συζητηθεί όπως του αξίζει, μέσα απο τα σχόλια ενός θέματος στο διαδικτυο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Redfly o modesto ήταν αυτός που έγραψε για κατασκευαστικό κλάδο "ισχυρό σε παγκόσμιο επίπεδο" και προφανώς σ' αυτόν απαντώ στο δεύτερο post. Από εκεί και πέρα αν δεν έχεις χρόνο να το κουβεντιάσεις το σέβομαι και δεν νομίζω ότι ήμουν πιεστικός ή εριστικός.

    Όσο για το αν εδώ είναι ο κατάλληλος χώρος, τι να σου πω, δεν είμαι σίγουρος. Όχι για τίποτε άλλο αλλά γιατί έχω πάει σε συζητήσεις, έχω διαβάσει περιοδικά, εφημερίδες κλπ. αλλά σπανίως συνάντησα μια ουσιαστική κουβέντα για ένα θέμα που μπαίνει και ξαναμπαίνει στο τραπέζι, οπότε μάλλον δεν είναι και τόσο ασήμαντο. Ειδικά όταν με αφορμή αυτό εκτοξεύονται από διάφορες μπάντες χαρακτηρισμοί περί "εθνικισμού", "ενδοτισμού", "καθυστέρησης", "κοσμοπολιτισμού", "τυχοδιωκτισμού" κλπ. κλπ.

    Δεν θα ήταν άσχημο κάποια στιγμή να ανοίξει και πιο ουσιαστικά σαν θέμα, χωρίς το μάλιστα βάρος που σέρνουν από πίσω τους όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όχι δεν λέω πως η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να γίνεται. Τουναντίον.
    Αλλά εκεί που πρέπει και ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ, όχι εκεί που μπερδεύει και δεν βοηθά, εννοώντας και το διαδίκτυο εν μέρει, αλλά κυρίως το θέμα που έχει επιλεχθεί. Ελάχιστοι μας παρακολουθούν και ακόμα λιγότεροι μπορούν να ακολουθήσουν την συζήτηση, όταν ο ένας πετάει 5 στοιχεία και ο άλλος αλλα 5 απο την μεριά του.

    Σου υπόσχομαι ότι το βάζω στην ατζέντα του μπλογκ (ή στο Γλομπινγκ), και θα επιμεληθούμε κάποια στιγμή ένα θέμα που να βάζει τα ζητήματα αυτά στο τραπέζι. Εκεί ελπίζω να ξεδιπλώσεις τις όποιες ενστάσεις ή συμφωνίες έχεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Προφανώς η Ελλάδα δεν είναι χώρα πρώτης γραμμής στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, αλλά όχι και αποικία ουσιαστικά όπως προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν... Εν πάσει περιπτώσει η Ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό της δεν πιέζεται κιόλας από τους "ξένους" να πάρει τα μέτρα... Είναι σαν εκείνη τη σκηνή στην "Ψυχή Βαθιά" όπου ο Αμερικάνος λέει στον Έλληνα στρατιωτικό για τις ναπάλμ και ο δεύτερος στενοχωριέται... Σοβαρά μιλάμε τώρα; Κι επειδή αλλού είναι το ζουμί, ρωτάω πολύ καθαρά και ξάστερα, χωρίς περικοκλάδες τον "αναγνώστη". Ο στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι ο σοσιαλισμός ή κάποιο στάδιο "εθνικής" απελευθέρωσης σαν του Τσάβεζ (με ότι αυτό σημαίνει;). Γιατί το πρώτο είναι η στρατηγική του ΚΚΕ από το 15ο Συνέδριο, ενώ για το δεύτερο υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ και τελευταία διαγκωνίζεται όλο το φάσμα του πάλαι ποτέ "αριστερισμού"...
    ΥΓ. Ο Μηλιός είναι στο ΣΥΡΙΖΑ ξέρεις και την γραμμή περί σταδίων στηρίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βασικά έχουν προηγηθεί αρκετοί τόνοι προπαγάνδας ακόμα και από τους κόκκινους καρατζαφέρηδες για να πειστεί και να αποπροσανατολιστεί ο λαός ότι βρισκόμαστε υπό οικονομική κατοχή... το παρακάτω video είναι αρκετά εύστοχο
    http://www.youtube.com/watch?v=xBRPkn3uQJ4&feature=channel_video_title

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.