25 Δεκεμβρίου 2010

Τα ιδεολογήματα περι "κατοχής" και "κηδεμονίας" της χώρας, υπονομεύουν την ώριμη ανάγκη για λαϊκή αντεπίθεση

Απο τον Ριζοσπάστη
Υπάρχει ένα σημείο τομής στην προπαγάνδα όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών δυνάμεων, από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ., μέχρι τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και την αυτοαποκαλούμενη «αντικαπιταλιστική αριστερά». Ο καθένας με τις δικές του ιδιαίτερες αποχρώσεις και σκοπιμότητες αναπαράγει το ιδεολόγημα ότι η χώρα βρίσκεται υπό την «κατοχή» και την «κηδεμονία», είτε της ΕΕ, είτε του ΔΝΤ, είτε και των δυο μαζί και πως η κυβέρνηση δεν ασκεί δική της πολιτική, αλλά, αντίθετα, υλοποιεί αποφάσεις άλλων.
Πρόκειται για προπαγάνδα που ζημιώνει το λαό και το κίνημα, για τους εξής κυρίως λόγους:

1. Λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά, αθωώνει την κυβέρνηση και την πολιτική της, αφού τη διαχωρίζει από τους στρατηγικούς συμμάχους της, την ΕΕ και το ΔΝΤ στον πόλεμο που διευθύνει ενάντια στο λαό και την παρουσιάζει σαν αθώα του αίματος για την πρωτοφανή σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων ( ... χωρίς βέβαια να υποβαθμίζουμε τον κυριαρχικό ρόλο της αστική τάξης άλλων κρατών και των διεθνών οργανισμών που ελέγχουν). Με το βολικό ιδεολόγημα της «κατοχής» από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα απαλλάσσονται από τις πρωταγωνιστικές τους ευθύνες στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της βάρβαρης πολιτικής που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και βαρύνονται με την ανώδυνη για το αστικό πολιτικό σύστημα κατηγορία ότι ανέχονται απλώς το ξεκλήρισμα του λαού, επειδή, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Και αθωώνει επίσης τους μεγαλοεπιχειρηματίες, το κεφάλαιο στην Ελλάδα.
2. Κρύβεται από το λαό ότι η ενσωμάτωση της χώρας στις διακρατικές ενώσεις και τους άλλους οργανισμούς του κεφαλαίου, όπως είναι η ΕΕ και το ΔΝΤ, αποτέλεσαν και αποτελούν στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης (... όχι πως θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά, εφόσον δεν θέλει να την καταπιεί ο ανταγωνισμός, αλλά δεν χρειάζεται να την απαλλάσουμε και από την ευθύνη της ...). Αυτήν την επιλογή υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν ήρθαν «ακάλεστοι» στην Ελλάδα. Τους έφεραν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τις συνθήκες και τις συμφωνίες που υπογράφουν εδώ και 30 χρόνια για τη σύσταση και τη θωράκιση της καπιταλιστικής ΕΕ σε όφελος των μονοπωλίων. Το ίδιο ισχύει και με το ΔΝΤ, αφού η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Ευρωένωσης είναι μέλη αυτού του πολιτικοοικονομικού ιμπεριαλιστικού οργανισμού.
3. Κρύβεται η πραγματική αιτία των μέτρων, που καμιά σχέση δεν έχουν με το χρέος και τα ελλείμματα, αλλά αυξάνουν την εκμετάλλευση και τα κέρδη του κεφαλαίου. Κρύβεται ο χαρακτήρας της κρίσης και σε τελική ανάλυση ο αντιδραστικός χαρακτήρας του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, τον οποίο, κατά τα άλλα, δυνάμεις δήθεν αντικαπιταλιστικές καμώνονται στα λόγια ότι θέλουν να τον ανατρέψουν. Τα μέτρα, που με ιδιαίτερη σφοδρότητα προωθούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου στην ΕΕ και σε όλον τον κόσμο, στοχεύουν στην παραπέρα υποτίμηση της εργατικής δύναμης, σαν αναγκαία προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση, που είναι παγκόσμια και συγχρονισμένη. Οι φιλομονοπωλιακές ανατροπές δεν αποτελούν έμπνευση της στιγμής μιας «κακής ΕΕ» ή ενός «κακού ΔΝΤ», όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν όσοι αναπαράγουν το ιδεολόγημα της κατοχής και της κηδεμονίας. Είναι μέτρα ζωτικής σημασίας για την κερδοφορία του κεφαλαίου, τα οποία, σε συνθήκες κρίσης, προωθούνται με ταχύτατους ρυθμούς, αφού το κεφάλαιο δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταστρέψει παραγωγικές δυνάμεις για να ξεπεράσει την ύφεση και να μπει σε νέο κύκλο μεγέθυνσης. Αυτήν τη βαθιά αντιλαϊκή στρατηγική δεν την έφεραν αυτόκλητα στην Ελλάδα η ΕΕ και το ΔΝΤ τον τελευταίο μόνο χρόνο, όπως ισχυρίζονται ακόμα και οι αυτοαποκαλούμενοι «αντικαπιταλιστές», καλλιεργώντας μ' αυτόν τον τρόπο την αυταπάτη ότι οι «προ ΔΝΤ» κυβερνήσεις ασκούσαν φιλολαϊκή δήθεν πολιτική.
4. Συγκαλύπτεται ότι την κρίση την δημιούργησαν οι πλουτοκράτες και η ληστρική πολιτική των κομμάτων τους. Και επειδή το ξεπέρασμά της απαιτεί σαρωτικές αντιλαϊκές ανατροπές, η σημερινή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, που ανέλαβε να τις προωθήσει για λογαριασμό του κεφαλαίου, είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες χώρες της ΕΕ, ακόμα και εκεί όπου το ΔΝΤ δεν έχει συνάψει δάνεια, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία. Το ίδιο ισχύει, όμως, και για τις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι κυβερνήσεις των οποίων σαρώνουν ό,τι άφησαν όρθιο όλα τα προηγούμενα χρόνια.
5. Η προπαγάνδα περί «κατοχής» και «κηδεμονίας» συσκοτίζει τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, που είναι η συγκέντρωση δυνάμεων για την κατά μέτωπο σύγκρουση και την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Αυτήν την πάλη, η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της πρέπει να την οργανώσουν και να τη διευθύνουν νικηφόρα πρώτα και κύρια στο εθνικό πεδίο, δυναμώνοντας ταυτόχρονα τη διεθνιστική αλληλεγγύη με τα λαϊκά κινήματα στα κράτη - μέλη της ΕΕ και παγκόσμια. Οι δυνάμεις που μεταθέτουν τον αντίπαλο εκτός συνόρων και κρύβουν ότι στην επέλαση σε βάρος του λαού πρωταγωνιστεί η ντόπια αστική τάξη, η κυβέρνηση και τα κόμματά της, με συνεργούς την ΕΕ και το ΔΝΤ, αδυνατίζουν το μέτωπο στην κυρίαρχη πολιτική και στοχεύουν στον αφοπλισμό του λαού.
Διέξοδος ακίνδυνη για το κεφάλαιο
Απόλυτα συναρτώμενες με τις αντιεπιστημονικές αναλύσεις τους περί «κατοχής» και «κηδεμονίας», είναι και οι «διέξοδοι» που προτείνουν αυτές οι δυνάμεις στο λαό. Τι λένε μεταξύ άλλων;
  • Δυνάμεις, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο Κουβέλης, εκλιπαρούν την κυβέρνηση να αποκτήσει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ στην ΕΕ και μ' αυτόν το σκοπό να επιδιώξει κολεγιές με άλλες καπιταλιστικές χώρες εντός της λυκοσυμμαχίας. Με άλλα λόγια, καλούν το λαό να στοιχηθεί πίσω από την ντόπια πλουτοκρατία και τα αστικά κόμματα, σε μια κοινή προσπάθεια να δημιουργηθούν εφήμερες συμμαχίες με άλλες καπιταλιστικές χώρες, που βρίσκονται επίσης χαμηλά στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, σαν να πρόκειται μια τέτοια εξέλιξη να αντιστρέψει τη νομοτέλεια της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού και να αποδώσει καρπούς για οποιονδήποτε άλλο, πέρα από την αστική τάξη. Τέτοιες κολεγιές και συμμαχίες επιδιώκει άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση στα ευρωενωσιακά παζάρια, έχοντας όμως σαν δεδομένο ότι η στρατηγική ενάντια στο λαό και τα δικαιώματά του είναι ο αδιαπραγμάτευτος συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ευρωομόλογο, το οποίο διεκδικούν με ένα στόμα η κυβέρνηση, άλλες καπιταλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο Κουβέλης και άλλοι, σαν να πρόκειται τα συμφέροντα του λαού να ταυτίζονται με αυτά των πλουτοκρατών. Το ίδιο ισχύει και με άλλα μέτρα, όπως η αναδιάρθρωση και το «κούρεμα» του χρέους, η κρατικοποίηση τραπεζών και πάει λέγοντας.
  • Οι ίδιες δυνάμεις, μαζί και το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλούν με την προπαγάνδα τους το λαό να διαλέξει ιμπεριαλιστή, παρουσιάζοντας το ΔΝΤ σαν τον «κακό» της τρόικας και την ΕΕ σαν τον «καλό». Αυτά τα ιδεολογήματα άκμασαν ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου και συνέβαλαν, ώστε ανώριμες πολιτικά μάζες να μην αντιληφθούν έγκαιρα το ενιαίο της επίθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης και των συνεργατών της και να εκτονώσουν την αντίδραση για τα μέτρα με την ανώδυνη για το σύστημα κριτική ότι η κυβέρνηση έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα και δεν κατάφερε να περιορίσει την όποια παρέμβαση στο πλαίσιο της ΕΕ.
  • Για έλλειψη διαπραγματευτικής ισχύος κατηγορεί την κυβέρνηση και η ΝΔ, συντηρώντας τη βολική για το σύστημα αυταπάτη ότι μια άλλη κυβέρνηση, ενδεχόμενα η δική της, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους στο μνημόνιο με τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες και τους άλλους οργανισμούς. Λέει, δηλαδή, πως το πρόβλημα για το λαό συνίσταται στην αλλαγή κυβέρνησης και όχι πολιτικής, διεκδικώντας να γίνει αυτή χαλίφης στη θέση του χαλίφη και να καθίσει στο σβέρκο του λαού.
  • Αλλες δυνάμεις, όπως το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ζητάνε αποδέσμευση από την καπιταλιστική ΕΕ, αφήνοντας σε δεύτερο και τρίτο πλάνο την ανάγκη αυτήν την αποδέσμευση να την επιβάλει το ίδιο το λαϊκό κίνημα στην πορεία της πάλης για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας. Σήμερα, ώριμη και αναγκαία είναι η αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία. Εκεί πρέπει να κατατείνει η πάλη του λαού, ξεκινώντας από τη βασική θέση ότι πρέπει να ηττηθούν τα κόμματα του κεφαλαίου και η πολιτική τους στην Ελλάδα. Κάθε υποχώρηση πίσω από αυτήν την αρχή ζημιώνει το κίνημα, αφού ανοίγει χαραμάδες να μπλεχτούν στα πόδια του πολιτικές δυνάμεις και μερίδες της πλουτοκρατίας που για τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα μπορεί να επιδιώκουν κι αυτοί την αποδέσμευση από την ΕΕ, μιας καπιταλιστικής όμως Ελλάδας.
Πάλη για λαϊκή εξουσία

Ολα αυτά τα κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν στρατηγική ρήξης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, γι' αυτό βολοδέρνουν σε ερμηνείες της κρίσης και προτάσεις ακίνδυνες για το καπιταλιστικό σύστημα. Η διέξοδος που προτείνουν ακουμπάει και αστικές δυνάμεις ή άλλες μερίδες του κεφαλαίου που συνδέουν τα συμφέροντά τους με τη μια ή την άλλη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, με την πρόσδεση στον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστή.

Ο λαός έχει κάθε συμφέρον να ξεμπερδεύει με τέτοιες και άλλες αυταπάτες. Σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η οργάνωση της λαϊκής πάλης για την κατάργηση της ιδιοκτησίας των μονοπωλίων πάνω στα μέσα παραγωγής. Το πραγματικό κριτήριο που καθορίζει τη στρατηγική κάθε πολιτικής δύναμης συνοψίζεται στο δίλημμα «με τα μονοπώλια ή με το λαό». Το ΚΚΕ αποδεικνύει καθημερινά τη συνέπεια με την οποία υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της άμυνας και της αντεπίθεσης του λαού στον πόλεμο που του έχουν κηρύξει η πλουτοκρατία, οι κρυφοί και φανεροί της σύμμαχοι.

49 σχόλια:

  1. Δεν ανήκω στο ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά δε μπορώ να μην επισημάνω ότι με διαστρέβλωση των θέσεων τους, με τις οποίες διαφωνώ απόλυτα, δεν παράγεις αντιπαράθεση. Άλλωστε αν ασχοληθεί κανείς στα σοβαρά με τις θέσεις του ΝΑΡ για τη θέση της χώρας στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα θα διαπιστώσει ότι ταιριάζουν πάρα πολύ με αυτές του ΚΚΕ!!!
    Εγώ να θέσω ένα ερώτημα. Δε μιλάω για κατοχές και άλλα ηχηρά. Αλλά η χώρα είναι εξαρτημένη ή δεν είναι; Και αν δεν είναι πότε και πως άλλαξε αυτό, μιας και το ΚΚΕ μέχρι και τη δεκαετία 80 - 90 αυτό υποστήριζε. Και τέλος. Από και ως που μια αστική τάξη και η κυβέρνησή της απαλλάσεται από τις ευθύνες της όταν υποστηρίζει κανείς ότι είναι εξαρτώμενη και ότι στη βάση αυτή ακολουθεί τις όποιες πολιτικές ακολουθεί καθ' όλη τη διάρκεια της εξουσίας της και όχι μόνο στη συγκυρία.
    Ακόμη και στη περίπτωση της κατοχής γιατί απαλλάσεται η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα φίλε μου και καλές γιορτές ...

