25 Δεκεμβρίου 2010

Αύξηση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις ΗΠΑ

Η καθαρή αξία του πλούτου που κατείχαν τα πλουσιότερα νοικοκυριά των ΗΠΑ για το έτος 2009, ήταν κατα 225 φορές μεγαλύτερη από τον πλούτο που κατείχε ο μέσος όρος του συνόλου των αμερικάνικων νοικοκυριών.

Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και στο διάγραμμα που παρουσιάστηκε απο το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής (EPI) στη σχετική έκθεσή του, State of Working America (SWA), η αναλογία μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στο πρώτο 1% της λίστας, και του μέσου όρου, έφθασε στο υψηλότερο σημείο τιμής το 2009, απο το 1962 όταν και ξεκίνησε η καταγραφή του σχετικού δείκτη !

Η έρευνα αυτή λαμβάνει υπόψιν της, την καθαρή αξία του πλούτου που κατέχει ένα νοικοκυριό, όπως την κινητή και ακίνητη ιδιοκτησία, τις καταθέσεις, τα μετοχικά κεφάλαια και τα κεφάλαια ασφάλισης και σύνταξης, αφαιρώντας ολόκληρο το παθητικό, όπως είναι τα δάνεια, οι υποθήκες και τα χρέη των πιστωτικών καρτών. Καθώς η οικονομική ανισότητα, ταυτίζεται σκόπιμα απο τους αναλυτές και τις κυβερνήσεις, συνήθως με την εισοδηματική ανισότητα ... στην πραγματικότητα, η διανομή του πλούτου είναι ακόμα πιο άνιση, από τη διανομή των αμοιβών και των εισοδημάτων, επισημαίνει η έρευνα.


Φυσικά όμως και αυτή η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε απο αστικό δάκτυλο, έχει σοβαρές αδυναμίες στην παρουσίαση της πραγματικής εικόνας,  καθώς συγκρίνει ουσιαστικά τα τρια εκατομμύρια των πλουσιοτέρων Αμερικάνων αστών, με το μέσο όρο του συνόλου του Αμερικάνικου πληθυσμού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται εκτός απο την λαϊκά και εργατικά στρώματα του αμερικάνικου πληθυσμού και όλα τα μικροαστικά και κυρίως τα αστικά τμήματα  .... αλλοιώνοντας έτσι μια εικόνα που θα μπορούσε στην κυριολεξία να τρομάξει και παράλληλα να εξοργίσει τον εργαζόμενο Αμερικάνο.

Μην ξεχνάμε, πως μιλάμε για μια χώρα με 43 εκατομμύρια ανθρώπων να ζουν με κουπόνια σίτισης, στοιχείο που αποτυπώνει απο μόνο την ανυπαρξία πλούτου για αυτο το μεγάλο κομμάτι του αμερικάνικου λαού, και πολλά ακόμη εκατομμύρια Αμερικάνων που ζουν κοντά στα όρια της φτώχειας ... Για ποιά αναλογία λοιπόν μιλάμε και ποιό χάσμα ?

2 σχόλια:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.