Σοβαρές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και σε επικριτές τους σημειώνονταν, μέχρι αργά το βράδυ χτες, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο. Είχε προηγηθεί επιδρομή οπαδών του Μούρσι με μολότωφ και πέτρες κατά των διαδηλωτών που τάσσονται εναντίον του μετά από έκκληση για «διαρκή διαδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να προστατευτεί ο Πρόεδρος» από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», οι οποίοι κατηγόρησαν την αντιπολίτευση και τους διαδηλωτές ότι «είναι μειοψηφία που προσπαθεί διά της βίας να επιβάλει την άποψή της». Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για 20 τραυματίες αλλά είχαν, ήδη, καταγραφεί περιστατικά χρήσης αληθινών πυρών και μαχαιριών, κάτι που προϊδεάζει για αύξηση του αριθμού των τραυματιών τουλάχιστον.
Στο σημείο οι διαδηλωτές κατά του Μούρσι είχαν κατασκηνώσει από την Τρίτη ζητώντας, όπως και οι αντίστοιχοι στην πλατεία Ταχρίρ, να αποσυρθεί το προεδρικό διάταγμα που του διασφαλίζει υπερεξουσίες καθώς και το σχέδιο συντάγματος που έγραψε και ενέκρινε, μετά την αποχώρηση όλων των διαφωνούντων, η πλειοψηφία μετριοπαθών και ακραίων ισλαμιστών της επιτροπής εκπόνησής του. Σοβαρά επεισόδια, ανάμεσα στις δύο πλευρές είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Σε έναν νέο ελιγμό κατευνασμού είχε επιδοθεί ο αντιπρόεδρος του Μούρσι, επίσης μέλος των «Αδελφών Μουσουλμάνων», Μαχμούντ Μέκκι, καλώντας σύσσωμη την αντιπολίτευση «να καταθέσει γραπτώς προτάσεις τροποποιήσεων στο σύνταγμα», προκειμένου να συζητηθούν μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος! Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μέκκι, ο Αμρ Μούσα, που είναι επικεφαλής ενός αστικού αντιπολιτευόμενου κόμματος, κάλεσε τον Πρόεδρο Μούρσι, να ανοίξει «επισήμως» διάλογο και να μην προχωρήσει στο δημοψήφισμα στις 15 Δεκεμβρίου.
Αβέβαιο είναι αν τελικά ο Μούρσι θα μεταβεί στις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη, περί τις 18 Δεκεμβρίου, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί. Χτες, για πρώτη φορά ανοιχτά η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι «οι ταραχές αποδεικνύουν ότι χρειάζεται διάλογος για το σύνταγμα», αποφεύγοντας, όμως, επισταμένα να επικρίνει ξεκάθαρα την αιγυπτιακή ηγεσία των «Αδελφών Μουσουλμάνων» με τους οποίους είναι ξεκάθαρο ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός βρίσκεται σε φάση «συνεννόησης».
Πηγή : Ριζοσπάστης
Από τον φασισμό της Δύσης στον Φασισμό των μουσουλμάνων. Και αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους είναι οι ολιγάρχες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτοι που εξυμνουσαν την "Αραβικη Ανοιξη", τι εχουν να πουν τωρα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ κυριοι πΣΥΡΙΖΑιοι? Τι λετε για τις ηγεσιες που προεκυψαν απο τις "αυθορμητες εξεγερσεις" μεσω facebook?
Χ.Κ
ειναι θεμα χρονου να παρει φωτια ολη η λεκανη της Μεσογειου....
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ.
το θεμα ειναι να καταλαβουν για ποιο λογο θα παρει φωτια και για ποιον λογο θα χυθει αιμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτη δεν ειναι ανοιξη ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ και οπως λεει και ο Χ.Κ η ανοιξη ΔΕΝ ερχεται απο το facebook............. Κ.Γ
ΑπάντησηΔιαγραφή