3 Δεκεμβρίου 2010

Πολύς ντόρος για δήθεν «εξωγήινη» ζωή

Από τον Ριζοσπάστη

Οι επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία για ένα βακτήριο της οικογένειας γαμαπρωτεοβακτηρίων, που ζει στη λίμνη Μόνο του εθνικού πάρκου Γιόσεμαϊτ της Καλιφόρνια. Η λίμνη αυτή, λόγω των πετρωμάτων της περιοχής είναι μολυσμένη με το δηλητήριο αρσενικό και γι' αυτό νεκρή. Μόνη ζωή στη λίμνη είναι αυτό το βακτήριο, που αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον άκρως εχθρικό για σχεδόν κάθε άλλο είδος ζωής στον πλανήτη μας. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ακραιόφιλο, ένα μικροοργανισμό που έχει προσαρμοστεί σε ακραίες συνθήκες. Εκείνο που τον κάνει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι το αρσενικό έχει ενσωματωθεί ως δομικό στοιχείο στο DNA του, στη θέση του φωσφόρου που υπάρχει στο DNA του ανθρώπου και πρακτικά κάθε άλλου είδους ζωής στη Γη. Αποτελεί ένα παράδειγμα του πλούτου βιολογικών ειδών στα οποία οδήγησε η εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής.


Η πομπώδης και αναντίστοιχη με τις φανφάρες ανακοίνωση της ΝΑΣΑ, φαίνεται να μην έγινε απλώς για λόγους εντυπωσιασμού σε όφελος της χρηματοδότησης της υπηρεσίας από το αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά ως αντιπερισπασμός, την περίοδο που έχει ξεσπάσει διεθνής σάλος από τις αποκαλύψεις γύρω από τη δημοσιοποίηση δεκάδων χιλιάδων εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας, από την ιστοσελίδα Wikileaks.

1 σχόλιο:

  1. Απ ό,τι θυμάμαι, το επιχείρημα ή η γνώμη, πως με αφορμή την ανακάλυψη αυτή, πρέπει ν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως αν τυχόν υπάρχει εξωγήινη ζωή, θα έχει διαφορετική σύσταση απ ό,τι γνωρίζουμε, είναι κατ εξοχήν στοιχειώδης λογική κι έχει διατυπωθεί εδώ και δεκάδες χρόνια απ όλους τους επιστήμονες, σχετικούς ή όχι.
    Μόνο μπούφος θα περίμενε να συναντήσει στο διάστημα, ζωή με παρόμοιο DNA κι εξέλιξη σαν τη γήινη.
    Κάτι μας είπε τώρα κι η NASA...

    mbiker

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.