    Δεν θεωρώ πως το άρθρο διαστρεβλώνει τις θέσεις του Ναρ/Ανταρσυα, αλλά ίσως δεν τις αναλύει ...
    Αν όμως συνοψίσει κανείς τις θέσεις του Ναρ/Ανταρσυα, θα δει πως στροβιλίζουν γύρω απο την διαγραφή του χρέους (στο ζήτημα του χρέους μας τα έχει κάνει τσουρέκια ο Καζάκης), την έξοδο απο το ευρώ και την ΕΕ και την κρατικοποίηση του τραπεζικού τομέα, χωρίς να τίθεται ζήτημα αλλαγής σε επίπεδο εξουσίας και της ιδιοκτησίας των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ... έτσι δεν είναι ?

    Μεταβατικό πρόγραμμα το βαφτίζουν οι ίδιοι, σοσιαλδημοκρατική στροφή το βαφτίζει το ΚΚΕ ...

    Ένα ΝΑΡ, που την βγήκε στο ΚΚΕ απο τα αριστερά το 1990, σήμερα το αντιπαλεύεται απο τα δεξιά ... και απο την μια δεν βλέπει προοπτική ανατροπής της αστικής κυριαρχίας, ΑΡΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΕΙ, απο την άλλη όμως θεωρεί πως μια ΑΣΤΙΚΗ κυβέρνηση, μπορεί να πάει κόντρα στην τάξη την οποία υπηρετεί και να επιβάλλει μια διαγραφή του χρέους, όπως επίσης να βγάλει την χώρα απο τις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις ???

    Είναι ριζική η διαφορά μεταξύ των θέσεων του ΝΑΡ/Ανταρσυα και του ΚΚΕ ! Το ΚΚΕ μιλά για λύση εκτός Καπιταλισμού, το ΝΑΡ/Ανταρσυα μιλά για λύση εντός Καπιταλισμού ... Όπως επίσης είναι και αντιδιαμετρική η δράση των συνδικαλιστικών μετώπων που πρόσκεινται ή συνεργάζονται, με τα δυο κομματα ...

    Η χώρα φυσικά και είναι εξαρτημένη, πάντα ήταν ...χάριν στις επιλογές των κυβερνήσεων και της αστικής τάξης που εκπροσωπούν ! Ορισμένοι κύκλοι λοιπόν της ντόπιας αστικής τάξης, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης που οι ίδιοι ελέγχουν, προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τον πράγματι κυριαρχικό ρόλο του διεθνούς κεφαλαίου (αποφευγουν φυσικά να μιλήσουν για αστικές τάξεις, και το θέμα τίθεται σε επίπεδο χωρών, εθνικά ... δεν μιλάνε για τις γερμανικές επιχειρήσεις, αλλά για την Γερμανία ως χώρα), ώστε να αθώωσουν στην συνείδηση των Ελλήνων τις ελληνικές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις ... ως προς την λήψη των σκληρών αντιλαικων μέτρων.

    Επίσης καταφέρνουν ετσι να κατηγορουν τους πολιτικους συνολικά, ως προς την διαχειριση του συστήματος ΚΑΙ ΜΟΝΟ, και όχι ως προς τον συνολικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν ...

    Φυσικά αυτό δεν το καταφέρνουν απεναντι σε ανθρωπους που γνωρίζουν ορισμένα πράγματα, γύρω απο τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής ... αλλά το καταφέρνουν απέναντι στην μεγάλη πλειοψηφια του κόσμου, ο οποιος παραμένει στο σκοτάδι !

    Δεν αμφισβητώ το γεγονός, πως μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές ή βελτιώσεις, στις θέσεις των επαναστατικών κομμάτων, καθώς η ταξική πάλη θα οξύνεται ... Είναι και αυτό μέρος της πολιτικής εξέλιξης που θα υπάρξει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς η ηγεσία του ΚΚΕ βρίσκεται στα δεξιά του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ. Το αποδεικνύει η αριστερή ενδοστρέφεια του, την στιγμή που το αστικό σύστημα της χώρας είναι αδύναμο όσο εδώ και πολλά χρόνια.

    Δυστυχώς η ηγεσία του ΚΚΕ δεν μιλά καθόλου για μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους, μη αποπληρωμή των τοκογλύφων ντόπιων και ξένων, εθνικοποίηση άνευ αποζημείωσης των τραπεζών, και έξοδο από το ευρώ. Ακόμα και για έξοδο από την ΕΕ που παλιά ήταν σύνθημά του, ακόμα και αυτό δεν το λέει με τόσο θέρμη. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ίσως δεν επιθυμεί να φοβήσειθ τους μικροαστούς ψηφοφόρους του. Ίσως η ηγεσία του νοιώθει πως είναι λίγη. Ίσως δεν επιθυμεί να διαδραματίσει μέρος στις εξελίξεις από τα κάτω που θα έρθουν.Με δύο λόγια προτιμά να είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας σαν τον ΣΥΝ


    Προτιμά όπως ο ΣΥΝ να περάσει η καταιγίδα για να μιλήσει στη λιακάδα. όμως ο καλός ο καπετάνιος στην φορτούνα φαίνεται.

    τόσα χρόνια ακούμε από το ΚΚΕ και άλλους αριστερούς για την μεγάλη κρίση του καπιταλισμού. Η κρίση λοιπόν ήρθε. Τι μεταβατικό πρόγραμμα προτείνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια καλά. Δεν υπάρχει μεταβατικό πρόγραμμα. Υπάρχει ανατροπή του καπιταλισμού και οικοδόμηση του κομμουνισμού. Το ΚΚΕ δε μιλάει για "μεγάλη κρίση" του καπιταλισμού, αλλά για κρίσεις σε διάφορες περιόδους. Και λέει πως όλα αυτά θα σταματήσουν μόνο με την ανατροπή του. ΙΒΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανωνυμε 4:18 , τι δεν κατάλαβες απο την παραπάνω απάντησή μου, ώστε να στο ψιλοκόψω ???

    Το ΚΚΕ βρίσκεται στα δεξιά της Ανταρσυα ? Άλλο και τούτο ... Η Ανταρσυα καλά θα κάνει να προσέξει μην μπλέξει τα μπούτια της με το ΣΥΡΙΖΑ, μιας και αντιπαλευει ο ένας τον άλλον ... ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ !

    Ένας ασθενής με καρκίνο, δεν ζητάει απο τον γιατρό του ένα μεταβατικό στάδιο ... αλλά ζητάει ΑΜΕΣΗ αφαίρεση του όγκου, ειδάλλως πεθαίνει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!!!

    Ο ΛΑΟΣ ΟΜΩΣ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ!!!ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΛΕΥΡΑ!!!

    ΤΟ ΝΑ ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΟΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΓΟΝΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΛΑΘΕΥΕΙ!!!

    ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΟΜΜΕΠ

    Εξ αιτίας των θέσεων του για τον άλλο δρόμο κοινωνικής παραγωγής, συγκρότησης της κοινωνίας, το ΚΚΕ κατηγορείται ότι παραπέμπει την ικανοποίηση άμεσων αναγκών των εργαζομένων στο σοσιαλισμό.
    Είναι συνειδητό ψέμα από τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα.
    Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι σταθερό στη στήριξη δικαιωμάτων - αιτημάτων των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων, με συνέπεια λόγων - έργων, γιατί έχει φωτεινή πυξίδα, στρατηγική πλεύση.
    Γι’ αυτό μπόρεσε και μπορεί με συνέπεια να υπερασπίζεται την πλήρη και σταθερή καθολική εργασία, την κοινωνική προστασία των ανέργων, της μητρότητας, των εργαζομένων σπουδαστών - φοιτητών, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, το αγροτικό εισόδημα, τα δικαιώματα των ΕΒΕ, των μεταναστών και πολιτικών προσφύγων, την αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, τη σύνταξη, την προστασία του περιβάλλοντος, το αντιπάλεμα των αντιλαϊκών συνεπειών από την ένταξη στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ.
    Πολιτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ σημαίνει δύναμη διεκδίκησης, δύναμη αντίστασης σε νέες αντεργατικές - αντιλαϊκές εργοδοτικές και κυβερνητικές επιθέσεις, ακόμη και δύναμη απόσπασης κατακτήσεων, δύναμη για τα σημερινά και προοπτικά εργατικά και λαϊκά συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΓ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
    Δεν πρόδωσε την αστική τάξη της Ελλάδας ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ. Δεν πρόδωσε ιδανικά, για να την πούμε ότι κρατά προδοτική στάση. Ευθυγραμμίστηκε με τον διεθνισμό του κεφαλαίου σε συνθήκες της πιο επιταχυνόμενης διαμόρφωσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς. Εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτό το διεθνισμό. Βεβαίως. Αλλά τώρα βρήκαμε την κατοχή για να υποστείλουμε τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, για να περάσουμε την εθνική ενότητα και τη συναίνεση και να μιλάμε για τη γερμανική μπότα, για την κακιά Μέρκελ, τον κακό Σαρκοζί. Γυρίσαμε τώρα στο '40 - '45.

    Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΟΣΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΝΔ!!ΔΙΟΤΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΧΘΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΤΟΣΟ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!!
    Η ΝΔ ΒΕΒΑΙΑ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΨΗΦΙΣΕ ΟΜΩΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ!!!ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ!!!
    Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ Η ΓΓ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΑ ΑΣΤΟΧΗ ΔΙΟΤΙ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ!!!
    ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ!!!
    ΑΡΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ Η ΝΔ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!! ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!!!
    ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ!!!ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!!!ΕΑΝ Η ΓΓ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΟ ΘΕΜΑ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΠΕΙΣΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ !!!

    ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΚΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ!!!

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @redfly συνέχεια

    Μάλλον ο Λένιν που έκανε
    μεταβατικό πρόγραμμα δεν ήταν τόσο έξυπνος μπροστά στην (εγώ την λέω φοβισμένη) ηγεσία του ΚΚ. Φοβισμένη γιατί οι κοινωνικές εξελίξεις την ξεπέρασαν, προτείνει αστεία πράγματα και αυτή το γνωρίζει. Ρώτα και σε καμία ΚΟΒ για το τι έγινε όταν έφεραν προς συζήτηση το προηγούμενο link.

    Απλώς η ηγεσία προσπαθεί "να φυλάξει τα ρούχα της για να έχει τα μισά". Αρκείται στο ρόλο του κόμματος διαμαρτυρίας(όπως ΣΥΝ/ΡΙΖΑ). Για μένα η ενότητα της αριστεράς "χτίζεται" από τα "κάτω", στην κοινωνία, στους εργατικούς αγώνες όπως π.χ. στο λιμάνι με τους ναυτεργάτες – λιμενεργάτες.

    Τα υπόλοιπα περί "αγώνα"(όταν παραμονές μεγάλης απεργίας συναντιέται με έναν από τους πολιτικούς εκπρόσωπους της ντόπιας αστικής τάξης) ακούγονται τσάμπα και βερεσέ σύντροφε.

    Μία καλή αρχή αν όντως η ηγεσία έχει αγαθές προθέσεις θα ήταν να καταδικάσει τις συγκυβερνήσεις του ΚΚΕ με την ΝΔ(Κυβέρνηση Τζανετάκη 1989) και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ(Κυβέρνηση Ζολώτα 1990). Αλλά ακόμα ο Αλέκος και η Αλέκα να τις καταδικάσουν...

    Συντροφικά και κριτικά. Χρόνια πολλά και αγωνιστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προσθήκη.Τότε (1989-1990) το ΚΚΕ - Φλωράκης -ήταν μαζί με τον Κύρκο(ΕΑΡ). Και όλοι μαζί στις αστικές συγκυβερνήσεις Τζανετάκη - Ζολώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διαβασε και αυτό σύντροφε redfly. Και αν και ο Καζάκης μάλλον δεν ανήκει στην αντικαπιταλιστική αριστερά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την σημαντική επηρροή των αναλύσεών του περί δημόσιου χρέους

    Στάση πληρωμών: μία απάντηση στον Ριζοσπάστη, του Δημήτρη Καζάκη

    Mέρος του εδώ
    [...Τι έγινε στα αλήθεια με τους μπολσεβίκους;

    Για να δούμε αν είναι Λενινιστική. Ο ΜΠ φαίνεται να έχει θυμώσει που όλοι εμείς οι οπαδοί της «διαχείρισης του συστήματος» τολμήσαμε να χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα του Λένιν και των μπολσεβίκων: «Όταν όμως φτάνουν να παραλληλίσουν την πρότασή τους με την άρνηση των μπολσεβίκων να πληρώσουν τα τσαρικά δάνεια, αποκαλύπτονται. Ξεχνούν μια μικρή λεπτομέρεια: Ποια τάξη έχει κάθε φορά την εξουσία και διαπραγματεύεται το ύψος του χρέους. Δεν ξεχνούν τυχαία αλλά συνειδητά, γιατί σε τελευταία ανάλυση θέλουν να στοιχηθεί το λαϊκό κίνημα «κάτω από ξένη σημαία». Το ΚΚΕ δε θα τους κάνει τη χάρη. Αναδεικνύει σταθερά και ανυποχώρητα τον πραγματικό αντίπαλο με τον οποίο πρέπει να αναμετρηθεί το λαϊκό κίνημα: Την εξουσία των μονοπωλίων».

