24 Σεπτεμβρίου 2011

Δημοσιοι υπαλληλοι ο κατασκευασμενος εσωτερικος εχθρος

Αναδημοσιευση απο ΘΕΩΡΙΗΣ ΕΙΝΕΚΕΝ

Ο πατριωτισμός, παρά την φαινομενική εξωστρέφειά του (αφού αναζητά πάντα εξωτερικούς εχθρούς και ποτέ εσωτερικούς), στην πραγματικότητα επινοεί απλώς «εχθρικά» φαντάσματα. Δεδομένου, ότι η φαντασία αποτελεί το δομικό υλικό της αυτοϊκανοποίησης, οι νεοέλληνες πατριώτες ως πρωταθλητές της φαντασίας (δηλαδή της επινόησης ανυπάρκτων εχθρών, ή περιπλοκοτάτων εχθρικών συνδυασμών) χρίζονται αυτοδικαίως και πρωταθλητές της αυτοϊκανοποίησης, η οποία όμως -ακόμα κι έτσι- παραμένει μιά απόλυτα συνηθισμένη και φυσιολογική πρακτική πολλών θηλαστικών. Αλλά ακόμα και στα πιό φυσιολογικά και συνηθισμένα πράγματα χρειάζεται κάποιο μέτρο ...;

Μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε, ότι ο πατριωτισμός προς τα έξω, ως επινόηση ανυπάρκτων αντιπάλων, δεν είναι παρά το ανάλογο τού γνωστού «διαίρει και βασίλευε», που εφαρμόζεται στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με το «διαίρει και βασίλευε», επινοούνται διάφοροι εσωτερικοί εχθροί (π.χ. [b]οι δήθεν προνομιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι - στην πλειοψηφία τους οι χειρότερα αμειβόμενοι στην Ε.Ε :) .), ώστε ο συμπλεγματικός όχλος να φθονεί αυτό, που θα έπρεπε αυτονόητα να ισχύει για όλους (π.χ. διασφαλισμένες αμοιβές και εργασιακή σταθερότητα ).
 Έτσι, αντί να επιχειρεί να καθιερώσει την όποια εργασιακή ποιότητα του δημόσιου τομέα στον άγριο ιδιωτικό (και δεν αναφερόμαστε βέβαια στα προκλητικά προνόμια ορισμένων μόνο «clubs» δημοσίων υπαλλήλων), «διεκδικεί» ισοπεδωτική εξίσωση προς τα κάτω (δηλ. συνολική εργασιακή απαξίωση του δημόσιου τομέα), βγάζοντας τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια, αφού αν καταρρεύσει εργασιακά το Δημόσιο, θα επέλθει η καθολική εργασιακή βαρβαρότητα σε όλη την κοινωνία (κάτι που το είδαμε να επαληθεύεται με την κατάργηση του 14ου μισθού στο Δημόσιο, η οποία έχει αρχίσει ήδη να επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα).

Τη διατήρηση της συνεχούς συλλογικής φοβίας απέναντι σε όλους τους παραπάνω δήθεν εσωτερικούς «εχθρούς» έχει αναλάβει, για λογαριασμό των εγχωρίων αφεντικών, η εμετικότερη ίσως φάρα της Νεοελλάδας, δηλ. οι διάφοροι προκλητικώς αμειβόμενοι εφημεριδογράφοι και τηλεδημοσιογράφοι.

