15 Απριλίου 2014

Η Ικαρία και ο ΣΥΡΙΖΑ


«Για όλη την Ελλάδα, η Ικαριά έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για την Αριστερά για τους αγώνες, για όλη αυτήν την πορεία, έχει έναν ιδιαίτερο κοινωνικό, πολιτικό και ιδεολογικό συμβολισμό. Φαντάζεστε τώρα σ’ αυτόν τον τόπο, τον ιερό για μας, για όλους τους αριστερούς ανά την Ελλάδα, σ’ αυτόν τον ιερό τόπο οι δυνάμεις της Αριστεράς, οι οργανωμένες ή οι ανένταχτες της Αριστεράς να κάνουν μια άλλου είδους επιλογή, μια επιλογή και να συμπορεύονται με στελέχη της ΝΔ, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν ποτέ δυνατόν αυτό;».
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Πάνο Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ειπώθηκαν 27 Φλεβάρη 2014. Δηλαδή μόλις 3,5 χρόνια μετά που αυτό που δεν μπορεί να …«φανταστεί», έγινε πράξη από το κόμμα (ΣΥΝ) που αποτελεί τον κορμό του κόμματος που εκπροσωπεί! Καθώς, το Νοέμβρη του 2010, στο Δήμο Ικαρίας είχαν συμπράξει σε κοινό συνδυασμό ΣΥΝ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - ΛΑ.Ο.Σ. ενάντια στο ΚΚΕ. 

Τώρα, μιλάνε για «ιερό» τόπο. 
Στην πραγματικότητα, δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο.

Ας καταγράψουμε όμως όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Ικαρία καθώς είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.
Στις 26 Φλεβάρη, συνεδρίασε η κομματική οργάνωση Ευδήλου του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισε να στηρίξει εκ νέου τον νυν δήμαρχο Χρ. Σταυρινάδη.
Δυο μέρες μετά, δημοσιεύτηκε απόφαση της οργάνωσης Ραχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανακοινώνεται η στήριξη της οργάνωσης σε άλλο συνδυασμό. Για τον νυν δήμαρχο -που εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΣΥΝ, υπενθυμίζουμε- η απόφαση γράφει: «Εκτιμούμε λοιπόν ότι η σημερινή δημοτική αρχή εφάρμοσε και εξακολουθεί να εφαρμόζει τις πολιτικές του μνημονίου που εξαθλιώνουν καθημερινά τη ζωή μας». Επίσης, ο Τίτος Καρίμαλης, μέλος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην Ικαρία, δήλωσε: «3,5 χρόνια μια διοίκηση στο νησί μας (…) δεν υπήρξε καμία αντίσταση σ’ αυτή τη λαίλαπα που λέγεται μνημόνιο. Εφαρμοστήκανε όλες οι ντιρεκτίβες αυτά τα 3,5 χρόνια πάνω στο νησί μας» («Ικαριακή Ραδιοφωνία», 5-3-2014).
Είχε προηγηθεί, άλλωστε, μια μέρα πριν και η παρέμβαση του Πάνου Λάμπρου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ικαριακή Ραδιοφωνία», όπου και εκείνος «άδειασε» την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ Ευδήλου.
Στις 4 Μάρτη, δημοσιεύτηκε επίσης επιστολή 46 μελών του ΣΥΡΙΖΑ απ’ την Αθήνα που απευθύνεται στον Αλέξη Τσίπρα, όπου εκφράζουν τη συμφωνία τους με την απόφαση της κομματικής οργάνωσης του Ευδήλου και κάνουν γνωστό ότι «για υποψήφιο δήμαρχο Ικαρίας στηρίζουμε τον σημερινό δήμαρχο Ικαρίας Χριστόδουλο Σταυρινάδη, τον οποίο υποστηρίξαμε και βοηθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και ξεκαθαρίζουμε ότι θα συμμετάσχουμε στο ψηφοδέλτιο που θα συγκροτήσει για να διεκδικήσει την ψήφο του λαού της Ικαρίας στην εκλογική μάχη του Μάη».

Το …σίριαλ δεν τελειώνει εδώ, αλλά ας θέσουμε ορισμένα ερωτήματα.

