31 Οκτωβρίου 2012

"Ελληνική Χαλυβουργία", Μαγνησία: Εργοδοτικές μεθοδεύσεις, εργατικές αντιστάσεις

 
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» - ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Πιέσεις στους εργάτες να μην αντιδράσουν
Κάλεσμα πάλης κόντρα στη μοιρολατρία και τις αυταπάτες απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας
Η σημασία που έχει για την εργοδοσία να μην εκφράσουν οι εργάτες στα εργοστάσια Βόλου και Βελεστίνου αγωνιστικά την αντίδρασή τους στην αξίωσή του μεγαλοβιομήχανου για δραστικές μειώσεις μισθών αναδείχθηκε και με αφορμή τη Γενική Συνέλευση της περασμένης Παρασκευής. Η πραγματοποίηση της συνέλευσης είχε ανακοινωθεί την περασμένη Τετάρτη, στην πρώτη συνέλευση που είχε συγκαλέσει το σωματείο των εργαζομένων στα δύο εργοστάσια προσδίδοντάς της το χαρακτηρισμό «ενημερωτική» και διευκρινίζοντας ότι την απόφαση για την αποδοχή ή όχι της εργοδοτικής πρότασης θα έπαιρνε η συνέλευση της Παρασκευής. Ομως, σύμφωνα με καταγγελίες, οι εργάτες ενημερώθηκαν ότι η συνέλευση δε θα γινόταν εκεί που γίνεται τα τελευταία χρόνια (στο Εργατικό Κέντρο και συνήθως το απόγευμα για να διευκολύνεται η συμμετοχή των εργατών), αλλά μέσα στο εργοστάσιο, χωρίς να έχει προκηρυχθεί κάποια στάση εργασίας.
 
Είναι ενδεικτικό, όπως κατήγγειλαν και εργάτες στο κλαδικό συνδικάτο, ότι η ενημέρωση για τη συνέλευση έγινε με διαφορά αρκετών ωρών στα δύο εργοστάσια καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, στο έλαστρο (Βόλο) έγινε το πρωί και στο χαλυβουργείο (Βελεστίνο) ώρες αργότερα. Μάλιστα, δεκάδες χαλυβουργοί απείχαν από τη συνέλευση με αρκετούς από αυτούς να καταγγέλλουν το σωματείο για μεθόδευση. 
 
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι όλες τις προηγούμενες μέρες στελέχη της εταιρείας φρόντιζαν να αναπαράγουν τον εκβιασμό ότι αν οι εργάτες δεν αποδεχτούν τις μειώσεις θα κλείσει το εργοστάσιο. 
 
Παρ' όλ' αυτά, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας φανέρωσε τις αντιδράσεις που συναντούν οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί, αφού σε σύνολο 270 ψηφισάντων, 102 απέρριψαν την εργοδοτική πρόταση και 168 ψήφισαν υπέρ. 
 
Το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας 
 
Χτες, το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ» έκανε εξόρμηση στους εργάτες των δύο εργοστασίων μοιράζοντας την εξής ανακοίνωση:
 
«Συνάδελφοι, μεταλλεργάτες στη Χαλυβουργία σε Βόλο και Βελεστίνο ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ! ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΙΜΑ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑΣ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ! ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ! ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ - ΑΠΛΩΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΣΤΟ! ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ!
 
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ξέρουμε πολύ καλά πώς ήρθε, μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών. Ασφαλώς με αυτή τη συνδικαλιστική ηγεσία στο τιμόνι, η εργοδοσία θα δρα ανενόχλητη. Εχετε άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα για να βγάλετε συμπέρασμα για τους φίλους και τους εχθρούς σας, για όσους σας μιλάνε ξεκάθαρα κοιτώντας σας στα μάτια και για εκείνους που ντύνονται την προβιά του «αγωνιστή» αλλά σας θέλουν υποταγμένους. Μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα, για άλλη μια φορά, για το ρόλο του καθένα. 
 
Συνάδελφοι που αψηφήσατε τις απειλές και θαρραλέα είπατε το «ΟΧΙ» στις απαιτήσεις του Μάνεση ή δεν πήγατε να ψηφίσετε από αγανάκτηση για το σκηνικό που στήθηκε: δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπείτε στην άκρη, να απογοητευτείτε! Θυμηθείτε πως πριν από ένα χρόνο ήσασταν οι μισοί! Σε εσάς θα στοχεύσει πιο συγκεκριμένα η προπαγάνδα για να απογοητευτείτε και να στραφείτε ενάντια στους υπόλοιπους συναδέλφους. Σε εσάς που δείξατε ότι μπορείτε να αντιπαρατεθείτε με την εργοδοσία. Εσείς που κάνατε ένα σοβαρό βήμα, πρέπει να δώσετε συνέχεια. Δε μπορείτε να περιμένετε να εκφραστείτε ξανά στην επόμενη ψηφοφορία, στην επόμενη εκβιαστική απαίτηση του Μάνεση! 
 