Κατ΄ αυτό τον τρόπο οι πραγματικοί εχθροί της κοινωνίας δηλαδή οι εσωτερικοί, κατορθώνουν να διώχνουν από πάνω τους την προσοχή και να την κατευθύνουν σε άσχετους . «Πατριωτισμός» προς τα έξω, «διαίρει και βασίλευε» στο εσωτερικό. Αυτή είναι η ρωμιοσύνη των χαλβάδων: εύκολη σε ανέξοδους λεονταρισμούς προς άλλους λαούς (βλ. Γερμανούς), αλλά και «εθνικώς συσπειρωμένη» νοικοκυρά, όταν αντί να αντιδράσει τόσο βίαια, όσο της φέρονται οι ταγοί της (που τής κόβουν ετσιθελικά ένα-δύο μισθούς και της προσθέτουν κάμποσα χρόνια δουλειάς), παραμένει «καθωσπρέπει» και, μάλιστα, κάνει και ...; «κήρυγμα» στην εξαγριωμένη νεολαία της (άλλος κατασκευασμένος «εχθρός»), επειδή «δεν έχει αξίες» (δηλαδή δεν έχει φάει το πατριωτικό κουτόχορτο και ενίοτε απαντά με βία στη βία της εξουσίας).


Για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι;

Του Δημήτρη Πανταζόπουλου

Εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία και κυρίως την τελευταία χρονιά οι κυβερνήσεις, με την αγαστή συνεργασία των ΜΜΕ, καλλιεργούν την ιδέα του τεράστιου αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικά την τελευταία χρονιά η υπαγωγή στο μνημόνιο, οι επιθέσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις βασίστηκαν εν πολλοίς στο μύθο του «κράτους – μαμούθ», των παρασιτικών δημόσιων υπαλλήλων κτλ.

Με άλλα λόγια πριν την επίθεση στο δημόσιο και τους εργαζομένους του προηγήθηκε μια πολύ καλά ενορχηστρωμένη συκοφαντία. Ας δούμε όμως την πραγματικότητα.

Μύθος 1ος: πόσοι είναι;«Δημόσιο –τέρας», «κράτος – μαμούθ», «πάνω από 1 εκατομμύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι ». Έτσι περιγράφουν κυβέρνηση και ΜΜΕ τον όγκο των δημοσίων υπαλλήλων. Η αλήθεια όμως τους διαψεύδει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων που παρουσιάστηκαν από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών στις 30/7/2010 όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο είναι 768.009.

Από αυτούς μάλιστα μόνο οι 461.000 αποτελούν τους κατεξοχήν δημόσιους υπαλλήλους αφού οι υπόλοιποι είναι στρατιωτικοί, μέλη των σωμάτων ασφαλείας και αιρετοί (βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι κτλ). Με λίγα λόγια αυτοί που αποτελούν το «κράτος – μαμούθ» μαζί με τους 100.000 απογραφέντες συμβασιούχους του δημοσίου (πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ωρομίσθιοι, συμβάσεις έργου κτλ) είναι μόλις το 16% του συνόλου των εργαζομένων της χώρας (4.582.500 σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας).

Από την άλλη οι κατήγοροι του δημοσίου υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι ακόμα μεγαλύτερος από αυτόν της απογραφής, αφού ακόμα δεν έχουν καταμετρηθεί οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ. Η απάντηση είναι απλή: οι μισθοί των εργαζομένων αυτών δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό από τη μια και από την άλλη οι ΔΕΚΟ εδώ και καιρό είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί και το κράτος δεν παίζει ρόλο στη διοίκηση τους είτε λειτουργούν με εντελώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Μύθος 2ος: έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο στην Ευρώπη;Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της ίδιας της κυβερνητικής απογραφής ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι κοντά στον ΜΟ της Ευρώπης των 17 (περίπου 16% του συνόλου των εργαζομένων - στοιχεία eurostat). Αντίθετα ο αριθμός αυτός για άλλες χώρες της ΕΕ είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Στη Γαλλία πχ ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο είναι 26% του εργατικού δυναμικού ενώ στις σκανδιναβικές χώρες, τις οποίες παρουσιάζει συχνά ως παράδειγμα ο πρωθυπουργός είναι ακόμα μεγαλύτερος (Φινλανδία: 26,9%, Δανία: 29,4%, Σουηδία: 33,8% - στοιχεία Διεθνούς Γραφείου Εργασίας).