1ον. Πώς είναι δυνατόν σ’ ένα δήμο όπου έχει εκλεγεί δήμαρχος με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόζονται οι «πολιτικές του μνημονίου» και οι «ντιρεκτίβες», πώς γίνεται να μην υπάρχει καμιά «αντίσταση»;

2ον. Πώς ξαφνικά, σε 3,5 χρόνια, ο δήμαρχος της Ικαρίας, που η «Αυγή» έγραφε πως είναι«γνωστός αγωνιστής της αριστεράς και διακεκριμένος επιστήμονας» και χαρακτήριζε την υποψηφιότητά του ως «ένα εγχείρημα το οποίο μετά από αρκετά χρόνια αμφισβητεί το κατεστημένο που δημιούργησε το ΚΚΕ» να έγινε «μνημονιακός»;

3ον. Πώς δικαιολογεί τη σημερινή του στάση ο ΣΥΡΙΖΑ; Κατάλαβε μήπως το «λάθος» του; Είπε, ο Π. Λάμπρου: «Το 2010 ήταν μια άλλη εποχή» και «τώρα έχουμε εντελώς διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, έχουμε το Μνημόνιο, έχουμε την κοινωνική καταστροφή»ενώ ο Τ. Καρίμαλης δήλωσε: «Αυτά τα δυο κόμματα (σ.σ. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) μαζί με ένα τμήμα του Συνασπισμού τότε πράγματι στήριξαν τον κ. Σταυρινάδη στην αρχή των μνημονίων που τότε ακόμα καλά - καλά δεν είχαμε καταλάβει τι συμβαίνει»! Το γελοίο του πράγματος βγάζει μάτι! Το Μνημόνιο είχε ψηφιστεί πριν 6 μήνες (Μάης 2010) και αυτοί δεν είχαν καταλάβει τι συμβαίνει!!!

4ον. Πώς απαντά άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην καταγγελία του δημάρχου –που το ξαναγράφουμε, εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΣΥΝ- ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «για να με εκθέσει ζητούσε από στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας να βγάλουν ανακοίνωση και να πούνε ότι η ΝΔ στηρίζει τον Σταυρινάδη» («Ικαριακή Ραδιοφωνία», 5-3-2014);
5ον. Διαψεύδει ο «δημοκρατικός» ΣΥΡΙΖΑ, όσα καταγγέλλει ο Κώστας Καραπέτης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και ένας απ’ τους «46»: «Βεβαίως δεν έγινε (σ.σ. ψηφοφορία) (…) Ήρθε κάποιος εκπρόσωπος ο οποίος κατέβασε μια πρόταση και είπε ότι είναι απόφαση του κόμματος, σ’ αυτές τις εκλογές θα κατέβουμε μ’ αυτό το ψηφοδέλτιο, μ’ αυτό τον υποψήφιο δήμαρχο, δεν υπάρχει άλλη πρόταση και δεν μπορείτε να ψηφίσετε. Είναι υπόθεση η οποία είναι, ας πούμε, τελειωμένη» («Ικαριακή Ραδιοφωνία», 5-3-2014);
6ον. Γιατί ενοχλούνται για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ Ευδήλου, όταν η «Αυγή» έγραφε «όσον αφορά στη δήλωση των τοπικών οργανώσεων Ικαρίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα και το πρόγραμμα του Χρ. Σταυρινάδη, γιατί ενοχλείται το ΚΚΕ; Δεν έχει δικαίωμα η τοπική κοινωνία να λειτουργεί αυτόνομα και να διαμορφώνει συμμαχίες σε προγραμματική βάση;» (5-11-2010); Γιατί σήμερα δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι «τοπικές κοινωνίες»;


3 σχόλια:

  1. Επισης ο Συριζα παρουσιασε και την υποψηφια για το βορειο Αιγαιο, Αγλαΐα Κυρίτση, για την οποια η Κωνσταντοπουλου αναφερεται οτι ειπε:

    ""Στον χαιρετισμό της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημείωσε εμφανώς συγκινημένη ότι «είναι τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά να ηγούνται των ψηφοδελτίων της άνθρωποι σαν την Αγλαΐα Κυρίτση, η οποία είναι παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγώνα».""