    Μάλλον εδώ αποκαλύπτεται ο ίδιος ο ΜΠ, πρώτον, διότι δεν γνωρίζει, ως όφειλε, το παράδειγμα που αναφέρει και, δεύτερον, γιατί εξάγει πάλι συμπεράσματα από το πουθενά. Ποιος σας είπε αγαπητέ ΜΠ ότι όταν κάνουμε αυτή την πρόταση, δεν την κάνουμε με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος προς την εξουσία της εργατικής τάξης; Από πού συνάγεται το συμπέρασμα ότι θέλουμε το λαϊκό κίνημα «κάτω από ξένη σημαία»; Πώς είναι δυνατόν όταν ζητάς από την εργατική τάξη να ενώσει το λαό και να ηγηθεί της σωτηρίας της χώρας απαιτώντας την άρνηση του χρέους και την έξοδο από το ευρώ, να σημαίνει ότι έχεις στο μυαλό σου κάτι άλλο εκτός από το να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική εξουσία; Αλλά ακόμη κι έτσι να είναι, δηλαδή να έχουμε άλλους σκοπούς, είναι ποτέ δυνατόν όταν παλεύεις για την ανάδειξη της εργατικής τάξης σε ηγέτιδα δύναμη του λαού και του έθνους να μην τίθεται εκ των πραγμάτων, αντικειμενικά, θέμα πολιτικής εξουσίας;

    Αλήθεια, ποιον αντίπαλο αναδεικνύει το αίτημα για άρνηση της πληρωμής του χρέους και έξοδο από το ευρώ, αν όχι την εξουσία των μονοπωλίων; Εκτός κι αν οι σύγχρονες τράπεζες, τα επενδυτικά κεφάλαια διεθνώς μαζί με το ΔΝΤ, την ΕΕ, κοκ, δεν αντιπροσωπεύουν την εξουσία των μονοπωλίων και μάλιστα στην πιο ολοκληρωμένη της μορφή.

    Όσο για τον Λένιν και τους μπολσεβίκους θα έπρεπε ο ΜΠ να γνωρίζει ότι το αίτημα της διαγραφής των τσαρικών χρεών δεν ήταν κάτι που το επινόησαν όταν πήραν την εξουσία. Ήταν ένα αίτημα που γεννήθηκε από τα ίδια τα εργατικά σοβιέτ στην επανάσταση του 1905. Δεν ήταν αίτημα καθαρά μπολσεβίκικο, αλλά ένα πλατύ εργατικό δημοκρατικό αίτημα. Σαν τέτοιο το υιοθέτησαν όλες οι φράξεις της Ρωσικής σοσιαλδημοκρατίας. Και οι μπολσεβίκοι και οι μενσεβίκοι. Μιας και εκείνη την εποχή δεν είχαν ξεχάσει όπως φαίνεται να συμβαίνει σήμερα , ότι σαν αίτημα υπάρχει στις αποσκευές του εργατικού κινήματος από την εποχή της Λίγκας...]

    Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα σύντροφοι του ΚΚΕ. Να μην αναδημοσιεύετε απλώς μόνο τους Ταξικούς αγώνες στην Γαλλία από το 1840 έως το 1850 του Μάρξ(γράφει για την θέση της εργατικής τάξης στο θέμα του δημόσιου χρέους) χωρίς να τους καταλαβαίνετε

    Και πάλι χρόνια πολλά και αγωνιστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ταξικούς αγώνες στην Γαλλία από το 1848 έως το 1850 του Μάρξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να αποφασίσει πρώτα αν η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα ή όχι.
    Το ΚΚΕ πρέπει να ξεκαθαρίσει «ενισχύθηκαν τα βασικά γνωρίσματα του ιμπεριαλιστικού σταδίου του ελληνικού καπιταλισμού» ή «έχει ισχυρές πολιτικοστρατιωτικές εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ» και «ο ελληνικός καπιταλισμός παραμένει σε ενδιάμεση και εξαρτημένη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα» (θέση 9 18ου συνέδριου).
    Και το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν απεμπολήσει το ξεκάθαρο έξω από την Ε.Ε. και μιλούν για αποδέσμευση με κατεύθυνση τη λαϊκή οικονομία/εξουσία το πρώτο, αντικαπιταλιστική το δεύτερο.
    Και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποιός θα έχει την εξουσία.
    Όσο για τα στάδια που προτείνουν και οι δύο με κατέυθηνση το σοσιαλισμό το ΚΚΕ και την Εργατική Εξουσία το ΝΑΡ από τα κείμενά τους και των δύο βγαίνει πολύ άνετα ότι πρόκειται για κυβερνητικές λύσεις στα πλαίσια της αστικής εξουσίας, τύπου Τσάβες και Μοράλες με τις οποίες φλερτάρουν και οι δύο. Καμιά σχέση με τα μεταβατικά στάδια της ρώσικης επανάστασης που διατυπώθηκαν μετά την επανάσταση!
    Και οι δύο προτείνουν κοινωνικοποιήσεις, κρατικοποιήσεις, ενιαίους φορείς κ.λπ. πάντα στα πλαίσια του συστήματος και σαν αιχμές του κινήματος προς όφελος των εργαζόμενων. Με εργατικό έλεγχο πάντα. Οι θέσεις του ΝΑΡ για πάρα πολλά ζητήματα είναι απόλυτη συνέχεια των θέσεων του ΚΚΕ τις δεκαετίες του '70 και ΄80.
    Η διαφορποίηση των δύο σε σχέση με το χρέος τοποθετεί το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μάλλον στα δεξιά του ΚΚΕ από ΄κει και πέρα θεωρώ ότι η ουσία των απόψεών τους δεν τους διαφοροποιεί ιδιαίτερα. Αυτό που τους διαφοροποιεί είναι ότι το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν μια ξεκάθαρη αγωνιστική στάση και δεν φοβούνται το κίνημα όπως το ΚΚΕ. Είναι μέσα στο κίνημα και παλεύουν έστω και λάθος κατά τη γνώμη μου. Το ΚΚΕ όχι μόνο φοβάται μη χάσει τον έλεγχο αλλά πολλές φορές στέκεται απέναντι.
    Όσο για το χρέος, πράγματι υπήρχε σαν αίτημα στα σοβιέτ το 1905 αλλά ως τι; Ως αίτημα αιχμής από το οποίο εξαρτώνται τα πάντα;
    Αλλά και έτσι να ήταν από που και ως που η ρώσικη επανάσταση είναι συνταγή για πάσα νόσο; Ίδιες είναι οι συνθήκες στη Ρωσία των αρχών του προηγούμενου αιώνα με αυτές της Ελλάδας τώρα; Ίδια είναι η θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο καπιταλιστικό στερέωμα με αυτό της Ρωσίας τότε; Kαι τέλος πάντων η άρνηση του χρέους υλοποιήθηκε μετά την επανάσταση έτσι κι αλλιώς!
    Το δε χρωστάμε σε κανέναν ζητάμε αυξήσεις, ασφάλεια, υγεία, δωρεάν παιδεία, υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις μας, παλεύουμε για την ανατροπή του μνημόνιου και κάθε αντεργατικού αντιλαϊκού νόμου κλπ γιατί είναι λάθος;
    To ζητούμενο σήμερα είναι να κινηθούμε από κοινού στο να δώσουμε στο λαό την πίστη, ξανά, ότι η δύναμη είναι στα χέρια του. Ότι αυτή η επίθεση δεν έχει να κάνει με κανένα χρέος αλλά με το ότι χρησιμοποιώντας την υπαρκτή κρίση του το κεφάλαιο παντού είτε στις ιμπεριαλιστικές χώρες είτε στις εξαρτημένες προχωρά στην ολοκλήρωση της επίθεσης που ξεκίνησε από τα μισά του '80 ενάντια στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των λαών.
    Σε αυτό χωράμε όλοι όπου και αν ανήκουμε. Το καλύτερο πεδίο για να λύσουμε τις διαφορές μας είναι το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει όταν πορευόμαστε χώρια. Και σε αυτό έχουν ευθύνες και το ΝΑΡ και το ΚΚΕ. Και στους συντρόφους του ΚΚΕ έχω να πω το εξής. Το γεγονός ότι κάνεται σχετικά "ασφαλείς" πορείες δε σημαίνει ότι το σύστημα δεν θα προσπαθήσει να σας χτυπησει και εσάς κάποτε. Δεν ανέχεται πλέον καμιά αμφισβήτηση έστω και ανώδυνη. Τότε να είστε όμως σίγουροι ότι όλοι ποορευόμαστε με αφετηρία το Μουσείο δεν θα είμαστε μόνο αλληλέγγυοι αλλά θα σπέυσουμε και να βοηθήσουμε! Και πάντως σίγουρα δεν θα σας χρεώσουμε στην ασφάλεια και στους κάθε είδους προβοκάτορες! Κοινή δράση λοιπόν για την αντίσταση και ανατροπή της επίθεσης παρά τις διαφορές μας για το τι είναι η Ελλάδα, για τις κρίσεις του καπιταλισμού και για τη διέξοδο από αυτόν. Στο κάτω κάτω ας αφήσουμε το λαό να αποφασίσει γι' αυτά αντί να αποφασίσουμε εμείς γι' αυτόν.
    Ο πρώτος ανώνυμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λόγω έλλειψης χρόνου θα απαντησω απο την Τριτη τα ερωτηματα και ζητηματα που τεθηκαν απο τους συντροφους ...

    Όσο για τα κειμενα που παρεθεσε ο Ανωνυμος Β' απο το Βαθυ Κοκκινο, την Κοκκινη Ορχηστρα και τον Καζάκη, τα έχω ήδη διαβάσει και θα απαντησω περι αυτών απο Τριτη ...

    Καλο υπόλοιπο γιορτών ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ με το φτωχό μου το μυαλό δεν καταλαβαίνω γιατί "τα περί κατοχής" υπονομεύουν την ώριμη ανάγκη για λαϊκή αντεπίθεση.

    Η μεγαλοαστική τάξη εκχώρησε την κυριαρχία της χώρας φοβούμενη ότι μόνη της δεν θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα (αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα).
    Γι' αυτό και οποιαδήποτε προσπάθεια για λαϊκή εξουσία δεν μπορεί παρά να μην συνυπάρξει όχι μόνο με την απαλλοτροίωση των μέσων παραγωγής, αλλά και των υπαρχόντων περουσιακών τους στοιχείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι μετά την τεράστια άνοδο της "ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" στις τελευταιες εκλογές, γεγονός που καταδειχνει την αύξηση της επιρροής του Ταξικού ΜΑΖΙΚΟΥ κινήματος μεσα στην εργατική Ταξη και τα λαικά στρώματα, άρχισε να γίνεται συζητηση και να αναδεικνύονται οι διάφορες "γκρούπες" σε κίνημα.
    Θα μιλήσω σκληρα: όλοι γνωριζουμε τις οδηγιες της CIA από το βιβλίο του στρατηγου της Γουεσ-τμορλαντ,: "όταν αμφισβητούνται τα συμφεροντα των ΗΠΑ σε χωρα από συγκεκριμένο κίνημα και ιδιαιτερα Κομμουνιστικό, τότε προσπαθούμε να εισχωρησουμε και να το οδηγήσουμε σε λαθος δρόμο, αν όμως δε ειναι δυνατό να το διεισδύσουμε, τοτε ΦΤΑΧΝΟΥΜΕ - χρηματοδοτουμε, κόμματα, παραταξεις που να ΜΟΙΑΖΟΥΝ με αυτό και περίπου να λενε τα ίδια με περισσότερη σκληρότητα και "επαναστατικότητα" και να επιτίθενται στο Κίνημα με σκοπό την αμφισβητηση του στις μαζες."
    Δελαστικ και διαφοροι "αστέρες" τους εργαζονται ως αφεντικα στις εφημεριδες τους, από που εχουν πηγες χρηματοδοτησης να συμμετασχουν σε εκλογές να διακινουν προπαγανδιστικο υλικο, από που διαφημιζονται?
    Σημειωτέον ότι πρόκειται για "ομαδούλες" που μεχρι χτες ηταν αυτές που φτιαχνανε τις συγκεν-τρωσεις της ΓΕΣΕΕ και κατηγορουσαν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ για απομονωτισμό δήθεν.
    Σήμερα τι λενε? "ουτε με το ΠΑΜΕ ουτε με τη ΓΕΣΕΕ" ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΛΕΝΕ?
    οι μέχρι πρότινος ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ της ΓΕΣΕΕ..!!!
    Μιλάνε ταχα για τα πρωτοβάθμια σωματεία.. και καλούνε τον κόσμο να στηριξει τα πρωτοβαθμια.. όπως λένε.. .στα οποία εκλέγουν αντιπροσωπους στα εργατικά κέντρα οι οποίοι ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗN ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΣΕΕ...!!
    δηλαδη κοροιδια στον εργασιακό χωρο με αριστερη μάσκα για να παρασυρουν τους εργατες μακρια από το ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΜΕ που μπορει να φερει σε πέρας την ταξικη πάλη.
    Και μη μου πειτε ότι συνομωσιολογώ, ας σκεφτούμε το ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ να ισχυροποιη-θούν οι "γκρούπες", που μεσα οργιαζει ο αντικομμουνισμός και η αντιΚΚΕ προπαγανδα. Ιδεολογικά μέσες άκρες τι λένε:
    Με την εμφανιση της κρισης, ο Δελαστικ του ΝΑΡ στην TV και ο Χάγιος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ με συνέντευξη του βιντεοσκοπημενη, ΑΠΛΆ ΜΙΛΆΝΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗς και οχι για ανατροπή του συστηματος.
    Και οι δυο όπου βρεθούν μιλάνε, για επιστροφη στη δραχμη (για να βγει το ντόπιο κεφάλαιο ανταγωνιστικό) και διαχείριση τύπου Αργεντινης.
    Μιλανε για "κουρεμα" του χρέους, για την άρνηση πληρωμων κ.λ.π
    ΑΛΛΑ... ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ !!!!!!!!
    άρνηση πληρωμων έχουν κάνει και καπιταλιστικές χωρες, δεν ειναι δα και φιλεργατικό μέτρο..
    Δηλαδη με απλά Λόγια ένα τμημα της αστικης ταξης, αυτο που δεν μπορει να ανταγωνιστει τις πιό ισχυρες επιχειρησεις και τις πολυεθνικές, ΘΕΛΕΙ την αξιοποίηση αυτης της εκδοχής, δηλαδη της επιστροφης της δραχμης, την υποτιμηση της, κ.λ.π αλλά ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ στα χερια των καπιταλιστων !!!.
    Εκει ειναι η κρυφη ΑΤΖΕΝΤΑ των οπορτουνιστων λέγοντας μεγάλες κουβέντες με αριστερο και κομμουνιστικό περιεχόμενο, αλλά με καθαρα καπιταλιστικο οριζοντα και διεξοδο από την κριση τους.
    Στην πράξη δηλαδη, την καταστροφη των παραγωγικών δυνάμεων, που επιβαλλεται για το ξεπερασμα της κρισης τους, να την επωμιστει ο λαός και όχι οι καπιταλιστες !!!
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ και ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ για να οργανωσουν το λαό,
    Εξαντλουν τις όποιες δράσεις τους σε αντιΚΚΕ στοχοποίηση στο φοιτητοκοσμο, όπου δραστηριοποιουνται, απέχουν από την Ταξικη πάλη, να δυναμώσεο το κίνημα αμφισβητησης των μετρων,συνειδητοποίησης των μαζων της καταστασης, πέρασμα μεγαλων εργατικών μαζων στην Ταξικη πάλη με σκοπό την ανοιχτη σύγκρουση με το συστημα κ.λ.π.
    Αυτα ΜΟΝΟ το ισχυρο Κομμουνιστικό Κόμμα μπορει να τα κανει ΚΑΙ ΗΔΗ ΕΝΕΡΓΕΙ ΜΕ ΑΥΞΟΥΣΑ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ. Αυτό φοβαται το συστημα, δηλαδη την ισχυροποιηση του ΚΚΕ..! για αυτο και η .."δημοσιότητα" των "ομαδων" από τα συγκροτηματα του τυπου. Για αυτό και η στοχευμενη επίθεση των ομάδων αυτών στο ΚΚΕ με τελευταια ενεργεια το ξηλωμα της πλακετας της Σωτηριας Βασιλακοπούλου.
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προς christo04 ούτε ο ....Ηρακλης Πουαρώ δεν θα έκανε τέτοια αντιπαράθεση! Έλεος! Και καλά αυτά που λες για το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ΚΚΕ με ποιές κοινωνικές δυνάμεις θα μας οδηγήσει στη Λαϊκή Οικονομία/ Εξουσία, που είναι προεπαναστατικό στάδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Με τις οργανωσεις του, την επιρροή του σε μεγαλα τμήματα της εργατικής Τάξης, στο συνδικαλιστικό κίνημα, με την παραπέρα οργανωση και ισχυροποίηση των Ταξικών συνδικάτων,των Αγροτών, των ΕΒΕ, όπου διατηρεί δυνάμεις και όταν τις κινητοποιεί έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει ισχυρη δύναμη, κατ' αρχην αμφισβητησης των όρων που επιβάλλουν οι καπιταλιστες και το πολυεθνικό κεφάλαιο στις λαικές μαζες.
    Το ζητημα ειναι να συνεχιστεί η άνοδος του Ταξικού κίνηματος, να διευρυνθούν οι Επιτροπές Αγώνα, σε καθε χωρο δουλειάς σε καθε γειτονια.
    Να τσακιστεί ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και οι οπορτουνιστικές εκδοχές του.
    Να αναδειχτει από το λαικό κίνημα, ο άλλος τρόπος αναπτυξης- οργανωσης μέσα από τις λαϊκές Επιτροπές αγωνα που δημιουργούνται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.. παντού..

