14 Απριλίου 2014

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Καθημερινή της Κυριακής.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές για να δανειστεί. Την ίδια στιγμή, μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα διανεμηθεί στους πλέον αδύναμους. Συμμερίζεστε την άποψη ότι βρισκόμαστε στην αρχή της οριστικής εξόδου από την κρίση;

«Δεν αποκλείουμε να υπάρχει κάποια ανάκαμψη, πράγμα φυσιολογικό μετά από χρόνια κρίσης. Άλλωστε ο οικονομικός κύκλος του καπιταλισμού έτσι λειτουργεί. Όμως ο λαός δε θα βγει ωφελημένος από αυτήν την ανάκαμψη. Θα είναι ανάκαμψη με υψηλή ανεργία και αποκαΐδια λαϊκών δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές, τα μνημόνια μπορεί να φύγουν με αυτή τη μορφή, όμως τα μνημόνια διαρκείας που επιβάλλει η ΕΕ, τα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτεί το κεφάλαιο, θα είναι εδώ. Εδώ και χρόνια έχουμε τονίσει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική υπερβαίνει τη διαχείριση του υψηλού χρέους. Είναι πολιτική προς όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών, που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Βόλεψε όμως το κεφάλαιο το ότι αυτή συνδέθηκε με το χρέος, τις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να υλοποιούν τα αντιλαϊκά μέτρα, με τον εκβιασμό, «δεν παίρνουμε τη δόση», «θα χρεοκοπήσουμε» κλπ. ΕΕ και μνημόνια διαρκείας πάνε μαζί και όσοι το κρύβουν κοροϊδεύουν το λαό».

Η εναλλακτική που προτείνει το ΚΚΕ προϋποθέτει οριστικό "διαζύγιο" με την ΕΕ, μιλάτε για μονομερή διαγραφή του χρέους. Μπορεί μια μικρή οικονομία σαν αυτή της Ελλάδας, να επιβιώσει μόνη μέσα στις συμπληγάδες του διεθνούς ανταγωνισμού;


«Ο πυρήνας της πρότασης του ΚΚΕ είναι να αλλάξει ο ιδιοκτήτης του πλούτου, να γίνουν λαϊκή περιουσία οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η βαριά βιομηχανία, ο ορυκτός πλούτος. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν υπέρ του λαού οι μεγάλες και υπαρκτές παραγωγικές δυνατότητες,  που έχει η χώρα - η Ελλάδα δεν είναι «ψωροκώσταινα». Μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα και ο λαός να σταθούν στα πόδια τους, να αντιμετωπίσουν πιθανές πιέσεις και εκβιασμούς, να αξιοποιήσουν ακόμη και τους διεθνείς ανταγωνισμούς, συνάπτοντας αμοιβαίου οφέλους συμφωνίες με άλλες χώρες, για να προμηθευόμαστε ότι δε μπορούμε να παράγουμε οι ίδιοι. Φυσικά αυτός ο δρόμος απαιτεί αποδέσμευση από την ΕΕ, την ευρωζώνη ή άλλες παρόμοιες συμμαχίες. Έχει δυσκολίες, όμως είναι δρόμος με σίγουρη προοπτική».

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει χαρακτήρα δημοψηφίσματος; Αποτελεί πρόκριμα για εθνικές εκλογές;

«Μπορεί να επιταχύνει εξελίξεις, όμως οι εκλογές θα καθοριστούν και από άλλους παράγοντες και κυρίως την οικονομία. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι οι ευρωεκλογές πρέπει να αποτελέσουν δημοψήφισμα ενάντια στην ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της. Και αυτό το κάλεσμα του ΚΚΕ δεν απευθύνεται μόνο σ' εκείνους που συμφωνούν με τη θέση του ΚΚΕ για την αποδέσμευση, αλλά και σε όσους θέλουν να εκφράσουν την εναντίωσή τους σε αυτή την ένωση καπιταλιστικών κρατών, που καταλαβαίνουν ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων».

Ποιο είναι το ζητούμενο των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών για το ΚΚΕ; Τι θα θεωρήσετε επιτυχία;

«Το βράδυ των εκλογών ούτε η κυβέρνηση θα πρέπει να πανηγυρίζει, ότι πήρε ανοχή για να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πήρε έγκριση για να καλλιεργεί αυταπάτες ότι ο ίδιος θα καταφέρει να εξανθρωπίσει την ΕΕ και το σημερινό βάρβαρο δρόμο. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε ευρωβουλή, δήμους, περιφέρειες. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τα μέτρα που παίρνουν δήμοι και περιφέρειες έχουν τη ρίζα τους στην ΕΕ. Από τις ανατροπές σε εργασιακές σχέσεις και τη γενικευμένη φορολεηλασία, μέχρι την παράδοση υποδομών και υπηρεσιών στο κεφάλαιο. Ένα ισχυρό ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση ότι αυτή η πολιτική θα συναντήσει περισσότερα εμπόδια και ότι θα γίνουν γοργά βήματα για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συνολικής ανατροπής».

