29 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΕ - ΟΗΕ: Δίνουν άλλοθι στην επιθετικότητα της Τουρκίας

Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη



Αναγνωρίζουν στα λόγια τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, αλλά καλούν σε επιδιαιτησία για να εκτονωθεί η ένταση

Στην πολιτική της διγλωσσίας επιμένουν ΟΗΕ και ΕΕ, όσον αφορά το Κυπριακό και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ του νησιού, δίνοντας αέρα στην τουρκική προκλητικότητα. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται ότι η επιδιαιτησία παραμένει σαφής επιλογή των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, ο αρμόδιος Επίτροπος Διεύρυνσης,Στέφαν Φούλε, υποστήριξε ότι «η Κύπρος, ως κράτος - μέλος της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες για εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της»,πρόσθεσε όμως ότι στο πλαίσιο της αποφυγής εντάσεων «όλα τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα, εάν χρειαστεί μέσω επιδιαιτησίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και κάθε απειλή χρήσης βίας απαιτείται να απορριφθεί». Εδωσε δηλαδή άλλοθι στα αντίποινα της Τουρκίας, δείχνοντας το δρόμο της επιδιαιτησίας.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας στις δηλώσεις Φούλε, αλλά και στην τοποθέτηση του αξιωματούχου του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι τα ΗΕ θα μπορούσαν να μεσολαβήσουν για το θέμα των γεωτρήσεων, τόνισε ότι «το μήνυμα που πρέπει να φεύγει, τόσο από την ΕΕ, όσο γενικότερα από τη διεθνή κοινότητα, είναι ότι η Τουρκία παρανομεί και ότι θα πρέπει να σταματήσει να παρανομεί». Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωση του, τονίζει ότι η αναφορά του Ευρωπαίου επιτρόπου «δίνει προσχήματα στις αιτιάσεις της Τουρκίας ότι δήθεν επηρεάζεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό». Κριτική ασκεί το ΑΚΕΛ και στον Α. Ντάουνερ, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του«λανθασμένες και έξω από τους όρους εντολής του».

Η Τουρκία από την πλευρά της επιμένει στις προκλήσεις, καθώς ο Εγκεμέν Μπαγίςισχυρίστηκε ότι ενόσω δεν έχει γίνει ο διαμοιρασμός του νησιού, ο καθένας έχει δικαίωμα έρευνας σε οποιοδήποτε σημείο, δικαιολογώντας την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού Πίρι Ρέις. Το Πίρι Ρέις συνεχίζει τις έρευνες σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Κύπρο, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι με τη συγκεκριμένη ενέργεια «εκφράζουμε μία βούληση, δείχνουμε την παρουσία μας, διοικούμε την Τουρκία και πράττουμε τα δέοντα ως εγγυήτρια χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.