    Εκεί όμως παρεμβαινετε ..οι εν λόγω και αρχιζετε την Σταλινολογια, την ελεεινολογία, τον αντικομμουνισμό, με ίδιο περιεχόμενο αυτού που παρουσιάζει ο Πάγκαλος και ο Καρατζαφέρης με τους αδωνηδες και σια. Απλά η ακροδεξια αλλάζει την μορφη του αντικομμουνισμού της.
    Στην ουσία ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΤΕ.

    ΚΑΙ για να ξεκαθαρίσουμε: Τι θελετε από τις "Γκρούπες" μερικοί που τις προβαλλετε και τις ενισχυετε?
    ΠΟΙΑ Η ΔΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ??
    ΚΑ-ΜΙΑ-Α !!!

    Το μόνο που μπορουν να κάνουν ειναι η παρέμβαση τους σε επετειους, όπου αποτελούν το προνομιακο καρδο της αστικης τηλεόρασης και το σουρωτηρι εισοδου στις γραμμες τους ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ με ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ που στοχευουν το ΚΙΝΗΜΑ.

    ειδαμε τι ειπαν μετα την ΜΑΡΦΙΝ τα ΜΜΕ, με το ΠΑΜΕ τα βαλανε, το ΠΑΜΕ κατηγορησαν ως ηθικό αυτουργο και το ΚΚΕ επειδη σαλπίζει ΑΝΥΠΑΚΟΗ ειπαν και το "νομος ειναι το δικιο του εργατη"...
    Έτσι δεν έλεγαν οι Πρετεντέρηδες και οι Παγκαλοι??
    Την ωρα αυτη που το ΚΚΕ δυναμωνει, χρεος καθε αριστερου και Κομμουνιστη, καθε εργαζόμενου ειναι η συμπαραταξη μαζί του.
    Η όποια στηριξη στις "γκρούπες" ειναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ" συμμετοχη στο "παιχνιδι" του συστηματος και στηριξή του.
    ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. «Οσο είναι μπροστά ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, δεν ανησυχούμε. Όταν θα βγει η νεολαία και οι ομάδες που δεν ποδηγετούμε τότε θα αρχίσουμε να ανησυχούμε" Ο φόβος τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οι Πρετεντέρηδες τα γράφουν
    για να τα αναμεταδιδετε εσεις, οι πρώην ΠΑΣΟΚοι
    και νυν "μετανοούσες Μαγδαληνες".
    Λες και δενξερουμε που το Πατε..!!

    αντε να σπάσετε καμια βιτρινα στη Διαδήλωση
    και να σας εχουν "πρωτο πλάνο" οι Καψηδες.

    Κάτι για τον Στάλιν, πως και αργησατε... αιντε ποιός θα κανει την αρχη.
    ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @REDFLY
    ΟΚ σύντροφε. Αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτησή σου σου, αλλάζοντας την "χρονική σειρά" της τελευταίας σου παραγράφου στα πλαίσια ενός αριστερού προγράμματος


    «..Το δημόσιο χρέος γίνεται ένας από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης. Σαν με μαγικό ραβδί προικίζει το μη παραγωγικό χρήμα με παραγωγική δύναμη και το μετατρέπει έτσι σε κεφάλαιο, χωρίς νάναι υποχρεωμένο να εκτεθεί στους κόπους και στους κινδύνους που είναι αχώριστοι από τη βιομηχανική μα ακόμα κι από την τοκογλυφική τοποθέτηση. Οι πιστωτές του δημοσίου στην πραγματικότητα δεν δίνουν τίποτα, γιατί το ποσό που δανείζουν μετατρέπεται σε κρατικά ευκολομεταβιβάσιμα χρεώγραφα, που στα χέρια τους εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως θα λειτουργούσαν αν ήταν ισόποσο μετρητό χρήμα. Άσχετα όμως και από την τάξη των αργόσχολων εισοδηματιών που δημιουργείται μ’ αυτό τον τρόπο και τον αυτοσχέδιο πλούτο των χρηματιστών που παίζουν το ρόλο του μεσίτη ανάμεσα στην κυβέρνηση και το έθνος –καθώς και των φοροενοικιαστών, των εμπόρων, των ιδιωτών εργοστασιαρχών, που μια καλή μερίδα κάθε κρατικού δανείου τούς προσφέρει την υπηρεσία ενός κεφαλαίου πεσμένου από τον ουρανό– το δημόσιο χρέος έχει δημιουργήσει τις μετοχικές εταιρείες, το εμπόριο με συναλλάξιμες αξίες όλων των ειδών, την επικαταλλαγή, με δυο λόγια: το παιχνίδι στο χρηματιστήριο και τη σύγχρονη τραπεζοκρατία..» (Κ. Μάρξ, Κεφάλαιο, Τόμος Ι, σ. 779-781).


    @ΧΡΉΣΤΟΣ
    Κάπου το πάμε αλλά όχι κατανάγκη στο ΠΑΜΕ. Αυτά που λέει η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ θα έπρεπε να σε προβληματίσουν.
    'Οπως να σε προβληματίσει το ότι η Παπαρήγα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό παραμονές απεργίας του Δεκέμβρη.

    'Οπως να σε προβληματίσει το ότι η Παπαρήγα συναντήθηκε με τον τότε υπ.δημόσιας τάξης μετά την απεργία του Μάη χωρίς να ανακοινωθεί το τι συζήτησαν. Μπορείς να μας διαφωτίσεις επι τούτου σύντροφε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σε κάτι που γράφγτηκε νωρίτερα. Οι μπολσεβίκοι εφάρμοσαν τη ΝΕΠ, αλλά ο Λένιν το λέει ξεκάθαρα πως αυτή ήταν μια απόφαση που αφορούσε τη Ρωσία τότε και μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες. Δε σημαίνει ότι θα γίνεται σε κάθε περίπτωση. Καλό θα ήταν να μη διαστρεβλώνουμε απόψεις και θέσεις απομονώνοντας κάποιες φράσεις ή γεγονότα. Είναι αντιεπιστημινικό. ΙΒΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο πρώτος ανώνυμος στην τοποθέτησή του στις 26 δείχνει να τα έχει κάπως μπερδέψει. Δείχνει να μην κατέχει καλά τις θέσεις (ειδικά του ΚΚΕ). ΙΒΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μακάρι όλοι οι "αριστερούληδες" να κατανάλωναν την ενέργεια, που καταναλώνουν στο να "διορθώσουν" ή να "ξεμπροστιάσουν" το ΚΚΕ, στο να ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ τον καπιταλισμό. Τονίζεται η λέξη γιατί κάποιοι κάνουν πως δε βλέπουν. ΙΒΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. βάλε και καμία ώρα ΙΒΤ.
    Αστεία πράγματα προτείνει το ΚΚΕ φίλε. Η θέση του μέχρι τώρα είναι πολύ απλή. Να περάσει η "καταιγίδα" και μετά να ηθικολογεί. Όμως ο καιρός του κόμματος διαμαρτυρίας έχει περάσει. Ο κόσμος θέλει λύσεις προβλημάτων όχι απλά αναφορές προβλημάτων. Με δύο λόγια η ηγεσία του ΚΚΕ είναι μικρότερη των περιστάσεων.

    Αυτό δείχνουν και οι συναντήσεις της Παπαρήγα με πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης λίγο μετά ή λίγο πριν από μεγάλες απεργίες.. Εύχομαι να κάνω(που δεν νομίζω πως κάνω) λανθασμένες εκτιμήσεις


    Συντροφικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και πως θα παλέψουμε? με πορείες στο..θησείο την ώρα που τα νομοσχέδια συζητιούνται στην Βουλή?
    Διαφωτισέ μας σύντροφε ΙΒΤ.
    Και μάθε πέρα από εγωϊσμούς να σκέφτεσαι σαν μαρξιστής. Είμαι με το Κομμουνιστικό κίνημα είτε αυτό υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΚΚΕ είτε στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ είτε σε όλη την κοινωνία. Το ζητούμενο είναι το κίνημα να γίνει κόμμα της εργατικής τάξης..

    Συντροφικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. O Xάγιος του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ τουλάχιστον είναι ξεκάθαρος στο τι λέει.. Ελπίζω να γίνουν ξεκάθαροι και οι σύντροφοι του ΚΚΕ στο τι εννοούν ως "λαϊκή εξουσία", "να πληρώσει η πλουτοκρατία" κλπ κλπ

    Από το 2:10 και μετά.
    Συνέντευξη του Άγγελου Χάγιου,στην ΝΕΤ (Πρωϊνή Ενημέρωση), Πέμπτη 22/10/2010

    Συντροφικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Διακρίνω μια εμπάθεια απέναντι στο ΚΚΕ. Δε θέλω να πιστέψω ότι συνδιαλέγομαι με κάποιους άλλους, εκτός από "αριστερούς" που απλώς κατηγορούν το ΚΚΕ για όλα τα δεινά του τόπου. Στα πλαίσια αυτά θα επιθυμούσα επιχειρήματα (πχ θέσεις του ΚΚΕ που θεωρείτε ότι λανθάνει) και όχι γενικότητες και ψεύδη. Όσον αφορά τις συναντήσεις της ΓΓ με τον ΓΑΠ, είναι στα τυπικά πλαίσια του πολιτεύματος. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η επανάσταση σύντροφοι. Ζυγώνει όμως.... Όσον αφορά το σχόλιο για τη συναντήση της ΓΓ με τον Χρυσοχοίδη το θεωρώ τουλάχιστον αισχρό και δείχνει πραγματικά τι επιδιώκει (και ποιους υπηρετεί) αυτός που το έγραψε: την επίθεση απέναντι στο πρωτοπόρο τμήμα της εργατικής τάξης. Πάντως καλό θα ήταν να διαβάζονται και ο Λένιν και ο Μαρξ και ο Ένγκελς. Επίσης όποιος βρει οποιοδήποτε κίνημα στο ΣΥΡΙΖΑ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ κερδίζει....ΙΒΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Και ο ΓΑΠ είναι ξεκάθαρος στο τι λέει. Ο ΓΑΠ υπηρετεί άμεσα τα συμφέροντα της αστικής τάξης, το ΚΚΕ της εργατικής. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ποιους υπηρετεί άμεσα ή έμμεσα;ΙΒΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ανωνυμε (αποπάνω)(7:39)
    ο Ρεντ Φλαυ έχει εδω στο μπλόγκ του ένα απόσπασμα του Λένιν από το βιβλίο του, "Ο Αριστερισμός.."
    Οι ΑΝΤΡΣΥΕς και τα ΝΑΡ, αυτό το ρόλο παιζουν, του αριστερού ψάλτη των καπιταλιστων που δεν δρουν με όρους κινηματος, δηλαδη οργάνωση των εργατών, συσταση Σωματείων, επιτροπών αγώνα, δυναμωμα του ταξικού πόλου στα σωματεία, στηριξη του Ταξικού πόλου σε κάθε ενεργεια του και συμπαράταξη μαζι του με σκοπό την δημιουργία του Μετώπου, αλλά δρουν διαλυτικά στην συσπείρωση και συγκέντρωση δυνάμεων που θα έχει ως πρώτο του βημα την αμφισβητηση και την ντε φάκτο κατάργηση των μέτρων που επιβάλλει η αστικη Ταξη με τους Ιμπεριαλιστές και συγχρόνως να δυναμώσουν οι Ταξικοί θεσμοί των "ΛΑΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ" μέσα από την Ταξικη Πάλη που ΗΔΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΚΕ.
    Αντίθετα οι ομάδες αυτές προσπαθούν να αντιπαρατεθούν στο ΚΚΕ και με όρους κινήματος ΜΕΣΑ και στο ΚΊΝΗΜΑ και όχι μόνο σε επίπεδο κορυφων.
    επιτίθενται με περισσό Μισος μεσα στα πανεπιστημια προσπαθώνρτας με νυχια και με δόντια να αποκόψουν τους φοιτητες από το κίνημα ελεεινολογώντας κατα του ΚΚΕ με την ακατάσχετη σταλινολογία , και τον ωμό αντικομμουνισμό τους.
    Στο εργατικό κίνημα αφού η ΓΕΣΕΕ πλέον δεν μπορεί να τους "κρύψει", δημιουργούν ομάδες και επιτίθενται κατά του ΠΑΜΕ σε επίπεδο συνθημάτολογίας και εντυπώσεων συμβάλλοντας στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και στην δημιουργία του αναλογου "άλλοθι" των αστων για να συκοφαντούν το ΠΑΜΕ.
    και επίσης στην υπόθαλψη ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΩΝ όπου δρουν με στόχο το κίνημα και την κατασυκοφάντηση του με αποτέλεσμα την λήψη βάρβαρων μέτρων καταστολής που αποβαίνουν σε βαρος του κινήματος.
    συμβάλλουν σε κατηγορίες κατά ΠΑΜΕ και ΚΚΕ, αναπαράγοντας την ΑΙΣΧΡΗ ΠΡΟΠΑΓΆΝΔΑ που εκπορευεται από τα γνωστά κέντρα και εκφράζει ο Παγκαλος, το συγκρότημα Αλαφουζου, και η ακροδεξια (ΛΑ.ΟΣ).
    οι κύριοι, "αριστεροί μικροαστοί", (όπως τους ονομαζει ο Λένιν)ψάχνονται, με θεωρητικολογίες που επικεντρώνωνται, στην κριση των καπιταλιστών και το ξεπέρασμά της χωρίς να στρέφουν την όποια δυναμική τους στον Ταξικό αγώνα για την ανατροπή των καπιταλιστων.
    Αριστερη φρασεολογία και θεωρητικολογία και καπιταλιστικό όφελος στο βαθος.
    ΝΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ.
    Όπως ακριβώς κάνανε οι όμοιοι τους στη Ρωσια το 17' που στο τέλος ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΤΟΥΣ του Κερένσκυ.
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μια έκκληση στο Χρήστο. Αντί να κάνεις αναλύσεις αστυνομικού τύπου δεν απαντάς και σε κανένα επιχείρημα; Aναφέρεσαι και στον Στάλιν! Που ανακάλυψε το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες όποιος υπερασπιζόταν στο όνομα του Στάλιν τη προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού και καταδίκαζε το 20ο συνέδριο και την επέμβαση στα του ΚΚΕ με τη λεγόμενη 6η ολομέλεια έτρωγε σουτ ξεγυρισμένο. Όσο για την ακατάσχετη προβοκατορολογία σου θα έλεγα να κάνεις μια αντιπαράθεση αυτών που γράφεις με αυτά που λένε οι Πρετεντέρηδες και οι Καρατζαφέρηδες. Θα ξαφνιαστείς με την ομοιότητα! Και πρόσεξε λίγο καλύτερα. Όταν οι φοιτητές ήταν στους δρόμους το '06-07, όταν η νεολαία ξέσπασε το '08 και στις εργατικές διαδηλώσεις του '10 από ποιούς έπαιρνε τα συγχαρητήρια το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ; Θυμάσαι; Πρόσεξε σύντροφέ μου καλά γιατί η αστκή τάξη μας έχει βάλει όλους στο στόχαστρό της και δεν θα αργήσει να μπει και το ΠΑΜΕ, γιατί δεν ανέχεται καμιά φωνή αμφισβήτησης, τότε θα ζητάς αλληλεγγύη, τότε όλα αυτά που αναπαράγεις από την αστική προπαγάνδα θα τα λουστείς και εσύ. Η πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται με συνομωσιολογία και καταγγέλοντας τους πάντες ως προβοκάτορες επειδή έχουν άλλη άποψη. Αυτού του είδους οι απαντήσεις, σαν τις δικές σου μόνο αδυναμία δείχνουν και τίποτ' άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. αυτα που λενε οι πρετεντερηδες δεν τα λέει το ΚΚΕ σύντροφε (10:29).
    Απεναντίας αυτα που λενε αυτοί τα λεει η "αριστερα". Η νεολαια όταν ηταν στον δρόμο το 06 και 07 δεν ηταν μονο τα ΕΑΑΚ αλλά και η ΚΝΕ.

    ΣΤΙς ΕΡΓΑΤΙΚΈς ΔΙΑΔΗΛΏΣΕΙς ΤΟΥ 10???
    Δεν καταλαβα !!
    μόνο οι διαδηλώσεις ειναι Ταξικη Πάλη?
    και σε ποιά διαδήλωση πήγε η "νεολαια" που εσυ βλέπεις συντροφε? σε αυτην της ΓΕΣΕΕ ??
    ποια η συμμετοχη της νεολαιας "σας" στην Ταξικη Πάλη?
    Ποια η συμμετοχη της "αριστεράς" επίσης?
    Πότε η "αριστερα" στηριξε απεργια?
    πότε η "αριστερα" περιφρούρησε απεργία μαζικά?
    Πότε η αριστερα βγηκε να διοργανωσει, να ξεσηκώσει εργατες να απεργησουν?
    Ποιά νεολαία της "αριστερας" συμμετέχει στις περιφρουρησεις π.χ Λιμανι Πειραια και νίκησε??
    ΠΌΤΕ Η "ΑΡΙΣΤΕΡΑ" σου συντροφε μου κατευθυνε την νεολαία της πέραν της αντιΚΝΕ και αντιΚΚΕ προπαγανδας προσανατολίζοντας την σε συμμετοχη με τα σωματεια και γενικά την εργατική Ταξη στην ταξικη πάλη?.
    γιατι σ/φε εξαντλείτε την παρέμβαση σας στην διαδήλωση και μόνο ?
    Εμεις από τα χαραματα ειμαστε στις πόρτες των εργοστασιων και των χωρων δουλειάς περιφρουρωντας τις απεργιες, ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ σας νε ερθει μαζι μας σ/φε, ΚΑΝΕΝΑΝ !!
    πότε συντροφε μου ηρθε η "αριστερα" στο δικαστηριο να συμπαρασταθει στους διωκομενους κομμουνιστες για απόλυση μετα από απεργία??

    Πόσοι Κομμουνιστες ειναι φορτωμένοι με καταδικες για απεργιακες κινητοποιησεις?
    πόσοι απολύθηκαν για τον ιδιο λόγο? «που ηταν τότε η «αριστερα» σου ?

    Πότε η "αριστερα" σου ταχθηκε ΤΑΞΙΚΑ με το μερος των Κομμουνιστων διωκόμενων αγωνιστών ?

    Πότε πήγατε στα ΤΖΑΜΠΟ στα ΚΑΡΦΟΥΡ στα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ στα ξενοδοχεια, στο λιμανι να συμπαρασταθειτε στο ΠΑΜΕ ??
    ΠΟΤΕ!!!

    στοχοποιημενοι ειναι οι Κομμουνιστες λοιπόν και το ΠΑΜΕ, για λόγους που ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ εχουν να κανουν.

    Την ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ την διεξαγει το ΠΑΜΕ μόνο του..!! και έχει απέναντι του τον ταξικο εχθρο, το κρατος των Πρετεντερηδων, το κράτος της απόλυσης, το κρατος της δίωξης το κρατος των Εισαγγελέων, το καπιταλιστικό κράτος.

    Εκείνο το κράτος αντιμετωπίζουμε καθημερινα εμεις συντροφε κατω στην εργατιά με την αγερωχη και ατσαλενια σταση μας μπροστα στο φοβο της απόλυσης, της δίωξης, της φυλάκισης, των εξοντωτικών προστιμων. Επειδη απεργησαμε, επειδη περιφρουρησαμε, επειδη μπλοκάραμε απολυσεις.
    Εκει δινουμε τις μαχες εκει που χτυπά η καρδια της εργατικής Ταξης !!

    δεν εξαντλούμε την δράση μας στο κρυφτούλι με τους μπάτσους, κάτι που επιδιωκουν οι αστοι για να συκοφαντουν το ΠΑΜΕ έπειτα !!

    ευσημα δεν εδωσε η αστικη Ταξη στο ΠΑΜΕ γιατι στην θεση του ΠΑΜΕ "ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ στο "ΑΝΥΠΑΚΟΗ», στις περιφρουρησεις απεργιων, στο ξεσηκωμα των εργατων με τις εξορμησεις μας στους χωρους δουλειας, στις καταλήψεις, στις υπερασπίσεις των εργαζομένων!!
    Η αστικη ταξη στο ΠΑΜΕ και στο ΚΚΕ στρέφεται ταξικά εναντίον.
    Αυτά την κάνουν να βγάζει όλη της την λύσσα και να διοχετεύει όλη της την προπαγάνδα κατα των θέσεων του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

    Δεν ειδα ποτε τον πρετεντερη ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το ΝΑΡ , ήτον χατζηνικολάου, ή τον όποιο τηλεαστέρα!!! Μετά πό κάθε διαδήλωση με το ΠΑΜΕ τα βαζουν !!
    Επομένως σ/φε η αστικη τάξη δεν "μας εχει βαλει όλους στο στοχαστρο" στο στόχαστρο της ειναι το ΠΑΜΕ, ΤΙς ΟΜΑΔΟΎΛΕς ΔΕΝ ΤΙς ΦΟΒΑΤΑΙ γιατι δεν την ενοχλουν στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ !!
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Θα ήθελα μια απάντηση από οποιοδήποτε αριστερό υπερεπαναστάτη στο εξής: ίσως, η μεγαλύτερη ταξική μάχη που δόθηκε το τελευταίο διάστημα ήταν αυτή των λιμενεργατών ενάντια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Πού ήταν η στήριξη της "αριστεράς" τόσο στα λιμάνια όσο και απέναντι στους υπερασπιστές της αστικής τάξης (ΜΜΕ); Όποιος λέει ότι κάνει καλοπροαίρετη κριτική απέναντι στο ΠΑΜΕ, γιατί δεν παραδέχεται κατακτήσεις όπως υπογραφές ΣΣΕ πάνω από αυτές της ΓΣΕΕ; Γιατί αυτά τα σωματεία είναι ΤΑΞΙΚΑ. ΙΒΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τον αριστερισμό του Λένιν τον έχουμε διαβάσει σύντροφε IBT.

    Και κυριως ήταν ανάλυση για την κατάσταση στην Γερμανία. Μιλά και για τον δεξιό οπορτουνισμό, ο οποίος κατατάσσεται στο ίδιο ρεύμα με τον υπερ-αριστερισμό.Κατέληξε ο Λένιν στο συμπέρασμα ότι τα δύο ρεύματα αποτελουν την όψη του ίδιου νομίσματος. Και μάλιστα η αλλαγή γίνεται εύκολα από το ένα ρεύμα οπορτουνισμού στο άλλο. Με δύο λόγια όταν δεν έχει πιάσει τον σωστό παλμό της εποχής ρέπεις από τον υπερ-αριστερισμό στον δεξιό οπορτουνισμό.

    Π.χ. δεξιός οπορτουνισμός είναι το να συμμετέχει κομμουνιστής σε σχήμα κυβερνητικό με τους αστούς(π.χ. κυβερνήσεις Τζανετάκη - Ζολώτα),
    να συναντιέται παραμονές μεγάλων απεργιών με τους πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης.
    Δεξιός Οπορτουνισμός το να ταυτίζεται με το σοσσιαλπατριωτισμό του ΔΗΚΚΙ.
    Δεξιός οπορτουνισμός το να μιλά π.χ. για "μικρή χώρα" ενώ η αστική τάξη της χώρας του ανήκει σε ΝΑΤΟ ΕΕ ΟΝΕ €, επενδύει από Βαλκάνια μέχρι το Ουζμπεκιστάν, και στέλνει στρατεύματα ή στρατιωτικούς συμβούλους ή πολεμικά πλοία σε καμία 15αριά χώρες.


    Για το λιμάνι δεν τα έχεις ακούσει καλά. Αρκετός αριστερός κόσμος κατέβηκε μαζί με τους ναυτεργάτες. Την ημέρα που το ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ καλούσε στο λιμάνι, "σταμάτησε" η απεργία από ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ ενώ οι συσχετισμοί ήταν καλύτεροι σε σχέση με το καλοκαίρι(π.χ."καρφιά" και μεταξύ εφοπλιστικών κύκλων για την αύξηση 2%, ανοχή-σύμπλευση του κόσμου). Κάτι μου λέει πως η ηγεσία του ΚΚΕ φοβάται την ενότητα της αριστεράς από τα κάτω στους αγώνες. Και ελπίζω να κάνω λάθος

    ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Χαιρετώ όλους σους φίλους , αναγνώστες και συντρόφους ...

    Αφού λοιπόν διάβασα όλες τις απαντήσεις, παρατηρήσεις και ερωτήματά σας (σημειωτέον, με 36 σχόλια σπάσατε το ρεκόρ σχολίων του Redfly Planet – το προηγούμενο ήταν 34, στο θέμα της Τυποεκδοτικής, άλλο πολυαγαπημένο σας θέμα), λέω να ξεκινήσω μια προσπάθεια να συμμαζέψω λίγο τα ζητήματα ...

