14 Ιουνίου 2010

Ετοιμάζεται ρεσάλτο του "μηχανισμού στήριξης" και στην Ισπανία

 Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine αναφέρει σήμερα πως Ευρωπαίοι επίσημοι πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με πιθανή διάσωση της Ισπανίας, αναφέροντας ανώνυμες πηγές στο Βερολίνο.

Η εφημερίδα τονίζει πως η κατάσταση έχει χειροτερέψει τόσο πολύ που δεν ήθελαν να περιμένουν έως την συνάντηση της ΕΕ τη προσεχή Πέμπτη. Επίσης σημειώνει πως ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε η ΕΚΤ αποκλείουν ένα πακέτο βοήθειας.


Η εφημερίδα αναφέρει Ισπανούς επίσημους να αρνούνται πως πρόκειται να ζητήσουν βοήθεια από την ΕΕ, θυμίζει όμως πως και στην περίπτωση της Ελλάδας υπήρξαν παρόμοιες διαψεύσεις αρχικά.
Τις διαβουλεύσεις αυτές πυροδότησε το πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς τη περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αγορές απώλεσαν την εμπιστοσύνη τους έναντι του ισπανικού τραπεζικού τομέα.
Σε ξεχωριστό ρεπορτάζ η εφημερίδα γράφει για τον Μπαρόζο και τον Τρισέ πως είναι ανήσυχοι για τη κατάσταση των ισπανικών τραπεζών και θεωρούν αναγκαία τη βοήθεια.


Επίσης, αναφέρει τις τελευταίες στατιστικές της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) σύμφωνα με τις οποίες οι γερμανικές τράπεζες έχουν δανείσει την Ισπανία 202 δισ δολ (πάνω από το 50% των οποίων σε ισπανικές τράπεζες), ενώ αντίστοιχα οι γαλλικές έχουν δανείσει 248 δισ δολ (τα περισσότερα των οποίων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά).

Η ισπανική κεντρική τράπεζα εκτιμά το μέγεθος των επισφαλών δανείων σε 166 δισ ευρώ εκ των οποίων μόλις το 25% έχει διαγραφεί μέχρι σήμερα. Το ισπανικό ταμείο διάσωσης ανέρχεται σε 99 δισ ευρώ και το πρόβλημα τώρα είναι πως η Ισπανία έχει άμεσες δανειακές ανάγκες σε μία περίοδο που τα επιτόκια αυξάνουν απότομα.

http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.