    Τωρα, το πως το ξεπουλημα του αγωνα των εργαζομενων της ΕΡΤ για προσωπικο οφελος και αξιοπηση σε πολιτικο ποστο ονομαζεται "παραδειγμα ανιδιοτελειας", μονο ενας συριζαιος ξερει...
    Τακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψιλοασχετο το σχολιο μα θα το γραψω.Στην ανακοινωση των πρωτων υποψηφιων του συριζα για την ευρωβουλη οσον αφορα ατομα απο την κοινωνια κι οχι στελεχη,αναφερεται.Σουλειμαν Σετιχα,Ρομα.Ετσι για ναχουμε και το νου μας.Μη τη βαλουμε και στο σπιτι μας.Διευκρινιση,οι αλλοι αναφερονται με το επαγγελμα τους κι οχι τη ρατσα τους.Το ειδα στο ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ σημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και στην Κέρκυρα ο ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο κατεβαίνει με ό,τι απέμεινε από τον σκληρό πυρήνα του επίσημου ΠΑΣΟΚ στο νησί (Κερκυραϊκή Συμμαχία). Εκτός δηλαδή από τους διάφορους μέχρι πριν μερικές μήνες ποντικο-ΠΑΣΟΚους που την έκαναν σκαστή μόλις άρχισε να βουλιάζει το πλοίο και έχουν γεμίσει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ήρθε ως κερασάκι η συνεργασία και με το επίσημο ΠΑΣΟΚ, που δεν μπορούσε να κατεβάσει ψηφοδέλτιο (γιατί δεν έβρισκε κόσμο να το στελεχώσει) και βρήκε "στέγη" υπό τον κύριο Νικολούζο, τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ... Με μια ανακοίνωση της Κερκυραϊκής Συμμαχίας που λέει ότι "Η επιλογή μας να συμπορευτούμε με την δημοτική Παράταξη ΝΕΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ) βασίστηκε σε λόγους ιδεολογικοπολιτικής και προγραμματικής σύγκλισης" (καλά, η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από μας ποτέ δεν είχαμε αμφιβολίες για το πού "συγκλίνει" ο ΣΥΡΙΖΑ), ότι "Για την ανατροπή του σκηνικού αυτού εκτιμούμε ότι απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των αριστερών και ριζοσπαστικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας" (εδώ προσοχή μέρες που είναι, μην καθίσει κανέναν αρνί στο λαιμό σας από τα γέλια με αυτό το "ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις") και, τέλος, ότι "Εκτίμησή μας είναι ότι συνεργαζόμαστε με μια δημοτική Παράταξη, η οποία στην πλειονότητά της αποτελείται από συμπολίτες με τους οποίους έχουμε κοινές ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές"... Έτσι ακριβώς! Για να τα βλέπουν μερικοί με ποιους έχουν "κοινές ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές"!
    Και όταν βγήκε ο Μπάμπης (για τους Κερκυραίους ένας είναι ο Μπάμ-μπης — με το διπλό μι της κυπριακής προφοράς) και έκανε λόγο για τα αυτονόητα, ότι πρόκειται όχι περί συνεργασίας αλλά περί συνδιαλλαγής, η Συμμαχία απάντησε ότι "το ΚΚΕ και η ΛΑΣΥ εξακολουθούν να είναι κοινωνικά και πολιτικά απομονωμένοι και περιχαρακωμένοι" (μα είδες να μη θέλουν τα μαζέψουν τα πολιτικά ρετάλια...).
    Κανονικό "πλυντήριο" δηλαδή... Δεν μιλάμε για ψηφοφόρους απλούς, αλλά για το επί χρόνια επίσημο ΠΑΣΟΚ, που προώθησε όλες τις πολιτικές της Ε.Ε. στον δήμο, στην περιφέρεια, στις παλιές νομαρχίες κτλ., και τώρα, εκεί που ο κόσμος δεν θέλει ούτε να τους βλέπει (γι' αυτό και η αδυναμία να βρουν 200 ανθρώπους να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο), έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να τους πλύνει, να τους "ξεπλύνει", να τους καθαρίσει και να τους παραδώσει μυρωδάτους και καθαρούς, χωρίς ευθύνες, ως "λευκές περιστερές", στο κερκυραϊκό πόπολο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.