    Απευθυνόμενος λοιπόν στους φίλους «αντάρτες» (και ευελπιστώντας πως θα καλύψω και τους φίλους από τον τροτσκιστικό χώρο), θα πρέπει να παρατηρήσω πως το βίντεο που παρέθεσε κάποιος φίλος, μάλλον δεν κολακεύει τον κ. Χάγιο, καθώς δεν είναι και από τα καλύτερά του … Για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ κωμικό, το να διαπιστώνει κανείς από αυτό το απόσπασμα, «ξεκάθαρες θέσεις» εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς οι θέσεις αυτές (σε αυτήν την συνέντευξη) συνοψίζονται στα εξής τρια σημεία : Α) Στάση πληρωμών - άρνηση του χρέους, Β) έξοδο από την Ευρωζώνη (ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, ΟΧΙ ΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ) με δικούς μας, όπως λέει ο Χάγιος, όρους (???) και Γ) η συνεργασία με τους Γάλλους εργαζόμενους !!!

    Το «ξεκάθαρο», όσον αναφορά τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (και δεν εννοώ μόνο τα τρία σημεία του Χάγιου στο απόσπασμα), είναι το γεγονός πως η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην διατύπωση των θέσεών της, δεν ασχολείται καν, με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, ούτε με το ποια κοινωνική τάξη ασκεί την εξουσία, ούτε για το πώς θα ξεπεραστούν οι απαρχαιωμένοι θεσμοί βάση των οποίων λειτουργεί το κοινωνικό μας μοντέλο, ούτε βεβαίως αγωνίζεται ιδιαίτερα για την ταξική οργάνωση των εργαζομένων ή την δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου ανατροπής του Καπιταλισμού !!! Ο κ.Χάγιος αρκείται, στα όνειρα για συμμαχίες με τους Γάλλους εργαζόμενους, την στιγμή που δεν μπαίνει καν στον κόπο, να συναντηθεί με τους Έλληνες εργάτες, καθώς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απουσιάζει εμφανώς από τους χώρους εργασίας, από την ενημέρωση των εργατών, από τις περιφρουρήσεις των απεργιακών κινητοποιήσεων …

    Ο λόγος τους και οι θέσεις τους, επικεντρώνονται γύρω από μια λογιστική αντίφαση, ένα αποτέλεσμα της κρίσης , ένα μέσο χειραγώγησης και εκβιασμού των λαών, αλλά παράλληλα και ενός μέσου ευρείας αναπαραγωγής του χρηματιστικού κεφαλαίου …το Δημόσιο Χρέος !

    Αναλύσεις επι αναλύσεων για το Δημόσιο Χρέος, και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και από τον κ.Καζάκη και από άλλους «οικονομολόγους – αναλυτές», σε επίπεδα που πλησιάζουν την απόλυτη ψύχωση … πόσο είναι το χρέος, πόσο θα φτάσει, πόσες οι δόσεις, ποιοι οι πιστωτές, πως αυτοί αποκτούν δικαιώματα μέσου του χρέους στον δημόσιο πλούτο, πως επηρεάζει τον κρατικό προϋπολογισμό, πως εμποδίζει την καπιταλιστική ανάπτυξη, πως θα το κουρέψουμε, θα το αναθεωρήσουμε, θα το αρνηθούμε … κλπ κλπ …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Χρήσιμες όλες αυτές οι αναλύσεις, αλλά όταν δεν συνδέονται με την συνολική εικόνα της καπιταλιστικής κρίσης, και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία (ένα από τα οποία είναι και το δημόσιο χρέος) δεν παρουσιάζονται ως αποτελέσματα της κρίσης ή ως τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης εκ μέρους της αστικής τάξης, αλλά ως αίτιο της κρίσης … τότε δεν ενημερώνεις, αλλά παραπληροφορείς …

    Ειδικά όταν κάνεις σημαία σου, παλιούς δοκιμασμένους σοσιαλδημοκρατικούς τρόπους αντιμετώπισης των καπιταλιστικών αντιφάσεων, όπως είναι η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, η ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, η ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ … ως ένα μεταβατικό πρόγραμμα αστικής διαχείρισης (μεταβατικό προς ποια κατεύθυνση άραγε ?) και πανηγυρίζεις για το ότι η Ισλανδία, μια χώρα με ουσιαστικά ανύπαρκτο ταξικό κίνημα, μηδενική συνειδητοποίηση και καμία πολιτική διαφοροποίηση απο το διεθνές αστικό πλαίσιο, είχε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 1,2% το τελευταίο τρίμηνο, επειδή έκανε παροδική στάση πληρωμών και όχι διαγραφή (άρθρο Γ. Δελαστικ, στο Έθνος 27/12) !

    Το εντυπωσιακό είναι πως εδώ στην Ελλάδα, οι ίδιοι οι αστικοί κύκλοι μιλούν ήδη για «κούρεμα του χρέους», για αναδιάρθρωση και για στάση πληρωμών … ειδικά αφού ολοκληρωθεί και ο κύκλος μετάθεσης των ελληνικών χρεών από τις ιδιωτικές τράπεζες στους κρατικούς προϋπολογισμούς άλλων κρατών … μέσω του Μνημονίου ! Γιατί όχι, να κάνουν και διαγραφή ενός μεγάλου τμήματος του χρέους κάποια στιγμή στο μέλλον … αφού θα έχει διασφαλιστεί η κερδοφορία των ιδιωτικών τραπεζικών ομίλων !

    Τι γίνεται όμως με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και την πραγματική οικονομία ? Τι γίνεται με την ατομική ιδιοποίηση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, το οποίο αποτελεί και το βασικό αίτιο της αστάθειας του Καπιταλισμού ? Με αυτά άραγε, θα ασχοληθεί η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ Αριστερά ?

    Τώρα, για την αντιπολιτευτική πολεμική απέναντι στο ΚΚΕ, με βάση την συγκυβέρνηση του 1989, ή τις τυπικές συναντήσεις της ΓΓ με τον Παπανδρέου, θεωρώ ότι δεν περιέχουν ίχνος σοβαρότητας και δεν είναι καν άξιες σχολιασμού... Εαν θέλει να πει κάτι, ο φίλος που χρησιμοποιεί τα παραπάνω, ας το κάνει ξεκάθαρα ... Τι θέλει να μας πει ? Ότι το ΚΚΕ συνεργαζεται υπόγεια με την ΝΔ ή με το ΠΑΣΟΚ ? Ότι το ΚΚΕ είναι μήπως δεκανίκι του συστήματος ?

    Ας μας το κάνει λίγο ξεκάθαρο, για να κατανοήσουμε και εμείς, που το πάει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Το είπες και ο ίδιος:"Την ημέρα που το ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ καλούσε στο λιμάνι, "σταμάτησε" η απεργία από ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ".Δηλαδή τις προηγούμενες μέρες που υπήρχε η απεργία δεν καλούσε;Και πάλι, μετά από μέρες απεργίας, με την αστική τάξη να βάλλει με όλα τα μέσα της, εσύ βλέπεις συμβιβασμό και υποχωρητικότητα. Η εμπάθεια που ανάφερα παραπάνω καταδεικνύεται ακόμα μια φορά. Όσον αφορά τον "Αριστερισμό...", μπορεί να τον διαβάζει κάποιος, το θέμα είναι να θέλει να δώσει δικές του ερμηνείες. Από την εποχή των μπολσεβίκων υπήρχε ο οπορτουνισμός, δε θα σταματήσει τώρα. Επιχειρήματα βασισμένα σε θέσεις και γεγονότα συνεχίζω να μη διαβάζω, παρά προσωπικές υποθέσεις και "αναλύσεις".ΙΒΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Η εκλογική σας βάση29 Δεκεμβρίου 2010 στις 2:55 π.μ.

    Ξαναγυρνώ πάλι στον αρχικό τίτλο, το ξανάγραψα προηγούμενα και αγνοήθηκε.
    Γιατί τα περί Κατοχής και Κηδεμονίας υπονομεύουν την ώριμη ανάγκη για λαϊκή αντεπίθεση;
    Υπάρχει εδώ ένα λογικό άλμα.
    Γιατί τα περί Κατοχής και Κηδεμονίας σημαίνει υποχρεωτικά ότι πρέπει να υποστηρίζει κάποιος "μεταβατικά σενάρια" , ή να "δίνει συγχωροχάρτι στο ισχύον πολιτικό σύστημα", ή έστω να προτείνει τηλεοπτικές πλατφόρμες απελπισίας όπως ο απογοητευτικότατος Κος Χάγιος.

    Η εκχώρηση της κηδεμονίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων αποτελεί στρατηγική επιλογή της ηγεσίας της κυρίαρχης τάξης.
    Ο καταλληλος άνθρωπος για να την υλοποιήσει σωστότερα βρέθηκε σαν Πρωθυπουργός (αυτός που είχε δηλώσει στην Αμερική ότι είναι υπέρ μιας παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης), βρέθηκαν και οι κατάλληλοι "μάνατζερς", και μπήκε το νερό στο αυλάκι.
    Τα υπόλοιπα τμήματα της αστικής τάξης φέρονται προ διλλημάτων και κάποιοι που αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και αρχίζουν να αντιδρούν, δεν θέλουν ή δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία να στοχεύσουν στην ουσία του προβλήματος (και αυτό ίσως είναι που δημιουργεί κάποιο αποπροσανατολισμό).

    Το σημαντικότερο όμως είναι ακόμη κάποιες άλλες κρίσιμες στρατηγικές επιλογές, πού ίσως δεν έχουν γίνει στο μέγεθος τους απόλυτα ορατές.
    Αναφέρομαι στην δραστικά αυξανόμενη παραβίαση και κατάργηση των κανόνων που η ίδια η αστική δημοκρατία (είχε ορίσει και υποστήριζε ότι είναι θεμελειώδεις για την ύπαρξη της).
    Ετσι πλάϊ στην εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και άρα την εθνική προδοσία, έχουμε μια σειρά από επαναλαμβανόμενες συνταγματικές εκτροπές, αλλά και καλλιέργεια κατάλληλου κλίματος για άλλες που θα γίνουν.
    Εχουμε ακόμη κάμερες, παραπέρα χτύπημα του συνδικαλισμού (με ποινικοποιήσεις), και απαγόρευση πολιτικής δράσης κομμάτων στην Ευρώπη, νέο εκλογικό νόμο κλπ. κλπ.
    Συν το ότι τα Ελληνικά νησιά είναι πλέον τόπος τουρισμού και δεν μπορούν να ¨φιλοξενήσουν" κανέναν από οσους έχουν γράψει εδώ(ενώ παλιότερα το έκαναν όσες μεταξύ τους διαφορές και αν είχαν).
    Φοβάμαι δηλαδή ότι αρνούμενοι κάποια υπαρκτά γεγονότα χάνουμε όχι το σε τι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν, αλλά την ταχύτητα με την οποία θέλουν να φτάσουν σε αυτό.
    Επίσης θα προτιμούσα μια συζήτηση όχι για το τι έγινε, αλλά για το τι μπορεί να γίνει τον Γεναρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Εκλογική βάση ...

    Ρωτάς ...
    Γιατί τα περί Κατοχής και Κηδεμονίας υπονομεύουν την ώριμη ανάγκη για λαϊκή αντεπίθεση;

    Διότι σε αντίθεση με την χρόνια αστική προπαγάνδα περι "Δημοκρατίας", "Ελευθερίας", "Ευημερίας του καπιταλισμού" κλπ, δημιουργεί στον εγκλωβισμένο και παραπλανημένο για δεκαετίες ελληνικό λαό, την εντύπωση πως πρόκειται για ένα φαινόμενο σημερινό, ένα φαινόμενο το οποίο επεμβαίνει στην "ομαλή λειτουργία του συστήματος" και το οποίο απειλεί μια κοινωνική οργάνωση, που "κατα τα άλλα, δεν έχει κανένα πρόβλημα" ...

    Λες και το διεθνές κεφάλαιο σε συνεργασία με το ντόπιο και φυσικά την πολιτική τους εκπροσώπηση, δεν έφερε στην Ελλάδα το 1944 τα αγγλικά στρατεύματα "να επιβάλλουν την τάξη" ?

    Λες και δεν υπέγραψε το 1955 μυστικές συμφωνίες με τον Παπάγο, ώστε η CIA να βολοδέρνει άνετα στην χώρα και να καταδιώκει "επικίνδυνους ανθρώπους και ιδέες", είτε μέσω της "επάρατης" δεξιάς και του παλατιού είτε μέσω των κεντρώων δολοφόνων του Μπελογιάννη ?

    Λες και δεν είχαν άμεση εμπλοκή στην πολιτική κατάσταση της χώρας, μέσω του παλατιού και των αστικών πολιτικών κομμάτων της ΕΡΕ και του Κέντρου, τις δεκαετίες του 50 ή 60, μέσω της χούντας που οι ίδιοι επέβαλαν το 1967, μέσω του "εκδημοκρατισμού" του Καραμανλή και του Παπανδρέου αργότερα ... και τις εισόδους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρχικά, και την είσοδο στην ΟΝΕ ύστερα ...

    Δεν είναι λοιπόν σημερινό φαινόμενο, το ότι το μονοπωλιακό κεφάλαιο κάνει κουμάντο στην Ελλάδα και στην κάθε Ελλάδα ... Έχουμε αστική δικτατορία - "δημοκρατία" το ονομάζουν οι ίδιοι - απο τότε που η Ελλάδα είναι "ελεύθερο" κράτος ...

    Το ότι κάποιος μπορεί να υποσηρίζει τα περί Κατοχής και Κηδεμονίας δεν σημαίνει απαραίτητα πως υποστηρίζει και "μεταβατικά σενάρια" , ή "δίνει συγχωροχάρτι στο ισχύον πολιτικό σύστημα", ή προτείνει τηλεοπτικές πλατφόρμες απελπισίας ... εξάλλου το άρθρο του Ριζοσπάστη, δεν αναφέρεται στον λαό που χρησιμοποιεί τέτοιες παραστατικές εκφράσεις ... αλλά στοχοποιεί συγκεκριμένα κόμματα και παρατάξεις ! Κόμματα που ανάλογα με το αίσθημα του προδομένου λαού, παίζουν τυχοδιωκτικά παιχνίδια εις βάρος του, αναδεικνύοντας ως το μέγιστο πρόβλημα, μια κατάσταση η οποία υπάρχει εδώ και χρόνια ...

    Απλά τώρα έγινε πιο εμφανές ...

