16 Ιουνίου 2010

Ασίγαστοι ανταγωνισμοί εντός και εκτός ΕΕ

Στο φόντο του πολέμου που μαίνεται ανάμεσα στο ευρώ και στο δολάριο, ξεκινά αύριο η Σύνοδος Κορυφής

Κάθε νέα εξέλιξη στο πεδίο της οικονομίας αναδεικνύει ακόμα πιο ανάγλυφα τους ισχυρούς ανταγωνισμούς που μαίνονται ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς πόλους, μετά και την προχτεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη «Moody's», η οποία πυροδοτεί νέο κύκλο αντιπαραθέσεων με τις ΗΠΑ, καθώς το πολιτικό προσωπικό της ΕΕ διαβλέπει νέα επίθεση στο ευρώ.
 
Ταυτόχρονα, η συζήτηση γύρω από το μέλλον της Ευρωζώνης και την οικονομική διακυβέρνηση, μπροστά και στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει αύριο, ανεβάζει το θερμόμετρο των ανταγωνισμών στο εσωτερικό της ΕΕ. Την εικόνα συμπληρώνουν τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας τον περασμένο Μάρτη έφτασε τα 7,1 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 0,4 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές στα 10,5 δισ. ευρώ, με τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 1% και τις εισαγωγές να έχουν μειωθεί κατά 3% σε σχέση με το 2009.



Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Γερμανία εμφανίζει το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα (37,4 δισ. ευρώ) στην ΕΕ και ακολουθεί η Ολλανδία (12 δισ. ευρώ). Αντίστοιχα, το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα παρουσιάζει η Μ. Βρετανία (24,9 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η Γαλλία (14,4 δισ. ευρώ), η Ισπανία (12,2 δισ. ευρώ), η Ελλάδα (7,1 δισ. ευρώ) και η Ιταλία (6,9 δισ. ευρώ). Τον περασμένο Απρίλη, συνολικά η Ευρωζώνη παρουσίασε εμπορικό πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΕ εμπορικό έλλειμμα 10,2 δισ. ευρώ. (ως γνωστόν, ... για να κερδίζουν ορισμένοι, κάποιοι άλλοι πρέπει να χάνουν.....)

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν εισηγείται να κινηθούν οι «διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος» για τρία ακόμα κράτη της ΕΕ, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Κύπρο. Οπως είπε ο επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Ολι Ρεν, το γεγονός ότι πλέον ελέγχονται για υπερβολικά ελλείμματα τα 23 από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ «φανερώνει το δεινό χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», το οποίο επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε νέες περικοπές δαπανών για τον περιορισμό του ελλείμματος, ιδιαίτερα το 2011. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ισπανία θα μπορούσε να πετύχει το στόχο για το 2010, αλλά θα χρειαστεί να προχωρήσει σε περικοπές ύψους τουλάχιστον 1,75% του ΑΕΠ το 2011, ενώ η Πορτογαλία σε περικοπές ύψους 0,3% του ΑΕΠ το 2010 και 1,5% το 2011.

Προετοιμάζονται για την αυριανή Σύνοδο
 
Προχτές το βράδυ έγινε στο Βερολίνο η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, μπροστά και στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν σε μια οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε κρίσιμα ζητήματα θα διοργανώνονται έκτακτες Σύνοδοι Κορυφής της Ευρωζώνης.

Με άλλα λόγια, η Γαλλία υποχώρησε από τη θέση της για δημιουργία ξεχωριστής γραμματείας σε μια οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, ενώ η Α. Μέρκελ τεκμηρίωσε την επίμονη άρνησή της υποστηρίζοντας υποκριτικά: «Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν χώρες-μέλη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας (...) Μόνο έτσι θα πάει μπροστά η Ευρώπη με τις αδυναμίες που σήμερα αντιμετωπίζει».

Με δεδομένη την ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού, ξέρουν και οι δύο ότι ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει ομογενοποίηση των οικονομιών στα κράτη - μέλη. Γι' αυτό άλλωστε Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν να αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου στα κράτη που συστηματικά παραβιάζουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ θα προτείνουν στη Σύνοδο Κορυφής και στην επικείμενη σύνοδο του G20 την επιβολή φόρου στις τράπεζες, παρόλο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική συμφωνία ούτε στο εσωτερικό της ΕΕ, ούτε βέβαια και στο G20.