Οι πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, μετά και την υπόθεση Μπαλτάκου, επηρεάζουν και πώς το πολιτικό τοπίο;

«Κατ' αρχήν αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που είχε στις τάξεις πρόσωπα, όπως ο δηλωμένος αντικομμουνιστής Μπαλτάκος. Η αποπομπή του δεν απαλλάσσει από ευθύνες, γιατί υπάρχουν και άλλοι τέτοιοι και κυρίως υπάρχουν οι θεωρίες των άκρων, ο αυταρχισμός σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Όλα αυτά καλλιεργούν το έδαφος που πατάει η Χρυσή Αυγή. Είναι τυχαίες οι απειλές των ναζιστών σε βάρος του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων στο Πέραμα; Ευθύνες όμως έχουν και άλλα κόμματα. Και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που συγκυβερνούν και συγκυβερνούσαν με όλους αυτούς, αλλά και όσοι για λόγους ψηφοθηρίας ή γιατί τους βολεύει να μην «καεί» η Χρυσή Αυγή, καλλιεργούν τη θεωρία περί «σκευωρίας», διευκολύνοντας αντικειμενικά τους ναζιστές. Επομένως ο «αντιφασισμός» των άλλων πολιτικών δυνάμεων δεν είναι συνεπής. Αυτό που χρειάζεται είναι ο λαός να απομονώσει αποφασιστικά το φασιστικό τέρας και να συγκρουστεί με το σύστημα που τον γεννά, μαζί με την απαίτηση να διερευνηθούν οι εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι εκπλήσσεται δυσάρεστα από τη στάση του ΚΚΕ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και απέδωσε στο κόμμα σας «καιροσκοπική αντιμετώπιση των εξελίξεων». Πως το σχολιάζετε;

«Όποιος παριστάνει ότι εκπλήσσεται από την στάση του ΚΚΕ, ή απλά είναι αυτό, που λέει η νεολαία «UFO» ή θέλει να κοροϊδέψει ασύστολα τους ψηφοφόρους. Αν ρωτήσετε αυθόρμητα ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, τι θα βάζανε ως ετικέτα στον όρο «πολιτικός καιροσκοπισμός», σίγουρα θα έβαζαν τη φωτογραφία του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Καιροσκοπισμός είναι να λες δεν θέλω την τρόικα και τα μνημόνια, αλλά θέλω την ΕΕ που είναι τα 2/3 της τρόικα και φέρνει μνημόνια διαρκείας. Είναι το να το παίζεις «λιοντάρι» στην Ελλάδα και όταν μιλάς στους Γερμανούς βουλευτές ή στις Βρυξέλλες να είσαι «σκυλάκι του καναπέ». Και πολλά άλλα ακόμη... Το ΚΚΕ είναι συνεπές, δίπλα στο λαό. Είναι το μόνο κόμμα που δικαιώθηκε για την ΕΕ, όταν όλοι οι υπόλοιποι μιλούσαν για τη «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια». Δε διστάσαμε ποτέ να πάμε κόντρα στο ρεύμα, έστω και αν αυτό είχε κόστος. Έχουμε ρεαλιστική πρόταση κόντρα στο σημερινό δρόμο, που υπηρετούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή τη σύγκλιση θα την αναδεικνύουμε, ό,τι και αν λέει ο κ. Τσίπρας».

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα ήταν εφικτή μα συνεργασία του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ, που σας επιρρίπτει ευθύνες ότι δεν θέλετε να συστρατευθείτε στην προσπάθεια για μια κυβέρνηση της Αριστεράς;

«Όπως δε μπορούμε να συνεργαστούμε με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, έτσι δε μπορούμε να συνεργαστούμε και με το ΣΥΡΙΖΑ, που - παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές - είναι στην ίδια όχθη με τους υπόλοιπους. Ανήκει στην οικογένεια των κομμάτων της ΕΕ και του σάπιου, καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που έχουμε γνωρίσει. Αυτά καθορίζουν τη ζωή του λαού και την πορεία της χώρας. Επομένως τι να πούμε; Να στηρίξουμε μια κυβέρνηση εντός αυτών των τειχών με ένα ή δύο όρους, που και αυτοί στην πορεία θα πάνε περίπατο; Έχει δοκιμαστεί αυτό από Κομμουνιστικά Κόμματα σε άλλες χώρες με ολέθρια αποτελέσματα για το λαό τους και το κίνημα. Εκτός αν βλέπετε πιθανό να υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό στην εξουσία, με νέα κοινωνική οργάνωση και οικονομία, με σοσιαλισμό. Είναι κάτι παραπάνω από αδύνατο».