    Το ότι σήμερα δηλαδή, γίνονται ευδιάκριτες συνταγματικές εκτροπές , εμάς δεν μας κάνει καμία εντύπωση ... Απλά παλαιότερα δεν είχαν την πίεση του χρόνου και κάνανε "νόμιμες" συνταγματικές εκτροπες μέσω μεταρρύθμισεων, ή έβγαζαν φωτογραφικά προεδρικά διατάγματα ... ώστε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα που έπρεπε να εξυπηρετήσουν ...

    Εξάλλου το Συνταγμα απο μόνου του είναι αντιλαϊκό !

    Η μόνη διαφορά είναι πως όλες οι κινήσεις, γίνονται πλέον υπο πίεση και πανικό, πράγμα που κάνει την αστική δικτατορία, να χάνει το "δημοκρατικό" επικάλυμμα που είχε τόσα χρόνια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Για το τι κάνουμε τον Γενάρη, δες το νέο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, το οποίο παρακάμπτωντας πλέον την ΓΣΕΕ καλεί απευθείας τα συνδικάτα και τα εργατικά κέντρα για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις τον Γενάρη ...

    Ας δούμε για πόσο ακόμα, οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να συγκρατήσουν τον κόσμο μακριά απο κινητοποιήσεις ...

    Το ΠΑΜΕ έθεσε το ζήτημα απευθείας στα εργατικά κέντρα προς διαβούλευση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Όποιος διαβάσει την ιστορία των μπολσεβίκων, θα διαπιστώσει με εκπληξη πως οι απόψεις του Λένιν ήταν αρκετές φορές μειοψηφία. Ο Λένιν δεν θεωρούνταν «πρωτοκλασάτος» στο κόμμα. Πριν το 1914 τον επισκίαζαν διεθνώς οι Κάουτσκυ - Λούξεμπουργκ - Πλεχάνωφ -Αυξέντιεφ. Και το κόμμα δεν ήταν πάντα «μπετόν αρμέ» αλλά έγινε κάτω από κάποιες συνθήκες. Η μπροσούρα το "τι να κάνουμε" του 1903 ήταν η μάχη του απέναντι στους «οικονομιστές» και κατά ένα μεγάλο μέρος της άχρηστη το 1907 κατά δήλωση του ίδιου του Λένιν.
    Δηλαδή άλλο να διαβάζεις τον Λένιν κριτικά-διαλεκτικά παίρνοντας υπόψη σου τις συνθήκες της εποχής, τις διαθέσεις των τάξεων, και άλλο να τον παπαγαλίζεις.


    IBT, τον «αριστερισμό» δεν τον έχει διαβάσει καλά. Το συμπέρασμα του Λένιν ήταν ότι ο αριστερός οπορτουνισμός μεταλλάσεται σε δεξιό οπορτουνισμό και τούμπλαλιν.
    Γράφτηκε με αφορμή την Γερμανία του 1918 προτείνει τακτικές τόσο στην Γερμανία όσο και στην Αγγλία. Μάλιστα κάποια σημεία της τακτικής του στην Αγγλία ακολουθήθηκαν το 1965 στην Ελλάδα.

    Αν και δεν είμαι εκπρόσωπος, το ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρέτισε τις εργατικές διεκδικήσεις στο λιμάνι. Δεν έχει εκεί ακόμα σωματείο αλλά παραταυτα συμβάλει με τις δυνάμεις του στην εργατική απάντηση απέναντι στην κρίση. Και προσπαθεί στους κοινούς αγώνες της αριστεράς από τα κάτω παρά τις αντιφάσεις του.

    Στην "περίεργες" ως προς το timing συναντήσεις της Αλέκας τον Μάη και τον Δεκέμβρη δεν ακούω προβληματισμό. Γιατί ρώτησα και σύντροφο από τον 902 και δεν ήξερε κάτι το συγκεκριμένο. Τι πήγε να τους πει η Αλέκα; Αυτά π.χ.που είπε στον Σημίτη παραμονές επίσκεψης στον Κλίντον; Όλη την αλήθεια στην εργατική τάξη ibt.


    Ο Χάγιος ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο(τότε κάποιοι μιλούσαν για 300 προβοκάτορες) τότε, έφυγε από το ΚΚ όταν έγιναν οι συγκυβερνήσεις Τζανετάκη-Ζολώτα(τότε κάποιοι πήραν υπουργεία) και μίλησε ξεκάθαρα για παύση πληρωμών στους τοκογλύφους των τραπεζών REDFLY κάπου στο 2:10.
    Το ΚΚΕ πότε θα μιλήσει; Δεν έχετε καταλάβει ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της αριστεράς με τις εκτός πραγματικότητας προτάσεις; Από την μία η υπέρ-αριστερή πρόταση περί "λαϊκής" εξουσίας(πως - πότε - ποιοι θα την κάνουν) άνευ μεταβατικού προγράμματος, από την άλλη τα περί ανείσπρακτων φόρων(το προτείνουν ακόμα και δεξιοί). Από την μία υπέρ-αριστερισμός από την άλλη δεξιός οπορτουνισμός. Πράγματα που θα καταδίκαζε και ο Λένιν ως "παιδική αρρώστια". Αυτό αντανακλάται και στα συνθήματα.



    Αυτά παθαίνει όποιος δεν καταλαβαίνει το ποια είναι η διαχωριστική γραμμή της εποχής. Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι η εποχή της σοσιαλδημοκρατίας τελείωσε. Ότι περάσαμε σε νέα εποχή(όχι άλλο στάδιο) του Ιμπεριαλισμού του τελευταίου σταδίου του Καπιταλισμού. Και ότι η Αριστερά έχει την ευκαιρία να φανεί χρήσιμη

    Στην σημερινή εποχή η διαχωριστική γραμμή είναι, η μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους - παύση πληρωμών προς τους τοκογλύφους των τραπεζών. Και για αυτό ψήφισα το ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ χωρίς να ανήκω σε καμία συνιστώσα του. Τα παλιά συνδικαλιστικά συνθήματα για 35ωρο-1400€ δεν πάνε με εξουσία έστω και γενικά και αόριστα λαϊκή. Εκτός αν η ηγεσία του ΚΚΕ έχει στο μυαλό της νέα συγκυβέρνηση με τους αστούς τύπου Ζολώτα – Τζανετάκη (και γέρου Παπανδρέου παλαιότερα).

    συντροφικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Προγραμματική απάντηση – εργατική κυβέρνηση
    ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ*(* Μέλος της ΠΕ της Κ.Ο. Ανασύνταξη)
    Προγραμματική απάντηση – εργατική κυβέρνηση

    [..Διέξοδο στη σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να αποτελέσει μόνο η προσπάθεια ανάπτυξης αγώνων και αντιστάσεων, χωρίς τη διατύπωση προγράμματος διεξόδου. Η ύπαρξη πολιτικής λύσης και διεξόδου δυναμώνει το κίνημα, ενισχύει την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων, συσπειρώνει δυνάμεις στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Χωρίς πολιτική προοπτική, η εργατική τάξη δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από τη λογική του μονόδρομου και το εργατικό κίνημα δεν θα μπορεί να σηκώσει κεφάλι.
    Από την άλλη μεριά, η πολιτική πρόταση δεν μπορεί να εξαντλείται στην επίκληση μιας αόριστης κομμουνιστικής προοπτικής ή ακόμα και στην απαραίτητη ζύμωση για την αναγκαιότητα της εργατικής εξουσίας. Πρέπει να απαντάει στα άμεσα προβλήματα με ολοκληρωμένο τρόπο και να περιγράφει ένα σαφή δρόμο.

    Στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές προβλήθηκαν τα βασικά στοιχεία ενός προγράμματος εργατικής απάντησης. Το πρόγραμμα που κατατέθηκε από μια σειρά δυνάμεις συνιστά μια μεγάλης κλίμακας απαλλοτρίωση της κεφαλαιοκρατικής ιδιοκτησίας, με την υλοποίηση στόχων όπως η διαγραφή του χρέους, η εθνικοποίηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων και η λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο κ.λπ. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη και μπορεί να υλοποιηθεί στο σύνολό του μόνο από το κράτος της εργατικής εξουσίας και μάλιστα σε μια κατάσταση που υπάρχουν σημαντικά διεθνή στηρίγματα. Οι δυνάμεις που προτείνουν αυτό το πρόγραμμα, οφείλουν όμως από σήμερα να διεκδικούν την υλοποίησή του. Με σημαία αυτό το πρόγραμμα, την εργατική απάντηση στην κρίση και την επίθεση των κεφαλαιοκρατών, απαιτούμε την πτώση της κυβέρνησης και επιδιώκουμε να μπει στη θέση της μια κυβέρνηση που θα υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα. Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να είναι μόνο κυβέρνηση της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων μικροαστών, που υπό το φάσμα της επικείμενης προλεταριοποίησής τους «δεν υπερασπίζουν τα σημερινά, αλλά τα μελλοντικά τους συμφέροντα, εγκαταλείπουν τη δική τους άποψη για να πάνε με την άποψη του προλεταριάτου.» (Κομμουνιστικό μανιφέστο). Η επιδιωκόμενη εργατική κυβέρνηση μέσα στις τρέχουσες συνθήκες μιας σχετικής κοινοβουλευτικής ομαλότητας, δεν θα είναι ένα βήμα προς την επανάσταση, αλλά το πρώτο βήμα της επανάστασης.

    Οι πολιτικές προϋποθέσεις για ένα πολιτικό μέτωπο που θα διεκδικήσει το σχηματισμό εργατικής κυβέρνησης, δεν υπάρχουν σήμερα, όπως δεν υπάρχουν και οι πολιτικές προϋποθέσεις για την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη. Αν όμως αυτοί οι στόχοι δεν τεθούν, αυτές οι προϋποθέσεις δεν πρόκειται να εκπληρωθούν ποτέ.
    Για την ανάδειξη μιας τέτοιας εργατικής κυβέρνησης πρέπει να επιδιώξουμε το σχηματισμό πολιτικού μετώπου με τη συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, που έχουν αναφορά στην εργατική τάξη στη βάση του παραπάνω προγράμματος. Χωρίς μια τέτοια πολιτική πρόταση που μπορεί να ανοίξει έναν άλλο δρόμο, μένουμε σε μια γραμμή ανάπτυξης των αγώνων χωρίς προοπτική ή ακόμα χειρότερα αντί να προτείνουμε στο εργατικό κίνημα το γκρέμισμα της σημερινής αστικής κυβέρνησης και την ανάδειξη μιας άλλης εργατικής κυβέρνησης, το αφήνουμε έρμαιο στις απόψεις που διεκδικούν μια «άλλη πολιτική» από την ίδια αστική κυβέρνηση..]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Άλλο μικρό "κούρεμα" του χρέους(το προτείνουν οι γερμανικές - γαλλικές τράπεζες) άλλο επιμήκυνση(την προτείνουν οι ελληνικές). Και τα δύο αποτελούν έμμεση παραδοχή της χρεοκοπίας, τον εγλωβισμό στο οικονομικό σπιράλ της κρίσης.Τα νούμερα δεν βγαίνουν που λέει και δεξιός Τράγκας.


    Αφού οι δανειστές πάρουν ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ ΔΕΚΟ δημόσιες γαίες(διαρθρωτικές αλλάγες ή τελευταία "ασημικά") θα αφήσουν το ελληνικό κράτος να χρεοκοπήσει.

    Βέβαια μπορεί να νομίζεις πως ξαφνικά οι "πατριώτες" έλληνες αστοί θα βοηθήσουν με τα 500 δις € που έχουν στο εξωτερικό. ΄Η πως ο "σύντροφος" Χριστόφιας θελήσει να βοηθήσει δίνοντας τους λογαριασμούς και ονόματα των καταθετών στην Κύπρο. Χρειάζονται μερικά παραμύθια όπως η είσπραξη των ανείσπρακτων φόρων για να γίνει η πραγματικότητα ποιο ανεκτή.

    Το ζήτημα είναι το ποιος θα πληρώσει την κατά την γνώμη μου επικείμενη χρεοκοπία. Η παύση πληρωμών χωρίς να συνοδεύεται το σε βάρος ποιας τάξεως αποτελεί μικροπολιτική σπέκουλα redfly.

