16 Δεκεμβρίου 2010

Μια αποτίμηση των απεργιακών κινητοποιήσεων της Αθήνας

Σίγουρα ήταν μεγάλες οι χθεσινές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, παρά το ψιλόβροχο που είχε όλο το πρωινό μέχρι και την ώρα της πορείας. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να πει πως ήταν ευχαριστημένος απο την συμμετοχή ... ή πως ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό, που να οδηγεί πλέον την ελληνική κοινωνία σε μια προεπαναστατική περίοδο. 100.000 ή 150.000 διαδηλωτές, δεν είναι φυσικά ένα ικανοποιητικό μέγεθος. Και αυτό μας θυμίζει πως έχουμε ακόμα πολύ δουλειά ...

Όμως κάτι έχει αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες διαδηλώσεις του καλοκαιριού και θα συνεχίζει να αλλάζει όσο θα προχωρούν οι αντεργατικές ρυθμίσεις και ο ταξικός πόλεμος που έχει κυρήξει η αστική τάξη απέναντι στον εργαζόμενο λαό ... και αυτό είναι η διάθεση του κόσμου. Όσο η απόγνωση και η αγωνία θα μεγαλώνει, τόσο η οργή θα κατευθύνεται σε τυφλές εκδηλώσεις βίας οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως στο κίνημα. Το αντίθετο μάλιστα, απομακρύνουν τον κόσμο από αυτές ...
Και εκεί ακριβώς βρίσκεται ο κρίσιμος ρόλος της μαρξιστικής αριστεράς και των κομμουνιστών, ώστε να βοηθήσουν τον κόσμο να κατανοήσει την κατάσταση, να αναγεννήσουν στους εργαζόμενους την ταξική τους συνείδηση και να δώσουν έναν ευρύτερο ταξικό χαρακτήρα σε ολόκληρο το κίνημα, στοχοποιώντας ξεκάθαρα πλέον το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα !

Το ΚΚΕ από την μεριά του, αντιλαμβανόμενο τις ευθύνες του σε αυτήν την ιστορική χρονική στιγμή, ζυγίζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων και αξιολογώντας τον βαθμό συνειδητοποίησης του εργαζόμενου λαού, προσπαθεί μέσα από τα οργανωμένα και περιφρουρημένα τμήματα του Π.Α.ΜΕ., να ελέγξει τις ακρότητες, μη συνειδητοποιημένων τμημάτων του αγανακτισμένου λαού, να αποφύγει τις προβοκάτσιες που στήνονται απο τους μηχανισμούς του αστικού κράτους και να προστατεύσει εάν υπάρξει ανάγκη τους διαδηλωτές από απρόκλητες επεμβάσεις των ΜΑΤ. Προέχει για το ΠΑΜΕ αυτήν την περίοδο, η δραστηριοποίηση ολοένα και μεγαλύτερων τμημάτων του εργαζόμενου λαού και η δημιουργία ενός ισχυρού ταξικού εργατικού μετώπου το οποίο θα είναι σε θέση να ανατρέψει την αντεργατική πολιτική της αστικής τάξης και των κυβερνήσεών τους, σε επίπεδο εξουσίας. Και σε αυτήν την κατεύθυνση σίγουρα δεν βοηθούν, οι φάπες που δέχτηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, ούτε η προσωποποίηση των ευθυνών σε εκπροσώπους του Κοινοβουλίου ή της Αστυνομίας και μόνο ....

Να κάτσει λοπόν το ΠΑΜΕ μπροστά στο Κοινοβούλιο για ποιόν λόγο ? Να φωνάζει "κλέφτες κλέφτες" ή πως "και οι τρακόσιοι φταίνε" ? Ή μήπως να πετάξουν μερικές πέτρες και να παίξουν λίγο ξύλο με τους ΜΑΤατζήδες για να βγάλουνε το άχτι τους ? Όχι φυσικά ...
Απο την άλλη (για πρώτη ίσως φορά σε αυτό το βαθμό) είδαμε μια προσπάθεια απο ορισμένα μπλόκ της εξωκοινοβουλευτικής μαρξιστικής αριστεράς, να περιφουρήσουν την διαδήλωσή τους, δείχνοντας πως αρχίζουν σιγά σιγά να κατανοούν την πολιτική σημασία της οργάνωσης και περιφρούρησης των κινητοποιήσεων.

Βέβαια και δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την "σχιζοφρένεια" που κυριαρχεί σε μεγάλα τμήματα των νεολαίων της εξωκοιβουλευτικής αριστεράς, που από την μια περιφρουρούν (ή τουλάχιστον προσπαθούν να περιφρουρήσουν) τις πορείες τους απο ύποπτους κουκουλοφόρους μπαχαλάκηδες και μάλιστα καταγγέλουν τα άτομα αυτά ως ανθρώπους της ασφάλειας και προβοκάτορες (και πολύ καλά κάνουν), αλλά απο την άλλη δείχνουν μεγάλη ανοχή όταν τέτοια άτομα ξεφυτρώνουν από τις πορείες τους και μάλιστα καλλιεργούν σε αρκετές περιπτώσεις, μπαχαλο-αναρχικές αντιλήψεις στις τάξεις τους !