Η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει ρύθμιση για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, με παράλληλη ενίσχυση της διαφάνειας, γνωστοποίηση των πηγών χρηματοδότησης των κομμάτων. Σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η πρωτοβουλία;

«Οπωσδήποτε δεν έχουμε αντίρρηση να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση. Οι προτάσεις, που ακούγονται, παραπέμπουν στο αμερικάνικο μοντέλο που στο όνομα της διαφάνειας βγαίνουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί και λένε «τόσα έδωσα στους δημοκρατικούς, τόσα στους ρεπουμπλικάνους», εθίζοντας και το λαό να το αποδεχτεί. Το ΚΚΕ, με συνέπεια και διαφάνεια, δημοσιεύει ισολογισμούς με όλα τα ποσά που αφορούν την όποια κρατική χρηματοδότηση, τις συνδρομές των κομματικών οργανώσεων και μελών, τη στήριξη από τους φίλους του Κόμματος, τους εργαζόμενους της πατρίδας μας. Αυτές είναι οι πηγές του ΚΚΕ. Αυτό που δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ είναι να δίνουμε, σε τράπεζες ή κρατικές υπηρεσίες, λίστες με τα ονόματα μελών και φίλων του ΚΚΕ, ανθρώπων που στηρίζουν το Κόμμα από το υστέρημά τους, και μόνο για τον λόγο ότι πολλοί έχουν υποφέρει, έχουν βρεθεί στις φυλακές, διώχτηκαν από τη δουλειά τους, ακόμα και εκτελέστηκαν, γιατί έδωσαν από τον πενιχρό μισθό τους οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ. Ο θείος μου εκτελέστηκε το 1949 στην Ξηριώτισσα Λαμίας, γιατί στο σπίτι του βρήκαν κουπόνια ενίσχυσης του ΚΚΕ. Αυτό ήταν το μοναδικό στοιχείο του κατηγορητηρίου! Κι αυτά δεν τα ξεχνάει ο λαός μας όσα χρόνια κι αν περάσουν. Και ας αφήσουν ορισμένοι τα μεγάλα λόγια για διαφάνεια. Πάλι θα υπάρχουν παραθυράκια. Από κει και πέρα αν ένα κόμμα υπηρετεί συγκεκριμένα μεγαλοσυμφέροντα, είναι πολύ πιο εύκολο να το διαπιστώσει κανείς, από τις θέσεις και την πρακτική του, από το τι ψηφίζει στη βουλή».

Στο χώρο της κεντροαριστεράς καταγράφονται διαρκείς διεργασίες, με προσπάθειες να διαμορφωθούν συμμαχίες, με μετακινήσεις στελεχών, με εμφάνιση νέων σχηματισμών όπως «Το Ποτάμι». Τι «διαβάζετε» σε αυτή την κινητικότητα;

«Διαβάζουμε» την επιδίωξη του συστήματος να διαμορφώσει νέα σχήματα, ακόμη και μιας χρήσης, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο νέο διπολισμό, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Το «Ποτάμι» το θέλουν απλά να λειτουργήσει ως «τσόντα». Άλλωστε ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε πρόθυμος για συνεργασία και με τους δύο. Θα μπορούσε να ονομάζεται «όπου φυσάει ο άνεμος». Σε συνθήκες που οι όποιες αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν είναι εφικτές, που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είναι χαμηλά, το σύστημα χρειάζεται νέες εφεδρείες, ιδιαίτερα στο χώρο της κεντροαριστεράς. που σήμερα κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε ότι ο λαός έχει πλέον πείρα για να αποφύγει τις παγίδες, είτε αφορούν τις μεταμφιέσεις της σοσιαλδημοκρατίας, είτε τα δήθεν «νέα» κόμματα, που κουβαλούν παμπάλαιες ιδέες».

Συναντηθήκατε πρόσφατα με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη. Διαμορφώνονται συνθήκες επίλυσης του Κυπριακού;

«Μία αρνητική λύση είμαστε σίγουροι ότι θα επιδιωχθεί. Άλλωστε το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου ανοίγει έναν δρόμο, για τον οποίο ανησυχούμε σοβαρά. Οι εξελίξεις διαψεύδουν όσους έλεγαν ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα λύσει το Κυπριακό. Ως Κόμμα παίρνουμε υπόψη μας ότι στην περιοχή μας οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων. Υπάρχουν σχεδιασμοί για να περνά το φυσικό αέριο της Κύπρου από την Τουρκία. Όλα αυτά περιπλέκουν την κατάσταση και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως αρνητική συγκυρία. Και εδώ αποδεικνύεται πως στο σύστημα που ζούμε, το πλεονέκτημα που έχει μία χώρα - ο φυσικός πλούτος, η γεωστρατηγική θέση - από «ευλογία» γίνεται «κατάρα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.