Οι εργάτες έχουμε τη δύναμη! Μπορούμε με την οργάνωσή μας, με το ταξικό κίνημα, με συλλογική συζήτηση, βγάζοντας από πάνω μας τα βαρίδια του εργοδοτικού συνδικαλισμού, κλείνοντας τα αυτιά στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, βάζοντας μπρος τις δικές μας διεκδικήσεις, τις δικές μας ανάγκες, να βγούμε νικητές!
 
Συνάδελφοι,
 
Ξέρουμε ότι ο δρόμος του αγώνα και της πάλης δεν είναι εύκολος. Ωστόσο, το να μη φτάσουμε να δουλεύουμε με 300 και 400 ευρώ, ήλιο με ήλιο, το να μη φτάσουν τα παιδιά μας να γίνουν δούλοι στον 21ο αιώνα είναι στο χέρι μας. Σε κανενός άλλου!». 
 
 
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» - ΒΟΛΟΣ
 ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αρνούνται ακόμα και ... τη συζήτηση! 
 
Στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αρνήθηκαν κάθε κουβέντα για τη νέα εργοδοτική επίθεση   
 
Εντονη ανησυχία έχουν δημιουργήσει στην εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στο Βόλο, αλλά και στη διοίκηση του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), οι αντιδράσεις των εργαζόμενων απέναντι στην αξίωση να μειωθούν οι μισθοί 18% για 4 μήνες, με υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. 
 
Παρά την προσπάθεια του σωματείου, την περασμένη Παρασκευή, να «μαντρώσει» ξαφνικά μέσα στο εργοστάσιο του Βόλου τους εργάτες, ώστε να περάσουν τα εκβιαστικά διλήμματα και οι εργοδοτικές αξιώσεις, σημαντικός αριθμός εργαζομένων δηλώνουν ότι δε δέχονται να σκύψουν το κεφάλι. 
 
Αποτέλεσμα; Οι συνδικαλιστές του σωματείου να εκφράσουν ανοιχτά την «ενόχλησή» τους χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου, όπου ο πρόεδρος του σωματείου της «Χαλυβουργίας» (μέλος του ΔΣ του ΕΚ) εξαπέλυσε βρώμικη επίθεση στο σωματείο του Ασπροπύργου. Να σημειωθεί ότι στο ΔΣ του ΕΚ είναι εκλεγμένα τρία μέλη της διοίκησης του σωματείου της «Χαλυβουργίας» και επισημαίνοντας αυτό οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, χτες, ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα και οι εξελίξεις. Αυτό στάθηκε αφορμή για τον συνδικαλιστή (στέλεχος της ΔΑΚΕ) να εξαπολύσει επίθεση στο σωματείο του Ασπροπύργου υποστηρίζοντας ότι είναι εργοδοτικό, γιατί ... σταμάτησε την απεργία χωρίς να πετύχει την επαναπρόσληψη των απολυμένων και εξυπηρέτησε τον Μάνεση. Από κοντά και ο αντιπρόεδρος (ΠΑΣΚΕ) του σωματείου, ο οποίος υποστήριξε, ότι εκείνοι κοιτάνε τα του οίκου τους (εννοώντας την επιχείρηση) και να μην ασχολούνται οι υπόλοιποι με αυτά.
 
Οι προκλήσεις, βέβαια, δεν έμειναν αναπάντητες από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι τόνισαν ότι οι συνδικαλιστές του σωματείου βγάζουν αγωνιστικές κορόνες μέσα από τη διοίκηση του ΕΚ και ανακοινώσεις που καταγγέλλουν την εργοδοσία για τις μειώσεις μισθών, αλλά μέσα στο χώρο εργασίας τους ξεπουλάνε τους εργαζόμενους, υπογράφοντας τις αξιώσεις της εργοδοσίας. Είναι οι ίδιοι, κατήγγειλαν, που πριν από ένα χρόνο έβαλαν την υπογραφή τους ικανοποιώντας τις αξιώσεις του Μάνεση για 5ωρο με ανάλογη μείωση μισθών, μετατρέποντας τελικά τους εργάτες σε απεργοσπαστικό μηχανισμό απέναντι στους απεργούς του Ασπροπύργου και φτάνουν στο σημείο να συκοφαντούν ένα ηρωικό σωματείο που έδωσε σκληρό αγώνα.  
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.