Μύθος 3ος: πόσο κοστίζουν;Εντάξει θα πούνε πολλοί μπορεί να μην είναι τελικά τόσοι πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά παίρνουν πολλά. Και εδώ τα επίσημα στοιχεία τους διαψεύδουν. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009 (πριν δηλ. τις περικοπές του μνημονίου) το ποσό που καταλαμβάνουν οι μισθοί και οι συντάξεις είναι μόλις το 9,3% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό το ποσοστό μάλιστα παρέμενε στάσιμο για μία δεκαετία (από το 2000). Την ίδια στιγμή ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ των 15 το 2000 ήταν 10% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την «Έκθεση Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» η δαπάνη μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι μικρότερη ως ποσοστό του ΑΕΠ, από τη δαπάνη μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων στη Δανία που είναι 16,9%, τη Γαλλία που είναι 12,8%, τη Φινλανδία που είναι 13%, τη Σουηδία που είναι 15,1%. Ακόμα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το 80% των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας έχει καθαρές μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονται από 850 έως 1.500 ευρώ. Και μάλιστα από αυτούς το 50% είναι κάτοχοι πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ή ανώτερου τίτλου σπουδών.

Τέλος. σύμφωνα πάλι με τον προϋπολογισμό του 2009 (σημ. στα στοιχεία αυτής της χρονιάς στηρίχθηκαν οι επιταγές του μνημονίου) οι μισθοί και οι συντάξεις του κράτους ήταν 25,5 δις ευρώ - με τις περικοπές του 2010 έπεσαν στα 19 δις - ενώ τα χρήματα που δαπανήθηκαν στην αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων του χρέους ήταν 41,4 δις. Οι αριθμοί είναι και εδώ αμείλικτοι: η μερίδα του λέοντος του κρατικού προϋπολογισμού δεν πάει για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων αλλά των τραπεζιτών.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι η ρίζα των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να γίνει πράξη το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με την αποδοχή της κοινής γνώμης.

3 σχόλια:

  1. Καλώς να τους δεχθούμε τους επιτρόπους του Γιούνκερ.

    Τους παρακαλούμε δε, να ξεκινήσουν τα κουμάντα από τις εγχώριες τράπεζες.

    Να φωνάξουν όλους μαζί τους τραπεζίτες και να τους ρωτήσουν πόσα εκατομμύρια ευρώ δάνεια έδωσαν τα τελευταία 20 χρόνια στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ: Εκδότες, καναλάρχες και διάφορα άλλα τυχάρπαστα κοράκια που χάθηκαν από τη πιάτσα αφού πρώτα είχαν καταλώσει αμέτρητα κουτιά πούρα με φόντο τα κορόιδα, τους φορολογούμενους.

    Καλούμε τον Ευρωπαίο έπαρχο να ρωτήσει τον κ. Σάλλα, τον κ. Βγενόπουλο, τον κ. Νανόπουλο, πόσα εκατομμύρια ευρώ δάνεια έδωσαν σε εκδότες και καναλάρχες, με τι υποθήκες και πόσα από αυτά πληρώθηκαν η πληρώνονται κανονικά.

    Καλούμε επίσης τον έπαρχο του Γιούνκερ να ρωτήσει τη κυβέρνηση πόσα εκατομμύρια ευρώ από τα πακέτα στήριξης τσίμπισε ο κάθε τραπεζίτης-η τράπεζά του.

    Μέσα από αυτές τις ερωτήσεις ο Έπαρχος θ αντιληφθεί το μέγεθος της διαπλοκής του πολιτικού συστήματος, με το τραπεζικό και με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, κάποιοι από τους οποίους είναι σκέτος υπόκοσμος-το αποδεικνύουν και τα μέτωπα με τη Δικαιοσύνη που κατά καιρούς έχουν ανοίξει αυτοί οι κύριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σα να ρωτάμε αν ο πυρετός μάς οδήγησε στην αρρώστια. Όχι. Κατασκευασμένος "εχθρός" δεν είναι πάντως, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιό είναι το υπαρκτό πρόβλημα και τι μορφή έχει; Μπορείς να είσαι λίγο αναλυτικότερος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.