14 Ιουνίου 2013

Η "δημοκρατική" Ευρώπη διατυπώνει ανησυχίες ...


Ας δούμε την επιστολή του κ. Σουλτς, πλαισιώνοντάς την με μερικά δικά μας σχόλια.
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με έκπληξη και λύπη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πληροφορήθηκε την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διακοπή λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ΕΡΤ, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να έχει προηγηθεί δημοκρατικός διάλογος στο πλαίσιο της Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και με τους φορείς.
Άρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν διαφωνεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά με το απότομο κατέβασμα του διακόπτη. Σου λέει, τόσα χρόνια εξέλιξης της προπαγάνδας ρε Αντώνη, και εσύ επέλεξες τακτικές του 1950 ? Κάνε πρώτα έναν διάλογο για τα μάτια του κόσμου, δείξε ότι νοιάζεσαι και ότι προσπαθείς και μετά άλλαξέ τους τα φώτα !

Εδώ βέβαια ανακύπτουν ερωτήματα, για το εάν και κατα πόσο η απόφαση για την ΕΡΤ δεν είχε και βαθύτερο σχεδιασμό, με σκοπό ακριβώς να προκαλέσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Διότι σε αντίθετη περίπτωση μιλάμε για λάθη που δεν αρμόζουν σε προσεκτικά επιλεγμένους αστούς πολιτικούς, που βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία για κάθε τους απόφαση με το οικονομικό κατεστημένο της χώρας. Ας περιμένουμε όμως να δούμε την εξέλιξη και ας συνεχίσουμε προς το παρον να θεωρούμε πως πρόκειται απλά για επικοινωνιακό λάθος. Όχι το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά το πως την έκλεισαν.


Με βάση τη Συνθήκη του Άμστερνταμ και του σχετικού Πρωτοκόλλου, η λειτουργία των δημόσιων φορέων μετάδοσης στα Κράτη Μέλη συνδέεται με τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες κάθε κοινωνίας, καθώς και με την ανάγκη διατήρησης της πολυφωνίας στα ΜΜΕ.

Παράλληλα, η Συνθήκη αναγνωρίζει την αρμοδιότητα των Κρατών Μελών να διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της δημόσιας υπηρεσίας. Σύμφωνα με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελευθερία και η πολυφωνία των Μέσων θα πρέπει να γίνεται σεβαστή, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται η έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζομένους ή τους εκπροσώπους τους, στα ανάλογα κλιμάκια, στις περιπτώσεις και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εθνική νομοθεσία και πρακτική.
Με βάση την λογική της συνθήκης του Άμστερνταμ και όχι μόνο, δημιουργήθηκε το πρώτο μνημόνιο, στο οποίο αναφέρεται ρητά η συγχώνευση ή το κλείσιμο της ΕΡΤ. Άρα τις υποκριτικές γενικότητες περι σεβασμού και δημοκρατίας να τις βάλετε εκεί που ξέρετε. Τώρα το κατα πόσο αποτελεί πολυφωνία, η πολλαπλή μονοφωνία που έχει επιβληθεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απο το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο, ας εξετάσει απλά ο κάθε εργαζόμενος την στάση αυτών των μέσων απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση που δέχονται όλοι οι λαοί της Ευρώπης.
Κατά τη γνώμη μας, η αιφνίδια απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προβεί στη διακοπή λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, θέτει σοβαρά ερωτήματα για τη συμβατότητα της με το θεμελιώδες νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς να αμφισβητείται η αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να αποφασίζουν και να εφαρμόζουν στρατηγικές για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ανησυχίες που εγείρει αυτή η απόφαση σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο στο πλαίσιο της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων.
Πραγματικά η επιστολή σφίζει από δημοκρατία, δικαιώματα και πολυφωνία (οι λέξεις χρησιμοποιούνται κατα κόρον). Η δημοκρατική αυτή διάθεση του Ευρωκοινοβουλίου, πηγάζει μάλλον απο τους ίδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που σε συνεργασία με το ελληνικό κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό, έχουν ρημάξει του Έλληνες εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια. Δημοκρατικά πάντα.

Και όσον αφορά το οικονομικό ξεζούμισμα των εργαζομένων της χώρας με τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και τα κουρέματα, δεν θυμάμαι ποτέ να έχετε διατυπώσει απλά ερωτήματα ή να έχετε εκφράση απλά μια ανησυχία. Εγώ θυμάμαι απειλές για διακοπή της δανειοδότησης. Εγώ θυμάμαι αποφάσεις του Eurogroup, περι αρπαγής των καταθέσεων στην Κύπρο. Εδώ γιατί το ρίξατε στο Καλαματιανό και διατυπώνετε απλά ανησυχίες ? Και μάλιστα 3 μέρες αφού αποφασίστηκε από την κυβέρνηση το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Υπό το φως των ανωτέρω, θα βλέπαμε με ανακούφιση την αναθεώρηση από την ελληνική κυβέρνηση της απόφασης της για το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και τη διατύπωση εναλλακτικών λύσεων αναφορικά με την απαραίτητη αναδιάρθρωση του, αλλά με διατήρηση της λειτουργίας του».
Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε απο τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, αναγκαστήκατε να βγείτε και να μας πείτε 3 πίπες περι δημοκρατίας και ελευθερίας του τύπου. Τσιμουδιά για την ταμπακιέρα καθώς στην ουσία το μόνο που σας ενοχλεί είναι το γεγονός πως με αυτόν τον απότομο τρόπο ξεβρακώνονται οι διαθέσεις σας πανευρωπαϊκά. Δηλαδή η απόλυτη προσφορά της ενημέρωσης και της τηλεοπτικής πίτας, στα νύχια των μεγάλων μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.