    Για αυτό και προστίθεται και το μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους παύση προς τους τοκογλύφους των τραπεζών. Και δεν είναι "αστικό" αίτημα αλλά εργατικό. Αυτό θα μπορούσε να σου το πεί και ο Μαρξ(οι ταξικοί αγώνες στην Γαλλία από το 1848 έως το 1850) και ο Λένιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ε, τώρα εγώ αν σας πω ότι δεν έχω κανένα καημό για το τι θα γίνει το χρέος των αστών και του κράτους τους τι θα πείτε; Πολύ περισσότερο που και οι ίδιοι πλέον έχουν παραδεχτεί ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημά τους αλλά οι "διαρθρωτικές αλλαγές" της ελληνικής οικονομίας το πάρσιμο πίσω δηλαδή ότι έχει κατακτήσει ο εργαζόμενος λάος όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.
    Φωνάζεται πολλοί από την Αριστερά για το χρέος φαίρνοντάς μας παραδείγματα από την Αργεντινή ως την Οκτωβριανή Επανάσταση και το ΕΑΜ. Δε μας λέτε όμως πόσο οφέλησε η άρνηση του χρέους στις καπιταλιστικές χώρες τους λαούς τους, ούτε ότι όπου εφαρμόστηκε προς όφελος του λαού αυτό έγινε μετεπαναστατικά και μόνο! Ναι το είχε ο Λένιν ως αίτημα αλλά που απευθηνόταν; Στο Τσάρο, στους αστούς ή το ανέφερε ως προειδοποίηση προς τους ιμπεριαλιστές; Άραγε οι μπολσεβίκοι πριν το '17 ή το ΕΑΜ επί κατοχής το είχαν αναγάγει στο άπαν των αιτημάτων σε σημείο που να θεωρείται ως βασική προϋπόθεση όλων των άλλων διεκδικήσεων αλλά και της κοινής δράσης;
    Όταν λες ότι δεν αναγνωρίζεις το χρέος ως χρέος του λαού τότε δεν έχεις κανένα λόγο να το αναγάγεις σε πρώτο ζήτημα. Λες δε χρωστάμε σε κανένα και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Αυξήσεις, ασφάλιση, υγεία, παιδεία και ότι άλλο θεωρεί ο λαός και η εργατιά ως τέτοιο. Αντιστέκεσαι για να ανατρέψεις τα μνημόνια και την συνολική επίθεση παλεύεις για την συνολική ανατροπή του καπιταλισμού, για το σοσιαλισμό.
    Όλα τα άλλα εμένα μου βγάζουν λογικές παραδοχής του προβλήματος έτσι όπως το θέτει η αστική τάξη οπότε πράγματι πρέπει να έχουμε και προτάσεις διεξόδου της κρίσης για το σύστημα.
    Μιλάμε για την ελληνική πραγματικότητα. Αναλύσεις πολλές. Αρνείστε τη άποψη περί εξάρτησης. Οι ίδιοι που μέχρι πριν λίγο καιρό μιλούσαν για ιμπεριαλιστική Ελλάδα (και το ΚΚΕ) τώρα μιλάνε για κατοχές και δωσιλογισμούς, το δε ΚΚΕ εν ολίγοις μας λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση και αστική τάξη συναποφασίζει στα πλαισια της Ε.Ε. Δημιουργούνται λέτε αυταπάτες με τον όρο εξάρτηση (τον οποίο αποφεύγεται και οι περί κατοχής λέγοντες). Και γιατί δεν δημιουργούνται αυταπάτες όταν λέμε για συναποφάσεις ή για εκχώρηση δικαιωμάτων της χώρας; Aυτό δεν μας οδηγεί να σκεφτούμε ότι κάποια στιγμή η ελληνική αστική τάξη ή τμήματά της μπορεί να τραβήξει τη δική της ρότα κόντρα στος ιμπεριαλιστές; Πιστεύεται ότι υπάρχουν τέτοια ενδχόμενα; Και αν ναι από που προκύπτουν; Υπάρχουν τμήματα της αστικής τάξης που μπορεί και να σκέφτονται αλλιώς; Eθνικά; Ποιά είναι αυτά; Δείξτε τα μου σύντροφοι για να καταλάβω που στηρίζονται όλες αυτές οι αναλύσεις περί μεταβατικών σταδίων είτε αυτά λέγονται λαϊκή οικονομία είτε όπως αλλιώς τα λέει το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πιστεύεται ειλικρηνά ότι μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε κυβερνήσεις τύπου Τσάβες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Aνεξάρτητα από τος αναλύσεις μας και το τι προκρίνει ο καθένας μας αυτό που θεωρώ ώς πρότυστο ζήτημα της εποχής μας είναι να πειστεί ο λαός ότι πρέπει να βγει στους δρόμους. Να αντισταθεί, να εξεγερεθεί, να συγκρουστεί, να επαναστατήσει. Με λίγα λόγια να πεισθεί, ξανά, ότι η τύχη της ζωής του είναι στα χέρια του και μόνο. Αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει και να τον στηρίξει είναι η Αριστερά. Η κομμουνιστική αριστερά. Η οποία βολοδέρνει κουβαλώντας τα βαρύδια της ήττας της τις τελευταίες δεκαετίες, κουβαλώντας σχεδόν σε όλες τις εκδοχές της τις λογικές που επιξράτησαν σε αυτή από το '50 και μετά του ειρηνικού περάσματος, των κυβερνητικών λύσεων και των υπεύθυνων στάσεων.
    Αυτό που προέχει σήμερα είναι η κοινή μας δράση σε αυτά που συμφωνούμε, ανεξάρτητα από το πως αναλύουμε την ελληνική πραγματικότητα και τι ...πρόγραμμα έχουμε για το μέλλον. Όλοι μας συμφωνούμε στην ανάγκη δημιουργίας αντιστάσεων και ανατροπής των μέτρων, όλοι μας συμφωνούμε στην ανάγκη της υπεράσπισης και διεκδίκησης δικαιωμάτων. Γιατί δε μπορούμε να ξεκινήσουμε από αυτά; Mπορούμε να συμβάλουμε όλοι μαζί στην ανάπτυξη λαϊκού και διαρκούς κινήματος από τους εργασιακούς χώρους και τις γειτονιές έως τις μεγάλες διαδηλώσεις; Προαπαιτεί αυτό γενική συμφωνία; Γιατί δε γίνεται; Γιατί το ΚΚΕ προβάλει το ελάτε σε μένα έστω και να έχεται διαφωνίες; Τι το πειράζει η συμπόρευση με τις διαφωνίες; Γιατί το ΝΑΡ μας λέει ότι για την κοινή δράση απαραίτητη είναι η αποδοχή του όρου της άρνησης του χρέους, των κονωνικοποιήσεων κ.λπ.; Γιατί στο τέλος τέλος δεν ρισκάρουμε να δοκιμάσουμε τις απόψεις στο πραγματικό πεδίο που είναι ένα ρωμαλέο, μαζικό λαϊκό κίνημα; Η κοινή δράση δεν αποκλείει σε τίποτα τον ανταγωνισμό των διαφοερετικών απόψεων. Γιατί να μη συμβάλουμε στη κετεύθyνση του να διαλέξει ο λαός τι του κάνει περισσότερο απ' ότι κυκλοφορεί στην αριστερή πιάτσα; Ή στην τελική να δημιουργήσει ο ίδιος το πολιτικό υποκείμενο που θα τον εκφράζει; Nα γεννήσει ο ίδιος την ιδεολογία που θα τον καθοδηγεί; Όπως έκαναν οι λαοί στις αρχές ως τα μισά του προηγούμενου αιώνα που η γέννηση των επαναστατικών κομμουνιστικών ήταν ανάγκη και όχι εγκεφαλικές κατασκευές.
    Σύντροφοι λέμε όλοι ότι θέλουν να μας πάνε 150 χρόνια και βάλε πίσω. Να έχουμε όμως κάτι υπ' όψη μας. Ότι τότε, όταν οι λαοί και οι κομμουνιστές πάλευαν για δικαιώματα και εξουσίες δεν είχαν την πείρα που μπορούμε να έχουμε εμείς τώρα! Μια πείρα σημαντική που ξεκινά από την "απλή" αντίσταση και φτάνει ως τη κατάκτηση της εξουσίας. Η ιστορία έχει αποδείξει, παρά τις ήττες της, ότι οι λαοί μπορούν. Όλα αυτά που συζητάμε δεν είναι και τόσο καινούργια. Συζητιόταν και πριν και επί Μάρξ και μετά και θα συζητιούνται μέχρι τη τελική νίκη. Ας εκμεταλλευτούμε το καινούργιο της εποχής μας που δεν είναι άλλο από αυτή την εμπειρία που ανέφερα πριν. Ας εκμεταλλευτούμε ότι οι λαοί, οι εργάτες, οι αγρότες, οι νεολαίοι έχουν μνήμη και ξέρουν πως είναι η ζωή όταν παλεύεις και κατακτάς, ενώ τότε πριν το 1900 και στις αρχές του δεν ήξεραν.
    Με συγχωρείται για τη ...διάλεξη αλλά παρακολουθώντας τη συζήτηση μου βγήκε σαν ανάγκη αυτή η παρέμβαση.
    Νά 'σαι καλά RED FLY, νά 'στε καλά όλοι σας και θα τα λέμε στο ένα και μοναδικό πεδίο, αυτό της ταξικής πάλης. Γειά σου και σε σένα Χρήστο που μας βλέπεις όλους τους άλλους ως πράχτορες του εχθρού! Καλή χρονιά να έχουμε και με αγώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @antigeitonies


    Δεν υπάρχει ξεχωριστά χρηματιστικό κεφάλαιο και βιομηχανικό κεφάλαιο. Οι τράπεζες αποτελούν το ποιο επιθετικό από πλευράς κερδοφορίας και τους ποιο μονοπωλιακούς τομείς του κεφαλαίου.

    Η ευδαιμονία των προηγούμενων 20 ετών στηρίχθηκε σε δύο παράγοντες. Στον «ζωτικό χώρο» των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Στα υψηλά ποσοστά κέρδους που από χρηματο-τραπεζικα «προϊόντα». Για αυτό στις καπιταλιστικές χώρες υπήρχε αύξηση του τομέα τον χρηματοπιστωτικό, στον εμπορικό και του τομέα των υπηρεσιών ενώ κομμάτια του βιομηχανικού μεταφέρθηκαν στην γη της επαγγελίας των πρώην σοσιαλιστικών και νυν φτηνών ημερομισθίων. Όπως αποδείχθηκε ο καπιταλισμός εξάντλησε τα «καύσιμά» του «ζωτικού χώρου» σε λιγότερο από 20 χρόνια.

    Για να μην διαλυθεί η κατάσταση, τα χαρτιά που στηρίχθηκαν σε μελλοντικές προσδοκίες (βλέπε φούσκες) χρειάζεται είτε να αποδίδουν τα ποσοστά κέρδους τους είτε κάποια από αυτά να αποσυρθούν από την πιάτσα – απαξιωθούν με όσο το δυνατόν ελεγχόμενο τρόπο.
    Ναι αλλά πως;
    Ο μόνος δανειστής έκτακτης ανάγκης είναι το αστικό κράτος. Για να επιτευχθούν όμως τα δάνεια προς τα χρειάζεται ή άμεση έμμεση αύξηση των φόρων. Και φυσικά σε αστικό κράτος, σε κράτος της αστικής τάξης την «χρηματοδότηση» θα την αναλάβουν άλλες τάξεις.
    Πως; Φτηναίνοντας την αξία της εργατικής δύναμης Σε αυτό την βοηθά η προλεταριοποίηση της μικροαστικής και η φορολόγηση άλλα κάρτ(φορολογικά κίνητρα το λένε στην γλώσσα τους) σε βάρος των άλλων τάξεων. Μόνο με αυτό τον τρόπο η μεγαλοαστική τάξη ελπίζει πως θα μπορέσει να ελπίζει σε αναπαραγωγή του κεφαλαίου , του απαραίτητου όρου συνέχισης της κατάστασης όπως «τα παλιά καλά χρόνια». Όμως οι μαθητευόμενοι μάγοι του καπιταλισμού με τα ξόρκια τους έβγαλαν από το μπουκάλι δυνάμεις που δύσκολα κατανοούν και πλέον ελέγχουν.

    Το μόνο σίγουρο λιμάνι φαίνεται να είναι οι «εγγυήσεις»των αστικών κρατών. Για αυτό και ακούγονται, οι «συμπράξεις» δημόσιου ιδιωτικού τομέα, «αναπτυξιακά κίνητρα» δηλαδή με την ανάληψη ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του οικονομικού ρίσκου από την πλευρά των κρατών. Αλλά έστω και μικρό ρίσκο συνεχίζει να υπάρχει από πλευράς «επενδυτών».
    Σε δύσκολες εποχές για επενδύσεις σε υποδομές, τα μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους στην καπιταλιστική πιάτσα τα βγάζουν οι ιδιωτικοποιήσεις πρώην έτοιμων κρατικών εταιριών ειδικά σε βασικά αγαθά. Ακόμα καλύτερα για το κεφάλαιο, η κερδοσκοπία πάνω στα σχεδόν σίγουρα από πλευράς κινδύνων κρατικά χρέη χωρών του σκληρού καπιταλισμού. Και το κεφάλαιο επιλέγει να πάει εκεί που θα αναπαραχθεί ποιο γρήγορα και ποιο σίγουρα.

    Για αυτό η θέση επί του δημόσιου χρέους είναι η διαχωριστική γραμμή σύντροφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ευδαιμονία της προηγούμενης 20ετίας; Tέλος πάντων. Την ευδαιμονία του κεφαλαίου μου περιγράφεις, και απλώς μου επιβεβαιώνεις αυτά που ισχυρίζομαι για την αριστερά. Γιατί όσο διάβαζα σκεφτόμουν ότι η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων δεν είναι τωρινή! Κρατά πάνω από 20 χρόνια. Πότε άρχισαν να ψηφίζονται οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, η κατάργηση του 8ωρου, η ελαστικοποίηση του ωραρίου κ,λπ, κ,λπ,. Τότε τι ήθελαν να διασώσουν; Tότε δεν υπήρχε δημόσιο χρέος; Ή μήπως και τότε δεν το επικαλούνταν; H αριστερά σύσσωμη δεν το θεωρούσε απλώς δικαιολογία; Kαλές και χρήσιμες λοιπόν οι περιγραφές αλλά υπάρχουν και κάποια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ευδαιμονία 20ετίας έστω και στηριγμένη σε φούσκες-προσδοκίες. Η επίθεση της αστικής τάξης απέναντι στα εργατικά δικαιώματα όντως κρατά όχι μόνο 20 αλλά 30+ χρόνια, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς. Και αυτό γιατί ο Κενσυανισμός από τα μέσα περίπου του 1970 αποδείχτηκε αναποτελεσματικός για τα ποσοστά κέρδους του κεφαλαίου.

    Τον "σκόπελο"(όχι μόνο εδώ αλλά παγκοσμίως) τον πέρασαν με τον μονεταρισμό, τα φτηνά δάνεια, τα φτηνά μεροκάματα των μεταναστών και την ενίσχυση μέσω παράλληλων εισοδημάτων της μικροαστικοποίησης της εργατικής τάξης με "κοινωνικά συμβόλαια". Η διαφορά είναι πως η μικροαστική τύπου ευδαιμονία της εργατικής τάξης στηρίχθηκε σε μελλοντικές- όπως αποδείχτηκε- οικονομικές φούσκες.

    Η κρίση είναι πραγματική και όχι "φτιαχτή" ούτε πρόφαση. Δεν είναι δικαιολογία. Τα ποσοστά κέρδους του κατεξοχήν επιθετικού-μονοπωλιακου τραπεζικού τομέα πέφτουν. Το κεφάλαιο δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αναπαραγωγή. Απλές Μαρξιστικές αλήθειες που στηρίζονται πάνω στην πραγματικότητα. Και με βάση αυτό καθορίζεται η μαρξιστική θέση απέναντι στο δημόσιο χρέος. Αν δεν έχεις θέση είσαι εκτός πραγματικότητας. Άρα και εκτός μαρξιστικής θεωρίας σύντροφε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.