Καταλυτική για τις εξελίξεις είναι και η συζήτηση που εντάθηκε μετά την προχτεσινή απόφαση της «Moody's» να υποβαθμίσει την Ελλάδα, με τον επίτροπο εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ, να προαναγγέλλει ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα καταθέσει νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας και εποπτείας των οίκων αξιολόγησης (αυτό είναι το πρόβλημά τους, .... πως θα βάλουν κανόνες στην ληστεία και την κερδοσκοπία !!!!). Να θυμίσουμε ότι αυτή η πρόταση έχει ερμηνευτεί ως αντίδραση της Ευρωζώνης έναντι των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, όπου και εδρεύουν οι ισχυρότεροι οίκοι αξιολόγησης.

Από την πλευρά του, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» δήλωσε ότι δεν προτίθεται άμεσα να αναθεωρήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας (την οποία «βαθμολογεί» στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο για επενδυτικούς σκοπούς, με αρνητική προοπτική).
Μάλιστα, ο Μπράιαν Κόουλτον, οικονομικός αναλυτής κρατικής πίστης στο συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης, σημειώνει ότι «η επίθεση παρατράβηξε» (ναι ... σας έπιασαν και οι ενοχές.....) και ισχυρίζεται ότι «πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας αφορούν ειδικά την Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, που παρασύρθηκαν από το κύμα ανησυχίας στις αγορές, ποιοτικά βρίσκονται σε διαφορετική θέση από την Ελλάδα.

Μεγαλώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια
 
Η κλιμακούμενη επίθεση του κεφαλαίου οξύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ακόμα και αν αυτή δεν εκφράζεται ακόμα με αγωνιστικές αντιδράσεις αντίστοιχες με το μέγεθος της επέλασης που επιχειρεί το κεφάλαιο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Public Consultants» και «TNS Sofres» για λογαριασμό της «Europe 1» και της «Le Monde», ποσοστό μεγαλύτερο του 62% των Γάλλων (το οποίο φτάνει το 76% στους εργάτες και το 85% στους υπαλλήλους) εκτιμά ότι το ευρώ επιδεινώνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ενώ το 86% εκτιμά πως δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα της ανεργίας, ούτε να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα. Γενικά οι Γάλλοι φαίνεται να ανησυχούν και για τις συντάξεις, την αγοραστική δύναμη και το επίπεδο των τιμών.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα του «Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας» (DIW), το πακέτο σκληρών μέτρων λιτότητας που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση μέχρι το 2014, συμβάλλει στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών. «Τα πραγματικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής πλήττουν μόνο τα χαμηλά εισοδήματα. Ως εκ τούτου, η μερίδα των πλουσίων συνεχίζει να αυξάνεται και οι πλούσιοι κερδίζουν όλο και περισσότερα», σημειώνει ο ειδικός του DIW Γιαν Γκέμπελ. Παράλληλα, το Ινστιτούτο εκφράζει ανησυχία για τη δημιουργία «συνοικιών φτωχών» στις μεγαλουπόλεις.

Στο επίκεντρο της έρευνας είναι η μείωση κατά 4% των λεγόμενων μεσαίων στρωμάτων, τα οποία - όπως επισημαίνεται - συρρικνώνονται εδώ και 10 χρόνια. Στα λεγόμενα «μεσαία στρώματα» συγκαταλέγονται οι εργαζόμενοι εκείνοι που έχουν εισόδημα 860 - 1.844 ευρώ (60% του πληθυσμού), ενώ στο 22% ανήλθαν εκείνοι που έχουν τα μικρότερα εισοδήματα και συγκαταλέγονται στους «φτωχούς». Τέλος, το 19% που αναφέρονται ως «υψηλότερη κλίμακα», αφορά εκείνους που διαθέτουν μέσο μηνιαίο εισόδημα 2.700 ευρώ.

http://www1.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.