Φυσικά, για άλλη μια φορά, υπήρξε η ανενόχλητη προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων μπαχαλάκηδων, ασφαλιτών σε ένα μεγάλο μέρος τους,  όπως έδειξαν οι φωτογραφίες που κατέκλεισαν το διαδίκτυο και ανάγκασαν ακόμα και αστικά ΜΜΕ όπως το ΣΚΑΙ να αφήσουν υποννοούμενα για την παρουσία τους (όχι πως δεν το ξέραμε βεβαίως, τα καταδεικνύουμε συνεχώς με αποτέλεσμα να καταντάμε γραφικοί), με συνέπεια τα επίσημα ΜΑΤ, να εκμεταλλευτούν το γεγονός και να επέμβουν, με προφανή στόχο την διάλυση της πορείας των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, με τα δείγματα της περιφρούρησής τους να μην μπορούν να αντιδράσουν σε αυτήν την επίθεση ... 

Απο την άλλη μια ομάδα εξαγριωμένων εργαζόμενων (πιθανώς και απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ), έβγαλε το άχτι της δέρνοντας τον βουλευτή της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκη, γεμίζοντας το σημερινό πρόγραμμα των αστικών ΜΜΕ, με υποκριτικές καταδίκες "για την βία απ'όπου και εάν προέρχεται" ...  Δεν ασχολείται φυσικά κανείς απο αυτούς τους υποκριτές, με την βία των αντεργατικών μέτρων, με την βία του πολιτικών και του επιχειρηματικού κόσμου που κατηγορούν για την κρίση δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, με την βία που ασκούν οι ίδιοι καθημερινά απο τα τηλεπαράθυρα τους, στοχοποιώντας με την σειρά τους ως καλοί υπάλληλοι την όποια αντίδραση του λαού, και γενικά δεν ασχολούνται με την βία του ταξικού πολέμου, που ασκεί το σύνολο της αστικής τάξης απέναντι στους λαούς του κόσμου !

Φυσικά και δεν θα λυπηθούμε για τον Κ. Χατζηδάκη, αλλά τέτοιες εικόνες σίγουρα δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του κινήματος ...  Δυστυχώς, όσο ο κόσμος θα εξαγριώνεται και ταυτόχρονα θα παραμένει στο σκοτάδι και μακριά απο την πραγματικότητα, τόσο τέτοιου είδους επιθέσεις θα αυξάνονται εκ μέρους του κόσμου, ώστε να εκτονώσει κάπου την συσσωρευμένη του οργή !


Τέλος πολλά συγχαρητήρια στους αγωνιστές του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, που έδωσαν έναν σκληρό αγώνα, στην περιφρούρηση της απεργίας, στους χώρους εργασίας, στις πύλες εργοστασίων και επιχειρήσεων, δεχόμενοι αρκετές επιθέσεις όπως μάθαμε απο εργοδότες και τραμπούκους της εργοδοσίας ... Εκεί φυσικά, δεν εμφανίστηκαν παρά ελάχιστοι απο τα πρωτοβάθμια σωματεία ή την εξωκοιβουλευτική αριστερά, και φυσικά ουτε ένας από την ΓΣΕΕ ... Αυτές οι περιφρουρήσεις όμως που είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων, παραμελούνται απο όλους αυτούς του φωνακλάδες "επαναστάτες", που χαίρονται με τις μολότωφ απο την μια, και καταδικάζουν το ΠΑΜΕ απο την άλλη, επειδή δεν υποκύπτει στους λαϊκισμούς και τον τυχοδιωκτισμό ...

1 σχόλιο:

  1. Symgono apolita syntrofe se ola ektos apo ena.

    To KKE kai to PAME me ton pio entono tropo kai epimona se kathimerini vasi tha prepei na feroyn ta pano kato stin kyvernisi kai ton ypoyrgo probokatoron, gia to parakratos poy xrisimopoioyn enantia sto lao.

    I antidrasi mexri tora einai ypotoniki eos mideniki.
    To thema prepei na mpei me protereotita nr 1 me kampanies katagkelies kai synexi zimosi mesa sto lao.

    Oi synuikes einai orimes, oste i anadiksi toy provlimatos apo to PAME, komma, na mporesei na syspirosei tin megali pleiopsifia toy laoy.

    Den prepei na toyw afisoyme se xloro kladi kai oxi opos tora na prospathoyme na provlepsoyme tin epomeni provokatsia, poy anenoxlita ta fasistika epitelia etoimazoyn.
    Einai aparadekti i ysterisi sto provlima.

    Sinexeis eperotiseis sti voyli, kampanies stoys topoys doylias, synenteykseis........ateleiotes morfes provolis toy provlimatos.

    Telos, ksekathari syloswi toy kommatos, oti tha logodotisoyn kai meta apo 10 xronia an xreiastei gia egklimata enantion toy laoy.

    Na einai eis gnosi ton fasistoidon.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.